![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
|
Bu arada sıfır tuzlu ve uzun süre korunabilen bir zeytin tarifi vereyim. Dalından toplanmış olgun zeytini alıp yıkayın, güzelce kurulayın ve derin dondurucuya koyun. -18 derecede 1-2 hafta durdukran sonra, azar azar çıkarıp çözün, üstüne biraz zeytinyağı, biraz limon afiyetle yiyebilirsiniz Trilye zeytininin belki biraz daha beklemesi gerekir. Bizim samanlı zeytinine böyle 3-5 gün yetiyor. Düzenleyen MeyveliTepe : 10-01-2011 saat 23:11 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
|
Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor. Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-10-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
|
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu |
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
|
Bu tesadüfen bulduğumuz bir sonuç idi. Acılık maddesini gidermek amaçlı derin dondurucuda bekletmek için bir kaç deneme yapılması gerekir. Söz gelimi hangi çeşit zeytinde ne kadar bekletilmesi yetiyor vs. gibi. Denediğimiz bir şey de derin dondurucuda bekletmenin zeytinin dokusuna bir zarar vermediği idi. Fakat bu da çeşitten çeşide fark yaratıyor mu denemek gerekir. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
|
[QUOTE=MeyveliTepe;739861]Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor. Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor.[/QUOT tavşan yüreği için de geçerli olur mu acaba ? salamura yaptığım zeytinlerime tuz işlemiş midir?onları artık tuzlu suda kurmak istemiyorum, acısı varsa tatlandırıp yağa koyayım değil mi? kurduğum zeytinim çok tuzlu geliyor öyleki zeytinin tadına varamıyorum..onları tuzdan kurtarabileceğim bir yöntem olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bu yıl bahçemdeki tek ağaçtan aldığım 5 kg zeytini çizik zeytin olarak hazırladım. Tuzlu olmadı, direk salamuradan bile alıp yiyebiliyoruz (ki ben tuzdan nefret ederim, hiç tuzlu yemem). İlk sene zeytin kurmak bana da çok zor ve anlaşılmaz bir iş gibi görünmüştü. Zeytinlerim çürüyüp gitti, beceremedim. İnsan zamanla bu işte de kendi usulünü oturtuyor galiba. Bu yıl adeta bir bilimsel deney gibi, yazarak, tartarak çalıştım. Sonuçtan oldukça memnunum. Darısı bir sonraki senenin başına ![]() Bu arada, zeytinlerinizi tuzdan kurtarmak için yemeden önce onları bir süre (gerekli hallerde bir gece) suda tutmayı denediniz mi? |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
|
Alıntı:
dediğiniz gibi 1 gece suda beklettim ama çokda tuzu gitmemişti..kurduğum zeytinim 2 kg. ama bir de 8 kg salamura yaptım.salamuradaki zeytinler tuz çekmiyor mu içine??? salamuradan yiyeceğim kadar alıp kurarım diyordum ama artık tuzlu suda kurmam, sırf tuz yiyoruz sanki..salamura zeytin içine tuzu çekmiyorsa süper, acıysa tatlandırıp, ardından zeytinyağa koyar dolaba koyarım.tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.aşamalarınızı çok merak ettim.saygılar |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim bu yıl hazırladığım zeytinlerin ilk partisini aşağıdaki reçeteye göre yaptım. Bekledikçe tuzun çok azaldığını görünce ikinci partiye sizin gibi yumurtanın suda batmadan durmasını (ama suyun ortalarında bir yerde, tam üzerinde değil) ölçü aldım tuz için.. Gayet de lezzetli oldu zeytinler. Direk salamuradan çıkarıp öylece yiyoruz. Bazen de biraz yıkayıp zeytinyağı ve kekik koyuyoruz üzerine.. Zeytinler 2-3 yerinden çekirdeğe kadar jiletle çizilir ve bir hafta kadar suyu hergün veya iki günde bir değiştirilerek klorsuz suda bekletilir. (Suyu birgün önceden kaba alıp ağzı açık bekleterek klorun uçması sağlanır ) Zeytinler aralarına ve kavanozun yanlarına ince limon dilimleri dizilerek ve sıkıştırarak cam bir kavanoza doldurulur. 