View Single Post
Eski 16-02-2010, 00:45   #1190
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Halil bey,

Benim bu mesajlardan iyice kafam karışıyor.Doğrusu zeytinden anlamıyorum. Anladığım sadece iş yapmak. Gemliğin yağlık olarak çok kötülendiğini görüyorum. Ve tatmış da değilim. Evime giren yağ Çanakkale, Bayramiçten geliyor. Sanırsam yağlık çeşit. Zeytinde yağ benim için sofralık olmasından daha önemli.
Buradan Gemliğin kötülenmesi anlamı çıkmamalı.

Adı üstünde Gemlik sofralıktır. Hemde harika bir sofralıktır.

İnce kabuğu, küçük çekirdeği bol etli yapısı ile Gemlik (Tirilye) yöresinin çok güzel bir çeşididir.

Bu zeytine teşvik verildi.

Ege'ye ve Akdeniz' e ve hatta Güney Doğuya dikildi.

Ama bu yörelerin sıcak iklime tepki olarak kalın kabuk geliştirdi.
Bu da Sn MeyveliTepe'nin Kaolin kili uygulaması, Sn ayhandukel (Ayhan kaptan) tarafından bu yörede uygulanarak ince kabuk oluşumu gözlendi.

Bu kalın kabuğa tuzun işlemesi de farklı oldu.

Bence Gemlik bu yörenin zeytiniydi. Oradan çıkmamalıydı.

Bu kimseye anlatılmadı. Heryıl ürün vermesinin cazibesiyle sanki yağlık gibi karşılandı buralarda. Dört ay sonra yağ nefasetini yitiriyor. Memeliye ya da Şakrana paçal yapılarak raf ömrü iki yıla çıkarılıyor. Bu da halkın bulduğu bir yöntem tabii... Yoksa Ayvalık yağı ile Gemlik yağını aynı fiata satamazsın. Buda işin başka başka bir yönü tabii...!!!

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön