23-12-2010, 18:39 | #1 |
agaclar.net
|
Karalahana Çorbası
Karadenizli arkadaşlardan tarif rica etsek... Bir biçimde yapıyorum ama sağlama yapmakta fayda var |
23-12-2010, 19:03 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Lahanalar kuşbaşı doğranır.(ıspanak gibi) Her tarafına gelecek şekilde mısır unu bulanır. Tencereye konur. Suyu eklenir.Lahanalar pişmeye yakın haşlanmış mısır yarması, fasulye ve mısır taneleri eklenir. Piştikten sonra yağ soğan üzerine dökülür. Kırmızı biber serpilir. Ben göz kararı yaptığım için ölçü veremiyorum. Afiyet olsun. |
23-12-2010, 19:16 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Tam karadenizli sayılmam ama... Bizde karalahana çorbası bu tarife benzer yapılır. Karalahana ve barbunya ayrı pişirilir. Yağda alazlanan soğanın içine hafifçe ezilmiş karalahana ve barbunya ilave edilir, kişniş, tuz ve bol karabiber eklenerek pişirilir. Bir müddet sonra mısır unu eklenerek 1 taşım daha kaynatılır. Üzerine salçalı veya pul biberli tereyağ gezdirilir. Rahmetli anneannem kuyruk yağı ile yapardı. Çorba yerine ağır bir yemek gibi olurdu. (Karalahana pırasa gibi don yedikten sonra daha lezzetli olur.) |
24-12-2010, 09:09 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Tuzlanmış iç yağıyla pişirilir, gerçekten kokusu ağır. Onun yerine kemik suyu ve az tereyağı katılabilir, çünkü karalahana, iç yağı olmasa da bu tür bir şey (o şeyin ne tadı olduğunu tarif edemedim) istiyor, tek başına karnabahar kadar lezzetli değil. |
24-12-2010, 09:21 | #7 |
Moderatör
|
Ben hiç pişirmedim, dünürümün eltisi çok güzel pişirir ne de olsa Görele'li. Oğuz da çok sever, Sirkeci'de bir yer bulmuş esnaf lokantası gibi oraya gider yer gelir. Tadını da bilmem, pişirir miyim onu da bilmem. |
24-12-2010, 11:40 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Kara lahana pişerken ev kokar.Pencereleri açarsınız geçer gider. Kuyruk yağının dişi hayvandan yapılanı kokar, erkeğinki kokmaz. Yemeğe lezzet verir ama ben kullanmam. Sızma zeytinyağı favorim. |
24-12-2010, 12:20 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Cici ve dövme lahana bir Laz yemeğidir Rize, Fındıklı, Pazar yöresinde yapılır. Ben de bir Laz gelini olarak öğrendim. Giresun'a gelene kadar karalahana görmemiştim. Her yöremizin kendine özgü lezzetleri var. En kısa zamanda resimleyeceğim. |
24-12-2010, 12:31 | #11 |
agaclar.net
|
Yıllardır yaparım. Doğru tarifi mi uygularım bilmem Mutlaka et suyu ile yaparım. Bir parça et de bulunur bazen içinde... Buna çok ince kıyılmış karalahana, haşlanmış kuru fasulye ve sona doğru mısır unu eklerim... İçine biraz da kurutulmuş acı biber atmak iyi olur Yoğun kıvamlı, lezzetli, besleyici bir çorbadır... |
24-12-2010, 12:43 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Benim tarifim Giresun ve Trabzon usulü, mısır yarması ayrı bir lezzet verir. |
24-12-2010, 14:32 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Mısır yarmasıyla yapılan karalahana dolması tarifini biliyor musunuz? Bir kere yedim, tadı damağımda diyebilirim ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ev yapımı mısır yarmasını nasıl yapabilirim? Haşlamalık mısırı rondodan geçirip kurutsam olur mu? |
24-12-2010, 14:54 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Google'da yarmalı lahana dolması olarak girin.Oradaki morbiber'in tarifi aynen burada yapılan gibi sadece kinzi bulamazsınız. |
24-12-2010, 16:38 | #16 | |
Kaybettik
|
Alıntı:
|
|
28-12-2010, 09:44 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Afiyet olsun. Mısır yarması göremedim ama. |
28-12-2010, 20:11 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Kara Lahana Çorbası 3 demet kara lahana Bal kabağı 2 dilim 2 corba kasigi tereyag 1 corba kasigi salca su 1 cay bardagi misir unu 1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye 1 su bardağı mısır konserve Tuz, karabiber ,kırmızı biber. Arzuya göre kuyruk yağı 1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin.Kabaklar soyulup haşlayıp ezin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanaları lave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda kabağı ilave edin. salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin. 2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin. 3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin |
