Arbequina, konusunun tartışılması devam ediyor gibi. Zeytinci'nin notlarındaki bazı bilgilere itirazım var. İspanyolların ve Amerikalıların sitelerinden mekanize hasada uygun olmadığını belirtir notları aktarmıştım. Kendileri bunun sorun olduğunu söylüyor. Bu zeytini üreterek pazar şansı bulamayız, çünkü zaten İspanyolların inanılmaz derece çok fazla ağaç ile pazarı ele geçirmiş durumda. Yağlık bir zeytin, tanesi küçük, sofralık olmadığını da kendileri söylüyor. Yağı içine taneleri ekleyerek bir türk "meze" yaratıyorlar. Tadına baktığımı hatırlıyorum. İspanya'da hangi restoranta gitsen bunu önüne koyarlar. Masanın değişmezidir, su getirir gibi getirirler. Demek ki ucuza mal ediliyor böyle sürekli ikram edildiğine göre. Keyifli bir yağ ama tadı o kadar da iyi değildi. Dikmek isteyen varsa dikebilir sonuçta. Bazen bu tür denemelerin ilginç ve şaşırtıcı sonuçları olur. Bu tür için değil ama böyle yurtdışından getirilen türlerin yaydığı hastalıklardan endişe edilebilir. 100, 200 adet dikmek sorun olmayabilir ancak ciddi olarak düşünenlerin İspanyolların başka neler yaptığına bakması gerekir. Sonuçta tartışma yağ, budama gibi bazı noktalara takılmış durumda. Gübresi nedir, hastalıkları nedir, bakılması lazım. Bir yerde okuduğum kadarıyla İspanya ciddi bir salgın geçirerek milyonlarca zeytin agacını yitirmiş. 20 30 yıl önce. Belki de bu nedenle deliceyi geliştirmiş olabilir. Dikmek isteyen dikebilir bana göre.
|