View Single Post
Eski 13-04-2009, 21:28   #391
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Meraklı,
İki haftayı geçtiğine göre, kompostunuzda şayet her türlü şartı yerine getirmiş iseniz yüksek ısılara çıkıp bu günlerde ısı bir miktar düşmeye başlamalıydı. Şayet henüz bu durumla karşılaşmadıysanız kompostlaşma işlemi hiç başlamayıp malzeme çürümeye yüz tutmuş olabilir.

Forumda bu konuda çok şey yazılı ama, özetin özeti, karbon kaynağı olan kahverengi malzeme ve nitrojen kaynağı olan yeşil malzeme, yeterli nem ve havaya sahip olacak şekilde gevşek bir şekilde bir kompost kabına yerleştirilmiş ise kompost işlemi sağlıklı başlar.

Çöp poşetlerinde nasıl olur açıkçası kestiremiyorum. Havalandırmayı sağlamakta yetersiz kalabilir diye tahmin ediyorum.

#442 numaralı mesajda, önceki hafta sonu kompost kabına aldığım malzeme bu hafta sonu elinizi ciddi şekilde yakacak ölçüde (70 derece civarı sanırım) ısınmıştı. Dört tarafından ve üstünden hava alıyor olmasına rağmen, hacmin büyüklüğünden dolayı iç kısımların iyice hava almasını sağladım. Aksi halde yüksek ısının ve yanmanın gerektirdiği oksijeni sağlayamadığından çürümeye dönüşme olasılığı vardı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön