View Single Post
Eski 08-08-2009, 08:45   #452
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Paylaşımlarımızda ciddiyeti ve samiyeti bırakmamalıyız.

Sn;Arkadaşım denizakvaryumu seni gene uyarmadan sorunu cevaplamak istemiyorum tanıtım bilgilerinde forumda var olan konuları sorulmaması tembihlemişsin şimdi sana, forumda daha önce yazılmış cevabı senin şahsına tekrarmı yazalım yani, olmuyo ama.

Arkadaşım ben soğuk kompostu çukurda uyguladım bütün malzemeleri çukura dolduruyordum üzerinide toprakla örtüyordum,bahçenin bir köşesine 1,5x2x0.75mt.boyutunda çuku açıyorm,eylül-ekim gibi topladığım malzemeyi katlar halinde karbon (Kahverengi malzeme)azot (yeşil malzeme) bunların arasına ahır gübrelerimide dolduruyordum(Ben kompost yapımıyla uğraştığım başından beri ahır Gübrelerini doğrudan bahçede kullandığım vaki değildir onlarında kompostlaştırmışımdır)

Kompost çukuru gelecek senenin başına kadar açılmıyor bahar gelipte baçede toprak hazırlığına başlayınca çukuru açıp içindeki kompostu boşaltıyorum ekim yapacağım bitki yataklarına diğer karışımlarla beraber ilave ediyorum,harç karışımını anlatayım çukurdan çıkardığım solucan kompost+mineral kompoze gübre leonardit klinoptilolit karışımlı özel bir gübre çeşidi+bir miktar perlit(bir yerde sormuştun kimyasal gübre kulanıyormusun) Bu surunuda cevaplamış oldum.

Bir cevap ta steril işlemi soğuk komposta nasıl oluşuyor demişsin çukur içinde ısı oluşmadığıdan solucanların buradaki populasyonun artışı ile solcanların beslenme menülerinde birinci sırada, sindirim sistemlerinden geçerken baskılanıp elimine oluyorlar"bu konu solucanlarla kompost başlığında anlatıldı".

Soğuk kompost aşamalar önce otlar güneşte kurutulup solduruluyor daha sonra üre gübre suladırılıp kuruyan otlar ıslatılıyor bunu ahır güresiyle mümkünse yaş olanı idrar bulunursa oda olur ot yığınları 40-50 cm'i geçmiyecek geçerse kızışma başlar kızışmaya müsade yok bütün otlar bu işlemden geçtikten sonra diğer bahçe ve mutfak atıklarıda kademe kademe çukura doldurulup işlem tamlanıp çukur kapatılacak.

Sende bende bu açıklamama karşın bahçe toprak ve bitkilerle olan geçmişini anlatacaksın, 6000'i aşkın soruya dayanan mesajların var bu birikimlerle pratikte neler yaptın yazma sırası sende benim yazdıklarımdan aşağı olmamalı sana kolay gele hoşça kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön