Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki
Halil bey,
Benim bu mesajlardan iyice kafam karışıyor.Doğrusu zeytinden anlamıyorum. Anladığım sadece iş yapmak. Gemliğin yağlık olarak çok kötülendiğini görüyorum. Ve tatmış da değilim. Evime giren yağ Çanakkale, Bayramiçten geliyor. Sanırsam yağlık çeşit. Zeytinde yağ benim için sofralık olmasından daha önemli.
|
Buradan
Gemliğin kötülenmesi anlamı çıkmamalı.
Adı
üstünde Gemlik
sofralıktır. Hemde
harika bir sofralıktır.
İnce
kabuğu,
küçük çekirdeği bol
etli yapısı ile Gemlik (Tirilye) yöresinin çok güzel bir çeşididir.
Bu zeytine teşvik verildi.
Ege'ye ve Akdeniz' e ve hatta Güney Doğuya dikildi.
Ama bu yörelerin
sıcak iklime tepki olarak kalın kabuk geliştirdi.
Bu da Sn MeyveliTepe'nin
Kaolin kili uygulaması, Sn ayhandukel (Ayhan kaptan) tarafından bu yörede uygulanarak
ince kabuk oluşumu gözlendi.
Bu kalın kabuğa
tuzun işlemesi de farklı oldu.
Bence Gemlik
bu yörenin zeytiniydi. Oradan çıkmamalıydı.
Bu kimseye anlatılmadı.
Heryıl ürün vermesinin cazibesiyle sanki yağlık gibi karşılandı buralarda. Dört ay sonra yağ
nefasetini yitiriyor. Memeliye ya da Şakrana paçal yapılarak
raf ömrü iki yıla çıkarılıyor. Bu da halkın bulduğu bir yöntem tabii... Yoksa Ayvalık yağı ile Gemlik yağını aynı fiata satamazsın. Buda işin başka başka bir yönü tabii...!!!
Saygılar