13-02-2009, 00:10 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Mürver çiçeği şurubu (Elderflowers, Sambucus nigra)
İki yıl önce Şirince de Nişanyan evlerinde kalmıştık. Herkese tavsiye ederim. O küçük bağ evlerini ve lavanta tarlasını, insanla doğa uyumunu dilerim hepiniz görürsünüz. Neyse Kahvaltıda mürver (sumbucus nigra) şurubu ikram etmişlerdi. Tadı müthişti. Yeşil elma suyuna benziyordu. Tarifini mail ile yollamışlardı. Tavsiye ederim. Bence portakaldan çok daha lezzetli. ( Ama ben o günden beri mürver fidanı arıyorum. Bulamadım. Nerede satılır bilen varsa bana söylerse çok sevineceğim.) Belki siz de vardır. Deneyin derim. Mürver Şurubu: 1 kilo şekerle 2 litre sudan şerbet yapılır. Şurup kıvamına gelince altı kapatılır ve içine 8-10 dal mürver çiçeği ilave edilir. Ağzı kapalı bir şekilde bir gece dinlendirilir. Sabah tenceredeki mürver çiçekleri çıkarılır. Aynı tencereye, sadece iki başı bıçakla kesilip atılmış dört limon, iri iri parçalara bölünüp katılır. Bir gece de böyle bekletilir. Ertesi sabah limonlar kaşıkla biraz ezilir. Tadı ve kokusu çıksın diye. Sonra da süzgeçten geçirip şişelere doldurulur. Buz dolabında saklanır. İçecek olarak , istediğimiz oranda soğuk su ile karıştırarak hazırlayabiliriz. İnternette başka tarifler de var. http://www.deliciousdays.com/archive...-bubbly-fried/ |
22-05-2011, 18:17 | #2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
|
mürver çiçeği şurubu
Ben de sizlere Mürver Çiceği Şerbeti tarifi vereceğim. 10 mürver çiceği 1 kg. toz şekeri 1/2 litre su 10 gr. limon tozu su ile şeker kaynatılıyor ,limon tozu karıştırılıyor, ılınınca çicekler konuluyor, kokuları sinmesi için 3-4 gün bekletiliyor süzülerek buz dolabına kaldırılıyor.İstenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup su ilave ediliyor. Bu esas tarif. Benim gibi limon tozundan hoşlanmayanlar için benim tarifim: 10 çicek 6-7 adet limon limon suyunun doyum noktasına kadar toz şeker .Limonlar sıkılıyor çicekler içine yatırılıyor kokusu limon suyuna sinene kadar 4-5 gün içinde bırakılıyor.Süzülüyor limon suyunun kabul ettiği kadar şeker konulup eritiliyor. Buzdolabına kaldırılıp istenildiğinde bardağa 3-4 parmak konulup üzerine su ilave ediliyor.Şekeri az gelmişse şekerde ilave edilebilir.İçki sevenler için de içerken içine beyaz şarap veya şampanya ilavrside yapılabilir. |
04-07-2012, 01:05 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Bende bulamadım. Ama hep aklımda. Karadeniz bölgesinde doğal olarak heryerde varmış ama tanımadığım için bulamadım. Özellikle Batıkaradenizli arkadaşlar belki biliyorlardır. Çiçekleri baharda oluyormuş. Bu grubu tanıyormusunuz? http://kardesbitkiler.wordpress.com/...sivi-propolis/ Düzenleyen agozce : 04-07-2012 saat 19:29 |
04-07-2012, 09:56 | #4 |
Ağaç Dostu
|
|
04-07-2012, 19:35 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili agozce lafa atlamışım, pardon arkadaşım.. Ben de mürver bitkisini uzun süre aramış ama yaşadığım çevrede ulaşamamış biri olarak bu bilgiyi paylaşmak istedim. Elbette en güzeli sizin dediğiniz. Ben bu imkanı bulamadığım için ikea da bulunuyor olmasını önemsemiştim. |
04-07-2012, 19:44 | #7 |
agaclar.net
|
Arayanlara da cevap verseydiniz |
04-07-2012, 21:21 | #8 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
|
Sambucus nigra: Kütahya'da çok var. Ben çocukken dallarını keserdik, dallarının içi boş olurdu. Meyveleri de yeşilken saçma gibi, üflemekle saçma gibi meyveleri hedefe fırlatırdık. Mürver demezdik nüfer derdik, O sıralar kimse bilmezdi yenilir mi içilir mi, çiçekleri çok ağır ama hoş kokulu. Geçen 10 yıl içerisinde bir zaman annem olgun meyvelerinin reçelini yapmış getirmişti. Tadını hatırlamıyorum. Demek ki Kütahya'da meyvelerinden reçel yapılacağı keşfedilmiş. |
