agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-09-2009, 15:12   #481
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Sevgili Berduray,
Eski büyük mutfak robotu göreve talip oldu
Tamam sebze artıklarını robot parçalıyor da,( carbon için), dallar, kuru mısır kapsülleri gibi şeyler, robot bıçağını mahvedip, zaten incecik mikadan yapılan üst kapağı kırabiliyor

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 15:24   #482
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Açıklama gereği

Sevgili berduray ben sevgili jineop'un fermantasyonla sıvı gübre olayında sadece mutfak atıklarını kullanarak bu işlemi yaptığını bildiğimden ,size bu konuda açıklama yapmakta sakınca görmüyum ,sizin karbon malzeme olayı kompost uygulamalarında kaldı.

Ama ayrıca kompost yapmak isterse ayrı bir yerde, saydığınız bu karbon malzemenin üstüne sıvı gübre oluşumlarından kalan posayı ilave ederek azot yani yeşil malzeme dengelenmesi sağlanabilir.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 15:26   #483
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Ama ben fotolarda sizin evsel atıkları ve yumurta kutusunu beraberce kollu makineden geçirirken gördüm.

Eski 01-09-2009, 15:28   #484
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Sevgili Berduray,
Bahçede ki katı atıklarla yaptığım kompostumda var onu daha çok büyük parçaları çim makinası ile öğütüyorum. Ya da toprağı kazıp en altta büyük parçaları ve ibrelileri ,onun üstüne otsu gövdelileri en üstte ot ,çim yaprak ve sonra toprakla kapatıyorum.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 15:31   #485

jineop's Avatar

Sevgili Berduray,
Benimkinde çay,sebze artıkları,meyve ve yumurta kabukları vardı.

Eski 01-09-2009, 15:34   #486
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Teşekkürler.

Eski 01-09-2009, 15:43   #487
Ağaç Dostu

Berduray'ı aydınlatmak

Sevgili berduray fotolarda gördükleriniz doğrudur çünkü mutfak atıkları sulu cıvık olduğundan akıntıları gidermek için kuru malzeme olarak kullanmaktayım kıyma makinası fazla kuru malzemeyi zaten çekemez .

Eski 01-09-2009, 21:28   #488
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Olayı anlamış bulunmaktayım Sayın Epsody, makina edinir edinmez bir de ben el atayım şu işe...

Tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler.

Sayın Jineop da çalışmalarını fotoğraflarsa aşama aşama bu iş tamamdır.

Eski 01-09-2009, 21:57   #489

jineop's Avatar

Sevgili Berduray,
İşin en zor kısmı geniş ağızlı musluklu bidon yok. Onun için geniş ağızlı alıp,sonra da hırdavatçıdan somunlu çeşme alıp onu altta kesip yerleştirdim. Fotograf makinamın aktarma kablosunda sorun var,taktığım da enerji yüklenmesi gibi bir uyarı veriyor. Paraya kıyıp iyi bir makina almanın zamanı geldi

Eski 01-09-2009, 23:10   #490
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Musluklu olması şart mı?

Geniş ağızlı olup, üstten küçük bir tasla filan alında , olmaz mı?

Eski 01-09-2009, 23:26   #491
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2007
Arkadaşlar merhaba, bende kompost yapımını denemek istiyorum.Uzun süredir çay,kahve,domates ve yumurta atıklarını, mutfak penceremin önünde biriktirip biraz kuruduktan sonra toprakla karıştırıp bitkilerime döküyordum.

Artık daha çok malzemeyle güzel bir kompost denemesi yapmak istiyorum.Bugün uygun bir kap bulamadım,yanlardan delikleri olan bir karton kutuda denemek istedim.Lütfen gülmeyin ama nolur olursa olur deyin, olmazsa ne yapıcam onu söyleyin.Ben gülüyorum zaten hazırlamaya başladığımdan beri.

Bu karton kutunun en altına kurumuş dal,yaprak,ot,yumurta kartonu,gazete kağıdını ufak parçalara ayırarak koydum.Üstüne azda olsa penceremin önünde duran çay,kahve,domates ve benzeri sebzelerden oluşan karışımı döktüm içinde birazda toprak var.Eğer sizlerden olur alırsam ilave etmeye devam edicem.

Resmini koyuyorum ama bak gülmek yok, ya da serbest hiç değilse stres atarız

Eklenen Resimler

lolla beğendi.
mormenekşe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 23:29   #492
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Niye gülelim arkadaşım, uğraşıyorsun en azından.

İşin uzmanı Sayın Epsody, yarın size bir cevap verecektir.

Ama onun bu sayfalara kabaca bir gözatarsan bir fikir sahibi olursun.

Eski 01-09-2009, 23:40   #493
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Sağol Berduray, biraz rahatladım ben boğa burcuyum bir işe başladımmı muhakkak bitirmeliyim.Ya da burcu bir kenara bırakalım karakterim bu,azimliyim inşallah başarıcam.Sayfaları tek tek okumaya çalışıyorum zaten.
İlgilendiğin için teşekkür ederim iyi geceler arkadaşım.

Eski 02-09-2009, 00:20   #494
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Mormenekşe sizi tebrik ederim. Önemli olan karar vermek ve azimle bir işe başlamaktır. Epsody'nin yazılarını okumanızı ben de tavsiye ederim. Kompost için yığınınızın nemli (%40-50 civarında) olmasında fayda var. Değişik organik maddelerin karıştırılmasında da fayda var. Kompostu yapan şey mikroorganizmalardır. O yüzden çok az EM spreylemenizde de büyük yarar var. Ama lütfen önce Epsody'i okuyunuz. Saygılar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mormenekşe Mesajı Göster
Sağol Berduray, biraz rahatladım ben boğa burcuyum bir işe başladımmı muhakkak bitirmeliyim.Ya da burcu bir kenara bırakalım karakterim bu,azimliyim inşallah başarıcam.Sayfaları tek tek okumaya çalışıyorum zaten.
İlgilendiğin için teşekkür ederim iyi geceler arkadaşım.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2009, 09:20   #495
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Sayın Doğasever, teşekkür ederim.Epsody'nin yazılarını okumaya gayret ediyorum bugün bazı küçük notlar alıcam.EM konusuna da bakmak istiyorum, bunu bir başarsam hemen sırada sıvı kompost denemesi var.

Eski 04-09-2009, 10:55   #496
Ağaç Dostu

Sayın mormenekşe arkadaş seni hem tebrik ederim hemde kutlarım kompost başlığına hoş geldin sefalar getirdin bu konuya önem verdiğinden dolayı seni kutlamıştım azimli olmanıda tebrik ederek, burada bir arkadaş daha edinmenin mutluluğunu verdin tekrar teşekkür ederim burada yanlız değilsin bunu peşinen bilesin, çünkü kompost konusuna gönül vermiş birçok deneyim sahibi olarak zoru başarmanın yanlızlığında çaresizliklerden gelerek bugünlere gelişimi unutmuş değilim.

Ben gönül vermiş azmetmiş kişilerle olmaktan dayanışmanın, paylaşımlarının, hep yanında olmuşumdur,yaptıklarımızı ortaya koyarak paylaşımlarda bulunursak başarısızlıklardan başarıya gitmek kolaylaşır.

Bahçesi olan arkadaşların kompost konularına ilgisiz kalmalarını anlamak güç olsa gerek, güzel bir bahçe istiyorsak bitkilerimize göstereceğimiz özen kendimize gösterdiğimiz özenden aşağı olmamalı, bana göre bahçe- toprak-kompost bir bütün gibi düşünülürse bahçenin güzelliği ozaman ortaya çıkar.

Sayın mormenekşe arkadaş size yardımı seve seve gönülden yapmaya hazırım, benim kompost anlayışımı mesajlarımdan anlamış olmalısın, fakat yönteme senin imkanlarını ortaya koyarak başlıyalım, kompost C/N oranın dengelenmesiyle faaliyete geçer, bahçe atıkları genelde kur ot ve yaprak ufalanmış dal parçaları bunlar(C=karbon),mutfak atıkları (N=azot) bu malzemelerin homojen karışımıyla su ilave edilerek işlem başlatılır, ben toprakta çukur açarak yapıyorum siz bir kapaklı varil içinde yaparsanız olur,fazla suyunun akması için varile bir delik açarak atıklardan süzülen suyuda alır suyla incelterek bitkilerinize verebilirsiniz.

Kompostumuzu aktif edersek dahahızlı olgunlaştırbiliriz, aktif etmek demek fermantasyona tabi tutmak yani mayalamak, kendi yöntemim olan mayalanmayı mesajlarımda belirttim ama EM aktif alarak bu daha ilerici bir yol seçmiş olursunuz bende zaten şimdilerde EM Aktifi kullanıyorum EM (etkin mikroorgamizmalar).

