Dün (07.06.2017) iş çıkışı bakliyat grubunu ekmek için tekrar çıktık yukarı; bu kez yanımıza kayınpederde eklendi. Aşağıda patates için kullandığı 'elyaf' tan küçük birer parçayı da getirdi.
Toprağın tavı güzel, bir kaç gün daha sıcak gitse kuruyacak ve çimlenme oranı düşecekti. Perşembe günü de yağmur bekleniyor, (ki az önce iyi bir yağmur yağdı) hafta sonu üniversite sınavı var, sonrası sıcak... yani dün ektik ektik yoksa işimiz zordu... Dört kısa sıra (100 ocak kadar) taze fasulye, dört sıra İspir in şeker fasulyesi, yine bir o kadar kuru fasulye ve üç sıra da kısa barbunya ekildi. Tek sırada zar zor (hanım ve kayınpeder yeniliklere kapalıdır, en güzel barbunya-fasulye onların ektikleridir her zaman, dolayısıyla alternatif çeşitlere gerek yoktur

) minik pandaları andıran Bolu fasulyesi ektik. Bir cins daha vardı bizim buradaki yerel etkinlikten vermişlerdi sağolsunlar, yine Bolu fasulyesini andıran bir tür, onu yukarı çıkarmayı unutmuşum, denk gelirse bizimkilere çaktırmadan ekeyim sonra.
Ekerken leonarditin yettiği kadar ocaklara (fidelerde yaptığımız gibi) birer kısım leonardit ve yanmış hayvan gübresi koyup karıştırarak, karışımın üzerine tohumları koyduk ve üç cm. kadar toprakla kapattık. Kapak toprağını az koyarsanız hava sıcak gittiğinde kuruma yapacağı için çimlenme oranı düşecektir. Çok koyarsanız da oradan çıkması zor olur. Üzerine bir de yağmur yağarsa toprak kaymak bağlayıp sertleşeceği için özellikle taze fasulyenin topraktan çıkma oranı çok çok düşecektir. Bunu engellemek için yettiği kadar elyafı ektiğimiz yerlere örttük. Yetmeyen üç-dört sıranın üzerini de bu işler için kullanıla ince şeffaf naylonla örttük.
An itibarı ile bahçenin yaklaşık beşte birlik kısımı boş. Evde viyollerde pancar var; laf aramızda bu pancarlar nasıl büyüyecek anlamadım, hercai menekşe büyütüyormuşum gibi; koskoca sebzesin arkadaş viyolün gözünde sağa sola kaykılmadan, yamulmadan dimdik dursana...Neyse işte bu pancarlar adam olursa onları dikecez boş yerlere; pırasa-karnabahar-brokoli (etkinlikten gelen tohumları yetiştiremedim bu sene)-kereviz-mor lahana-lahana ilk aklıma gelenler ekilecekler arasında. Bir de bana bağlı bir çiftçinin verdiği (tarlaya ekmiş yaylaya çıkarmadan önce çıplak kök olarak vermişti oradan) ince uzun piyasada pek göremeyeceğimiz eskilerden ince uzun patlıcan ile çarliston biber var hazırda ekilecekler arasında.
Bir de viyollerde ve küçük plastik kaplarda bekleyen bir sürü çiçek fidesi var...Yaylaya daha göçmediğimiz için uzaktan kumanda ile anca bu kadar yağmur-çamur-dolu arasında. Hobilerini oturdukları yerde gerçekleştiren arkadaşlara imreniyorum doğrusu.
Ek bilgi; forumda danıştığım arkadaşlar ve bölgede işi yapan çiftçilerin ortak görüşü; ekim için bakliyatlarda 25-30 cm. araları olan ocaklarda iki veya üç kök bırakmak.