![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Buraya uğramayalı epey olmuş. Kendi işlerimin yoğunluğu, hayatın anlamlı anlamsız telaşları, yıllardır aynı domates-biberin resimleriyle burayı gereksiz doldurmak istemeyişim, düzgün fotoğraf çekme imkanımın olmaması ziyaretimin geç kalmasının sebepleriydi. Olduğu kadarıyla ve arkadaşlara faydalı olması amacıyla bir kaç değişik taktik paylaşımımla bahçeme gireyim... Bu sene sırık domatesler için resimdeki yolu izledim. İki demir arasını üç kök domates bırakacak şekilde sıraladım. Yerden birer karış aralıklarla sera ipini kullanarak her kökün önünden ve arkasından geçecek şekilde ikişerli şeritler çektim. ![]() ![]() Bu şekilde (her ne kadar sn. İsmai KUZUCU nun intizamı gibi olmasa da) ip gibi gayet düzenli oldu. ![]() Fasulyelerin çoğuna da aynı taktiği uyguladım. Ancak domates gibi fazla ağırlığa maruz kalmayacağı ve dolayısıyla eğilip bükülmeyeceği için tek sıra ip çektim ve bu ipe fasulye barbunya kollarını sardırdım, şimdilik o da fena olmadı... ![]() Düzenleyen TCM : 27-07-2017 saat 00:20 Neden: Resimlerin kenarındaki boşluklar düzeltildi. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mümkünse birkaç sorum var. Ömürlük olur diye düşündüğüm için ben de demir kullanmayı düşünüyorum. Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer. ![]() Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi? Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı? Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı? Kaçlık demir kullandınız? Cevaplayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanırım buradaki gönderiyi kastettiniz. O şekil sık demir arası gerilen iplere bakliyat sarmak randımanlı olmadı. Bakliyatları ağırlığına göre her köke bir veya iki köke bir kargı-bambu yapıyorum. Sıranın başına sonuna ve ortasına da ikilik inşaat demiri (resimde de var alıntıladığım) dikip bunlara ip ile sabitliyorum ki komple yan yatmasınlar. Domatesler için; iki direk arasına üç kök domates gelecek şekilde ayarlıyorum. Demirler arası paralel iplerin arası ise 25 - 30 cm. civarı. Demiler farklı boyutlarda, 2.5 m. ideal olur. Bakliyat için az gelirse de zaten en tepelerinde birbirine bağlamak için araya gereceğiniz iplere sarılıp devam ederler. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Etkinlikten gelen patlıcanlar, bu sene ilk kez kendi yetiştirdiğimiz fideleri diktik, şimdilik gayet sağlıklılar ve çiçeklenmeye başladılar. Bilgileri hatırlayalım kısaca; patlıcan suyu sever, bol sulamazsak acı olur. Domatesi ise ilk meyveler görününceye ve ceviz gibi oluncaya kadar su vermemek gerek. Daha sonrada düzenli sulamak gerek. ![]() Biberin bir tanesi önceki sene olduğu gibi toprak seviyesinden kesilmiş. Suladıktan sonra 'decis' ile kepeği karıştırıp resimdeki ufak kaplara koyarak (toprağa direk dağılıp, yayılmasını engellemek için) üç farklı yere yerleştirdim. Geçen sene bu taktikle hiç kayıp olmamıştı. ![]() İki ortancayla geceyi kapatalım. ![]() Ortancaların küçük boyda olanlarını iki sene önce çelikten yetiştirmiştim. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Önceki gün şiddetli yağmur vardı. Dolu yağmadı. Ertesi gün patlıcanlarda dört beş kök, kabaklarda bir kaç kök, salatalıklarda yine bir kaç kök, sanırım bir tane de domateste mantar başladı hemen. Sabah erken ilaçlayacaktım ancak evin içindekiişlerden dışarıya çıkamadım. Akşam üzeri fasulye-kabakgiller-domates-patlıcan ve çiçekleri sulandırılabilen kükürt ile ilaçladım. 16 lt. lik pompaya yarım su bardağından biraz eksik. Kükürtün mantarlar üzerine etkisi, domateste de kırmızı örümceğe etkili olduğunu hatırlatayım. Ayrıca organik tarımda geçerli ve tozu kadar olmasa da yılanları kaçırır(mış). Bir kaç güne etkisini göremezsem pek istemesem de bakır kullanıcam sanırım. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
|
sayın TCM sizin daha önce bana söylemiş olduğunuz gibi biberleri 2 şerli dikmiştim. gerçekten dediğiniz gibi ne kırılma ne bükülme hiç bir şey olmadı hatta mutualist yaşam gibi birbirlerini büyüttüler diyebilirim. size bir sorum olacak; biberlerin altı daha fazla güneş gördüğü için yer örtücü ve sarılıcı otlar sürekli büyüyor. ve biberler dahil tüm sebzelere sarılmaya başladı. bunun biberlere zararı olur mu? yoğunluk biberlerde olduğundan sormak istedim. yoksa hiç bir şekilde ot namına bir şey bırakmamam mı gerekiyor?. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
@ Musa Gündoğan, resimlerde arık/karıkların arası tertemiz gözüküyor. Geçen haftaya kadar çok su alan yerler minik minik, kısmen birer karışa kadar uzamış yemyeşil otlarla doluydu. Bu otları mümkün olduğunca erken temizlemek ve vakit ve kuvvet varsa da çapalamak lazım. İki çapalama bir sulamaya bedel derler... Aralarda çıkan otların kökleri fazla olmadığından sulama sonrası hafif darbelerle bile çıkıyorlar veya devriliyorlar. Benim vaktim ve kuvvetim olmadığı için minik bir çapayla bir kaç saatte tüm arık aralarını toprağı sıyırarak hallettim. Sadece sonradan dikilen fidelerin diplerini oluşan sert tabakayı kırmak için çapaladım. Bu otların kötü tarafı ürünlerinizin besinlerine ortak olması ve zararlıları kendilerine dolayısıyla sizin ürünlere çekmesi. Toprakta 10 birim besin maddesi varsa otlar dördünü alırsa sizinkilere altı kalacak. Otlar olmasa hepsi sizin Bir de, siz börtü böcek fare yılan olsanız veya mantar hastalığının etkeni olsanız benim biberlere mi gelirsiniz, sizinkine mi ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2014
|
TCM bu otları yolmaktan ben bıktım onlar büyümekten bıkmadılar. kaç kez topladık ancak hep büyüdüler zayıflar ancak kökü azıcık toprağa dokunsun büyüyebiliyor. ilk iş olarak tüm sarılıcı otları temizlemek tamamen yok etmek iyi olacak. sağolun verdiğiniz örnek için. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Dahliyalara devam. Önceki senelerdekinin aksine bu kez dahliya aralarını 50 cm. civarına çıkardık ve yumruları ayırıp azaltarak ektik. Görüntü böyle daha güzel oldu ve hastalıklara (özellikle mantar) karşı havalanma da güzel olacağı için daha dirençli olacağını düşünüyorum... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene diğer değişiklik sayıdan ziyade dahliya çeşit sayısını arttırmak. Bu sene sekiz tane yeni çeşit aldık ancak üçünü kendi hatamızdan dolayı çürüttük. Elimizde biriken aynı renk soğanları ise geçen sene yaklaşık 30 arkadaşımıza dağıtmıştık. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Şu ana kadar açan son iki dahliya, halen açmamış olanlar daha sonra... Dahliya 'hapet blue eyes' ![]() Ve 'encore' ![]() Bahçeden ilk yediğimiz ürünler biberler oldu... Etkinlikten gelen çarliston biber, tatlı kıl biber ve bu yıl ilk kez denediğimiz değişik rengi-duruşu ile karizmatik biber 'buena mulata' ![]() Yine ilk deneyim, aslında bu tohumu ekme niyetimiz yoktu, sanırım ya gönderen arkadaş ya da ben tohumları karıştırdım. Ancak memnunuz, japon salatalığı...Salatalık ile acur arası bir tat. ![]() Phylox lar bulunduğu zeminin toprağının az olması sebebiyle geç gelişip geç açıyorlar... Hanım sağa sola devrilmelerini engellemek için bu kez işi sıkı tutmuş...Belinden bağlı çalı süpürgeleri gibi olmuş her biri... ![]() |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Sayın TCM; geçen etkinlikte ben paylaşmıştım japon salatalığını başka birinin paylaştığını görmedim.. Ayrıca benden talepte bulunmuşsunuz... Eğer ekme niyetiniz yoktu neden talep ettiniz... diye sorar insan şimdi? Ayrıca rica ederim. Afiyet olsun... Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neler çektiğimi görün işte. Ekmediğimiz sizinki değil de meksika salatalığı imiş bu arada..Japon salatalığını komşu ilk gördüğünde 'bu ne böyle ejderha gibi' demişti. Bahçede ilk tadına baktığımız bu oldu, dediğim gibi tat, şekil açısından acur ile salatalık arasında. Her yıl olduğu gibi bu sene de mantar başladı salatalıklarda, az önce olanları topladım ve 'topas' ile ilaçladım, geçen hafta attığım kükürt işe yaramamış. Bir tane meyveyi tohumluk olarak bekletiyoruz. Topladıklarımızı tavsiyenizle turşu yapmayı düşünüyoruz. Paylaşım için teşekkürler...![]() @ Dutlubahçe pancarlarımız / nız (@İsmail Kuzucu & bahcedenn ve sizinkiler) burada...Kırmızı pancar ve boğa kırmızı pancarlar..Pancarların hasada geldiğini nasıl anlayalım, sanırım daha erken.. ![]() ![]() Bunlarda pazardan hazır fide olarak aldıklarımız.. ![]() Bu da kışın evde bozulduğu için dışarı attığımız bal kabağı tohumlarından çıkıp komşu bahçeye iltica talep etmeye niyetlenen arkadaş.. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
|
Alıntı:
Daha önce ve bu yıl kırmızı pancar ekmedim. Biz toprağı hafif eşeledik, pancarın büyüklüğüne bakarak hasat etmeye karar verdik. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahçenin bir kaç hafta önce yukarıdan görünümü, ![]() Biber, salatalıkların olduğu yan taraf, ![]() Bahçenin uç köşesine bu yıl depo yaptırdık, 25 m.kare civarı, kazma-kürek-çapa-tırpan-ıvır/zıvır ne bulursak koyduk. Daha küçük yaptıracaktık ancak ustamız betonu fazla dökmüş İnşaat ustaları ilginç oluyor hep, kalıpları görünce 'biraz büyük mü olmuş sanki' dedim, 'olur mu hiç dediğin ölçüye göre yaptık ya' dedi. Betonu döktükten sonra arıyor 'az büyük olmuş' diye ![]() ![]() İki yıldır ekinezyayı tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca geçen sene bir arkadaştan hazır fide almıştım. Bu sene büyüyünce daha güzel açtı. ![]() Sedum reflexumlar. Resim önceki haftalardan. Artık çiçeklenmeleri bitmek üzere. Alanın geniş olması, aralarında çıkan ayrıklar, bizim bakımlarını aksatmamız sebebiyle görüntüleri zevk vermez oldu. Önümüzdeki sene bu alana dahliya ekmeyi düşünüyoruz. Reflexumlar emekli edilecek. Bu tarafa yolu düşen olursa arkadaşları erken emekli edebiliriz.. ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2016
|
Sayın TCM, bahçenize eşimle hayran kaldık. Gölcük'te resmen bir cennet bahçesi kurmuşsunuz. Emeğiniz bahçenin her köşesinde yeşermiş. Bize ilham verdi bahçede yaptığınız çalışmalar. Tabiri caizse gaza geldik, kendi bahçemizde yapmayı planladıklarımız konusunda ![]() Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum tekrardan. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Amacımız 'bunlar bizim eserimiz' diyebileceğimiz ve hoşumuza giden şeyleri yapabilmek. 'Misafirperverliğe' gelince; geçen haftaya kadar elimizde salatalık ve tek tük biber harici bir şey yoktu ..Bu hafta ilk fasulyemizi yedik, biberlerimiz arttı. Hanımla birlikte bahçede ne kadar yeşillik varsa toplayıp resimdekini yaptık, hafta içi izinliyim, denk gelirseniz bekleriz yine, daha güzelini yapar, oradan sizin bahçeye bakmaya gideriz... Göl kenarındaki çayı hala içemedik.. Bizdeki misafirperverlik ancak bu kadar işte...![]() İki resimle günü bitirelim. Ayçiçeği, arısı üzerinde.. ![]() Zinnialar, yine arısı üzerinde..(Aynı arı mı o )![]() |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu arkadaş eski soğanlardan ancak bu şekilde rengimiz yoktu..Türk Malı.. ![]() Yeni açanlardan biri daha.. ![]() Rekor bu arkadaşa geçti geçen hafta, 33 cm. çiçek çapı, önceki rekor 26 cm. miydi.. ![]() Kıyas için toplu çekim.. Önceki rekortmen soldaki sarı olan.. