agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2011, 23:52   #1
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..

Toplam 50 kğ kadar alacağım.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 16:10   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
(Bu mesajı daha sona sileceğim)

Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..

Toplam 50 kğ kadar alacağım.
Bu hafta İstanbul Migros'larda çizmelik yeşil zeytin satışı var..Çok güzel zeytinler..
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim.

Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2011, 01:22   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 6
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır...

Semra Nomak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 10:17   #4
Ağaç Dostu
 
Ozi'nin Bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.

Ozi'nin Bahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2011, 18:19   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi Mesajı Göster
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.
Bir akşam suda bekletip sonra da çevire çevire yıkasaydın keşke. Suda bekleyince tane yüzeyinden çözülüyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2011, 15:02   #6
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
sayın meyvelitepe

zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.)
saygılarımla.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2011, 20:30   #7
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 Mesajı Göster
sayın meyvelitepe

zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.) saygılarımla.
HURMA ZEYTİNİ ERKENCE’NİN SIRRI
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

mrduran beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2011, 15:14   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
EM'nin böyle bir etkisinin olacağını sanmam. EM, bakterilerden oluşuyor, mantarlardan değil. Öyle bile olsaydı, karaburun'da rastlanan olay sadece orada gelişen bir mantarla ilgili.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2011, 21:24   #9
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
Bizdeki samanlı zeytininde de benzer bir özellik var. Aralık sonuna kadar dalında kalan olgunlaşıp kıvırcıklaşmış zeytin, dalından koparılıp yenebilecek kadar acısından arınmış olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2011, 11:37   #10
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
Bir ayda önce Burdur'a kayınvalidemi ziyarete gitmiştik. Dönüşte Antalya havaalanına giderken Burdur-Antalya yolunda yol üstünde satılan zeytinlerden aldım. Annem usulü (Milas usulu) yaptım. Çizik attım zeytinlere ve suda tatlandırıyorum, tatlandığı zaman limonlu zeytinyağına koyacağım. 4-5 günde bir suyunu değiştirdim. Bugün yine suyunu değiştirirken kontrol ettim tatlanmış neredeyse
Milas'ta kendi zeytinliklerimizden zetinlerimi çoktan ablam benim için hazırladı. Yeşil kırma(biz çekişte deriz) zeytinlerim tatlanmış bile, gidip almak ve keyifle yemek kalıyor bize fakat insanın kendi eliyle yaptığının tadı bir başka oluyor

Name:  SANY0191.jpg
Views: 7977
Size:  70.2 KB

smnunal ve mrduran beğendi.
loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2011, 12:25   #11
Yeni Üye
 
bozkurt777's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 8
merhaba 1 ay önce kurduğum siyah zeytinde küflenme başladı küften nasıl koruyabilirim

bozkurt777 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2011, 01:02   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 75
Merhaba bozkurt777, eğer zeytinleriniz olmuşsa zeytinyağı ve limonla saklayabilirsiniz. **** hemen tüketmeyecekseniz, 1 lt. suya 4 çay kaşığı limon suyu ve 1 fincan kaya tuzu karıştırıp bunu zeytinlerin seviyesi hizasında doldurursanız hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz. Suyu ısıtıcıda kaynatıp soğuttum.

mrduran beğendi.
Tenar11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2012, 23:17   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Bu yıl bu siteden kazanılmış bir kocaman hevesle 3 ayrı çeşit zeytin hazırladım :

- Gemlik Zeytini
-Edremit zeytini
- Eğriçekirdek denen bir tür zeytin

Daha önce de çizerek zeytin kurmayı denemiştim, o zamanlar Burdur'a çok çeşitli zeytinler gelmezdi. Tavşanyüreği denen bir cins çok bulunurdu. Kurduktan sonra nasıl ayarlarsam ayarlayayım yumuşardı. Sıkılıp bırakmıştım.

Bu üç cinsi bu sene peşpeşe alıp acı suyunu attıktan sonra "gene kurduğum zaman yumuşarsa "fikriyle risk almak istemedim veee

Tatlanan zeytinleri süzdürüp dondurucuya attım.

