Alıntı:
	
	
		
			
				
					Orijinal Mesaj Sahibi  bayindirmevki
					 
				 
				Halil bey, 
 
Benim bu mesajlardan iyice kafam karışıyor.Doğrusu zeytinden anlamıyorum. Anladığım sadece iş yapmak. Gemliğin yağlık olarak çok kötülendiğini görüyorum. Ve tatmış da değilim. Evime giren yağ Çanakkale, Bayramiçten geliyor. Sanırsam yağlık çeşit. Zeytinde yağ benim için sofralık olmasından daha önemli. 
			
		 | 
	
	
 Buradan 
Gemliğin kötülenmesi anlamı çıkmamalı.
Adı 
üstünde Gemlik 
sofralıktır. Hemde 
harika bir sofralıktır.
İnce 
kabuğu, 
küçük çekirdeği bol 
etli yapısı ile Gemlik (Tirilye) yöresinin çok güzel bir çeşididir.
Bu zeytine teşvik verildi.
Ege'ye ve Akdeniz' e ve hatta Güney Doğuya dikildi.
Ama bu yörelerin 
sıcak iklime tepki olarak kalın kabuk geliştirdi. 
Bu da Sn MeyveliTepe'nin 
Kaolin kili  uygulaması, Sn ayhandukel (Ayhan kaptan) tarafından bu yörede uygulanarak 
ince kabuk oluşumu gözlendi.
Bu kalın kabuğa 
tuzun işlemesi de farklı oldu. 
Bence Gemlik 
bu yörenin zeytiniydi. Oradan çıkmamalıydı.
Bu kimseye anlatılmadı. 
Heryıl ürün vermesinin cazibesiyle sanki yağlık gibi karşılandı buralarda. Dört ay sonra yağ 
nefasetini yitiriyor. Memeliye ya da Şakrana paçal yapılarak 
raf ömrü iki yıla çıkarılıyor. Bu da halkın bulduğu bir yöntem tabii... Yoksa Ayvalık yağı ile Gemlik yağını aynı fiata satamazsın. Buda işin başka başka bir yönü tabii...!!!
Saygılar