agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2009, 21:28   #391
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Meraklı,
İki haftayı geçtiğine göre, kompostunuzda şayet her türlü şartı yerine getirmiş iseniz yüksek ısılara çıkıp bu günlerde ısı bir miktar düşmeye başlamalıydı. Şayet henüz bu durumla karşılaşmadıysanız kompostlaşma işlemi hiç başlamayıp malzeme çürümeye yüz tutmuş olabilir.

Forumda bu konuda çok şey yazılı ama, özetin özeti, karbon kaynağı olan kahverengi malzeme ve nitrojen kaynağı olan yeşil malzeme, yeterli nem ve havaya sahip olacak şekilde gevşek bir şekilde bir kompost kabına yerleştirilmiş ise kompost işlemi sağlıklı başlar.

Çöp poşetlerinde nasıl olur açıkçası kestiremiyorum. Havalandırmayı sağlamakta yetersiz kalabilir diye tahmin ediyorum.

#442 numaralı mesajda, önceki hafta sonu kompost kabına aldığım malzeme bu hafta sonu elinizi ciddi şekilde yakacak ölçüde (70 derece civarı sanırım) ısınmıştı. Dört tarafından ve üstünden hava alıyor olmasına rağmen, hacmin büyüklüğünden dolayı iç kısımların iyice hava almasını sağladım. Aksi halde yüksek ısının ve yanmanın gerektirdiği oksijeni sağlayamadığından çürümeye dönüşme olasılığı vardı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 08:56   #392
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Sn Meyvelitepe,

Çalışmalarınızı ve sitenizi takip ediyorum. Çok güzel işler başarmışsınız ve bizlere de örnek oluyorsunuz.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Şimdilik imkanlarım sınırlı olduğu ve bahçede bana ait olmadığı için kompost işini kalın ve büyük poşetlerde yapmaya çalışacağım. Bu hafta poşet içindeki kompostumun 2. haftası olacak ve ısınmayı kontrol edeceğim, umarım başarılı olurum.

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2009, 08:21   #393
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
kompostumun resimleri

Arkadaşlar hepinize merhaba diyerek satırlarıma başlıyorum, geliboludaki bahçemde geçen sene yaptığım ve sizlerede kompost ta yeni bir teknik diye açıklamarını sunduğum çukurda mikro organimalara ilaveten solucalarla vede dana burunlarını katarak oluşturduğum komposttan resimler sunacağım

Eklenen Resimler

lolla beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 20:51   #394
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Kompost kaplarından birini boşalttık. Bir tepe malzeme oldu. Yarım ton civarında var sanırım. 44 numara ayakkabımı yanına koyayım derken diken battı ayağıma
Name:  kompost_1.jpg
Views: 2300
Size:  51.7 KB

İki hafta önce kompost kabına koyduğum malzeme hala 50 derece civarında yanıyor. İki hafta sonra kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum.
Name:  kompost_2.jpg
Views: 2727
Size:  44.8 KB

Angel Aki beğendi.
Eski 19-04-2009, 22:20   #395
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Galeri: 6
Arka bahçem kuzeydoğu yönünde. Bugün oradaki çimleri kestikten sonra yağmur borusunu temizlemek istedim. Etraftaki pek çok yaban güvercininin çatı saçaklarındaki gübreleri yağmur borusuna dolmuştur diye düşünüyordum. Boru kompost ve solucan doluydu ! Solucanlar foruma fotoğrafını yüklediğim hareketli solucanlardan. Yağmur borusu harika bir yatak işlevi görmüş. Solucanlar borunun içi ve aktığı alandaki toprağı komposta çevirmiş.

Daha önce böyle bir olayla karşılaşan var mı ?

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2009, 22:27   #396
Ağaç Dostu

Sn Meyvelitepe,
Kompostunuz çok güzel görünüyor. En güzel bitkileri yetiştirmeniz dileğiyle.

Benim hazırladığım sepette yanma olmadı, çürüme başladı. [B]Mutlaka büyük ve hava alan bir kap kulllanmak, 1.5 merteküp hacminden az olmayan bir kompost kabı kullanmak ve parçacık boyutunu olabildiği kadar küçük tutmak gerektiğini anlıyorum. Yağmur borusunda oluşan komposta, sizin bir kere bahsettiğiniz saf komposta domates ekimi yapacağım. Sonuçları paylaşırım. Herkese kolay gelsin.

Düzenleyen seleste : 20-04-2009 saat 20:53 Neden: ekleme yaptım
Eski 19-04-2009, 22:46   #397
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Seleste,
Yağmur borusunda keşfettiniz kompost muhtemelen çok uzun bir sürenin birikimidir. Büyük ihtimal bitkiler için çok yarayışlıdır.

Eski 20-04-2009, 06:08   #398
Ağaç Dostu

Türk usulü çukurda solucanlarla kompost

Arkadaşlar size bu senenin ilk çukurda, solucanların katılımıyla oluşturduğum kendi tekniğim diye yorumlarınıza sunduğum kompostumun görsel olarakda, siz arkadaşlarımın gürüşlerine sunmanın kıvancını taşımaktayım.

Arkadaşlar görselden uzak yorumlarla açıklamasında bulunduğum kompostumun, diyebilirimki artık her türlü yorumlara açık olarak kendini ortaya koymuştur, takdirlerinize sunarak olumlu veya olumsuz yorumlarınızın hakkını vererek, kanaatlerinizi ortaya koyacağınızdan hiç şüphem yok.

Hepinize candan teşekkürü borç bilirim, bu teknikle kompost oluşturacak arkadaşlara da şimdiden başarılar dilerim sevgiler saygılar.

Eklenen Resimler

lolla ve Yenisu beğendi.
Eski 20-04-2009, 21:02   #399
Ağaç Dostu

Bugün şu mesajda görünen bahçe çeşmesinin altına yaptığım düzenlemeyi kaldırdım. Yarım metre kadar kazdım. Çamaşır sepetinde çürümeye yüz tutan kompost malzememi içine doldurdum. Dün yağmur borusundan 20 kadar kırmızı solucan bulmuş ve bir ayakkabı kutusuna yatak yaparak ayırmıştım. O solucanları da çukura doldurdum. (Aslında kutuda denemek istiyordum ama ölürler diye korktum ) Bahçedeki bu çeşmenin altı nispeten gölge bir yerde ve her zaman ıslak oluyor. Bakalım neler olacak.

Eski 21-04-2009, 01:54   #400
Ağaç Dostu

Solucanların menülerini hazırlama

Sayın,seleste iyi bir başlangıç yapmışsınız mutfak artıklarını da, resimlerde güründüğü gibi bir eski bir kıyma makinasından geçirirseniz daha iyi bir menü hazırlamış olursunuz solucanlarınıza, böyle bir makina buluncaya kadar mutfak artıklarını haşlıyarak, artıkları solucanların ağızlarına uygun duruma getirebilirsiniz. Hazırladınız bu malzemeyi hiçbir zaman solucanların üzerine dökmeyiniz.

İyi bakımla solucanlarınız beslendiklerinde üremeleride artarak çoğalacaklar sizin önlerine koyduğunuz malzemeyi tüketme zamanıda kısalacaktır, işlerinizde başarılar dilerim hoşça kalın saygılar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen epsody : 24-04-2009 saat 09:17 Neden: resimleri çıkarmak
Eski 21-04-2009, 21:55   #401
Ağaç Dostu

meraklı's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Aslında burada yazmam tam olarak doğru mu bilmiyorum. Bahçemde yaz sezonuna hazırlık çalışmaları olarak toprağı belledikten sonra, biçilen çimleri bu bellediğim yerlere döküp serdim. Üzerine gübre attıktan sonra iyice karışması için tekrar bellesem bunun toprağa faydası olur mu?

meraklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2009, 22:19   #402
Ağaç Dostu

Sayın; meraklı yaptığın şeyi doğru yönde kabul etmek mümkün değil, çünkü çim diye attığın ham malzeme mikro organizmalar tarafında işlem sırasında toprak ta bulunan okşijenin tüketimini sağladığı için üzerine daha sonra dikilen fidelerin köklerinde havasızlık çekmelerine neden olacaktır.

