agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni135Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 17-03-2011, 21:06   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2011
Formun bu konu başlığına ilgi duyan herkese arpa çimi üretmenin benim için neden önemli olduğunu ve neden bukadar üzerinde durduğumu izah etmeye çalışayım.

Ben 6 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum, tarlam ve traktörüm yok. 9 adedi sağılır 16 adet hoştain cinsi hayvanım var. Tarlan yoksa traktörün yoksa bu işi niye yapıyorsun diyenler olabilir. Haklı da olabilirler ama ben bu işi yapıyorum ve götürebildiğim yere kadar yapmaya da niyetliyim.

Tarla kiralayarak traktör kiralayarak sılaj ektim, arpa buğday ektim, korunga ektim. Fakat hepsi bana astarı yüzünden pahalıya maloldu. Tarlası ve traktörü olanlar bunları daha uzuza maledebilirler. Ama bu da herzaman mümkün olmuyor. Geçtiğimiz yıl aşırı kuraklık oldu ve ekilen dikilen hiçbirşey randıman vermedi. Ondan önceki sene aşırı yağışlardan dolayı çok düşük randıman oldu. Dolayısıyle kimse ucuza kabayem temin edemedi.

İmkanların yoksa bu işi yapma diyebilirsiniz. Ama hayvancılık yapanların (özellikle bu yörede) %80'i benimle aynı durumdadır.

Geniş tarlaları, traktörü ve gerekli ekipmanı olanların arpa çimlendirme olayına ilgi göstermemelerini anlayabilirim. Zira sılajla, yoncayla, korungayla ve fabrika yemiyle hayvanlardan yüksek miktarda süt elde etmek mümkün. Ama benim gibi bu işi küçük çapta yapan ve girdilerini dışarıdan temin etmek zorunda olan üreticiler için arpa çimi
yetiştirmek ve girdi maaliyetlerini düşürebilmek çok önemli bir fırsattır.

Ben bu işi deneme amaçlı olarak 15 gün yaptım ve sonuçları beni memnun etti. Ama bu işin sürdürülebilirliği nedir, uzun vadede de iyi sonuçlar devam eder mi bilemiyorum. Bu yüzden bunu denemeye kararlıyım.

Araştırma imkanları ve bilgisi benden çok daha iyi olan Sn. Akın Selçuk ve onun gibi arkadaşların araştırmaları benim için çok önemli. Onların araştırmaları bize yol gösterici olacaktır. Bu yüzden böyle insanların önünü kesmeyelim ve küstürmeyelim. Bilgi çok zor elde edilen bir nimettir. Bunu değerlendirelim veya bizim değerlendirmemize izin verin.

dark_blue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025