View Single Post
Eski 05-09-2009, 11:36   #499
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Savas Bey merhaba

Sıradışı kompostunuz için sizi tebrik ederim. Vakit ayırıp atıkarı değerlendirerek kompost yapan herkes takdire layıktır. Kompost doğadaki en önemli geri kazanım mekanizmalarından biridir. Ayrıca, dünyada giderek artan kirlilik ve küresel ısınmayı tersine çevirecek bir süreçtir. Yaptığınız işlemler gerçekten epey oyalayıcı ancak sonunda en yüksek verimli domatesi elde etmiş olmanız sanırım sizin için en büyük ödül olmuştur. Bu toprağı kimseye vermem, satmam demenizde çok haklısınız. Ben de bu kadar uğraşsaydım, ben de aynısını söylerdim. Yönteminizde dikkatimi çeken birkaç nokta var. İzninizle onları belirteyim:

- Çok uzun sürmüş.
- Sizin de belirttiğiniz gibi ayrı ayrı fermentasyon yerine hepsi bir arada fermante edilirse daha iyi olur.
- Kompostu yapan şey mikroorganizmalardır. Yararlı mikroorganizmaları kullanırsanız çok daha kaliteli kompost üretebilirsiniz. Kötü koku hiç olmamalıdır. (Daha sonra havaya maruz bırakarak kötü kokuya neden olan anaerobik çürütücü mikroorganizmaları öldürdüğünüz için koku gitmiş. Ancak baştan yararlı mikroorganizmaları kullansaydınız (karışımı tenekelere koymadan önce karıştırarak) çok daha iyi sonuç alabilirdiniz. Bu mikroorganizmalar kompostunuz içinde doğal büyüme hormonları, antibiyotikler, antioksidan maddeler, biyolojik aktif maddeler sentezleyecekti. Bu maddeler de bitkiler için son derece faydalıdır.)

- Dikkatimi çeken bir diğer nokta da hayvan gübresini suyla karıştırdıktan sonra, güneş altında fermante etmişsiniz. Doğrudan güneş almayan, gölge veya karanlık ve ılık bir yerde fermante etmenizde yarar var. (Annelerimiz turşuları genellikle gölgeye koyarlar).

Bir kaç kg kompost elde etmek için yaptığınız hummalı çalışma için sizi tekrar tebrik ediyorum. Çalışmalarınız ve buradaki yazılarınızın devam etmesi umuduyla saygılar sunarım.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön