View Single Post
Eski 05-09-2009, 02:59   #498
Savaş
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Arkadaşlar,
işte size bambaşka bir kompos;

1)

5 lt.lik iki yağ tenekesine sebze ve meyve kabuklarını, balık başlarını, tavuk kemiklerini, yumurta kabuklarını, kestane kabuklarını, çay posalarını, çözülen donmuş et sularını vs. boşalttım ve bu atıkların üzerini toprakla örttüm. Bunları mümkün olduğunca hava almaması için bir kaç kat poşet içerisine koyarak, pek uğramadığım açık balkonda güneş altına koydum. Zamanla bu poşetlerin içinde kurtçuklar oluşmaya ve tenekeler çürüyerek paslanıp organik atığa karışmaya başladı.

2)

Diğer taraftan, evimin hemen yanındaki bir parkta taze biçilmiş çimlerle dolu bir torbayı da alıp, üzerine sonbaharda sararıp dökülmüş olan zerdali yaprakları ekleyerek yine balkonda yine güneşin altına koydum.

bunlar bu şekilde 2-3 yıl bekledi.

3)

Derken bir piknikte iken, çürümekte olan bir ağacın kovuğunda yine çürümekte olan ağaç, yaprakları ve kabukları, hani neredeyse humus, buldum. Onları da alıp torbalara doldurdum ve balkona attım.

4)

Son olarak hayvan gübresi (az samanla karışık kurumuş koyun dışkısı) geçti elime biraz. bu gübreyi suyla karıştırarak bulamaç haline getirdim ve bir pet şişede güneş altında fermante ettim. Sonra bu kararan karışımı güneşte kuruttum.

5)

Nihayet, organik atık dolu olan yağ tenekelerini açtım. Ortalığa berbat bir koku yayıldı, ama organik atılar iyice birbirleriyle kaynaşmıştı. Tek gereken hava alarak kuruması idi. öyle yaptım ve kuruttum. Artık hiç kokmuyor... Mis gibi simsiyah bir toprak oldu.

Diğer taraftan iyice çürümüş olan çim ve yaprak karışımını da torbadan çıkararak kuruttum. Bu karışım daha az kokuyordu ve kuruyunca o da kokusuz oldu.

Bu organik atık ve çim-yaprak karışımını karıştırıp balkonda öylece beklemeye aldım. İlk bahar gelince, bu karışıma piknikte topladığım torfu da ekledim. Biraz da bahçe toprağı ve hazır torf ile kum da kattım, daha sonra da kuruttuğum gübreyi ekledim.

Bu karışımla bu yıl saksıda domates yetiştirdim ve bana göre son 4-5 yıl içindeki en yüksek verimi aldım. Aslında malzemeleri aynı anda karıştırarak fermante etmem gerekirdi. Ama bilemedim, ayrı ayrı fermante edip karıştırdım. Sonuçta, bu karışım iyice homojen olmadıysa da, bu yıl domates ektiğim saksılar içinde her nasıl olduysa domatesleri de çürütmeden iyice birbirine karıştılar. Bana sorarsanız, uzun bir süre beklemek imkanınız varsa bu berbat ve kural dışı karışımdan da kompos yapılabilir.

Son olarak bu toprağı sat deseler satmam. Bir torbaya koyar beraber gittiğim her yere götürürüm.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön