agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2009, 08:09   #451
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Mutfak artıklarımızdan yararlanmak

Arkadaşlar bu başlıktaki yazımız kompost konusundaki paylaşımlarda mutfak atıklarının değerlendirme konusunda bazı arkadaşlarımızın mekan ve diğer mataryalleri temin edememe imkanlarıya uygulanarbilirliğinin boşlukta kalarak işlerliğindeki boşlukları duldurmak maksadıyla kompost konusunun mutfaklara uyarlaşmış bir versiyonu gibi düşünülebilir.

Sonuçta mutfak artıklarının organik bilşenlerinin değerlendirerek bahçemizdeki saksılarımızdaki bitkilerimize sıvı besin (Gübre) yaparak yeni farklı yöntemle pratikte uygulanabilirliği Klasik yöntem olan havalı yakmalı oksidasyon esasından faklı olan, daha öncede soğuk kompost anlatımlarını(çukurda) yaptığım yöntemin mutfaklara uygulnmış ufak bir modeli olan kapalı bidon ve varil içinde uygulanabilirliğini tartışarak paylaşımlara açmaktan gurur duyuyorum.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2009, 08:45   #452
Ağaç Dostu

Paylaşımlarımızda ciddiyeti ve samiyeti bırakmamalıyız.

Sn;Arkadaşım denizakvaryumu seni gene uyarmadan sorunu cevaplamak istemiyorum tanıtım bilgilerinde forumda var olan konuları sorulmaması tembihlemişsin şimdi sana, forumda daha önce yazılmış cevabı senin şahsına tekrarmı yazalım yani, olmuyo ama.

Arkadaşım ben soğuk kompostu çukurda uyguladım bütün malzemeleri çukura dolduruyordum üzerinide toprakla örtüyordum,bahçenin bir köşesine 1,5x2x0.75mt.boyutunda çuku açıyorm,eylül-ekim gibi topladığım malzemeyi katlar halinde karbon (Kahverengi malzeme)azot (yeşil malzeme) bunların arasına ahır gübrelerimide dolduruyordum(Ben kompost yapımıyla uğraştığım başından beri ahır Gübrelerini doğrudan bahçede kullandığım vaki değildir onlarında kompostlaştırmışımdır)

Kompost çukuru gelecek senenin başına kadar açılmıyor bahar gelipte baçede toprak hazırlığına başlayınca çukuru açıp içindeki kompostu boşaltıyorum ekim yapacağım bitki yataklarına diğer karışımlarla beraber ilave ediyorum,harç karışımını anlatayım çukurdan çıkardığım solucan kompost+mineral kompoze gübre leonardit klinoptilolit karışımlı özel bir gübre çeşidi+bir miktar perlit(bir yerde sormuştun kimyasal gübre kulanıyormusun) Bu surunuda cevaplamış oldum.

Bir cevap ta steril işlemi soğuk komposta nasıl oluşuyor demişsin çukur içinde ısı oluşmadığıdan solucanların buradaki populasyonun artışı ile solcanların beslenme menülerinde birinci sırada, sindirim sistemlerinden geçerken baskılanıp elimine oluyorlar"bu konu solucanlarla kompost başlığında anlatıldı".

Soğuk kompost aşamalar önce otlar güneşte kurutulup solduruluyor daha sonra üre gübre suladırılıp kuruyan otlar ıslatılıyor bunu ahır güresiyle mümkünse yaş olanı idrar bulunursa oda olur ot yığınları 40-50 cm'i geçmiyecek geçerse kızışma başlar kızışmaya müsade yok bütün otlar bu işlemden geçtikten sonra diğer bahçe ve mutfak atıklarıda kademe kademe çukura doldurulup işlem tamlanıp çukur kapatılacak.

Sende bende bu açıklamama karşın bahçe toprak ve bitkilerle olan geçmişini anlatacaksın, 6000'i aşkın soruya dayanan mesajların var bu birikimlerle pratikte neler yaptın yazma sırası sende benim yazdıklarımdan aşağı olmamalı sana kolay gele hoşça kal.

lolla ve mtarslan beğendi.
Eski 08-08-2009, 10:28   #453
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-01-2008
Galeri: 131
Sayın epsody
Belirttiğiniz gibi çözümlerin pratik olması,gerekli meteryallerin kolaylıkla temin edilebilir olması bu yöntemin kullanılabilirliğini artırmaktadır.
Paylaşımlarınızın devamını bekliyorum.

mayranci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 11:39   #454
Ağaç Dostu

Kompost yapmanın bitkilere faydaları.

Arkadaşlar size kompost yapmanın ve yetiştirdiğimiz bitkilerdeki gelişmelere olan etkilerini,sizlerle paylaşmak amacıyla domates sebzelerimdeki gözlemlerimi fotoğraflıyarak siz arkadaşlara gelişmeleri yorumlarınıza sunmaktan gurur duyarım.

Arkadaşlar yetiştirdiğim bu domateslerdeki renk ouşumlarından da görüldüğü üzere tat ve aromanın ölçülerini tarif etmek ancak onlarla bir sabah kahvaltısı yapmakla anlaşılabilir.

Eklenen Resimler

rise_com beğendi.
Eski 11-08-2009, 12:17   #455
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Kompost konusuna ilgi duyan arkadaşlara selamlarımı sunarak yeni paylaşımlar la sizleri bilgilendirmek, kompost yapımında kendi uygulamalarımı güncelliyerek, soğuk kompost uygulayarak çukurda solucanların nihayi işlemini tamamlıyarak solucanlarla kompost yapmanın aşamalarından biriside bahçemde vede çevre komşularının bahçe atıkları ot, yaprak kuru otlarının toplanarak güneşte soldurma işlemini mütakip karbon-azot dengesini sağlama işlemini vede ön kompost işleminin resimleyerek sizlerin bilgilerine sunarak yeni kompost sezonunu açmış olacağım.
Evet kademe kademe fotoğraflarsanız, daha aydınlatıcı olur inancındayım.

Gelişmeleri bekliyoruz.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 12:30   #456
Ağaç Dostu

Fermantasyon esasıyla mutfaklarımızın artıklarını gübreye dönüştürmek.

Arkadaşlar Sizlere daha önceki mesajımda belirttiğm gibi fermantasyon esaslı gübre uygulamalarında lazım olan gereçlerden bahsederek örnekler ve resimlerle açıklamalarımı netliğe kavuşturmaya çalışacağım.

Uygulamalarda kulanacağımız kapaklı ve musluklu isteğe bağlı büyüklükte olabilir bidona ince delikli kumaştan torba yapılacak veya 10kg. un torbası,mutfak artıklarımızı küçülterek fermantasyon işlemini hızlandırmak için evdeki eski parçalayıcı robot veya kolu kıyma makinası,bu makina bir yere monte edilmeli artıklar öğütülüp torbaya konacak torba bidonun içine otutturulup fermantasyon için EM,Bionem veya b5a,mikro biyal gübre ile mayalanacak. Bu adları vermemin sebebi forumlarda bu gübreler hakkında geniş malumat edinip bulunduğunuz yere göre temin etmeniz bakımından.

Ben geliboluda ne şekilde yaptığımı aşağıdaki satırlarda belirtim.

Topladığım mutfak atıklarını küçültmek maksadıyla kollu kıyma makinasıdan geçiriyorm(ben bu işlemi solucanlarla kompost konusunu anlatırken resimlemiştim) küçültüğüm bu organik bileşikli mutfak atıklarını 50 kg. gübre çuvalına doldurup, çuvalıda 200 lt.lik kapaklı bir varile koyuyorum içine kuyu suyu ile dolduruyorum. Daha önce mayalamak için kendi bilgi birikimlerime göre oluşturduğum fermantasyon preparatında katıyorum, işlem bu kadar, fermantasyon işlemi 10-15 gün de tamamlanıyor ben bazen daha erkende içinde köpüklenme gördüğümde bu sıvı gübreyi kullanmaya başlıyorum.