Sonuç : Gayet güzel saklayabiliyorsunuz, ayrıca tuzlu da DEĞİL.

Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya.

Bu üç cins arasında en güzel renk Edremit cinsinde,- Harika sapsarı tam istediğim yeşil zeytin rengi- , en güzel lezzet ise Gemlik tipinde.

Tabi renkler ve zevkler evden eve değişir. Herkese kolay gelsin.

mrduran beğendi.
seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 01:55   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Bu sene bahçemizin zeytinini kasım ayının sonlarına doğru topladıktan sonra geniş ve yayvan kaplarda üzerine iri tuz serperek beklettik. Üzerine kapak kapatmadık. Yaklaşık iki hafta kadar bu şekilde beklerken, zeytinleri zaman zaman karıştırıyoruz. Biz bu uygulama ile siyah sofralık zeytinimizi hazırlıyoruz. Lezzeti tam da arzu ettiğimiz gibi yakaladık. Normalde hazır olarak alıp, tükettiğimiz zeytinlerin tuzu az olanını bulmakta çok zorlanıyoruz, evde uyguladığımız yöntemlerle dahi tuz oranlarında pek bir düşüş sağlayamıyoruz.

Geçmiş yıllarda aynı zeytinleri ekim ayı sonunda hasat edip, çizme yöntemle, kavanozlarda su içinde, acı suyunu bırakana kadar, takriben bir hafta kadar, her gün suyunu değiştiriyorduk. Daha sonra iri tuzla hazırlanmış su ile doldurduğumuz kavanozlara, bir miktar limon tuzu, ve bir miktar da sirke ilave edip bu şekilde beklettikten sonra çizik yeşil zeytin elde ediyorduk.


Çizik yeşilden tamamen farklı bir tat yakaladık bu seneki uygulamada.

mrduran beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 08:54   #15
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster

Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya.
Afiyet olsun. Böylelikle biribirimizden sürekli öğreniyoruz. Çözüldükten sonra yumuşama olmadı değil mi?

Bir kaç yeni denemeyi burada bulabilirsiniz. Yazı yazıldığında kül denemesi henüz sonuçlanmamıştı. O da çok başarılı.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 09:43   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Değerli Meyvelitepe,

Sizden pekçok şeyler öğrenmiş olduğumuz kesin ) Biz de, bu yöntemleri kullanarak, başkalarına anlatarak devamlılığı sağlama yönünde bir katkıda bulunmuş oluyoruz.

Meşe külü ile olan yöntemi şimdi siz bahsedince farkettim ama başka bir yönteminizi daha denedim bu yıl :

Meyvelitepe: December 2009

Bu yöntemde pek başarılı olamadım : Zeytinler kuru ve lezzetsiz oldu.
Farrandina yöntemini az anlatmışsınız, biraz daha ayrıntı ve püf noktası verirsiniz belki. Teşekkürler ve selamlar.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 17:43   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
Yeşil zeytin yapmak

Halil bey, iyi günler. Size birşey soracağım.Benim bir domat cinsi zeytin ağacım var. Yeşil zeytin yapmak istiyorum. Buralarda (Adana) domat zeytini pek bulunmaz, onun için size şunu sormak isterim. Domat zeytinini yeşil salamura yapmak için olgunlaştığını nasıl anlıyoruz? Mesela, gemlik sıkınca sap kısmından suyu çıkar, etiyle çekirdeği kolay ayrılır gibi. Şu an etiyle çekirdeği ayrılamıyor. Teşekkürler.

merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 11:13   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkal Mesajı Göster
Halil bey, iyi günler. Size birşey soracağım.Benim bir domat cinsi zeytin ağacım var. Yeşil zeytin yapmak istiyorum. Buralarda (Adana) domat zeytini pek bulunmaz, onun için size şunu sormak isterim. Domat zeytinini yeşil salamura yapmak için olgunlaştığını nasıl anlıyoruz? Mesela, gemlik sıkınca sap kısmından suyu çıkar, etiyle çekirdeği kolay ayrılır gibi. Şu an etiyle çekirdeği ayrılamıyor. Teşekkürler.
Tam ortasından daire şeklinde bir şeyle kesiyorsunuz ve iki parçayı döndürerek ayırıyorsunuz. Çekirdekten _etli kısımın_ ayrılması gerekiyor.