04-07-2012, 21:49 | #9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Selamlar, İkea'da satılan mürver çiçeği şurubundan bir arkadaşım hediye getirmişti. Gerçekten çok hoş bir lezzeti vardı. Ben de uzun süredir mürver fidesi arayanlardanım. Bir kaynak bulabileniniz olur ve paylaşırsa, bahtiyar olurum Sağlıcakla... |
05-07-2012, 01:08 | #10 |
Ağaç Dostu
|
|
05-07-2012, 10:24 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Mürver çiçeğini buldum! Mine Flora iekilik & Doal Sabunlar | Ev Yapm Doal Sabunlar adresinden Mine hanım'la görüştüm. Ağaç Nisan ayında çiçeklenirmiş, şu an için çok geç yani. Çiçeklenme zamanı olsa idi koli ile yollayabileceğini söyledi. Daha önce de isteyenlere yollamış... Artık seneye... |
07-07-2012, 15:21 | #13 | ||
agaclar.net
|
Alıntı:
Aynı bitkiden mi söz ediyoruz anladıktan sonra, edinebileceğim Bu kadar yazıştıktan sonra bu bilgilerin de burada durması iyi olabilir. Çünkü zehirli bir türü de varmış... Alıntı:
|
||
07-07-2012, 15:56 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım bizim buralarda bulunun karadenizin her tarafı Mürver dedikleri ZEHİRLİ olan tür olsa gerek. Bu tür yazışmalarda dikkat etmemiz gereken emin olmadığımız bitkileri yemek ve içecek olarak kullanmamak olmalı. Fotoğraflarını yüklediğim bitki en çok görülen tür Karadenizde sadece cildimize ısırgan değip yaktığında Mürver bitkisinin yaprağını cilde süreriz ısırgan yakmasını alır. Başka da hiç bir şekilde kullanmayız. Ne çiçeğini ne de yapraklarını hiç bir hayvanın yediğini görmedim. Bizde ayrık oyundan beter bir şekilde tarlaları istila eder. Elimize sürüldüğünde zaman sonra dalgınlıkla elimizi yıkamadan ağzımıza değerse yakıcı değil ama çok acı bir tadı olduğunu fark ederiz. |
07-07-2012, 18:56 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Tübives' in datalarına göre Sambucus nigra Karadeniz bölgesinde Sinop, Artvin, Rize, Giresun illerinde yetişmekte. Ülkemizde doğal olarak yetiştiği görülen diğer iller ise Elazığ, İstanbul, Bolu, Kırklareli, İzmir, Van. Çiçeklenme 4. ve 7. aylar arasında görülmekte. Zehirli olan Sambucus ebulus ise Türkiye' de Bolu, İstanbul, Kastamonu, Amasya, Antalya, Balıkesir, Giresun, Hatay, Isparta, Kırklareli, Ordu, Van illerimizde bulunmakta. Çiçeklenme 7. ve 8. aylar arasında. Kesinlikle tanımadan, bilmeden ve iyice emin olmadıktan sonra kullanılmaması doğurabileceği muhtemel kötü sonuçları engeller. Sambucus nigra sanırım fidan olarak orman yetiştirme çiftliklerinden bulunabilir. Burada da sevilen bir ağaçtır ve çiçekleri paketlenip marketlerin baharat reyonlarında satışa sunulur her daim. Çayını zaman zaman tüketirim. Düzenleyen kelebek çalısı : 07-07-2012 saat 19:00 Neden: anlam bozukluğunu giderme |
07-07-2012, 22:15 | #17 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Türkiye taksonomisinde iki tane Mürver bitkisi var. Sambucus ebulus Sambucus nigra Mürver şurubunda Sambucus nigra kullanılıyormuş. Yalnız tad verici olarak ahududu ya da böğürtlen esansı ekleniyormuş. Prof. Dr . Turhan Baytop kitabında bu konu ile ilgili şu bilgileri vermiş. Sambucus nigra çiçeğinin gölgede kurutulmuş çiçekleridir. Dış görünüş: Krem renkli çiçek ve çiçek parçalarından ibarettir. Çiçekler küçük ve 5 parçalıdır. Kuvvetli kokulu, önce tatlımsı sonra acı lezzetlidir. Bu tür 10 m kadar yükseklikte beyaz- kremsi çiçekli ağaçcık olup ülkemizde yetiştirilir. Bilerşim: Uçucu yağ (%0.3), musilaj, rezin, tanen ve sambunigrin isimli glikozit içerir. Etki ve kullanışı : İdrar söktürücü, terletici ve mushil etkileri vardır. Yaprak ve gövde kabuklarında da aynı etki vardır. Kullanış şekli %4-8 hazırlanır. Günde 2-3 bardak içilir. Bizim veritabanında ayrıntılı bilgisi var. Ankara Bolu Bursa Erzincan İstanbul Kocaeli Rize Trabzon illerinde yaygın. Sambucus ebulus cüce mürver otu olarak geçiyor. Bu tür 60-200cm büyüyor. Prof. Turhan Baytop aynı tıbbi etkilere sahip olduğunu yazmış. Çiçekleri daha farklı , otsu yaygın bulunan tür. Yaprakları daha sivri , çiçek demetleri daha küçük. |
07-07-2012, 22:37 | #18 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Saft Fladder yani Mürver Şurubu tarifi Mürver çiçeği 40-50 tane ( top olarak) 3 limon 1.5-2 kg şeker (dondurmak üzerine planlıyorsanız, 1,5 kg) 60 gr sitrik asit 1.5 litre kaynar su Çiçek kısımları makasla küçük kesiliyor. Limonlar yıkanıyor. Kabukları soyulmadan yuvarlak dilimlenir. Limon ve kesilmiş mürver kavanoza koyulur. Tencerede su, şeker kaynatılır. Sonra sitrik asit eklenir. Sıvı karışım mürver üstüne katılır. Ağzı kapatılır, karanlık ve serin yerde 5-6 gün bekletilir. Sonra afiyetle içilir Kaynak |
07-07-2012, 22:40 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Bağdat cad. Selamiçeşme Garanti şubesinin bahçe girişinde hemen sağdaki ağacın Sambucus nigra olması olasılığından şüphelenmekteyim. Çok yıllar önce yazlığın bahçesine buradan götürüp dikmiştim ve yolda yürürken tanıdığımda Sambucus nigra diye bağırdığım için annem anlamsızca yüzüme bakmıştı. Çiçeklenme dönemine denk geldiği için üzeri çiçek doluydu ve fark etmemek imkansızdı. Şimdi İstanbul' da olsam kalkıp fotoğraflamak vardı Yoksa bunu bitki delilerinin delilik öyküleri kısmında mı paylaşmak gerekirdi... |
07-07-2012, 22:51 | #20 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Mine flora olayında ya tür karışıklığı ya da yanlış hatırlama var. |
|
07-07-2012, 22:53 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Bende de Jekka MCvicar tarifi ile mürver likörü tarifi var bu tarife benzemekte. Bir de meyvelerinden konservesinin. Konservesinin migrene iyi geldiği paylaşılmış? Ama içine şeker ilave edildiği için paylaşmadım. Elderflower cordial olarak geçen bu likörün tarifi çok benzemekte. Sitrik asit yerine açıkça önerilen elma şarabı (cider) veya wine vinegar. Bence çiçeklerini alın ve kurutun, bütün kış demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. En basiti ve tembel işi |
08-07-2012, 07:58 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Valla gecen gun konusu oldu misafirlige gelen babam ve esi ile dolasirken esi aa murver agaci biz cok surubunu yapariz bunun dedi....su an cicekliler ve zehirli olarak resmi eklenene benzemiyor,agac formundalar. 3 bilemedin 3,5 metre falanlar heryerde var gercekten ... |
08-07-2012, 20:09 | #24 |
agaclar.net
|
Teşekkür ederim Bu yıl da mürver şurubunu deneyemeyeceğim sanırım |
08-07-2012, 21:35 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Sambucus nigra Avusturya`da da cok yaygin olarak surubu, receli ve kizartmasi yapilan bir tür. |
08-07-2012, 21:44 | #26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de fide veya çelik istesem? Düzenleyen agozce : 13-07-2012 saat 03:32 |
|
08-07-2012, 23:06 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhabalar efendim, Bütün çiçek suları tarifleri not edildi(kopyası alındı). Nasip.. Herkese teşekkürler. Yeni tarifleri bekleriz. Sitrik asit konmasa da olur mu?. Araştırdığımda(azcık) 18. asır da keşfedilmiş. Önceleri nasıl yapılıyordu veya yapılıyormuydu?. Genele yakın hepsinde doğal olarak bulunuyormuş limon tuzu veya fermente olunca oluşuyormuş. Saygılarımla lütfen. |
08-07-2012, 23:12 | #28 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Tüm kaynaklar Haziran - Ağustos aralığında çiçeklendiğini yazıyorlar. Büyük camlıca fidanlığında yaprakları koyu renkli olanını satıyorlardı. O geçen hafta yeni yeni açıyordu. |
|
09-07-2012, 00:52 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Mürver çiçeği likörü tarifi, Cunda (Alibey adası) dolaylarından... Mürver Çiçeği Reçeli ve Likörü « AYNA CUNDA Düzenleyen kelebek çalısı : 09-07-2012 saat 00:54 Neden: imla |
|
|