![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim. Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 6
|
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
Şehir: Istanbul / Karamürsel
Mesajlar: 202
|
Sn.Meyvelitepe, Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü. İyi bir zeytin hasadı dileği ile. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
|
sayın meyvelitepe zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.) saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
|
EM'nin böyle bir etkisinin olacağını sanmam. EM, bakterilerden oluşuyor, mantarlardan değil. Öyle bile olsaydı, karaburun'da rastlanan olay sadece orada gelişen bir mantarla ilgili. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
|
Bizdeki samanlı zeytininde de benzer bir özellik var. Aralık sonuna kadar dalında kalan olgunlaşıp kıvırcıklaşmış zeytin, dalından koparılıp yenebilecek kadar acısından arınmış olur. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
|
Bir ayda önce Burdur'a kayınvalidemi ziyarete gitmiştik. Dönüşte Antalya havaalanına giderken Burdur-Antalya yolunda yol üstünde satılan zeytinlerden aldım. Annem usulü (Milas usulu) yaptım. Çizik attım zeytinlere ve suda tatlandırıyorum, tatlandığı zaman limonlu zeytinyağına koyacağım. 4-5 günde bir suyunu değiştirdim. Bugün yine suyunu değiştirirken kontrol ettim tatlanmış neredeyse ![]() Milas'ta kendi zeytinliklerimizden zetinlerimi çoktan ablam benim için hazırladı. Yeşil kırma(biz çekişte deriz) zeytinlerim tatlanmış bile, gidip almak ve keyifle yemek kalıyor bize fakat insanın kendi eliyle yaptığının tadı bir başka oluyor ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 8
|
merhaba 1 ay önce kurduğum siyah zeytinde küflenme başladı küften nasıl koruyabilirim |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 75
|
Merhaba bozkurt777, eğer zeytinleriniz olmuşsa zeytinyağı ve limonla saklayabilirsiniz. **** hemen tüketmeyecekseniz, 1 lt. suya 4 çay kaşığı limon suyu ve 1 fincan kaya tuzu karıştırıp bunu zeytinlerin seviyesi hizasında doldurursanız hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz. Suyu ısıtıcıda kaynatıp soğuttum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yıl bu siteden kazanılmış bir kocaman hevesle 3 ayrı çeşit zeytin hazırladım : - Gemlik Zeytini -Edremit zeytini - Eğriçekirdek denen bir tür zeytin Daha önce de çizerek zeytin kurmayı denemiştim, o zamanlar Burdur'a çok çeşitli zeytinler gelmezdi. Tavşanyüreği denen bir cins çok bulunurdu. Kurduktan sonra nasıl ayarlarsam ayarlayayım yumuşardı. Sıkılıp bırakmıştım. Bu üç cinsi bu sene peşpeşe alıp acı suyunu attıktan sonra "gene kurduğum zaman yumuşarsa "fikriyle risk almak istemedim veee Tatlanan zeytinleri süzdürüp dondurucuya attım. Sonuç : Gayet güzel saklayabiliyorsunuz, ayrıca tuzlu da DEĞİL. Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya. Bu üç cins arasında en güzel renk Edremit cinsinde,- Harika sapsarı tam istediğim yeşil zeytin rengi- , en güzel lezzet ise Gemlik tipinde. Tabi renkler ve zevkler evden eve değişir. Herkese kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene bahçemizin zeytinini kasım ayının sonlarına doğru topladıktan sonra geniş ve yayvan kaplarda üzerine iri tuz serperek beklettik. Üzerine kapak kapatmadık. Yaklaşık iki hafta kadar bu şekilde beklerken, zeytinleri zaman zaman karıştırıyoruz. Biz bu uygulama ile siyah sofralık zeytinimizi hazırlıyoruz. Lezzeti tam da arzu ettiğimiz gibi yakaladık. Normalde hazır olarak alıp, tükettiğimiz zeytinlerin tuzu az olanını bulmakta çok zorlanıyoruz, evde uyguladığımız yöntemlerle dahi tuz oranlarında pek bir düşüş sağlayamıyoruz. Geçmiş yıllarda aynı zeytinleri ekim ayı sonunda hasat edip, çizme yöntemle, kavanozlarda su içinde, acı suyunu bırakana kadar, takriben bir hafta kadar, her gün suyunu değiştiriyorduk. Daha sonra iri tuzla hazırlanmış su ile doldurduğumuz kavanozlara, bir miktar limon tuzu, ve bir miktar da sirke ilave edip bu şekilde beklettikten sonra çizik yeşil zeytin elde ediyorduk. Çizik yeşilden tamamen farklı bir tat yakaladık bu seneki uygulamada. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,026
|
Alıntı:
Bir kaç yeni denemeyi burada bulabilirsiniz. Yazı yazıldığında kül denemesi henüz sonuçlanmamıştı. O da çok başarılı. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Değerli Meyvelitepe, Sizden pekçok şeyler öğrenmiş olduğumuz kesin ) Biz de, bu yöntemleri kullanarak, başkalarına anlatarak devamlılığı sağlama yönünde bir katkıda bulunmuş oluyoruz. Meşe külü ile olan yöntemi şimdi siz bahsedince farkettim ama başka bir yönteminizi daha denedim bu yıl : Meyvelitepe: December 2009 Bu yöntemde pek başarılı olamadım : Zeytinler kuru ve lezzetsiz oldu. Farrandina yöntemini az anlatmışsınız, biraz daha ayrıntı ve püf noktası verirsiniz belki. Teşekkürler ve selamlar. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Yeşil zeytin yapmak