Fermantasyon preparatının hazırlanmasınıda anlatayımda konuyu bağlayayım, mutfakta çürümeye başlamış sebze ve meyveleri parçalayıp bir kapta çürüme tamamlanmaya yakın melas veya pekmez katıyorum ekşimiş yoğurt suyu ve hamur mayası ilevesiyle kapın kapağını kapatıp loş ılık bir ortamda preparatımı olgunlaşmaya bırakıyorum oluşum tamamlanınca buzdolabının alt gözlerinde saklıyorum ihtiyacımı alınca geri kalını bitene kadar dolapta saklıyorum.

Açıkladığım bilgiler tarafımdan organik bileşikli atıkların bertarafını sağlıyarak doğal yolla bitki besini araştımalarımın sonuçlarıdır, çalışmalarım hız kesmeden sürdürüyorum, şimdi sırada oluşturduğum sıvı gübreleri yapraktan uygulanabilir forma sokmak.

Eklenen Resimler

Eski 11-08-2009, 12:52   #457
Ağaç Dostu

Akcan67 arkadaşıma; kompost yapımında kullandığım alletler.

Sn;Arkadaşım mesleğim tekniyenlik olduğundan bahçe çalışmalarımda araç gereç oluşturmak benim için ayrı bir zevk oluyor bu konudada siz arkadaşlarımın bir teklifi olursa ilgili bir başlıkta paylaşımlarımla sizlerle olmaktan mesleki bilgilerimi Ağaçlar net çatısı altındaki arkadaşlarıma gereken yardımları sunmaktan ayrıca zevk alacağım. sevgi ve saygılarımla ..

Eklenen Resimler

mtarslan beğendi.
Eski 11-08-2009, 13:01   #458
Ağaç Dostu

Berduray'a Geliboludan selamlarımı sunarım.

Sevgili berduray siz ayrıntı fotoğraflara ilgi duyuyorsunuz. Özellikle Epsody'nin bahçesini ve açtığı konu başlıklarına bir göz atarak öneri ve tenkilerin ışığında sizlere daha iyi paylaşımlar benim için sonsuz zek olacaktır sevgi ve saygılarımla hoşça kalın.

Eski 18-08-2009, 14:25   #459
Ağaç Dostu

Kompost çalışmalarımın sonuçları

Bahçemde yaptığım çeşitli kompost ürünleriyle gübrelenmiş bitkilerden görünümler bilgi verme açısında görüntülenmiştir

Eklenen Resimler

Eski 18-08-2009, 15:11   #460
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Sevgili Epsody,
Yarın ben de bu uygulamaya başlıyorum. Teşekkürler yardımların için.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2009, 12:00   #461
Ağaç Dostu

Sevgili Jineop;Kompost çalışmalarında başarılar diliyorum ama işte ağız alışkanlığı bu sözün sizin için sarfetmek laf olsa gerek.

Sizin bahçe çalışmalarındaki gösterdiğiniz performans pratik alandaki deneyim ve tecrüblerinizle sonuca gitmemenize imkan yok, sonra bu kompost konusu ile uğraşmanız size bahçe işlerinde yeni bir açılım getirecek.

Kendinizi bir başka alana kanele ederek bahçe çalışmalarına daha objektiflik gelecek, yeni bir jinep'u ortaya koyma imkanlarıya bahçedeki başarılı işler mutluğunuzu arttırıp, sıkıntı yaşıyacak anınız olmıyacak.

Kompost uygulamalarında açıklama getirirsen yerinde katılımla size yardım etmek benim için büyük bir onur kaynağı olacak bahçelerin kraliçesini kompost konusunda yanlız bırakmak hoş olmasa gerek bu başlıkta kimse yazmasada seni en özel misafir gibi ağırlamak bana büyük keyif verecektir.

Fermantasyon konusudaki sorunuzun cevabını ekledim siz tekrar bu başlıkta bulmak umuduyla sevgi ve muhabbetle hoşça kalın.

