agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni23Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2010, 19:39   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,165
Galeri: 88
Karalahana Çorbası

Karadenizli arkadaşlardan tarif rica etsek... Bir biçimde yapıyorum ama sağlama yapmakta fayda var

Lazuti beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 20:03   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Lahanalar kuşbaşı doğranır.(ıspanak gibi) Her tarafına gelecek şekilde mısır unu bulanır. Tencereye konur. Suyu eklenir.Lahanalar pişmeye yakın haşlanmış mısır yarması, fasulye ve mısır taneleri eklenir. Piştikten sonra yağ soğan üzerine dökülür. Kırmızı biber serpilir.
Ben göz kararı yaptığım için ölçü veremiyorum.

Afiyet olsun.

guneydefne beğendi.
Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 20:16   #3
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Tam karadenizli sayılmam ama...

Bizde karalahana çorbası bu tarife benzer yapılır. Karalahana ve barbunya ayrı pişirilir. Yağda alazlanan soğanın içine hafifçe ezilmiş karalahana ve barbunya ilave edilir, kişniş, tuz ve bol karabiber eklenerek pişirilir. Bir müddet sonra mısır unu eklenerek 1 taşım daha kaynatılır. Üzerine salçalı veya pul biberli tereyağ gezdirilir.

Rahmetli anneannem kuyruk yağı ile yapardı. Çorba yerine ağır bir yemek gibi olurdu.

(Karalahana pırasa gibi don yedikten sonra daha lezzetli olur.)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 22:07   #4
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Ben cocuktum, komşu teyze soba üstünde hep lahana yapardı. Ev lahana kokardı Yıllarca lahana yiyemedim. Neyse ki sarma ile başladım, birgün corbasını da yaparmışım

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2010, 23:34   #5
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kuyruk yağıyla yapılanın kokusunu bir bilsen... Belki de bu nedenle pek çok kişiyi rahatsız eden lahana, karnıbahar kokusu beni rahatsız etmez.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 10:09   #6
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,639
Galeri: 73
Tuzlanmış iç yağıyla pişirilir, gerçekten kokusu ağır. Onun yerine kemik suyu ve az tereyağı katılabilir, çünkü karalahana, iç yağı olmasa da bu tür bir şey (o şeyin ne tadı olduğunu tarif edemedim) istiyor, tek başına karnabahar kadar lezzetli değil.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 10:21   #7
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,312
Galeri: 103
Ben hiç pişirmedim, dünürümün eltisi çok güzel pişirir ne de olsa Görele'li.
Oğuz da çok sever, Sirkeci'de bir yer bulmuş esnaf lokantası gibi oraya gider yer gelir.
Tadını da bilmem, pişirir miyim onu da bilmem.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 10:53   #8
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Yaptınız mı malina Hanım?

Annem de çok güzel yapar Karadenizli olmamasına rağmen.

betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 12:40   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Kara lahana pişerken ev kokar.Pencereleri açarsınız geçer gider. Kuyruk yağının dişi hayvandan yapılanı kokar, erkeğinki kokmaz. Yemeğe lezzet verir ama ben kullanmam.
Sızma zeytinyağı favorim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 13:20   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Cici ve dövme lahana bir Laz yemeğidir Rize, Fındıklı, Pazar yöresinde yapılır. Ben de bir Laz gelini olarak öğrendim. Giresun'a gelene kadar karalahana görmemiştim. Her yöremizin kendine özgü lezzetleri var. En kısa zamanda resimleyeceğim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 13:31   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,165
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi betito Mesajı Göster
Yaptınız mı malina Hanım?
Yıllardır yaparım. Doğru tarifi mi uygularım bilmem

Mutlaka et suyu ile yaparım. Bir parça et de bulunur bazen içinde... Buna çok ince kıyılmış karalahana, haşlanmış kuru fasulye ve sona doğru mısır unu eklerim... İçine biraz da kurutulmuş acı biber atmak iyi olur

Yoğun kıvamlı, lezzetli, besleyici bir çorbadır...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 13:43   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Benim tarifim Giresun ve Trabzon usulü, mısır yarması ayrı bir lezzet verir.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 15:32   #13
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Mısır yarmasıyla yapılan karalahana dolması tarifini biliyor musunuz? Bir kere yedim, tadı damağımda diyebilirim ama nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Ev yapımı mısır yarmasını nasıl yapabilirim? Haşlamalık mısırı rondodan geçirip kurutsam olur mu?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 15:54   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Google'da yarmalı lahana dolması olarak girin.Oradaki morbiber'in tarifi aynen burada yapılan gibi sadece kinzi bulamazsınız.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 16:22   #15
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yetiştirebilirsem bahçede olacak, tohumunu aldım. Tarif için teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 17:38   #16
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Yıllardır yaparım. Doğru tarifi mi uygularım bilmem

Mutlaka et suyu ile yaparım. Bir parça et de bulunur bazen içinde... Buna çok ince kıyılmış karalahana, haşlanmış kuru fasulye ve sona doğru mısır unu eklerim... İçine biraz da kurutulmuş acı biber atmak iyi olur

Yoğun kıvamlı, lezzetli, besleyici bir çorbadır...
Babaannem barbunya fasülye koyardı. Oldum olası severim barbunyayı. Kinzinin verdiği lezzeti de

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 18:22   #17
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Evet annem de barbunya fasulye ve mısır da kayar(ufalanmış olanı).
Afiyetle yiyelim

betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2010, 19:27   #18
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Üç tabak yedim.

Eklenen Resimler
 
betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2010, 10:44   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Afiyet olsun. Mısır yarması göremedim ama.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2010, 20:20   #20
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Çorbada mısır var.

betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2010, 21:11   #21
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kara Lahana Çorbası

3 demet kara lahana
Bal kabağı 2 dilim
2 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi salca
su
1 cay bardagi misir unu
1 su bardagi haslanmis barbunya fasulye
1 su bardağı mısır konserve
Tuz, karabiber ,kırmızı biber.
Arzuya göre kuyruk yağı

1- Lahana yapraklarini yikayin. Ince seritler halinde dogranir. Seritler uzunsa ikiye kesin.Kabaklar soyulup haşlayıp ezin. Tencerede tereyagini eritin. Lahanaları lave edip yumusayana dek kavurun. Lahanalar yumusamaya basladiginda kabağı ilave edin. salcayi ilave edin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tencereye yeterince sicak su ekleyin. Tuzunu, karabiberini ayarlayin.
2- Misir ununu azar azar ve surekli karistirarak, ilave edin. Barbunya fasulyesini tencereye aktarin.
3- Surekli karistirarak, bir iki tasim kaynatin. Atesten aldiktan sonra kaselere bosaltin

Jezebel beğendi.
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 14:18   #22
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Her ne kadar çorba diye anılsa da bizim için ana yemek muamelesi görür.
Kemikli et(veya kavurma), soğan,dondurucuya girmiş çıkmış(bir gece) veya don yemiş lahanalar(soğuk katlama lezzetini arttırır), bir -iki avuç bulgur,acı biber salçası,haşlanmış barbunya su ilavesiyle düdüklü tencerede pişirilir.Böylece sebze yemeği gibi yenebilir.
Dövme yapılacaksa, mısır yarması ilave edilerek kutali(gerçekten el blenderi) ile parçalanır, biraz daha pişirilir.Üzerine tereyağı pulbiber de gezdiriliyor..
İçyağı 1 -2 fındık iriliğinde olması yeterli ,fazla konmasına gerek yok.Ancak bana göre konmazsa da herhangi bir yeşil sebze yemeğinden farkı yok.Yanına da mısır ekmegi ve yoğurt ile servis edilir..afiyet olsun..

İçyağı yerine ghee(sadeyağ) ile de yapabiliyorum..o da çok iyi sonuç veriyor..

mavi eylul beğendi.

Düzenleyen beryun : 05-05-2012 saat 14:21 Neden: ekleme
beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 15:08   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2011
Şehir: sakarya
Mesajlar: 679
Birde vurması olacak yemede yanında yat derler.

beryun beğendi.
nılgun_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 14:29   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,912
Vurmasını herkes bilmez. Laz yemeğidir.Gürcüler de farklı yapar.
Ben laz geliniyim hiç bilmezdim.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 16:04   #25
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Bizimkiler (Rize) karalahana yaptım ,hadi gel dediklerinde o dövülmüş (vurma), kuyruk yaglı olanıdır.Digeri dedigim gibi bizim için herhangi bir etli sebze yemegidir.

nılgun_dogan beğendi.