O yüzden toprağa fayda değil zararlı olur kanısındayım meraklı arkadaşım bir daha böyle bir şey yapma.

Düzenleyen epsody : 23-04-2009 saat 18:27 Neden: kelime bozukluğu
Eski 25-04-2009, 18:45   #403
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Bugün güç bela deniz kıyısından topladığım yosunları( toplam 15 çuval), (önce güneşte soldurduktan sonra) nihayet bahçe toprağı ile karıştırıp alt üst edebildim. 2 büyük çuval da kompost yapımı için kenara kaldırdım. Bugün ayrıca 2. partisini hazırladığım kompostumu da ilk kez karıştırıp havalandırdım. Yaklaşık 10-12 gün önce basmıştım kaba. Kap içindeki malzemelerin C/N oranı bu sefer de tam isabet. Süper bir yanma oluşmuş. Havalandırmayı daha sık yapmalıyım artık.

Allahtan sevgili berduray buralarda değil de fırça sonraya kaldı. Sözde adım adım resimleyecektim kompost aşamalarını. Vallahi o koşuşturma ve pislik içinde aklıma gelmedi.

Herşey iyi güzeldi ama bir de şu yorgunluk olmasa. Ne bel kaldı ne bacak. Artık 3 gün uğramam bahçeye( desemde yarın sabaha birşeyim kalmamış deyip soluğu orada alırım mutlaka)

Yazmayı unuttum. Bu başlıkta 444 nolu mesajda, kullanmış olduğumuz çay posaları için bir soru sormuştum kimsenin yanıt vermediği. Sormamın nedeni ise bir arkadaşım kahvehane işletiyor. Onları hem azot hem de karbon olarak değerlendirebilir miyim diye merak etmiştim. Arkadaşla anlaştım, günlük demlemiş olduğu çay posalarını artık çöpe atmıyor. Kendisine büyük kovalardan verdim. Onlara dolduruyor ve ben alıyorum. 2 günde büyük kova ağzına kadar doluyor. Şimdiden 3 kova alıp bahçede bir köşeye yığmaya başladım.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 19:52   #404
Ağaç Dostu

Ayrılıktan sonra.

Arkadaşım senin çay atıklarını sorduğun tarihte ben geliboluda idim, ben soru soranlara cevap vermekten zevk alıyorum burda olsaydım ben seni cevapsız bırakmazdım. Bende bahçemin yanında olsam bahçeden çıkmam her halde, arkadaşım birkaç gündür forumlarda gürünmemenin sebebi deniz yosunlarıymış demek, iyi şeyler yapmışsın anlaşılıyor, ama yosun toplama işini nisan yağmurlarından sonra yapsaydın yosunların yağmur sularıyla daha iyi yıkandığı gibi aynı zamanda çok iyi yıkanmış olacaktı sen şimdi her halde şehir suyuyla yıkamış oldun.

Ben komposta katacağım yosunları son bahara bırakıyorum iki yönden avantaj sağlıyorum
deniz bize 7-800 metre civarında uzakta, bütün yazda güneşin altında çok güzel kuruduğundan taşıması kolay oluyor birde nisan mayıs aylarında yağan yağmurla yıkandığından, yakınmasıylada uğramıyorum.

Arkadaşım sen kompost işini gerçekten iyi ele aldın çay posalarını toplaman iyi isabet kaynağında iyi, sana bu konuda çok iyi açıklamalarım olacak çay posalarını toplamaya devam et yanlız çürümelerine meydan vermeden onları iyibir şekilde kurut biryerde muhafaza altına al bunları malç yaparak kışın ağaç diblerine koyabilabilirsın, kışın yapacağın komposta kahverengi karbon malzeme olarak mutfak atıklarını (azot) dengeye getirmek için kullanabilirsin.

Ben çay atığını bulamıyorum şehirden getirmek çok zor oluyor, ama ben komşularımıda ikna etmeye başladım mutfak atıklarınıda çöpe attırmıyorum, ayrı bir yere toplatıyorum, istanbulda iken evime yakın olan kahveden iki günde 10-15 kilo atık aldığım oluyor, bu senede pazarlardan da sebze atığı toplamak istiyorum.

Sana bir müjde vereyim dal öğütme makinası aldım bizim istanbulda perşembe pazarından gaeçen sene ayni makinayı alacaktım mali durum dan dolayı alamamıştım bu sene aynı makina yeni modeller çıkınca bu makina ellerinde kalmış, senin anlıyacağın geçen sene 300lıra civarında ola makina bu sene 170liraya almış oldum 3.5-4 cm kalınlığında dalları öğütüyor .

Biraz uzun oldu ama çoktan beri yazışamıyorduk hepsi çıktı aradan tekrar görüşmek üezre iyi akşamlar

Eski 26-04-2009, 07:34   #405
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, bizim buralarda nisan yağmurları diye bir şey kalmadı artık. Eskiden günlerce yağmur yağardı bu aylarda. Geçen sene hiç yağmadı. Bu yıl Allaha çok şükürler olsun ki, tüm kış yağmura doyduk. Bana da yosunları toplayıp tatlı suda yıkamak düştü ne yapalım.

Çay posalarını kurutmak mesele değil de, nemlendirmeden saklamak problem. Geçen yıl da çok az miktar denemiştim ama bir şekilde küflenmesine engel olamadım. Neyse belki ara ara döküp havalandırırsam bu sefer küflenme oluşmaz.

Bütçenize uygun dal-yaprak öğütücüsü bulmanız çok iyi olmuş, güle güle kullanın. Büyük problemi halletmiş oldunuz. Bol kompostlu günler dileğiyle.

Eski 26-04-2009, 08:28   #406
Ağaç Dostu

yosunlar ve çay posalarının kurutulması.

Arkadaşım büyük zahmetler vererek topladığın vede yıkadığın yosun vede çay posalarını kurutman için pratik bir çüzüm önereceğim, ben istanbuldan geliboluya giderken keşan taraflarında köylüler kabak çekirdeklerini, kullanılmıyan asfaltlara sererek çok çabuk kuruttuklarını söylüyorlardı seninde çevrende nadir kullanılan asfaltları kullanarak bu işi halledebilirsin.

Sen benim deniz kenarından yosun toplama düşücemide sakın yabana atma ben uzun zamandır böyle yapıyorum, sonra sezonun başında bahçe işlerinin yoğun oldoğu zamana denk getirmen senin fazladan yorulmalarına sebeb teşkil ediyor,sezon sonunda zaten bahçe işleride azaldığından daha uygun olur kanısındayım.

Eski 26-04-2009, 08:53   #407
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Önerinizi bir özel TV kanalında uygulamalı olarak izlemiştim. Orada da asfalt üzerine serilen mısırları gösteriyordu. Ancak bulunduğum yer neredeyse şehrin tam göbeği. Bahçede bulanan küçük bir beton alan var. Onun üzerine serip kurutacağım şimdilik.

Sonbaharda yosun toplama işi oldukça cazip geldi. Artık 2 parti halinde yaparım. Hem bu sıralar hem sezon sonu. Ne yapalım, yakınsak da yorulmadan olmuyor. Ne demişler '' Tarlada teri olmayanın hasat'ta yüzü olmaz''mış.

Eski 27-04-2009, 09:17   #408
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Üçüncü haftanın sonunda kompost kabındaki malzemeyi boşalttım. 200 kilo kadar malzeme çıktı. Hala az da olsa yanma devam ediyordu. Bir-iki hafta da yığın olarak kalsın dedim. Üç kompost kabının üçünü de son iki haftada taze malzeme ile doldurdum. Yeşil malzeme olarak sadece çim kırpıntısı, kahverengi malzeme olarak da sadece söğüt ve kavak talaşı kullandım. Bir önceki komposttan bir miktar da mikro-organizma mayası olarak kullandım. Geçen hafta doldurduğum kap mükemmel durumda. Yanmanın büyük kısmı tamamlandı.

Nisan başından itibaren üç kompost kabına giren malzeme miktarı 50 çuval yeşil, 19 çuval kahverengi malzeme. Toplam ağırlığı 1.5 ton civarı. Böyle giderse sonbahara kadar 5 ton hedefimi geçeceğim.

Kompost yapan arkadaşlara, civarda sandık, palet vb. imalathanesi varsa oralardan çok ucuza veya bedavaya talaş almalarını öneririm. Bu gibi imalatta çam kullanılmadığından kompost için çok uygun.

Öğüttüğüm dalları artık kompostta kullanmayıp malç için kullanmaya karar verdim. Böylesi çok daha kullanışlı olacak.

Angel Aki beğendi.
Eski 27-04-2009, 09:26   #409
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Lonicera,
Çay posalarını öylece yeşil malzeme ile harmanlayıp kompost yapmayı denediniz mi? Mantıken işlem başlarmış gibi geliyor.

Eski 27-04-2009, 10:31   #410
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2008
Sayın Epsody,
Ekonomik dal parçalayıcınızı güle güle kullanın, benimde öyle bir şeye ihtiyacım var, eger resim ve teknik bilgi verirseniz memnun olurum.
Bu arada bir haftadır kompost hazırlama yazılarınızı okuduktan sonra bir kıyıya koydugumuz küflü otlarımızla, silaj çukurunun yüzeyinden ayırdıgımız bozuk materyali serip kapattık. Faydalı bilgi ve tecrübelerinizi kullanmaktan çok mutluyum, zamanla benden de katkılar gelecektir.

fkarsli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 15:26   #411
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Lonicera,
Çay posalarını öylece yeşil malzeme ile harmanlayıp kompost yapmayı denediniz mi? Mantıken işlem başlarmış gibi geliyor.
Sn MeyveliTepe, internet kaynakları çay posasını yeşil gruba dahil etmiş. Ben işte bu yerde takılıp kaldım. O sebeple yeşil malzeme ile denemedim. En iyisi kurutup kahverengi malzeme olarak kullanayım dedim. Yeşil ile karıştırıp harmanlamayı artık kompost kabını boşalttığımda deneyebilirim.

Bu arada size de kolay gelsin. Dile kolay, bir sürü malzemeyi harmanlayıp uğraş veriyorsunuz. Artık bu yıl içimiz dışımız kompost olacak. İri parçaları malç olarak serme fikri de mantıklıca. Ancak ağaç başına oldukça fazla miktar kullanacaksınız herhalde. Çünkü tüm toprak yüzeyini kaplaması gerekiyor değil mi? İnce malzeme olsa sorun olmuyor, kendi nemiyle beraber toprak nemini de uzun süre tutabiliyor. Ben şimdilik sadece 2 kamkat fidanımın dibine malç yaptım. Nem tutumunu ölçmek şu sıralar aldatıcı olacak İzmir'de. Bir kaç ay sonraki cehennem sıcaklıklarında bakmak gerek.

Eski 27-04-2009, 16:06   #412
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Lonicera,
Çay posası taze kullanılmış ve ıslak bile olsa çim kırpıntılarıyla karıştığında kahverengi malzeme gibi davranacak gibime geliyor. En azından, yeşil malzemenin biribirinden ayrılıp hava almasını sağlayabilir. Bu da mikro-organizma faaliyetini başlatır diye düşünüyorum. Küçük de olsa bir deneme yaparsanız ve başarılı olursa sizin açınızdan çok pratik olur diye düşündüm.

