View Single Post
Eski 12-01-2013, 22:32   #52
samsun96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: samsun
Mesajlar: 12
Arrow Cevizde budama ve terbiye şekilleri/samsun

İkinci Yıl:
Birinci katın 50-60 cm üzerinden ikinci bir kat oluşturulmalıdır. İkinci kay olarak 3-5 dal seçilir. Dalların açıları geniş olmalı, gövde ile dal arası açı 45-600 arasında olmalıdır. Yeni oluşturulan ikinci katın dalları birincinden daha kısa olmalıdır. Böylece alttaki dallar gölgelenemez. Ana dalların ucu son göz aşağı bakacak şekilde 1/3 oranında kısaltılmalıdır.

Üçüncü Yıl:
Her yıl ana dalların ve liderin ucundan 1/3 oranında kesilir. Ağaç çeşidine, toprak ve iklim durumuna göre 8-12 ana dal olgun verim çağında bir ağaçta bulunmalıdır. İhtiyaca göre 3. Bir kat da oluşturulabilir. Ölü dallar, hastalıklı ve kırılmış dallar budanır. Bu işlemlere ileriki yıllarda da devam edilir.

ÜRÜN (VERİM) BUDAMASI:
Şekil verme işlemi tamamlanan ağaçlarda fizyolojik denge oluşturulmuştur. Kurulan bu dengenin uzun süre muhafaza edilmesi gerekir. Ürün budamasında dikkat edilecek hususlar:
*ana dallar tek tek ele alınmalı, bunlar üzerinde dikine büyüyen birbiri üzerine gelen dallar var ise çıkartılmalıdır.
*Ana veya yardımcı dallardan çıplaklaşmaya yönelenler kısa kesilerek boş yerlerde yeni dalların oluşturulmasına çalışılır.
*Meyve dallarından bir kısmı özellikle yaşlı olanları kesilerek atılır.
*Kuru, hastalıklı veya zayıflamış dallar diplerinden kesilerek çıkarılır.
*Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazla miktarda meyve dalı oluşmuş ise bunlar arasında seyreltme yapılır.
*Verim budamasında dal bükme ve eğmelerine yer verilmemeli, dallar ancak bağ olarak kullanılmalıdır.
*Meyve ağırlığı nedeniyle eğilerek açıları genişlemiş dallar diğer dallara bağlanarak eski hallerine getirilir.

Gençleştirme Budaması:
Verimden düşmüş yaşlı ağaçlarda yeniden kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç oluşturulmasına gençleştirme budaması denir. Gençleştirme budamasında önce kurumuş, sık ve birbiri üzerine gelen dallar çıkarılır. Geri kalan dallarda da kısa budamalar yapılarak ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgün oluşumu sağlanmış olur. Gençleştirme budaması yapılan ağaçların ana dalları ve gövdeleri üzerinde birçok obur dallar, kuvvetli sürgünler oluşur. Bunlardan yalnız yeni tacın oluşumu için gerekli olanlar bırakılır, diğerleri tamamen çıkartılır.


Budayıcı Budama Sırasında Aşağıdaki Konulara Dikkat Etmelidir;
*Budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
*Ağacın gelişme gücünü,
*Ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
*Meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını,
*Budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri…

Budama Sonrasında neler yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıkları kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.


DAHA İYİ VE DAHA DOĞRUSUNU ÖĞRENME HEYECANINI HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEMEK TEMENNİSİYLE




Yabancı isme doğru sertifikalı ceviz fidanlarımız
chandler
pedro
fernor
mıdlant
franguette (tozlayıcı)
Fernette (tozlayıcı)

Yerli ceviz fidanlarımız isme doğru sertifikalı
kaman 1
kaman 5
yalova 1
yalova 3
şebin
bilecik


Profesyonel Ceviz Yetiştiriciliği

samsun96 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön