Sayın zeytinci,
Dediğiniz siteye baktım, muhtemelen İspanyolca ve bilmediğim için anlamadım. Ama anladığım tek şey, bir fidan üreticisine ait site olduğu. Bağımsız bir yorum olarak ele almak mümkün değil. Buradan yola çıkarak bir görüşe varmak yanıltıcı olabilir. Bu kadar yorum yapılıyor, sitede Arbequina zeytini diken birisi yok mu? Bazı yorumlarda bir şekilde güneyde bazı bölgelere getirilip dikildiği söyleniyor. Bu arkadaşlardan birisi foruma görüş belirtirse bu cins zeytinin ne olduğunu ilk elden anlamış olacağız. İnternette tanıtım amacıyla konulan bilgilerden bir tür hakkında fikir sahibi olmak yanıltıcı olabilir. Türkçe sitelerde de bazı bilgiler var, farklı ağaç türleri konusunda. Bunlara bakacak olursak herkes 3 yılda zengin olacak ve hemen ağaç dikmeli. Aslında site yönetimi, fidan üreticilerinin bu tür gizli reklamlarına karşı önlem almalı veya fidan satıcıları kendilerini tanıtarak yorum yazmalı. Bir önceki mesajımda yazmıştım. Komplo teorisi değil ama pazar rekabeti açısından, farklı ülkelerin rakip ülkelerdeki türleri bozmaya çalışması normaldir. Bu türün taşıdığı bir hastalıktan sözediliyor ve yine 1000 dönümlük (izmir Karaburun'da) bahçeye sahip bir arkadaşım bazı zeytin fideleri ile gelen hastalık riskinden sözettiği için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. 100 hektar veya 1000 dönüm araziye sahip birisinin görüşleri önemlidir. Bu türde böylemidir bilemem.
|