Yazın yonca balyasi 5-6 TL oluyor. Yazdan stok yapıp yonca balyası ile cimlenmiş arpa harmanlanıp süt ineğine verilse verim artışı nasıl olur acaba bunu bilmek istemiştim. Bu işe ne dersiniz? Yoncada protein ve enerji sütü arttırıyorsa fayda-maliyet analizleri yapılmalıdır? Yoksa zaten çimlenmiş arpa veriliyor, yonca balyasına gerek yok, sadece hayvanın işkembesini çalıştırmaya yarayan ve gıda noktasında ineğe hiç bir faydası olmayan saman balyası mı verelim? Tabii süt artışına pek etkisi yoksa. Fikriniz nedir?
Bir de: Bu cimlenmiş arpa işine benimde aklim yatti ama ben bunu seracıların yaptığı gibi naylon içerisinde yapmaya çalışsam, verim alabilirmiyim acaba? çok soğuklarda içerisinin ısınması gerekir belki çalı-çırpı yakarak halledebilirim bunu, izmit doğu gibi soğuk değil.
Bir de: illaki 7 günde çimlenmiş arpayı almam gerekmez, 10 günde olsun diye düşünüyorum. Yani kışın soğuk havalarda arpanın çimlenmesi geçikebilir. Ben sılaja takviye yaparak yani harmanlayarak çimlenmiş tohumu veririm diye aklıma geliyor. Sılajı tamamen bırakmayı düşünmüyorum. Çok soğuklarda da çimlenmiş arpa olmazsa sadece sılaj veririm. Sera tipi çimlenme işi ile karanlık odalarda çimlenme için gerekli ozon gazı aletlerine de gerek kalmaz herhalde. Fikriniz nedir?
Ama sıcaklarda nasıl olur sera ile yapmayı denemek? Seranın naylonunu açarım. Su problemim yok benim tarlanın ve ahırın alt kısmından parmak kadar su fışkırıyor. Ne dersiniz?
Not: Yakın zamanda çimlenmiş arpa yapma makinalarının amorti sürelerini size izah ederim. Tanıdığım bir ekonomist var o bildirecek. gelen bilgileri size aktaracağım.
|