Konuya göz atan arkadaşlara; Kompost konusundaki yorumlarıma görüşleriniz ne yönde olarsa olsun yorum eklemek paylaşım anlayışına saygıyı belirtir.

Eski 26-08-2009, 23:56   #462
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Kısmetse ben de bu hafta sonu üşenmezsem eğer kompost çukurunu açmayı düşünüyorum. Şimdiden biriktirmeye başladık materyellleri

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 07:58   #463

jineop's Avatar

Sevgili Epsody,
Teşekkür ederim. Bu konuyla ilgili sizin yazılarınızı tekrar okuyorum,ve yabancı yayınları da biraz araştırıyorum.Sizlerle ortaya çıkanları en kısa zaman da paylaşmak isterim.Geçen hafta ayak bileğimi burkmamdan kaynaklanan 1-2 günlük hareket kısıtlılığı ilk denemeye başlamamı engellemişti.Şimdi biraz alt yapımı geliştirip yapmak istiyorum. Sevgiyle kalın.

Eski 29-08-2009, 11:49   #464

jineop's Avatar

Merhaba,
Kompost ile ilgili netten alınmış ek bilgiler,

Eklenen Resimler

abk ve hevesli meraklı beğendi.
Eski 29-08-2009, 11:53   #465

jineop's Avatar

Isı 70c ye ulaştığında pastorizasyon etkisi oluşuyormuş.

Eklenen Resimler

Eski 29-08-2009, 11:57   #466

jineop's Avatar

Karıştırmak ve iyice ufaltmak sitemizde de yazıldığı gibi kalitesini arttıyor.

Eklenen Resimler

Eski 29-08-2009, 12:08   #467

jineop's Avatar

Sevgiyle kalın.

Eklenen Resimler

Eski 29-08-2009, 12:15   #468

jineop's Avatar

web.deu.edu.tr/erdin/tr/ders/kati_atik/ders_not/kompost.pdf
Orjinal olarak okumak isteyenler için.

ayhank ve Angel Aki beğendi.
Eski 01-09-2009, 12:15   #469
Ağaç Dostu

Berduray'a Çağrı

Sn;Berduray bazı yanlış anlamalarla karşılıklı mesaj iletimizin devamlılığı sağlama açısından size bu çağrıyı yaparak tarafımdan kompost (Mutfak atıklarından sıvı gübre) mesajlarının işinize yararının olup olmadığını öğrenmektir.

Sayın berduray siz anladığım kadarıyla mutfak atıklarını dengeliyecek karbon kaynağı oluşturamama durumundan dolayı,bu atıkları bahçe toprağına gömerek bertarafını sağlıyordunuz, buda size ek külfet olarak iş çıkarıyordu.

Sizin mutfak atıklarını değerledirme konusundaki hassasiytinizi bildiğimden size faydalı olabilecek bir yöntem olan tabii, buda benim kompost konularına verdiğim önemden dolayı organik bileşiklerin fermantasyonla (soğuk kompost) mineralize edilerek gübre olarak vede aynı zamanda Etkin mikroorganizmaları topraklarımızda çoğaltarak daha sağlıklı topraklarla bitkilerimizi yetiştirme imkanını elde etmiş olacağız,bundan kuşkunuz olmasın.Saygılarımla.

Emeğe saygı açısından sizde bir mesaj yazınız.

Eski 01-09-2009, 12:38   #470
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Benim sorunum materyalleri küçültecek makineye sahip olamamam.

Ortalık son model mutfak robotlarıyla dolunca, şu sizin harika, kollu kıyma makinesinden bulmak zorlaşıyor.

Bakalım araştırmalar devam ediyor...Bulacağım bir gün.

Ben yine eski usul yaptığım gömme işlemine devam ediyorum.

Kenara biriktirip kuruttuğum otlar, mısır kabuğu gibi...yemek yaparken kalan sebze atıklarını karıştırıp gömüyorum.

Tabi malzemeler küçülmediği için, ayrışması uzun sürüyor, hiç bir hızlandırıcı, em, melas kullanmıyorum.

