Deneme amaçlı olarak, hazırlamış olduğum ilk kompost içine kavun fidesi dikmiştim. Aynı tür fidenin ikincisini, toprak ve gübre karışımı derin kap içerisine dikip karşılaştırdım. Yakın zamanda resimleyeceğim. Bariz olarak gözle görünen fark kompost içindeki fidenin gelişimindeki yavaşlık. Diğeri 6-7 iri yaprak verirken, harcı sadece kompost olan 4 yaprakta kaldı ve yapraklar küçük. Benim açımdan sevindirici bir durum bu. Sebebi ise kompost içerisinde bitkiye ölümcül etki edebilecek toksik bir maddenin bulunmaması. Tabi bu yaklaşık 3 haftalık bir gözlemin sonucu. Kimbilir, belki kısa süre sonra bitkiyi kaybederim.
Esas hedeflediğim nokta ise bir şekilde topraktan büyük ölçüde kurtulabilmek. Keşke kompost içeriğini analiz ettirebilseydim. Ne eksik, ne fazla ortaya çıkar ona göre hareket ederdim.
Aynı kompost malzemesini toprak ile karıştırıp Hardy Kiwi fidesini dikmiştim. İçine biraz da koyun gübresi ilave ettim. Bitki gelişimi fevkalade. Ne bir yaprak hastalığı, ne bitki büyümesinde yavaşlama. Şu an boy 2.53 olmuş durumda. 20-25 cm. aralığında gelen fide inanılmaz hızla uzuyor.
|