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sezon da bitti... Çocuklarınız ergenliğe ulaşmadan beraberliğinizin kıymetini bilip iyi değerlendirin. Sonra size takılmıyorlar, kimi sağa çekiyor kimi sola çekiyor ve sonuç karikatürdeki gibi bu yıl da geçen yıl gibi iyi 'evde kaldık' Önceki sene dikmiştik böğürtlenleri, geçen sene yiyemedik, bu sezon başında yan komşu çam fidelerinin kenarındaki yabani otlara 'ot ilacı' atarken bizim böğürtlene de dokundurmuşlar hafiften, toparladı, beş kilo kadar meyvesini aldık. Reçel yaptık, bir kısmını da buzluğa depoladık.. ![]() Yusufçuk... Güzel poz vermişti aslında, ama cepteki teknik imkanlarla güzelliğini bu kadar ortaya çıkarabildik... ![]() Bu yıl hepsiburadanın indirimlerinde denk geldi ve 'alaçam' firmasının bahçe masasını aldık. Sırt dayamalı görünüş olarak güzel ancak budakları fazla olduğu için mi ne çatlamaya başladı. Dayandığı kadar artık. Bahçe için kullanışlı güzel tavsiye ederim. Resimlememdeki esas amaç sabah çiyinin ne kadar fazla olduğunu gösterebilmekti, sanki hortumla sulamışız. ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sürekli aynı bahçenin resimlerini eklerken faydası olacak bilgileri özellikle tekrar paylaşmak isterim. Bu yıl domateslere uyguladığımız destek sistemi mükemmel işe yaradı. O kadar rüzgar, fırtına, yağmur gördü ama hiç sorun olmadı. Yine mesajda paylaştığım gibi kimi fasulye ve barbunyalara da benzer taktik uyguladım ve güzel oldu. Daha önce bilinen yöntem ile fasulye ocaklarının kenarına kargıları dikip iki ocaktaki dört beş kök fasulye-barbunyayı bunlara sardırıyorduk. Bu yöntemde kötü taraf toprak sertleştiğinde kargıyı saplamak zor oluyor. Ancak onu da şöyle çözdük; bir buçuk metrelik demiri toprağa çaktık eşimle, demirii sağa sola sallayarak kenarında açılan boşluğa bir miktar su dökerek toprağın oluşan boşluğa girmesini engelledik. Daha sonra demiri iyice toprağa çakarak deliği derinleştirdik ve demiri çıkardığımızda oluşan boşluğa kargıyı rahatlıkla yerleştirdik. Bundaki sorun zamanla toprağın sulanması ve oluşan şiddetli rüzgarların sayesinde kargıların meyvelerin yükü de binince yan yatmasıydı. Bunun önüne de tüm kargıları üstlerinden iple birbirine bağlayarak geçebildik. Dördüncü yılımızın sonunda ideal yöntemlere ulaşabildik ![]() 22.07.2017 tarihli domateslerimizden... Hafize önden... ![]() Hafize arkadan...Hafizeler pek güzel, pespembe, düzgün hatları, diğer domateslere göre biraz daha sert yapısıyla tadı bir tık geride olmasına rağmen darbelere daha dayanıklı. ![]() Mükemmel italian heirloom domates...Söbe, yumurtamsı yapısı, omuzları sarımsı, dümdüz, girinti-çıkıntı olmayan yapısı, sulu, incecik kabuğu, bol sulu gerçekten mükemmel tadı ile bu yıl da domatesler içinde gözdemiz oldu. Hiç mi kusuru yok bu arkadaşın derseniz; dal-yaprak yapısı çok narin, çok fazla meyve dökümü olmadı, genelde kök başına beş altı meyve, tane başı ağırlık 250 - 400 gr. desek iki üç kilo meyve ancak topladık. Bunu hesaplamak için özel çaba sarfetmediğim için hesabımda hata olabilir. Bir diğer ayrıntı bu yıl 90 kök civarı domates diktik ve içlerinden beş kök kadar mantari hastalık sebebiyle dalları siyahlaşarak fire verdik, bunların ikisi italian domatesti. Ancak özellikle bu yıl ilk yediğim domatesin ağzımda eriyip giden tadı hala aklımda. ![]() Domateslerin fiziksel olarak en güzeli 'blue beauty' ve bu yıl ilk kez denediğimiz 'russian cossack' ... Mavi güzellerimiz geçen senenin aksine bu yıl daha iri, lezzetli ve verimliydi. Bunda sıranın sonuna dikilmesinin ve dolayısıyla kökünün daha ıslak kalmasının sebebi olabilir. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Black vernissage domates; aslında kalın kabuğu ile pek diklesi değil, ancak bahçedeki görüntüsü ile apayrı bir karizması var. Bence mutlaka bir kök dahi olsa her bahçede bulunmalı. İri domateslerden daha erkenci olduğu için diğerleri gelene kadar işinizi de görecektir. Bol çekirdekli, oldukça etli yapısı, çok daküçük olmaması sebebiyle biraz uğraştırsa da yemeklerde dahi kullanılabilir. ![]() Bunlarda geçen haftanın (16.09.2017) toplu domates gösterisi... Sağ öncen başlarsak; blue beauty - russian cossack ve hafize...Sağ arkadan devam edersek bulgar domatesi - Ödemiş in oturak domatesi ve muhtemelen tula domates... ![]() ![]() ![]() Ve bu senenin yeni keşfi, @ hcorak ın 'bulgar domatesi' ... Yumurtamsı italian heirloom un düz top gibi hali bulgar domatesi. Verim daha az, lezzet bir tık daha geride ancak oldukça iri domatesler verdi. Rekor elimdeki 980 gr. gelen domates oldu. ![]() |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Diğer Hafize Baliç meyveleri de böyle düzgün şekilli ve iri oldular mı? Bunun saflığıyla ilgili (burda dağıtılan tohumlarda da olmak üzere) sorunlar var. Sizin tohumunuz Sn üzüm'den mi gelmişti? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu senenin de domates ağırlık rekoru 939 gr. ile @ hcorak ın sırık bulgar domatesinde. Özellikle tohum alabilmek için gereğinden fazla beklettim. ![]() Bulgar domatesi daha önceki yorumlarda da belirtmiştim; damla gibi yumurta gibi olan İtalian domateslerini yukarıdan bastırıyorsun, oluyor sana bulgar domatesi. Bulgar domatesin bir farkı da üzerindeki sarımsı-turuncumsu benekler. Her iki domates, sulu, ince kabuklu, etli ve lezzetli. İtalianın daha yumuşak, bekletince hafiften samanlaşan iç dokusu ile bir tık geriye atabiliriz. Yemekler için, şişe domatesi için ideal her ikisi de, girinti çıkıntı yok kabuklarıyla da atsanız sorun olmaz. İri bulgarın daldaki hali; geçen yıl meyve verimi daha az olmuştu, bu yıl arkadaki resimlerde de görüldüğü gibi iri ve çok sayıda meyve verimi oldu. ![]() İtalian domatesin en irisi 651 gr. geldi. ![]() İtalian domatesin en büyük sıkıntısı sırık domates olmasına rağmen çok dallanması, bu da yetmiyormuş gibi bu dalların pelte gibi olması. Diğer sırık domatesleri 5-6 klips ile tepeye kadar sabitleyebiliyorken bunda en az iki katı klips gerekiyor. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2014
|
Böyle domates resimleri görünce kendimden geçiyorum. Sizce normal mi doktor bey ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Benekli Bolu barbunyası - Önceki sene @ hcorak tan almıştım tohumunu, geçen sene az ektim, ekilenler de randımanlı olmayınca pek bir şey anlayamadık. Bu yıl 20 ocak kadar ektim, buradan iki buçuk yemeklik topladık. Birini komşulara verdik pek sevmişler. Birini biz yedik, sevdik. Notlara bakarken kuru olarak ta yeneceği yazılmış, tohumlukları ayırdığımızda bir yemeklik daha çıkarsa öyle de deneyelim.Bu arada resimlerden de görüleceği üzere tadı madını bırakın da sadece şirin görüntüsü için dahi ekilebilir bu 'panda barbunya' lar İlk dağıtım sanırım @ Kaknus dan Bolu fasulyesi diye çıkmış ancak netten aradığımda uyumlu veri bulamadım. Ben de benekli Bolu barbunyası dedim.![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Bolu fasulyesinin tohumlarını fasulyede su durumunu ayarlayamadığım için arkadaşa vermiştim. Tohumluk için yetiştirmesine rağmen bize oldukça verimli geldi. Ben hala fasulyede başarı sağlayamadım. Bu yıl da çok az ekti. Ancak tohumluk olarak değerlendirdi sanırım. Tırmanabileceği biraz uzun bir yer gerekiyor. Tabi ki de sulama ve gübreye dikkat etmek başarı için şart. |
|
|
|
![]() |
|
|