agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2008, 14:41   #151
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-11-2007
Selam ,
Ben yeni bir üyenizim. Yaklaşık on yıldan bu yana karaçam ve yalancı servi fidanı yetiştiriyorum. Zaman zaman pikniğe gittiğim Eğirdir gölünde çürümüş su bitkisi tabakası ile karşılaştım. Acaba kompost yapımında nasıl yararlanabiliriz.
Bu vesile ile siteyi ülkemize kazandıran ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.

ibrahimlenger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 22:49   #152
Yeni Üye

Banu82's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2007
Galeri: 1
kendi bilgim dahilinde size bilgi vermek isterim. kompost yapımında birçok materyal kullanılır ama önemli olan zaten bunların toprakta reaksiyon sonucu oluşturduğu ürünün sizin bitkinize yeterli ve gerekli olmasıdır. yani farklı materyallerle farklı ürünler elde ediliyor. ve bitkiye kompostu vermeden önce reaksiyondaki yanma safhalarını geçmiş olması gerekmektedir.

Banu82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2008, 23:34   #153
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Kompost Hazırlama Denemeleri

Banu Hanım merhaba,ben kendi yapmaya çalıştığım kompost denemesini anlatayım,siz benim yanlışlarımı düzeltin,lütfen.

* 1 numaralı denemede bildiğiniz domates kasasına bahçemden topladığım yabani otları,evden çıkan sebze artıklarını(brokoli,lahana kökü,domates,soğan kabukları,sararmış marul yaprakları ) araya gazeteler koyarak doldurdum.En üstüde biraz toprak atarak,1 tahta parçasıla kapattım,ama gevşekçe,

*2 numaralı denememde ise mika bir damacanaya aynı şekilde yabani otları doldurdum en üste biraz toprak koydum.

Ama damacanadan kötü kokular geliyor.Sanırım suyu içerde kalıp,akamadığı için çürümeyle birlikte kokutuyor,*

Bu denemenin komposta dönüşme şansı olabilir mi? Yoksa çürümüş, kokuşmuş işe yaramaz birşeye mi dönüşür? , açıklamalarınızı bekliyorum,teşekkürler

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 21:37   #154
Yeni Üye

Banu82's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2007
Galeri: 1

merhabalar benduray...
öncelikle şunu belirtmek isterim bende şuan hala bir öğrenciyim ve bir takım şeyleri bende yeni öğreniyorum kendim şahsen kompost hazırlamadım ama okuduğum kadarıyla Materyali toplarken taze materyalin özellikle mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarının soğuk ve kapalı tutulması mümkünse sap saman gibi materyalle karıştırılarak bekletilmesi önemlidir. Böylece kızışmanın başlayıp koku yapması, böcek, kurtçuk bulundurması aynı zamanda azotun amonyak olarak kaybolması önlenmiş olacaktır. Elde etmek istediğimiz son ürün miktarının başlangıç materyalimizin ağırlık olarak yarısından az, hacim olarak ise daha da yüksek bir kayıpla gerçekleşeceğini göz önünde bulundurmalıyız. ve kompost hazırlamanın birçok yöntemi var. keşke gazete yerine toprak kullansaydınız derim. ayrıca sulama yapmanız gerekmekte. sulamadan sonra yığını kapatacaksınız. ve belli aralıklarla da havalandırmanız gerekmektedir.

Banu82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2008, 05:46   #155
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Arkadaşlar, kompost denemem başarısız olmuştu, eşimin aman sakın haa (kokusuna dayanamadığından), demesine rağmen acaba tekrarlasam mı diye başlığı yeniden okudum. Yeşil aksam çok da kahverengi materyali o nisbette bulmak sorun.
Gerçi ben sonbaharda ağaçlardan dökülen yaprakları tırmıkla topladıktan sonra biraz ıslatıp, bütün gül ve ortanca çanaklarına dolduruyorum. Hem de tıka basa. Bütün kış hem kökleri koruyor hem de baharda açtığımda hiç otlanmadığını görüyorum, bu da benim işimi kolaylaştırıyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2008, 19:44   #156
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-11-2007
Merhaba Arkadaşlar
Ben bir net'te organik gübre yapılışını okumuştum, Büyük arazin olması gerekiyor, İlk önce samanla, yaprak talaş gibi humus olan şeyleri toprakla beraber karıştırıyorlar yani harç yapıyorlar. Harç olan toprakla kompostun içine milyonlarca solucan bırakıyorlar. Kafama takılan şey solucanı nasıl çoğaldıyorlar.

Düzenleyen Özcan2007 : 20-03-2008 saat 10:55
Özcan2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 01:36   #157
Ağaçsever

safiris's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2008
Galeri: 4
Kompostun hizli olmasi icin bir diger yöntemde kompost atiklarinin icine bir kac solcan koymak. Solcanlar bu cürüyen atiklari yiyerek gübreye ceviriyorlar. Ormanlarda da sonbaharda düsen yapraklar solcanlar tarafindan gübre haline getirilmiyor mu ?

Ayrica kompost yapilacak olan bitkisel artiklar bol hava almali naylon posetlere koyuldugunda daha cok koku yapacaktir. Bir diger noktada kokuya sebep olan bakteri üremesinin sicak ortamda oldugunu düsünürsek kompost yapmasi soguk aylarda daha uygun olacaktir. Agustos sicaginda balkonda toplanan artiklar nede güzel kokar ama degil mi ? Komsularimiza püfül püfül Kompost koklatiriz ))

Bir de kompost yaparsaniz aman domates artiklarini koymayin cok sinek yapiyor.

Bir Alman komsumdan da limon kabugunu asla kompost yapmamam gerektigini söylemisti. Cünkü yavaslatiyormus kompostu.

safiris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 02:17   #158
Ağaç Dostu

Arjin's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2008
Ben limon kabuklarinida koyuyurum ustelik meyava kabuklarini kucultebidigim kadar kucultuyorum ayrismalari kolaylassin diye.

Arjin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 09:49   #159
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Kompost kapalı kapta olmamalı, koku yapmasının nedeni genellikle bu oluyor. Yeşil artıkları robottan geçirip kullanıyorum. Soğan koymaktan vazgeçtiğimden beri, koku sorunu olmadı. Hava alabilecek kap olması önemli. kapalı kap olmamalı. Kap örnekleri var başlıkta.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2008, 11:11   #160
Ağaç Dostu

Merhaba arkadaşlar size yardımcı olmak istiyorum. Aşşağıdaki liklerde kompost yapımı var.

Eski 09-04-2008, 19:23   #161
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Mutfak Çöplerinden Fermantasyon Yoluyla Evde Gübre Yapımı ve Kullanımı

Bu başlık altında çok basit bir yöntemle evlerimizde kendi gübremizi nasıl yaparız bunu açıklamak istiyorum. Bildiğiniz gibi, artan nüfusumuz ve kentleşme sonucu çöplerin bertarafı çevremizi tehdit eden önemli bir unsurdur. Çöplerin organik kısmı, hem kötü kokulara neden olmakta hem de çöp sızıntı sularıyla doğayı kirletmektedir. Bu başlık altında güdülen amaç çöplerin organik kısmını kaynağında gübre olarak değerlendirilerek çöplerin organik kısmını azaltmaktır. Bunu yaparken, tarım için önemli bir girdi de elde edilmektedir.

Düzenleyen Dogasever : 09-04-2008 saat 19:47 Neden: Yazım hatası, pdf ekleme (ekleyemedim!)
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2008, 21:55   #162
Ağaç Dostu

Soru'nun cevabı aşşağıdaki linkte
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181

Eski 11-04-2008, 12:16   #163
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Teşekkürler Özcan2007,
Yanlış yerde konu açtığımı anladım. İlgili yerdeki yazıları kısaca gözden geçirdim. Benim sunacağım teknik herkesin mutfağında yapabileceği ancak kötü kokulara neden olmayan bir teknik ayrıca sıvı ve katılardan elde edilen kompost da diğer tüm kompostlardan çok daha faydalı! Toksik etkiden de endişe etmeye gerek yok! Yalnız dosyalar pdf olduğundan ekleyemiyorum. O yüzden, bu dosyaları web siteme koyup link vermeyi düşünüyorum. Site yöneticilerimizin daha iyi bir fikri varsa lütfen bana bildirsinler. Saygılar.

Eski 11-04-2008, 12:35   #164
Ağaç Dostu

feriha's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Galeri: 5
Doğasever sunacağınız teknik hakkında bilgilenmeyi merakla bekliyoruz teşekkürler

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2008, 15:24   #165
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
http://www.emturkey.com/EM_kompost_evde_tur.pdf
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/saksibahce_tur.pdf
* Elde edilen sıvı gübrenin kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.
http://www.emturkey.com/Cop%20suyu_kullanim_TUR.pdf

Eski 11-04-2008, 15:27   #166
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

* Mutfak atıklarından kokusuz kaliteli kompost yapımı için aşağıdaki linki tıklayınız
* Elde edilen kompostun bahçe ve evlerde kullanımı için aşağıdaki linki tıklayınız.

Eski 11-04-2008, 15:56   #167
Ağaç Dostu

feriha's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Galeri: 5
Bukaşi nedir?

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2008, 16:44   #168
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Biz Bukaşiyi yararlı mikro-organizmalarla fermante ederek üretip satıyoruz. Genelde taşıyıcı ve besin değeri olan bir organik maddeyi kullanıyoruz. Yararlı mikroorganizmaları kullanarak çeşitli atıklarla da Bukaşi üretilebilir. Ancak bu konuda uzman olmak gerekir. Bukaşi torbasının ağzı sürekli kapalı tutulduğu takdirde, rahatlıkla 6 ay bozulmadan dayanabilir. Biz 3-4 ay süresince yetecek miktarda 1 kg Bukaşiyi 5 YTL'ye temin edebiliriz. Bukaşiyi gübre olarak kullanmak isteyenler daha fazla miktarda almak için bana email atabilirler. Resmini de buraya ekliyorum. Saygılar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Dogasever : 13-04-2008 saat 14:00 Neden: Düzeltme
Eski 11-04-2008, 17:12   #169
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Bukaşi tek başına gübre olarak da kullanılabilir. Bukaşi kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermantasyon yoluyla üretilen Bukaşi kompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermentasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, Bukaşi kompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır.

Eski 11-04-2008, 17:15   #170
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Bu konu ayrı bir başlık altında aşağıdaki linkte devam etmektedir.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...992#post223992

Eski 12-04-2008, 22:42   #171
Ağaç Dostu

çekirdek's Avatar

Giriş Tarihi: 09-02-2007
Galeri: 14
Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 17:03   #172
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

EM kullanin sinek olusmaz!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek Mesajı Göster
Terasta delikli sepette oluşturmakta olduğum kompostum çok fazla küçük çöp sineklerini (günnüş dediğimiz) oluşturdu. Bunu nasıl engelleyebilirim? Çiçekler arası hastalık taşımalarından korkuyorum.
EM Kullanin sinek olusmayacaktir!
Saygilarimla

Eski 16-05-2008, 15:15   #173
Ağaç Dostu

syıldıran's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn. Arkadaşlar ,
Kompost yapımı konusunu öğrenmeye çalışıyorum , bu şekilde çöpleri kompostlıyarak kendi doğal gübremi elde etmek düşüncesindeyim. Öncelikle deneme amaçlı olarak küçük çapta denemek istiyorum. Kompostun daha hızlı olmasını ve koku yapmamasını sağlıyan EM Bukaşi denilen malzemeden küçük bir denemede yetecek miktarda (Başaılı olursam daha sonra gerekli miktarda alacağım) almak istiyorum. Bu malzemeyi Aydın - Nazilli civarında bulabileceğim bir ilaç bayisi vb. yer konusunda bilgiye ihtiyacım var. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 19:15   #174
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-05-2008
Ev icinde kompost hazirlama:
www.territorialseed.com/product/101/20
yakindan gormedigim ama plastik cekmecelerin altinda hava delikleri varmis. Mutfak artiklari yumurta kabuklarindan, soydugumuz meyva sebze kabuklari, yemek artiklarina kadar her seyi kirmizi solucanlarla beraber bu bu cekmecelere koyuyorsunuz. solucanlar yiyorlar geriey kalan harika kompost.
www.territorialseed.com/product/96/20
charcoal (odun komuru - mangal komuru) filtresi kokuyu onlemek icin kullaniliyormus.
bahce icin
http://www.monkeyrivertown.com/image...le%20small.jpg
gibi bir sey yapabilirsiniz. Onemli olan hava almasini saglayacak delikli bir sey kullanmaniz lazim duvarlari icin. Her turlu dogal mutfak ve bahce atigi kullanilabilir deniyor. "Ama" bahcenizdeki hastalikli bitkileri bu komposta eklemeyin, bir de black walnut -siyah ceviz agaic, bilmiyourm orada var mi, yapraklarini komposta eklemeyin agac yapraklari da dahil zehirli, bitkileri oldurur. Baska ne cesit agac veya bitki var digerlerini olduracak kadar zehirli bilmiyorum. Ama bitkileriniz icin harika bir yiyecek hazirlamak, haftalik copunuzu azaltmak ve dogaya yardim etmek adina kompost oldukca onemli ve gerekli.
Kirmizi solucanlarin nerede satildigini bilmiyorum, burada internetde satiliyor, eger yakininizda orman varsa, olmus yapraklar, dusmus dallar, nemli toprak, kaldirinca onlari solucanlari bulacaksiniz. Pek zevkli bir is degil ama, bazi cocuklar solucan yakalamaya bayiliyor belki oyle birkac gonullu bulabilirsiniz :-))

Vegy beğendi.
YorkerJenny Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 16:12   #175
Yeni Üye

barbababa's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2008
merhaba arkadaşlar , nette araştırma yaparken enterasan bir " evde kompost yapma makinesi " buldum .çok da şirin , kokudan filan da bahsetmiyor , sanırım yapılabilir ..
linki aşagıda

http://www.sunfrost.com/home_composters.html

barbababa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2008, 15:31   #176
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-06-2008
Aranızda yeniyim ve acemiyim

Merhaba arkadaşlar
ben hem bilgisayar kullanıcısı olarak, hemde bitki yetiştiricisi olarak acemiyim.
ancak kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışıyorum.
Antalya seralar bölgesinde iki dönüm bahçem var. Burada nar yetiştirmeyi ve
bir bölümde hobi bahçesi oluşturmak istiyorum.
Kendi olanaklarımla ve internetten edindiğim bilgilerle bahçenin bir köşesinde
kompost gübre oluşturmak için alt yapı hazırladım.
Tüm ev yeşil atıkları, bahçe doğal bitkiler .dal kuru yaprak türü atıkları burada
topladım.
Bulunduğum çevre de etrafım sebze seraları ile çevrili. Dolayısı ile etrafımda
hormonlu ve ilaçlı atıkda mevcut. Hatta sökülen seradan domates fasulye
atıklarınıda kompost ta karıştırdım. Ve şimdi şüpheye düştüm acaba bu karışım
hala organikmi?....Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim sevgiyle kalın.
Tumayer

Tumayer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2008, 22:37   #177
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Kompost Gübre Güzel Cok azotlu ama Pis Kokulu fırınlandıkdan sonra 15 gün havalandırılmalı yoksa cok pis kokuyor ben kullanıyorum Antalya /Çamyuva Kompost Atık Alt yapı Birliği var (GATAB) Tonu 30 lira Cok ucuz : ) Ama Cok pis Kokuyor ya

Kemal Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 22:30   #178
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Sayın Mine Pakkaner,

İbreli fidanların üretimi ile ilgili yapılan bir çalışmaya göre; mısır kompostu kullanılan üretim harcı, en iyi değerleri vermiş. Bu bilgiye dayanarak bende mısır kompostu yapmak ve kullanmak istiyorum. Ama küçük bir sorunum var. Kompost yapımı hakkında bilgim olduğu halde mısır kompostu konusunda eksiğim var. Karbon kaynağı malzemeler ile azot kaynağı malzemeler için sadece yeşil mısır bitkisini mi kullanacağım, yoksa hiç bir malzeme kullanmadan kurumuş mısır bitkisini küçük parçalara ayırarak mı kullanmam gerekiyor. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum..

uyartem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2008, 23:06   #179
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Kuru mısır koçanları kullanacaksanız bunu karbon kaynağı, yeşil aksamı (yaprak, gövde) kullanacaksanız bunu da azot kaynağı olarak sayınız. Her ikisini de parçalayarak (2-4 cm) kullanınız.

lolla beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 10:42   #180
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Mine hanım,

Mısır bitkisinin kurumuş gövdesi ve mısır koçanları karbon kaynağı olarak, yeşil mısır bitkisinin gövdesi ve yaprakları azot kaynağı olarak kullanılarak mısır kompostu yapılabilir anlamını çıkartabilirmiyim? ( katmanlar arasına azotlu gübre ve bahçe toprağını koyarak.) Cevabınız için teşekkür ederim.

uyartem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025