![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
Sayın bayındırmevki: benim sizin istediğiniz gibi bir isteginizi ispat etmeme bir mecburiyetim yok. Siz ısrarla arbeguine zeytini yok çit yapacam diye tutturduğunuz ve benimde arbeguine zeytinini. Bize para hırsıyla dayatan fırsatçılara kızdığım için size önerimdi. Yoksa sizin yapacağınız gibi uçuk fikirler peşinde koşmaya ne yaşım müsait nede sokağa atacak param var. Ben bu sitede kolay fikir beyan edecek kadar kendimi bilgili görmüyorum. Her zaman geneleksel yöntemlerle ama daha bilinçli bakım yaparak ürünün artırılabilindiğini. ağaçların da doğal yapılarının özellikle görünümlerinin korunması taraftarıyım. Yanlış anlaşıldıysam herkezden özür dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Proje ucuza üretip rekabetçi olmak ve ihracat ise; Arbequina veya benzeri çeşit, Ak delice, Gemlik,Kilis yağlık vb.olmalı. Tek gövde üzerinde mono koni tac budaması, ilaçlama, işleme, hasat traktöre bağlı ekipmanlarla niye olmasın. Proje geleneğe saygı ve keyif almak, butik iş yapmak ise; Herkes yöresine uyumlu çeşidi dilediği gibi yapar. Her ikisine de saygı duyulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2009
|
Sn.Zeytinci, Yazdıklarınız biraz ilginç.''Tek gövde üzerinde mono koni tac budaması''. Nasıl bir şey. Gemlik çeşiti kontrol altında tutularak küçük hacim sağlanıp sık dikim yapılabilir mi? Zeytin üstüne hiç tecrübem yok. Gözümde canlandıramıyorum. Görsel bilgileri nerde bulabilirim? Projem sadece kişisel yağ ihtiyacımı karşılamak için arazimin ölü alanlarını değerlendirmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Gemlik çeşidi sofralık, kaplık ya da yemeklik bir çeşittir. Onu meyvesinden (tanesinden) yararlanılır, yağından değil. Yağlık bir çeşit gibi (ayvalık, memeli) salatanın üzerine dökemezsin. Tabii sızma ile de yemek yapamazsın. Ayıp olur. Bu şuna benziyor. Sultaniye yemeklik bir üzüm çeşididir. Kurutmalık değildir. Üretici satamadığında, elinde kaldığında kurutur. Ama şekeri az olduğu ve kabuğu kalın olduğu için makbul değildir, hemde kilo basmaz. Sarı yuvarlak üzüm çeşidi kurutmalıktır. Ama aynı zamanda sofralık olarak da satılır. Kurutmalık olmasının sebebi içinde şekerinin Sultaniyeye göre fazla olması ve kilo basmasıdır. Yani Gemlik ile Memeli ya da Ayvalık arasındaki yağ farkı gibi. ( iyi benzetme yaptım mı? bilemedim) Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Halil bey, Benim bu mesajlardan iyice kafam karışıyor.Doğrusu zeytinden anlamıyorum. Anladığım sadece iş yapmak. Gemliğin yağlık olarak çok kötülendiğini görüyorum. Ve tatmış da değilim. Evime giren yağ Çanakkale, Bayramiçten geliyor. Sanırsam yağlık çeşit. Zeytinde yağ benim için sofralık olmasından daha önemli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Adı üstünde Gemlik sofralıktır. Hemde harika bir sofralıktır. İnce kabuğu, küçük çekirdeği bol etli yapısı ile Gemlik (Tirilye) yöresinin çok güzel bir çeşididir. Bu zeytine teşvik verildi. Ege'ye ve Akdeniz' e ve hatta Güney Doğuya dikildi. Ama bu yörelerin sıcak iklime tepki olarak kalın kabuk geliştirdi. Bu da Sn MeyveliTepe'nin Kaolin kili uygulaması, Sn ayhandukel (Ayhan kaptan) tarafından bu yörede uygulanarak ince kabuk oluşumu gözlendi. Bu kalın kabuğa tuzun işlemesi de farklı oldu. Bence Gemlik bu yörenin zeytiniydi. Oradan çıkmamalıydı. Bu kimseye anlatılmadı. Heryıl ürün vermesinin cazibesiyle sanki yağlık gibi karşılandı buralarda. Dört ay sonra yağ nefasetini yitiriyor. Memeliye ya da Şakrana paçal yapılarak raf ömrü iki yıla çıkarılıyor. Bu da halkın bulduğu bir yöntem tabii... Yoksa Ayvalık yağı ile Gemlik yağını aynı fiata satamazsın. Buda işin başka başka bir yönü tabii...!!! Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Arkadaşlar, Projem: Arazimin bir kanadına zeytin dikmek. Arazi sınırı boyunca ve tel çitin biraz içinden. İstedim ki fazla boylu olmasın ve sık dikim yapayım. Boylu olmasını istemiyorum meyve fidanlarımı gölgeler. Sık dikimden amacımsa araziyi perdelemek. Yoksa fazla ürün almak değil. Ticari beklentim yok. Kişisel ihtiyacımı karşılasın yeter. Bunun için en uygun seçenek Arbeguine gibi görünüyor. Arbeguine ile ilgili bir kaç resmi aşağıda sunuyorum. Eğer bizim yerli çeşitler ile bu resimlerdeki gibi bir sıra oluşturulabiliyorsa. Bu işi çözen arkadaşın yaşına bakmadan elini öpeceğim. Not: Lütfen, başka ağaç önermeyin. Konu zeytin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. bayındırmevki, Monokoni senin ilk resmindeki ağaç tipidir. Tek ana gövde üzerinde büyük yan dallanmaya müsade etmeyeceksin. Deneyen olsa yazardı ama Arbequinaya alternatif siz Gemlik çeşidini monokoni ve çit biçiminde deneyebilisiniz. Projenize uyar. Hem sofralık hem de yağlık erken verimlidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Zeytinci, Önerinizi araştıracağım ve vardığım sonucu forumda dile getireceğim. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
sn.omer.tuncer, Yazıp, yazıp sonra özür dilemek yok. O uçuk fikirler peşinde koşamayan yaşınıza ulaşmama da az bir şey kaldı. Ayrıca uçuk fikirlerin yaş ile ne ilgisi var anlamadım. Sokağa atacak param olmadığı için de forumda bu konuyu paylaşıyorum ki olayı tüm yönleri ile göreyim. Ve para hırsı ile yabancı zeytin çeşitlerini bize dayatanlara para kaptırmayayım. Bilmem anlatabildim mi? Forumda fikir beyan edecek kadar bilgili olmaya bilirsiniz. Zaten bende çok bilgili değilim. Keyfinize bakın. Şu çit olayına gelirsek bir arkadaş dışında kimsenin beni anlamadığı belli. Genele mesaj ile bir daha açıklayayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|