Öğütülmüş dal parçalarıyla malç yapmak zaten Türkiye haricinde neredeyse tüm dünyanın uyguladığı bir yöntem. Tercihan ağaç tacının altına, 5 santim kadar kalınlıkta döşenmesi gerek. O kadar malzeme üretmem her halde bir kaç yıl alır

Eski 06-05-2009, 18:10   #413
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn MeyveliTepe, deneme amaçlı yapmış olduğum çay posalı kompost, bugün bir haftasını doldurdu. Bugün kontrol ettim, ancak yanma başlamadığı gibi kötü koku oluşumu vardı. Alt üst etmek için malzemeleri kaldırdığımda ise çay posalarının tümünde yeşil küflenme başlamış. Koymuş olduğum yeşil malzemeler ise aynen bozuma uğramadan duruyordu. Eski komposttan da aşılama için koymuştum ama nafile. Tüm malzemeyi olduğu gibi kaba aktardım. Yarın ilk işim tüm malzemeyi kuru saman ile harmanlayıp, amonyum nitrat eriğiyi ile sulamak olacak. Sanırım yanmayı bu şekilde tetikleyebiliriz. Zaten yanma başlasa gerisi gelir.

Eski 07-05-2009, 07:27   #414
Ağaç Dostu

Lonicera arkadaşa önerimdir.

Topraklara verdiğin hizmetin karşılığını fazlasıyla almanı temennisiye işlerin kolay mutluluğun daim olsun toprak dostu arkadaşım.

Yaptığın işi çok iyi anlıyor ve takdir ediyorum, çay posalarınla uğraşarak fazla vakit kaybederek kendini yorma, bu posaları bahçende boş toprak varsa oraya sererek kurut toprağın sıcaklar altında kavrulmadan posaların nemiyle toprağındaki canlılar hayat bulsun.

Bahçende bu posaları kurutma imkanı yok ise başka bir yerde mesela çatıda naylon üzerinde olabilir, demek istiyorumki çay posalarını bulduğun kaynağa hız kazandır sonuçta bunların kuruması bile senin toprağına bir değer katacaktır .

Arkadaşım sözü bu posaları değerlendirme yöntemine getirmek istiyorum, arkadaşım kurumuş olan çay posaları senin bahçenin malç işlerinde kulanmanı öneriyorum çünkü malçlama yapmakla, kompost yapmakla toprağına uygulacağın bu organik atığın besin değerleri malç yapma yönü daha fazla toprağına uyguladığın malç'ın getirisini sana açıklamak isterim malç uygulanan toprak yapısına solarizasyon etkisi, toprağın içindeki canlı populasyona gıda ve beslenme, ve solucanların üremelerine çürüntü besin , örtü yaptığın topraklarda yabani ot tohumların baskılayacağı toksin etkisi daha sayılacak birçok faydalarla tercih sebebi sayılabilir.

Bu malç konusu senin iyi düşünerek kompost konusudaki uygulamalarını bir paralellik içinde yürütmeni samimi olarak toprak, kompos, bahçe konularında hasasiyet uyguluyan bir arkadaş olarak öneriyorum.

Bu parlak fikir benden takdir edip uygulamak senden diyerek kanaat sana düşüyor sevgi ve saygılarımla hoşça kal.

Eski 07-05-2009, 15:14   #415
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, öncelikle ilginize teşekkürler. Bahsettiğiniz gibi çay posalarının büyük bir kısmını, küçük bahçemde mevcut bulunan meyve ağaçlarının diplerine malç olarak zaten uygulamıştım. Küçük bir boş alan bulup, açtığım çukur içerisine en az 10 kova posa döküp üstünü toprakla kapatıp bir güzel suladım. Bunlarda herhangi bir sorun yok. Çay posasını sıcak kompost oluşumunda gözlemek amacıyla yola çıktım, ama bir yerde hata olduğunu düşündüğüm için bugün yukarıdaki mesajımda belirttiğim şeyleri yaptım. Tüm malzemeleri boşaltıp bir güzel amonyum nitrat ve kuru saman ile paçallladım. Üstünü kapayıp beklemedeyim artık.

Sanırım bir süre sonra toprağa ilave ettiğim çay posaları, mevcut canlıları o bölgeye toplayacaktır. Özellikle solucanlar toplansın istiyorum. Tabi bu isteğin sebepleri arasında, sadece solucanların toprağa faydaları gelmiyor. Yakın zamanda arkadaşlarla olta ile balığa çıkmaya başlayacağız. Malum güzel yem oluyor solucanlardan

Eski 07-05-2009, 16:28   #416
Ağaç Dostu

Sn,fkarsli Arkadaşımıza ilgimiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fkarsli Mesajı Göster
Sayın Epsody,
Ekonomik dal parçalayıcınızı güle güle kullanın, benimde öyle bir şeye ihtiyacım var, eger resim ve teknik bilgi verirseniz memnun olurum.
Bu arada bir haftadır kompost hazırlama yazılarınızı okuduktan sonra bir kıyıya koydugumuz küflü otlarımızla, silaj çukurunun yüzeyinden ayırdıgımız bozuk materyali serip kapattık. Faydalı bilgi ve tecrübelerinizi kullanmaktan çok mutluyum, zamanla benden de katkılar gelecektir.
Arkadaşım size dal öğütücüler hakkıda fikir vermesi açısında bir resim ekledim, arkadaşım önce kompost konularına ilgili davranışından ötürü sizi kutlarım, dal ve yaprak öğütücü makinalar genelde bahçe atıklarının kompost yapım tekniğine göre dal ve yapraklar öğüterek daha ufak paraçalara ayırarak mikro organizmaların işlerini kolaylaştırmak kompost oluşumunu çabuklaştırarak atıkların bertarafında zaman kazanırken bahçe toprağımızdan eksilen organik metaryalin takviyesine yardım eder.

Arkadaşım kompost olayında küflenme, çürüme vede kokuşma olayları başka amaçlara hizmet eder biz bunlara müsade etmememiz gerekir yaş otları kurutacağız kompostumuzun içine atacağımız malzemeler c/n, 25-35/1 oranlarında dengede olmalı bu oranın önemi kompost olayının oluşma hızını tayin eder kompost malzemelerimizin homojen bir karışım sağlaması için malzemelerdede yaş ve kuruluk oranlarınıda dengeye getirerek içinden sızıntı yapmıyacak şekilde gerekirsede su ilavesi ile takviye edilecek.

Kompos olayında c/n oranlarıyla kompostu oluşturacak mikroorganizmaların besin ve enerji gereksinmeleri sağlarkende dışardan karıştırılarak hava sağlamasıyla faaliyet sürdürülecek.

Arkadaşım konunun takibinde geçmişte arkadaşlarımızında yorumlarından faydalanarak bilginizi geliştirerek sizi bilgilerinizle burda görmekten mutlu olacağımı belirtmek isterim, servgi ve saygılarımla esenlikler içinde olasınız

Eklenen Resimler

Eski 07-05-2009, 16:49   #417
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, hazır konu açılmışken aklıma geldi sorayım dedim. Almış olduğunuz yaprak-dal öğütücü benzinle mi çalışıyor yoksa elektrikle mi? Ayrıca hiç kullandınız mı? Memnun kalıp kalmadığınızı merak ediyorum.

Eski 07-05-2009, 17:09   #418
Ağaç Dostu

Dal öğütücünün açıklaması.

Sn;Lonicera Aldığım dal öğütücü makina 220volt elektirkle çalışıyor geçen ay aldım aldığım firma kargoyla geliboluda verdiğim adrese göndermiş, geliboludaki arkadaş teslim almış ben halen istanbulda bulunuyorum bir hafta içindede geliboluya gideceğim artık gidince kullanacağım, üstten dal ve yaprakların verildiği giriş haznesi var yanda bir ayar düğmesiyle girişten verilen dalların kalınlık ayarı yapılıyor

Eski 23-05-2009, 20:09   #419
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Deneme amaçlı olarak, hazırlamış olduğum ilk kompost içine kavun fidesi dikmiştim. Aynı tür fidenin ikincisini, toprak ve gübre karışımı derin kap içerisine dikip karşılaştırdım. Yakın zamanda resimleyeceğim. Bariz olarak gözle görünen fark kompost içindeki fidenin gelişimindeki yavaşlık. Diğeri 6-7 iri yaprak verirken, harcı sadece kompost olan 4 yaprakta kaldı ve yapraklar küçük. Benim açımdan sevindirici bir durum bu. Sebebi ise kompost içerisinde bitkiye ölümcül etki edebilecek toksik bir maddenin bulunmaması. Tabi bu yaklaşık 3 haftalık bir gözlemin sonucu. Kimbilir, belki kısa süre sonra bitkiyi kaybederim.

Esas hedeflediğim nokta ise bir şekilde topraktan büyük ölçüde kurtulabilmek. Keşke kompost içeriğini analiz ettirebilseydim. Ne eksik, ne fazla ortaya çıkar ona göre hareket ederdim.

Aynı kompost malzemesini toprak ile karıştırıp Hardy Kiwi fidesini dikmiştim. İçine biraz da koyun gübresi ilave ettim. Bitki gelişimi fevkalade. Ne bir yaprak hastalığı, ne bitki büyümesinde yavaşlama. Şu an boy 2.53 olmuş durumda. 20-25 cm. aralığında gelen fide inanılmaz hızla uzuyor.

Eski 15-06-2009, 09:22   #420
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

İmal ettiğim kompostları sebze adalarında kullanıyorum. Coco-peat, kompost, biraz killi toprak, biraz yanmış keçi gübresi, biraz iz element ve biraz da leonardit katkısından oluşan harçtaki bitkiler, sadece keçi gübresi verilerek geleneksel usulde dikilmiş fidelere göre iki misli gelişim gösterdiler. Sebzeler hem vegetatif olarak çok geliştiler, ki bunu kök sistemlerinin iyi gelişmiş olmasına bağlıyorum, hem de diğerlerine göre iki misli çiçek ve meyve bağlama gelişimi gösterdiler. Burada kompostun etkisini tam olarak ölçmek kolay değil tabii. Yine de iki etki bariz bir şekilde ifade edilebilir.

Birincisi, komposttaki yüksek nitrojenin vegetatif gelişime olumlu etkisi. İkincisi ise, sebze adalarının üzerine ayrıca malç olarak kapladığım 8-10 santim kalınlığındaki tabaka sayesinde ideal bir nem oranının muhafaza edilebiliyor olması. Coco-peat kullanmayıp daha çok kompostu harcın içine karıştırsaydım bu sefer de kök gelişimi için gevşek, sıkışmayan ortam hazırlanmasına direk katkısı olacaktı. Coco-peat kullandığım için bu rolü coco-peat'e vermiş oldum. Ancak, kanımca kompost bu rolü de mükemmel üstlenebilir.

Bu arada, yeni bir kompost denemesine başladım. Çiftlik gübresi kullanımında (yanmış bile olsa) genelde iki dert vardır. Birincisi ot tohumları, ikincisi ise zararlı yumurtaları. Bu yüzden hep korkarak kullanmışımdır. Korktuğum da başıma geldi hep. Bu riski yok edecek, dahası nitrojen takviyeli, (bir tür) pastörize çiftlik gübresi yapmaya karar verdim.

Her biri 30 kg. ağırlığında 50 çuval yanmış keçi gübresi getirttim. Boşalan bir kompost kabına çim kırpıntısı ve gübreyi harmanlayarak doldurdum. Bir bakıma, kahverengi malzeme yerine sadece gübre kullanmış oldum. Tek bir kompost kabına 5 çuval gübre ve 10 çuval çim kırpıntısı (ağırlık olarak eşit gibi) kullandım. İyice sulayarak fermentasyonu başlattım. Ertesi gün ısı bu güne kadar hiç görmediğim bir seviyeye çıktı. Yumurtayı gömsek rahatlıkla pişer gibi geliyor. İki hafta içinde kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak?

abk, mtarslan ve Angel Aki beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025