Ben size göre uyabilen bir görüş sundum siz kompost ve fermantasyonla sıvı gübre yazıları içersinden kendinize kolay geleni bir uygulamada bulunurda bu satırlarda belirtirseniz gerekli düzenlemeleri yapma imkanımız olur. Başarıyı azminle sağlayabiliriz.

mtarslan beğendi.
Eski 04-09-2009, 16:03   #497
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Sayın Epsody, öncelikle ilgilenip cevap yadığınız ve güzel takdirleriniz için teşekkür ederim.
Sizlerin bana yardım edecek olmanız, gücümü bir kat daha artırıyor.

Sanırım bahçeye bir çukur kazarak başlamam daha iyi olacak,yalnız benim birde köpeğim var daha 5 aylık ve biraz yaramaz.Çukuru kazıp kahverengi materyelleri dizdikten sonra,diğer sebze,meyve ve çay, kahve atıklarını dizicem.

Mayalama için elimde EM aktif malesef yok,koçtaştan aldığım bir sıvı bitki besini var,birde toz hümikasit var acaba mayalanmaya yardımcı olabilirmi?
Daha sonra üzerini toprakla örterek bir daha açmadan 3-4 ay tutmam gerek, ben geriye dönük yazılarınızdan bunu anladım.

Bu şekilde yaparak olumlu sonuç alabileceksem lütfen onaylayın,yok yanlış anlamışsam lütfen ne yapmam gerek siz söyleyin.Aranızda olmaktan ve bu kompost işiyle uğraşmaktan memnunum yardımlarınız için teşekkür ederim.

Eski 05-09-2009, 02:59   #498
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Galeri: 131
Arkadaşlar,
işte size bambaşka bir kompos;

1)

5 lt.lik iki yağ tenekesine sebze ve meyve kabuklarını, balık başlarını, tavuk kemiklerini, yumurta kabuklarını, kestane kabuklarını, çay posalarını, çözülen donmuş et sularını vs. boşalttım ve bu atıkların üzerini toprakla örttüm. Bunları mümkün olduğunca hava almaması için bir kaç kat poşet içerisine koyarak, pek uğramadığım açık balkonda güneş altına koydum. Zamanla bu poşetlerin içinde kurtçuklar oluşmaya ve tenekeler çürüyerek paslanıp organik atığa karışmaya başladı.

2)

Diğer taraftan, evimin hemen yanındaki bir parkta taze biçilmiş çimlerle dolu bir torbayı da alıp, üzerine sonbaharda sararıp dökülmüş olan zerdali yaprakları ekleyerek yine balkonda yine güneşin altına koydum.

bunlar bu şekilde 2-3 yıl bekledi.

3)

Derken bir piknikte iken, çürümekte olan bir ağacın kovuğunda yine çürümekte olan ağaç, yaprakları ve kabukları, hani neredeyse humus, buldum. Onları da alıp torbalara doldurdum ve balkona attım.

4)

Son olarak hayvan gübresi (az samanla karışık kurumuş koyun dışkısı) geçti elime biraz. bu gübreyi suyla karıştırarak bulamaç haline getirdim ve bir pet şişede güneş altında fermante ettim. Sonra bu kararan karışımı güneşte kuruttum.

5)

Nihayet, organik atık dolu olan yağ tenekelerini açtım. Ortalığa berbat bir koku yayıldı, ama organik atılar iyice birbirleriyle kaynaşmıştı. Tek gereken hava alarak kuruması idi. öyle yaptım ve kuruttum. Artık hiç kokmuyor... Mis gibi simsiyah bir toprak oldu.

Diğer taraftan iyice çürümüş olan çim ve yaprak karışımını da torbadan çıkararak kuruttum. Bu karışım daha az kokuyordu ve kuruyunca o da kokusuz oldu.

Bu organik atık ve çim-yaprak karışımını karıştırıp balkonda öylece beklemeye aldım. İlk bahar gelince, bu karışıma piknikte topladığım torfu da ekledim. Biraz da bahçe toprağı ve hazır torf ile kum da kattım, daha sonra da kuruttuğum gübreyi ekledim.

Bu karışımla bu yıl saksıda domates yetiştirdim ve bana göre son 4-5 yıl içindeki en yüksek verimi aldım. Aslında malzemeleri aynı anda karıştırarak fermante etmem gerekirdi. Ama bilemedim, ayrı ayrı fermante edip karıştırdım. Sonuçta, bu karışım iyice homojen olmadıysa da, bu yıl domates ektiğim saksılar içinde her nasıl olduysa domatesleri de çürütmeden iyice birbirine karıştılar. Bana sorarsanız, uzun bir süre beklemek imkanınız varsa bu berbat ve kural dışı karışımdan da kompos yapılabilir.

Son olarak bu toprağı sat deseler satmam. Bir torbaya koyar beraber gittiğim her yere götürürüm.

Saygılarımla.

lolla beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 11:36   #499
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Savas Bey merhaba

Sıradışı kompostunuz için sizi tebrik ederim. Vakit ayırıp atıkarı değerlendirerek kompost yapan herkes takdire layıktır. Kompost doğadaki en önemli geri kazanım mekanizmalarından biridir. Ayrıca, dünyada giderek artan kirlilik ve küresel ısınmayı tersine çevirecek bir süreçtir. Yaptığınız işlemler gerçekten epey oyalayıcı ancak sonunda en yüksek verimli domatesi elde etmiş olmanız sanırım sizin için en büyük ödül olmuştur. Bu toprağı kimseye vermem, satmam demenizde çok haklısınız. Ben de bu kadar uğraşsaydım, ben de aynısını söylerdim. Yönteminizde dikkatimi çeken birkaç nokta var. İzninizle onları belirteyim:

- Çok uzun sürmüş.
- Sizin de belirttiğiniz gibi ayrı ayrı fermentasyon yerine hepsi bir arada fermante edilirse daha iyi olur.
- Kompostu yapan şey mikroorganizmalardır. Yararlı mikroorganizmaları kullanırsanız çok daha kaliteli kompost üretebilirsiniz. Kötü koku hiç olmamalıdır. (Daha sonra havaya maruz bırakarak kötü kokuya neden olan anaerobik çürütücü mikroorganizmaları öldürdüğünüz için koku gitmiş. Ancak baştan yararlı mikroorganizmaları kullansaydınız (karışımı tenekelere koymadan önce karıştırarak) çok daha iyi sonuç alabilirdiniz. Bu mikroorganizmalar kompostunuz içinde doğal büyüme hormonları, antibiyotikler, antioksidan maddeler, biyolojik aktif maddeler sentezleyecekti. Bu maddeler de bitkiler için son derece faydalıdır.)

- Dikkatimi çeken bir diğer nokta da hayvan gübresini suyla karıştırdıktan sonra, güneş altında fermante etmişsiniz. Doğrudan güneş almayan, gölge veya karanlık ve ılık bir yerde fermante etmenizde yarar var. (Annelerimiz turşuları genellikle gölgeye koyarlar).

Bir kaç kg kompost elde etmek için yaptığınız hummalı çalışma için sizi tekrar tebrik ediyorum. Çalışmalarınız ve buradaki yazılarınızın devam etmesi umuduyla saygılar sunarım.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 02:30   #500
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Galeri: 131
Sayın Dogasever,

işin doğrusu, benim aklımdan kompos elde etme düşüncesi hiç geçmiyordu. Son derece amatörce balkonda sebze yetiştirme girişimlerim hüsranla sonuçlanınca ve tam da bu sıralar, televizyonda bir haber programında, bir "ev kadını"nın mutfak atıklarından bu şekilde kompos elde edişini izleyince, aklıma birden uyguladığım bu fikir geldi ve yapayanlış yöntemlerle bu işe giriştim. Benim mantığıma göre, iyice çürürse en iyi kompos elde edilir fikri gayet doğru idi. Bunda biraz da Yaşar Kemal romanları etkin oldu. Çünkü Çukurova'nın bataklıktan kurutulma verimli topraklarından bahsediyor Yaşar Kemal. O halde dedim, bataklık derecesinde çürümüş bir karışım epey bir verim sağlar herhalde.. Ama anlıyorum ki, değilmiş. Tamam verimli bir karışım elde ettim ama daha da verimli olabilirmiş. Bunun 1-2 önce farkına vardım fakat artık elimde kompos iyi kötü oluşmuştu. Artık bundan sonrası için daha doğru sonuçlar elde ederim. Fikirleriniz için teşekkürler..

