Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bir zaman tartışılmıştı. Dikilir ve ona göre budamayla terbiye edilir denmişti. Bana mantıksız gelmiyor. Arbeguine gibi tuhaf, bize ait olmayan bir çeşit yerine bildik bir çeşit daha emin olur diye bir hissiyatım var. Üstelik de sofralık zeytininiz olur.
|
Sn. İsmail bey,
sizin böyle düşünmenize anlam veremedim.
Halbuki 1984 yılında sonra Ege'de ve Akdeniz'de
İspanyol Manzanilla çeşidi
ithal edildi.
Bugün
200 bine ulaştığı söyleniyor bu ağaçların ve bulunduğu çevreye en iyi uyumu sağlıyor.
Manzanilla ile Ege ve Akdeniz
sofralık zeytinciliğinin gelişmesinde yararlanılmıştır.
Buna
rağmen Ege' de zeytin üretiminin kabaca % 80' i
yağlık ve %20' si
sofralıktır.
Ben
bodur zeytin olan Arbequena' nın Ege ve Akdeniz
yağlığına çeşitlilik katacağına inanıyorum.
Yoksa kimsenin
Aliağa' nın
Şakran' nını,
Menemen' in
Memeli' sini kazacağını ve yerine
bodur zeytin
dikeceğini sanmıyorum.
Ancak bodur zeytinin
yeri dar olan ve zeytinyağını kendisi temin etmek isteyen insanlar için bir fırsat olabilir diye düşünüyorum.
Saksıda bile yetiştirilebilen bu zeytin çeşidi,
yazlıkcıların dar ve küçük bahçelerinin, ya da emekli olmuş
bir iki dönüm yeri olanlar için ideal diye düşünüyorum.
Saygılar