Düzenleyen beryun : 06-05-2012 saat 16:07 Neden: ekleme
beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2013, 19:30   #26
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Bir tarif de benden olsun. Baba tarafından Trabzon'luyum. Bizim kara lahanamız şöyle yapılır;
Lahanalar temizlendikten sonra doğranır kaynar suya atılır, mısır yarması eklenir 1 fincan kadar, bizim kara kabak dediğimiz kabak eklenir 2 dilim kadar (balkabağı da olur), barbunya fasülye eklenir bir miktar, tereyağı koyulur, kurutulmuş acı biberi de unutmamak gerek (bütün haliyle koyulur). Fasülyenin önceden biraz pişmiş olması iyi olur. Aynı anda kaynar suya koyulan bu malzemeler kabak ve lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bizim "gudal" dediğimiz bir nevi çırpıcıyla ara ara gudallanır. Şimdiyse o görevi el blendırları görüyor. İyice yumuşayan ve birbirine özleşen malzemeye en son mısır unu eklenir ve çorbadan koyu bir kıvam elde edilir. Sonra da bir parça tuzlanmış iç yağı tavada eritilir ve açığa çıkan yağ da lahanaya eklenir. Sonra yanında mısır ekmeği ile afiyetle yenir. Çorba değil ana yemektir bizim için. Bir de lahananın kar yemişi makbuldür, daha yumuşak, sulu ve tatlı olur.

jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2013, 19:35   #27
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Bir de laz gelini olan Tokat'lı annem kendi uydurduğu şekliyle şöyle yapardı lahanayı;
lahanalar doğranır, havuç, patates, kurusoğan ve sarımsak rendelenir. Bu malzemeler beraberce kaynar suya atılır. Zeytinyağı tereyağı karışımı yağ kullanılabilir bu çorba için, ya da ikisinden sadece biri. Yine en son asıl kara lahana da olduğu gibi mısır unu eklenir 1 fincan kadar. Yerken de limon sıkılır içine. Ona da bayılırdık...

çiğdem42 beğendi.
jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 00:52   #28
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz

livadi beğendi.
Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 00:56   #29
Ağaç Dostu
 
Lazuti's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-01-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 107
Ezmesi, lahana haşlanıp ilistirden geçirilir, bazı yerlerde (gidal-gudal) ile, bizde büyükçe tahta kaşıklarla karıştırılarak yapılır, sadece bu çeşit değil, karalahananın her çeşidi iç yağıyla yapılmalıdır

Lazuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 02:18   #30
Ağaç Dostu
 
jeozuu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2011
Şehir: Salalah-Umman
Mesajlar: 292
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lazuti Mesajı Göster
Karalahana çorbasının özü mutlaka ''patila'' dediğimiz iç yağı iledir, kemik suyu vs. ile aynı lezzet olmaz.İç yağı ezme lahanada doğranarak içine atılır.Ayrıca vurma, dövme, ezme lahanada ise iç yağı oranı daha çoktur.Sayın jeozu, karakabak konulan daha çok seferberlikte uydurulan elde ne varsa katılan yemeklerden gibi geliyor bana Eğer isterseniz ilk isimleriyle ;

Karalahana yemekleri
-------------------
Sarma (Yarmalı, unlu, bulgurlu, pirinçli, etli)
Çorba (kabaklı, iç yağlı)
Kavurarak yapılan (dible)
Ezme (Lu zeri)


Birde şarkısı,


İştağiti vamiğun ---- İştahımda yok
Yemeğepe mu paten ---- Yemekleri ne yapacağız
Çukanite kotsobun ---- Kazanlar dolusu
Lu pşkomaten pşkomaten ---- Yiyeceğiz, lahana yiyeceğiz
Sanırım siz Rize'lisiniz. Rize ve Trabzon yemek konusunda birbirinden çok farklılık gösteriyor. Rize'li çok yakın tanıdıklarımdan biliyorum. Kabak da aynı iç yağı gibi olmazsa olmazlardandır bizim tarifimizde. Bunun haricinde lahanadan "ğoliya" yemeği yapılır. Lahana, pirinç, mısır yarması, acı biber, tereyağı ve iç yağdan oluşan hafif sulu bir yemektir. Dolmayı söylememe zaten gerek yok.

jeozuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2021