Halil bey, iyi günler. Size birşey soracağım.Benim bir domat cinsi zeytin ağacım var. Yeşil zeytin yapmak istiyorum. Buralarda (Adana) domat zeytini pek bulunmaz, onun için size şunu sormak isterim. Domat zeytinini yeşil salamura yapmak için olgunlaştığını nasıl anlıyoruz? Mesela, gemlik sıkınca sap kısmından suyu çıkar, etiyle çekirdeği kolay ayrılır gibi. Şu an etiyle çekirdeği ayrılamıyor. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Etli kısımdan çekirdeğin üzerinde fazla parça kalmamalı... Bu zeytine _ çekirdeğe_ yağ yürüdüğünü ve olgunlaştığını gösteriyor... |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
|
Teşekkür ederim, demekki daha olmamış, gemlikler siyahlaştı Aradabir deniyeceğim. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu yıl siyah zeytinlerimi, önce ki yıllara göre farklı yapıyorum. Eskiden, sele ya da çuval içine tuzla karıştırıp yapardım ve suyu akar giderdi. Bu nedenle, zeytinler hafif kuru oluyordu. Bu yıl kavanoz içine tuz+sirke+toz şeker karışımı ile kendi suyunda bırakılan türde hazırladım. Böyle daha yumuşak kalıyorlar. Tek dezavantajı, olma süresi bir kaç ayı buluyor ama daha lezzetli oluyorlar. İlk önce zeytinlerin çürük-bozuk olanları ve sap-yaprak kalıntılarını ayıklayıp, güzelce yıkayıp tozunu-toprağını temizliyoruz. Kavanoza bir kat zeytin döşedikten sonra üzerine 3 yemek kaşığı kaya tuzu serptim. Tekrar bir kat zeytin, 3 yemek kaşığı kaya tuzu sıralaması ile 4 kg zeytini kavanoza yerleştirdim. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Zeytinlerin yerleştirilip, tuzlanması bittikten sonra, 1.5 su bardağı üzüm sirkesi, 1 çay bardağı çiçekyağı 1 çay bardağı toz şekeri, kavanoza döktüm ve yan yatırıp, güzelce karıştırdım. 2-3 günde bir böyle karıştırmaya devam edeceğim. Yaklaşık 1.5-2 ay sonra yemeye başlarız. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ne kadar az şeker o kadar çok sağlık.. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Biz yıllardan beri sele yaparken iri tuz ( 10 kilo zeytine bir su bardağı) +ayçiçek yağı (10 kilo zeytine bir çay bardağı)ve çok az (bir tatlı kaşığı) limon tuzu koyarız.. Toz şekeri hayatımızdan hemen hemen çıkardık, evde senede 2-3 kilo ya harcanır ya harcanmaz..Zeytin olgunlaşmasına katkısı nedir acaba? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Yeşillerden kırma ve çizme zeytin yaptık ama bu kavanozda ki yeşil zeytini farklı yapacağım. Ne kırma ne de çizme yapmayıp, olduğu gibi kavanoza doldurup, suyunu ilave ettim (fotografı çektiğim zaman henüz yarısında idi. Şu anda ağzına kadar dolu). Bu tür yapınca, zeytin bozulmadan-yumuşamadan çok daha uzun süre durabiliyor. Çizme zeytinleri tüketinceye kadar, uzun bir süre geçecek. Çizme zeytinler azalmaya başlayınca, bu kavanozdan 1 kg'mı alıp küçük kavanozlara, limon tuzu + tuz + kişniş tohumu ile harmanlayıp, kuracağım. Çizme olanlar bitinceye kadar, bunlar hazır olacak. (Kavanozlar 7 litrelik). |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Pria, olgunlaştırmasından ziyade tatlandırma amacı ile konuluyor. Bazı turşularda olduğu gibi. (Annem yıllardan beri böyle 2 çeşit kurar ve diğer suyu akıtılarak yapılan zeytine göre, çok daha lezzetli oluyor. Suyu akılan çuval ya da sele ile yapılan zeytine şeker koymuyor). |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Kişniş konduğunuda ilk defa duyuyorum sayın ayazkentli.. Evde kurduğum yağlı selelere koymak uygunsa, ölçü olarak ne kadar koymalıyım acaba? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Kişniş tohumunu yeşil zeytine koyuyoruz. Siyah zeytinde hiç denemedim. Çok güzel aroma veriyor. 2 kg'lık kavanozlara, 1 yemek kaşığı kişniş tohumu atıyorum. (Eskiden, ninemler göz kararı atarlardı hep ama ben 3 yıl kadar önce, bu miktarı yapmıştım ve bana yeterli gelmişti). Kişniş tohumunu en son aşamada, yani zeytinin acılığını aldıktan sonra, limon tuzu ve tuz ile soslamaya başladığımız zaman koyuyoruz. Bazı komşularımız, son aşamada maydonoz koyarlardı. Kişniş'te zaten maydonozgillerden bir bitki. Siyah zeytine ise, aroma vermek için Defne yaprağı kullanıyorlardı. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu yıl zeytinlerimi kurdum. Seneye mutlaka deneyeceğim. Hatırlattığınız için teşekkürler ![]() |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
|
kişniş tohumu
Zeytinlere kişniş tohumu konduğunu Kıbrıs'ta gördüm. Bol zeytinyağı içerisinde sofraya getirilen zeytin tabağına kişniş tohumu da ilave ediliyor. Ayrıca kişniş taze olarak da tüketiliyor. İri yapraklı maydanoz benzeri bir bitki. Kıbrıs'ta "golyandro" diye isimlendiriliyor. Tabii ki zevkler tartışılmaz ama tadını pek beğenmedim. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|