05-05-2012, 13:18 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Her ne kadar çorba diye anılsa da bizim için ana yemek muamelesi görür. Kemikli et(veya kavurma), soğan,dondurucuya girmiş çıkmış(bir gece) veya don yemiş lahanalar(soğuk katlama lezzetini arttırır), bir -iki avuç bulgur,acı biber salçası,haşlanmış barbunya su ilavesiyle düdüklü tencerede pişirilir.Böylece sebze yemeği gibi yenebilir. Dövme yapılacaksa, mısır yarması ilave edilerek kutali(gerçekten el blenderi) ile parçalanır, biraz daha pişirilir.Üzerine tereyağı pulbiber de gezdiriliyor.. İçyağı 1 -2 fındık iriliğinde olması yeterli ,fazla konmasına gerek yok.Ancak bana göre konmazsa da herhangi bir yeşil sebze yemeğinden farkı yok.Yanına da mısır ekmegi ve yoğurt ile servis edilir..afiyet olsun.. İçyağı yerine ghee(sadeyağ) ile de yapabiliyorum..o da çok iyi sonuç veriyor.. Düzenleyen beryun : 05-05-2012 saat 13:21 Neden: ekleme |
05-05-2012, 14:08 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2011
Şehir: sakarya
Mesajlar: 679
|
Birde vurması olacak yemede yanında yat derler. |
06-05-2012, 13:29 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Vurmasını herkes bilmez. Laz yemeğidir.Gürcüler de farklı yapar. Ben laz geliniyim hiç bilmezdim. |
06-05-2012, 15:04 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Bizimkiler (Rize) karalahana yaptım ,hadi gel dediklerinde o dövülmüş (vurma), kuyruk yaglı olanıdır.Digeri dedigim gibi bizim için herhangi bir etli sebze yemegidir. Düzenleyen beryun : 06-05-2012 saat 15:07 Neden: ekleme |
03-02-2013, 18:30 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Bir tarif de benden olsun. Baba tarafından Trabzon'luyum. Bizim kara lahanamız şöyle yapılır; Lahanalar temizlendikten sonra doğranır kaynar suya atılır, mısır yarması eklenir 1 fincan kadar, bizim kara kabak dediğimiz kabak eklenir 2 dilim kadar (balkabağı da olur), barbunya fasülye eklenir bir miktar, tereyağı koyulur, kurutulmuş acı biberi de unutmamak gerek (bütün haliyle koyulur). Fasülyenin önceden biraz pişmiş olması iyi olur. Aynı anda kaynar suya koyulan bu malzemeler kabak ve lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bizim "gudal" dediğimiz bir nevi çırpıcıyla ara ara gudallanır. Şimdiyse o görevi el blendırları görüyor. İyice yumuşayan ve birbirine özleşen malzemeye en son mısır unu eklenir ve çorbadan koyu bir kıvam elde edilir. Sonra da bir parça tuzlanmış iç yağı tavada eritilir ve açığa çıkan yağ da lahanaya eklenir. Sonra yanında mısır ekmeği ile afiyetle yenir. Çorba değil ana yemektir bizim için. Bir de lahananın kar yemişi makbuldür, daha yumuşak, sulu ve tatlı olur. |
03-02-2013, 18:35 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Bir de laz gelini olan Tokat'lı annem kendi uydurduğu şekliyle şöyle yapardı lahanayı; lahanalar doğranır, havuç, patates, kurusoğan ve sarımsak rendelenir. Bu malzemeler beraberce kaynar suya atılır. Zeytinyağı tereyağı karışımı yağ kullanılabilir bu çorba için, ya da ikisinden sadece biri. Yine en son asıl kara lahana da olduğu gibi mısır unu eklenir 1 fincan kadar. Yerken de limon sıkılır içine. Ona da bayılırdık... |
03-02-2013, 23:52 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ; Karalahana yemekleri ------------------- Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli) Çorba (kabaklı, iç yağlı) Kavurarak yapılan (dible) Ezme (Lu zeri) Birde şarkısı, İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz |
03-02-2013, 23:56 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
|
Ezmesi, lahana haşlanıp ilistirden geçirilir, bazı yerlerde (gidal-gudal) ile, bizde büyükçe tahta kaşıklarla karıştırılarak yapılır, sadece bu çeşit değil, karalahananın her çeşidi iç yağıyla yapılmalıdır |
04-02-2013, 01:18 | #30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|