agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni10754Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2017, 14:00   #1
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Dün (07.06.2017) iş çıkışı bakliyat grubunu ekmek için tekrar çıktık yukarı; bu kez yanımıza kayınpederde eklendi. Aşağıda patates için kullandığı 'elyaf' tan küçük birer parçayı da getirdi.

Toprağın tavı güzel, bir kaç gün daha sıcak gitse kuruyacak ve çimlenme oranı düşecekti. Perşembe günü de yağmur bekleniyor, (ki az önce iyi bir yağmur yağdı) hafta sonu üniversite sınavı var, sonrası sıcak... yani dün ektik ektik yoksa işimiz zordu... Dört kısa sıra (100 ocak kadar) taze fasulye, dört sıra İspir in şeker fasulyesi, yine bir o kadar kuru fasulye ve üç sıra da kısa barbunya ekildi. Tek sırada zar zor (hanım ve kayınpeder yeniliklere kapalıdır, en güzel barbunya-fasulye onların ektikleridir her zaman, dolayısıyla alternatif çeşitlere gerek yoktur ) minik pandaları andıran Bolu fasulyesi ektik. Bir cins daha vardı bizim buradaki yerel etkinlikten vermişlerdi sağolsunlar, yine Bolu fasulyesini andıran bir tür, onu yukarı çıkarmayı unutmuşum, denk gelirse bizimkilere çaktırmadan ekeyim sonra.

Ekerken leonarditin yettiği kadar ocaklara (fidelerde yaptığımız gibi) birer kısım leonardit ve yanmış hayvan gübresi koyup karıştırarak, karışımın üzerine tohumları koyduk ve üç cm. kadar toprakla kapattık. Kapak toprağını az koyarsanız hava sıcak gittiğinde kuruma yapacağı için çimlenme oranı düşecektir. Çok koyarsanız da oradan çıkması zor olur. Üzerine bir de yağmur yağarsa toprak kaymak bağlayıp sertleşeceği için özellikle taze fasulyenin topraktan çıkma oranı çok çok düşecektir. Bunu engellemek için yettiği kadar elyafı ektiğimiz yerlere örttük. Yetmeyen üç-dört sıranın üzerini de bu işler için kullanıla ince şeffaf naylonla örttük.

An itibarı ile bahçenin yaklaşık beşte birlik kısımı boş. Evde viyollerde pancar var; laf aramızda bu pancarlar nasıl büyüyecek anlamadım, hercai menekşe büyütüyormuşum gibi; koskoca sebzesin arkadaş viyolün gözünde sağa sola kaykılmadan, yamulmadan dimdik dursana...Neyse işte bu pancarlar adam olursa onları dikecez boş yerlere; pırasa-karnabahar-brokoli (etkinlikten gelen tohumları yetiştiremedim bu sene)-kereviz-mor lahana-lahana ilk aklıma gelenler ekilecekler arasında. Bir de bana bağlı bir çiftçinin verdiği (tarlaya ekmiş yaylaya çıkarmadan önce çıplak kök olarak vermişti oradan) ince uzun piyasada pek göremeyeceğimiz eskilerden ince uzun patlıcan ile çarliston biber var hazırda ekilecekler arasında.

Bir de viyollerde ve küçük plastik kaplarda bekleyen bir sürü çiçek fidesi var...Yaylaya daha göçmediğimiz için uzaktan kumanda ile anca bu kadar yağmur-çamur-dolu arasında. Hobilerini oturdukları yerde gerçekleştiren arkadaşlara imreniyorum doğrusu.

Ek bilgi; forumda danıştığım arkadaşlar ve bölgede işi yapan çiftçilerin ortak görüşü; ekim için bakliyatlarda 25-30 cm. araları olan ocaklarda iki veya üç kök bırakmak.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 14:19   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Dün (07.06.2017)

.. Evde viyollerde pancar var; laf aramızda bu pancarlar nasıl büyüyecek anlamadım, hercai menekşe büyütüyormuşum gibi; koskoca sebzesin arkadaş viyolün gözünde sağa sola kaykılmadan, yamulmadan dimdik dursana...Neyse işte bu pancarlar adam olursa onları dikecez boş yerlere..
Sayın TCM, geçen sene benim yetiştirdiğim pancarlar da önceleri aynı böyle idi, viyolden bahçeye aktarınca yumruktan büyük baş yaptılar.

Dutlubahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 14:47   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe Mesajı Göster
Sayın TCM, geçen sene benim yetiştirdiğim pancarlar da önceleri aynı böyle idi, viyolden bahçeye aktarınca yumruktan büyük baş yaptılar.
Çok sağolun bilgi için. Bu arada az önce buraya yağan şiddetli yağmur yaylalara doluyla birlikte yağmış. Bizim bahçeye de yağdıysa şiddetli demek ki bu yaz sadece pancar yiyecez.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2017, 10:28   #4
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
...Bu arada az önce buraya yağan şiddetli yağmur yaylalara doluyla birlikte yağmış. Bizim bahçeye de yağdıysa şiddetli demek ki bu yaz sadece pancar yiyecez.
Salı günü akşam üzeri (13.06.2017) yayladaydık. Kışlıkları ve zamanımız yettiğince hala viyollerde, plastik kaplarda bekleyen çiçekleri dikmeye çıktık. Dolu bahçemize fazla uğramamış herhalde; iki domates fidesinin ucunu kırmış, sanırım toparlarlar. Ancak son yağışlar zaten keyifsiz olan salatalıkları iyice kötülemiş. Bir kaç tanesi kurumuş, acurlar sanki daha dayanıklı gibi bu tip şartlara..

Ayın yedisinde ektiğimiz bakliyatların bir kısmı resimde arka tarafta gözüküyor. Kayınpederin önerisiyle toprağın yağmurdan sertleşerek 'kaymak' oluşturmasını engellemek için koyduğumuz elyaf bir işe yaramamış gibi. Bugün akşam üzeri nasipse yine yukarıdayız, bakliyatlar başarabildilerse topraktan çıkmaya başlamışlardır. Yoksa üzerindeki sert tabakayı ufak bir çapayla bozmak gerekecek, tabi tohumlara zarar vermeden, işe yaramazsa da ekim işi tekrarlanacak. Haziranın ortası oldu hala ekim ile uğraşıyoruz

Resmin ön tarafında ilk diktiğimiz domatesler var. Hemen arkasında kurufasulyeler ve akabinde yeni diktiğimiz kışlıklar. Yukarıda bahsetmiştim bir arkadaş enginar verdi diye. Sağolsun aynı arkadaştan iki çeşit karnabahar (meriva ve kağıtta 'luka' benzeri bir şey yazıyor ama sanırım yanlış yazmış) bir çeşit brokoli (monopoly), brüksel lahanası ve kereviz getirmiş. Bunlar köpük viyollerde ve tamamı F1 çeşitlerden olmalı. Yanına pazardan açık kök olarak lahana, pırasa ve kırmızı lahana aldım. Pırasaları birer karış, diğerlerini 50 şer cm. arayla diktik. Lahanaların arasını az daha açıp, mor lahanaların ise kapatarak.

Name:  13.06.2017 - kışlıklar ekildi.jpg
Views: 593
Size:  39.9 KB

Yeşillikler güzelleşmiş, özellikle de marullar. Marulların sağında kekikler atak yapıp marulları yakalamışlar, bir kaç hafta önce aralarında bir karış mesafe vardı.

Name:  13.06.2017 - yeşillikler.jpg
Views: 627
Size:  59.2 KB

Dahliyalar ikişer karış olmuşlar, bahçenin diğer tarafında ilk ekilenlerden biri ise tomurcukta. Bu yıl büyük süs ayçiçeği ekmedik, bordürlerin ön tarafında gördüğünüz gibi pek çok yerden kafalarına göre topraktan fışkırmışlar. Resimdeki gibi düzgün yerden çıkanları ellemeyelim kafalarına göre büyüsünler...

Name:  13.06.2017 - dalya.jpg
Views: 640
Size:  39.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 19:20   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Çok sağolun bilgi için. Bu arada az önce buraya yağan şiddetli yağmur yaylalara doluyla birlikte yağmış. Bizim bahçeye de yağdıysa şiddetli demek ki bu yaz sadece pancar yiyecez.
Sayın TCM, pancarların son durumunu merak ediyoruz.

Dutlubahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 20:25   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe Mesajı Göster
Sayın TCM, pancarların son durumunu merak ediyoruz.
Fena değiller sanki, en yakın zamanda resimlerini çekip sorularımı sorayım

Bahçemizin dahliyaları arasında açanlar...

Rekor bu arkadaşta, kafa çapı 26 cm. 'Kelvin Floodlight'

Name:  dalya 2 kocakafa-2017.jpg
Views: 817
Size:  38.2 KB

'Mom's Special' türlerinden olmalı...

Name:  dalya 1-2017.jpg
Views: 808
Size:  48.0 KB

Name:  dalya 3-2017.jpg
Views: 796
Size:  44.0 KB

Name:  dalya 4-2017.jpg
Views: 801
Size:  37.6 KB

Name:  dalya 5-2017.jpg
Views: 798
Size:  41.0 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025