Kompost başığındaki Kraliçeye minnettarlık.
Sevgili Jineop Önce ayak bileğinizi inciterek geçirmiş olduğunuz kazanının rahatsızlığı için en iyi dileklerimle geçmiş olsun.
Önemli olan eski hareketliliğinize kavuşmuz olmanızdır.
Sevgili jineop bu başlığı gösterdiğininiz ilginizin, size samimi kanaatlerimin yerinde olarak yineliyorum siz gerçekten yüksek bir ruha sahip bir insansınız, çünkü bu başlığa koydunuz eklentideki bilgilerin bence değerine erişilemez, çünkü bu başlığa kimler eklentide buluduysa adeta çet anlayışı içinde güzel türkçemize saygıszlıklar sergiliyordu, adeta soru-cevap şeklinde açıklamalar reçete alma isteğiyle sürdürülüyordu.
Sevgili jineop benim kompost konusundaki mesajlarımda çukurda kompost esasıyla soğuk kompost (fermantasyon ) oluşturumuş kompost olarak sizin nette araştırıp bulduklarınız,sıcak kompost (oksidasyon ) esasıyla oluturulmuş kompost olduğundan birbirinin zıttı, solarizasyon etkisinden daha fazla kötü yönü olan bir sistem sıcak kompostta kompost içindeki birçok mikroorganizma yıkıma uğruyor,kompost değerleriniz ısı, gaz, koku olarak kayba uğruyor.
Halbuki fermantasyon esasıyla atıklarınız mayaladınız mataryale uygun mikro biyal bakterilerle havasız ortamda organik bileşikli atıklar bu bakteriler sayesinde içindeki minerallere kayıpsız olarak ayışırken bu işi yapan EM ler zararlı olan guruplarıda elimine ederek solarizasyondaki etki sağlanıyor,oksi- dasyon sisteminde aynı zamanda oluşan ısıdan çevreye sera etkisi yapan gazlarda oluşuyor.
Kompost konu başlığındaki üye arkadaşlarla bu konun açıklaması üzerine bir çok polemikler oluşmasına rağmen konu benim suğuk kompost çalışmaları gelişerek solucanlarla kompost, vede fermantasyonla mutfak atıklarından toprak ve bitkiler için gübre yapımına ulaştı.
Kompost konusundaki güncel olan bilgilerim mutfak atıklarının öğütülerek (ben bunları kollu kıyma makinasından geçirerek yapıyorum) daha sonra bunları bir torbaya koyarak bu torbayıda kapaklı alttan musluğu olan varile koyarak su doldurup Em le mayalıyorum bir hafta içinde bu malzemelerin üzerinde beyaz küfler oluşumu ile fermantasyon işlemi sağlanıp eşki tatlı koku oluşumu ile içindeki eriği alıp sulama tankına koyarak bitkilerimin gübrelemesinde kullanıyorum kalan posaya çukurda oluşturacağım komposta yeşil malzeme azot kaynağı olarak ilave ederek solucanlar kompost işlemiylede gelecek baharda çukuru açarak içinde kompost-solucangübre oluşumu tamamlanıyor.
|