Kısaca elime geçeni gömüyorum diyelim.

Şu kıyma makinesinden bulabilirsem, sizin sıvı gübre üretim tekniklerinizi denemek isterim.

Sizi izlemeye devam ediyorum, kolaylıklar diliyorum.

abk beğendi.

Düzenleyen berduray : 01-09-2009 saat 13:17
Eski 01-09-2009, 12:40   #471
Ağaç Dostu

Kompost başığındaki Kraliçeye minnettarlık.

Sevgili Jineop Önce ayak bileğinizi inciterek geçirmiş olduğunuz kazanının rahatsızlığı için en iyi dileklerimle geçmiş olsun.

Önemli olan eski hareketliliğinize kavuşmuz olmanızdır.

Sevgili jineop bu başlığı gösterdiğininiz ilginizin, size samimi kanaatlerimin yerinde olarak yineliyorum siz gerçekten yüksek bir ruha sahip bir insansınız, çünkü bu başlığa koydunuz eklentideki bilgilerin bence değerine erişilemez, çünkü bu başlığa kimler eklentide buluduysa adeta çet anlayışı içinde güzel türkçemize saygıszlıklar sergiliyordu, adeta soru-cevap şeklinde açıklamalar reçete alma isteğiyle sürdürülüyordu.
Sevgili jineop benim kompost konusundaki mesajlarımda çukurda kompost esasıyla soğuk kompost (fermantasyon ) oluşturumuş kompost olarak sizin nette araştırıp bulduklarınız,sıcak kompost (oksidasyon ) esasıyla oluturulmuş kompost olduğundan birbirinin zıttı, solarizasyon etkisinden daha fazla kötü yönü olan bir sistem sıcak kompostta kompost içindeki birçok mikroorganizma yıkıma uğruyor,kompost değerleriniz ısı, gaz, koku olarak kayba uğruyor.

Halbuki fermantasyon esasıyla atıklarınız mayaladınız mataryale uygun mikro biyal bakterilerle havasız ortamda organik bileşikli atıklar bu bakteriler sayesinde içindeki minerallere kayıpsız olarak ayışırken bu işi yapan EM ler zararlı olan guruplarıda elimine ederek solarizasyondaki etki sağlanıyor,oksi- dasyon sisteminde aynı zamanda oluşan ısıdan çevreye sera etkisi yapan gazlarda oluşuyor.

Kompost konu başlığındaki üye arkadaşlarla bu konun açıklaması üzerine bir çok polemikler oluşmasına rağmen konu benim suğuk kompost çalışmaları gelişerek solucanlarla kompost, vede fermantasyonla mutfak atıklarından toprak ve bitkiler için gübre yapımına ulaştı.

Kompost konusundaki güncel olan bilgilerim mutfak atıklarının öğütülerek (ben bunları kollu kıyma makinasından geçirerek yapıyorum) daha sonra bunları bir torbaya koyarak bu torbayıda kapaklı alttan musluğu olan varile koyarak su doldurup Em le mayalıyorum bir hafta içinde bu malzemelerin üzerinde beyaz küfler oluşumu ile fermantasyon işlemi sağlanıp eşki tatlı koku oluşumu ile içindeki eriği alıp sulama tankına koyarak bitkilerimin gübrelemesinde kullanıyorum kalan posaya çukurda oluşturacağım komposta yeşil malzeme azot kaynağı olarak ilave ederek solucanlar kompost işlemiylede gelecek baharda çukuru açarak içinde kompost-solucangübre oluşumu tamamlanıyor.

mtarslan beğendi.
Eski 01-09-2009, 13:09   #472
Ağaç Dostu

Berduray'la dialog.

Sayın berduray ben bu kollu kıyma makinalarından bulabilirim isterseniz istanbula gidince bunun peşine düşerim , bu makina çok işinize yarıyacağından eminim fiatının 25-30 lira gibi zannederim.

Çünkü fermantasyonla sıvı gübre işinizde baş tacı edeceksiniz, elde edecğiniz sıvı organik gübreylede kendini en kısa zamanda amorti ederek kazançlı duruma geçeceksiniz.

Ben bir haftada 30 litre sıvı gübre elde ediyorum, 1,5 tonluk su tankına doldurarak sulama suyuyla, bahçemi adete sıvı gübresiyle banyo yaptırıyorum.

Sizin anlıyacağınız bedavaya gübre bollğu yaşatıyorum bahçeme, kalan posalarıda yeşil malzeme azot kaynağı olarak çukurdaki kompostuma ilave ediyorum.

Eklenen Resimler

Eski 01-09-2009, 13:17   #473
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Teşekkür ederim ilginize...oradan buraya kargo ücreti de var...

Vardır mutlaka burada da , bulurum .

Tamamen size katılıyorum, saksılarımıza bile küçücük ambalajlarda sıvı gübreye dünya para veriyoruz.

Eski 01-09-2009, 13:37   #474

jineop's Avatar

Sevgili Epsody,
Sizin anlatıklarınızı tıpatıp uygulamaya başladığımı bilmenizi isterim.Alttan musluklu bidon,içine geçirilmiş cuval uçları saplara bağlandı.Sonuçları merakla bekliyorum. Tekrar teşekkürler

abk beğendi.
Eski 01-09-2009, 13:42   #475
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Kıyma makinesi mi kullanıyorsunuz Sayın Jineop?

Yoksa öğütücünüz mü var?

Eski 01-09-2009, 13:57   #476

jineop's Avatar

Sevgili Berduray,
Eski büyük mutfak robotu göreve talip oldu

Eski 01-09-2009, 14:00   #477
Ağaç Dostu

Jineop'a Bu ilerici çalışmalarında başarılar dilerim.

Sevgili Jineop Mayalama olarak ne kullandınız , Mayalamanın aktifliği ile öğüttüğünüz malzemelerin üstünde beyaz küfler oluşacak eriğin rengi önce krem ,kirli sarı , daha sonrada yeşil-sarı olacak ;Kokusuda ekşi-tatlı gibi (Şıra gibi ) eski tatlarımızdan ferahlatıcı gazoz gibi bir yerli içeçek , yeri değil ama ben bunu yapar içerim.

Eski 01-09-2009, 14:03   #478

jineop's Avatar

Sevgili Epsody,
Mayalanma için yoğurt ve peynir suyu kullandım.Ve kuru maya yı sulandırıp ekledim.Kalan meyve sularını da eklediğimi itiraf ediyorum.

Eski 01-09-2009, 14:05   #479

jineop's Avatar

Pazar günü işleme başladım,üstte köpüklenme sarı-gri oldu.

Eski 01-09-2009, 14:51   #480
Ağaç Dostu

Sevgili Jineop gerçekten iyi bir çalışma içindesiniz, beni gerçekten şaşırtıyorsunuz,Beyaz, sarı küfler bizim için hiç tehlike arz etmiyor sadece yeşil küf oluşumlarına müsade etmiyeceğiz , zehir ve toksin oluşumları o zaman başlıyor, genelde hepimizin bildiği yoğurd'un peynirin üzerinde beyaz,sarı küfler oluşmuştur ama yemekte sakınca görmemişiktir Hatta anadoluda küflü peynir yapılır ve tüketilir .

Sevgili jineop şimdiye kadar neredeydiniz, konuya olan intibakınız çok ileri düzeyde, bu başlıktaki konuyu sizin gibi pratik yaparak intibak içinde olan bir arkadaşın özlemiyle çok bekledim.

Ama anlıyorumki arkadaşlar konuları içinde bir bütün olarak ele alırlarsa genel bilgilere ulaşmak zor olmasa gerek,geneli kavramak istiyorsak. Bahçe denince toprak bitki gübre olarak araştırmalarıımızı ve çalışmalarımızı yürütürsek , bahçeciliğimizin'de sonuçları o derece iyi olur kanısındayım.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025