Etli kısımdan çekirdeğin üzerinde fazla parça kalmamalı...

Bu zeytine _ çekirdeğe_ yağ yürüdüğünü ve olgunlaştığını gösteriyor...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 12:54   #19
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
Teşekkür ederim, demekki daha olmamış, gemlikler siyahlaştı Aradabir deniyeceğim.

merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 15:58   #20
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Bu yıl siyah zeytinlerimi, önce ki yıllara göre farklı yapıyorum.

Eskiden, sele ya da çuval içine tuzla karıştırıp yapardım ve suyu akar giderdi. Bu nedenle, zeytinler hafif kuru oluyordu.

Bu yıl kavanoz içine tuz+sirke+toz şeker karışımı ile kendi suyunda bırakılan türde hazırladım. Böyle daha yumuşak kalıyorlar. Tek dezavantajı, olma süresi bir kaç ayı buluyor ama daha lezzetli oluyorlar.


İlk önce zeytinlerin çürük-bozuk olanları ve sap-yaprak kalıntılarını ayıklayıp, güzelce yıkayıp tozunu-toprağını temizliyoruz.

Kavanoza bir kat zeytin döşedikten sonra üzerine 3 yemek kaşığı kaya tuzu serptim. Tekrar bir kat zeytin, 3 yemek kaşığı kaya tuzu sıralaması ile 4 kg zeytini kavanoza yerleştirdim.

Eklenen Resimler
   
selis, pria, smnunal ve 1 kişi beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:00   #21
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Zeytinlerin yerleştirilip, tuzlanması bittikten sonra,

1.5 su bardağı üzüm sirkesi,
1 çay bardağı çiçekyağı
1 çay bardağı toz şekeri,

kavanoza döktüm ve yan yatırıp, güzelce karıştırdım.

2-3 günde bir böyle karıştırmaya devam edeceğim. Yaklaşık 1.5-2 ay sonra yemeye başlarız.

Eklenen Resimler
    
pria, smnunal ve mrduran beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 09:10   #22
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Zeytinlerin yerleştirilip, tuzlanması bittikten sonra,

1.5 su bardağı üzüm sirkesi,
1 çay bardağı çiçekyağı
1 çay bardağı toz şekeri,

kavanoza döktüm ve yan yatırıp, güzelce karıştırdım.

2-3 günde bir böyle karıştırmaya devam edeceğim. Yaklaşık 1.5-2 ay sonra yemeye başlarız.
Çiçek yağı ve şeker ilave etmeyi sağlık açısından doğru bulmuyorum ben. Çiçekyağı yerine sızma zeytinyağı kullanılabilir ama rafine bir ürün olan toz şeker o güzelim zeytinlere hiç değmemeli bence. (Bu arada şekerle yapılan turşu için de aynı şeyi düşünüyorum) Ne kadar az şeker o kadar çok sağlık..

ayazkentli ve pria beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:11   #23
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Biz yıllardan beri sele yaparken iri tuz ( 10 kilo zeytine bir su bardağı) +ayçiçek yağı (10 kilo zeytine bir çay bardağı)ve çok az (bir tatlı kaşığı) limon tuzu koyarız..
Toz şekeri hayatımızdan hemen hemen çıkardık, evde senede 2-3 kilo ya harcanır ya harcanmaz..Zeytin olgunlaşmasına katkısı nedir acaba?

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:14   #24
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Yeşillerden kırma ve çizme zeytin yaptık ama bu kavanozda ki yeşil zeytini farklı yapacağım.

Ne kırma ne de çizme yapmayıp, olduğu gibi kavanoza doldurup, suyunu ilave ettim (fotografı çektiğim zaman henüz yarısında idi. Şu anda ağzına kadar dolu).

Bu tür yapınca, zeytin bozulmadan-yumuşamadan çok daha uzun süre durabiliyor.

Çizme zeytinleri tüketinceye kadar, uzun bir süre geçecek. Çizme zeytinler azalmaya başlayınca, bu kavanozdan 1 kg'mı alıp küçük kavanozlara, limon tuzu + tuz + kişniş tohumu ile harmanlayıp, kuracağım.

Çizme olanlar bitinceye kadar, bunlar hazır olacak.

(Kavanozlar 7 litrelik).

Eklenen Resimler
  
pria ve mrduran beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:18   #25
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Sevgili Pria,

olgunlaştırmasından ziyade tatlandırma amacı ile konuluyor. Bazı turşularda olduğu gibi.

(Annem yıllardan beri böyle 2 çeşit kurar ve diğer suyu akıtılarak yapılan zeytine göre, çok daha lezzetli oluyor. Suyu akılan çuval ya da sele ile yapılan zeytine şeker koymuyor).

pria ve mrduran beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:27   #26
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Kişniş konduğunuda ilk defa duyuyorum sayın ayazkentli..
Evde kurduğum yağlı selelere koymak uygunsa, ölçü olarak ne kadar koymalıyım acaba?

selis beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2012, 16:39   #27
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Kişniş tohumunu yeşil zeytine koyuyoruz. Siyah zeytinde hiç denemedim.

Çok güzel aroma veriyor. 2 kg'lık kavanozlara, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu atıyorum.


(Eskiden, ninemler göz kararı atarlardı hep ama ben 3 yıl kadar önce, bu miktarı yapmıştım ve bana yeterli gelmişti).

Kişniş tohumunu en son aşamada, yani zeytinin acılığını aldıktan sonra, limon tuzu ve tuz ile soslamaya başladığımız zaman koyuyoruz. Bazı komşularımız, son aşamada maydonoz koyarlardı. Kişniş'te zaten maydonozgillerden bir bitki.


Siyah zeytine ise, aroma vermek için Defne yaprağı kullanıyorlardı.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 17:44   #28
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Kişniş tohumunu yeşil zeytine koyuyoruz. Siyah zeytinde hiç denemedim.

Çok güzel aroma veriyor. 2 kg'lık kavanozlara, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu atıyorum.


(Eskiden, ninemler göz kararı atarlardı hep ama ben 3 yıl kadar önce, bu miktarı yapmıştım ve bana yeterli gelmişti).

Kişniş tohumunu en son aşamada, yani zeytinin acılığını aldıktan sonra, limon tuzu ve tuz ile soslamaya başladığımız zaman koyuyoruz. Bazı komşularımız, son aşamada maydonoz koyarlardı. Kişniş'te zaten maydonozgillerden bir bitki.


Siyah zeytine ise, aroma vermek için Defne yaprağı kullanıyorlardı.
Kişnişli zeytin yapmak harika fikir. Kişniş tohumunun vediği tadı çok seviyorum. Sabah kahvaltılarında kişniş tohumunu beyaz peynirle yiyorum bazen. O da çok güzel oluyor..
Bu yıl zeytinlerimi kurdum. Seneye mutlaka deneyeceğim. Hatırlattığınız için teşekkürler

ayazkentli beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 14:05   #29
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Biz yeşil zeytin kurarken içine azıcık da fesleğen ekliyoruz baharat olarak. O da güzel oluyor. Tavsiye ederim.

ayazkentli ve mrduran beğendi.
mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 15:49   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
kişniş tohumu

Zeytinlere kişniş tohumu konduğunu Kıbrıs'ta gördüm. Bol zeytinyağı içerisinde sofraya getirilen zeytin tabağına kişniş tohumu da ilave ediliyor. Ayrıca kişniş taze olarak da tüketiliyor. İri yapraklı maydanoz benzeri bir bitki. Kıbrıs'ta "golyandro" diye isimlendiriliyor. Tabii ki zevkler tartışılmaz ama tadını pek beğenmedim.

npars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025