Angel Aki beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 02:08   #501
Ağaç Dostu

akcan67's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2009
Sn Meyvelitepe

Yanmış hayvan gübresi ile yaptığınız kompost çalışmasının sonucu ne oldu.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 02:15   #502
Ağaç Dostu

akcan67's Avatar

Burada emeği geçen kıymetli arkadaşalar

Dün okumaya başladığım bu konuda yazılan 559 mesajı inanın tek tek okudum.Kelime manasını bile doğru dürüst bilmediğimiz kompost konusununda bizleri bilgilendirerek bu konudan haberdar olmamızı , aynı zamanda tecrübelerinden de faydalanacağımız emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkürler.

Eski 09-09-2009, 02:20   #503
Ağaç Dostu

akcan67's Avatar

Yarından tezi yok hemen kompost yapmaya başlıyorum.Bu kadar bilgi edindikten sonra işi icraata dökemezsek sanırım bu kompostun altında ben kalırım

Eski 09-09-2009, 08:26   #504
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Sn Meyvelitepe

Yanmış hayvan gübresi ile yaptığınız kompost çalışmasının sonucu ne oldu.
Çok güzel oldu. Gübreyi sadece öyle kullanıyorum artık. İhtiyaca göre de devamlı yapıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 13:48   #505
Ağaç Dostu

Sayın mormenekşe arkadaş Kompost'u aktif hale getirme yöntemlerimi iki konu başlğında defalarca anlatmışımdır mesajlarımın içeriğine tekrar göz atarak bu soruna cevap olacak bilgileri bulacaksın,sevgili jineop berduray'ın uygulamalarından bir sonuç çıkarabi lirsin.

Kompost'u çukurda yapmayı düşünüyorsan bahçenizin kışın su durmayan bir köşesini seçmen daha uygun düşer ,kompost çukurunu kışa girerken kapatırsa o güne kadar çukura ilaveler yapabilirsin.

Geçikmelide olsa size paylaşımlarım sürecek sevgiyle kalın.

Eski 09-09-2009, 14:29   #506
Ağaç Dostu

Sayın akcan67 artık bu yanma yakma gibi sözleri kullanarak gübrelerin bitkilere yarayışlılığı sağlamak çevre adına hoş bir şey olmadığını söylemek isterim. Yani anlatığınız yöntem kızışmalı (oksidasyon) kayıpları yönünde verimi düşük ,sadece oluşumu çabuk işleyen fakat bedeli ağır ödenen olduğu bilinmelidir artık,uygun olan soğuk kompost (havasız-fermentasyon) yöntemini kullanmaktır.

Benim sizlere bu satırlarda bütün organik bileşikli atıkların vede bütün hayvan dışkılarının (ahır gübrelerinin) topraklara ve bitkilere en iyi yarayışlı hale getirmenin yolu soğuk kompost yapmakla sağlanabilir.

Eski 11-09-2009, 16:57   #507
Ağaç Dostu

mormenekşe's Avatar

Sayın Epsody, çukurda kompost yapımına girişmek için bana erken gibi geldi,cesaret edemedim.Çarşıdan ucuza bir kirli çamaşır sepeti aldım
Aynen tarif ettiğiniz gibi alt katına kahverengi materyelleri dizdim.
Üstüne taze yapraklar,robottan geçirdiğim sebze,meyve,çay,kahve,atıkları,yumurta kabukları ve hafif kurumaya yüz tutmuş çim döktüm.
Üstüne biraz yanmış gübre ilave ettim ve toprakla örttüm.
Kapağını kapattım öylece duruyor,sebze meyve atıklarım biriktikçe ilave edip yine toprakla örterek devam etmeyi düşünüyorum.Umarım başarılı olurum.

Eklenen Resimler

Eski 12-09-2009, 02:10   #508
Ağaç Dostu

asker's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2007
Bu siteye nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Fazla araştırmadan kendi mantığımla, topraktan geleni yeniden toprağa döndürelim diye bilinçsiz kompost yapmaya çalışmıştım. Şimdi formu okuyarak yeniden bir çalışma daha yapacağım.

asker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2009, 02:14   #509
Ağaç Dostu

asker's Avatar

Bir çukur açıp, topladığımız yaprak, ot ne varsa doldurup kapamıştık

Eklenen Resimler

abk beğendi.
Eski 12-09-2009, 02:17   #510
Ağaç Dostu

asker's Avatar

Arada sırada kapadığımız bu çukuru suluyorduk. Malzeme sıkıntımız hiç yok. Bir daha araştırıp öğrenmeden iş yapmayacağım...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025