1 lt suya 1-2 tepeleme yemek kaşığı iyotsuz kaya veya deniz tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu hesabı ile hazırlanmış salamura çözeltisi kavanozdaki zeytinlerin üzerine dökülür ve havayla teması kesmek için tabaka yapacak şekilde bir miktar zeytinyağı ile yüzeyi kapatılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bırakılır.Yaklaşık bir ayda olur. Bir ay dense de biz onbeş günde yemeğe başladık,hala yiyoruz... Yumuşama veya tuzlanma olmadı, gayet güzeller... Düzenleyen Eser İlhan : 21-01-2015 saat 21:28 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar: -Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir.. -Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun.. Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın.. Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun.. -Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın.. -Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır.. -Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla.. -Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir.. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Kastamonu, Tosya
Mesajlar: 2
|
Selam .. Bir tadığımız bize hataydan yapılmış yeşil zeytin getirmişti . Çok beğenmiştik .Şimde kendimiz hataydan yapılmamış zeytin alıp kendimiz yapmak istiyoruz . Nasıl alabiliriz. Burdaki semt pazarlarında yapılmamış zeytin satılmıyor . Kargoyla gelebilir mi ? Burda hataydan yeşil zeytin satan varsa almak istiyoruz. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
bende bu sene zeytınımı kendım yapmak ıstıyorum .konyada oturuyorum buranın pazarlarına akdenzden zeytın gelıyo daha cok ben egenın zeytınlerınn dha ıyı oldugunu dusunuyorum sızce yanılıyormuyum.zeytın zamanı bende almak ıstıyorum bu konuda yardımlarınızı beklıyrum tesekkurler |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
edremıt bolgesının zeytın ve yaglarını severım .gemlık sıyah zeytınıde guzeldr .ayvalık bolgesınden zeytınyag alabılecegım yer bılıyormusunz |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-11-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 14
|
mehmet cömert zeytınyagları nasıldr kı ben sıpars vermeyı dusunuyorum.kargo ıle gonderılıyormus.ama gecen yılın z.yagdr sanırım.bırde duydugum kadaryla z.yagınn bekletılmısı makbulmus |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Geçen yıl bizde trilyeler kararmadan, yeşilken dondurucuya koyup, aylar sonra çıkarttığımızda aynı lezzette, dokusundan hiçbir şey kaybetmediğini gözlemlemiştik. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
|
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
|
Son poşetin dondurucudan çıkartılması 5-6 ay sonra gibi olmuştu. Acılığının çıkıp, çıkmadığını bilinçli olarak test etmedik, aklımıza da gelmemişti doğrusu. Bu yıl özellikle, gerekirse uzun süre bekletip, arasıra çıkartıp deneyeceğiz. Aynı tazelik ve lezzeti koruduğuna çok sevinmiştik çünkü bu dönemde dondurucuya konup, istenildiğinde çıkartılarak, yalnızca suyla, kısa zamanda işlenip, kısa zamanda tüketilmesi yöntemi, lezzetli olmasının yanısıra, yıl boyunca aromasının korunması ve sıfır tuzla yapıldığı için benimde favorim. Dondurucuya konulup saklanması, yıl boyunca bu dönemdeki yeşil, hafif buruk acılı (trilye) zeytin severlere harika bir olanak sunuyor. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 226
|
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız???? |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene kurtsuz zeytinden güzelce alıp, kırma taze zeytin yaptım. Çeşidine gemlik dediler, taneler küçük olmasına rağmen oldukça yağlıydı. Kırdıkça içinden yağ çıktı. Bir hafta boyunca hergün suyunu değiştirince acısı gitti. Sonra biraz tuzlayıp yarı yarıya limon ve zeytinyağı bulunan sosa koydum. Çok lezzetli oldu. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim pet şişelerde sadece su var; onda acısını çıkardıktan sonra limonsuyu-zeytinyağı sosunu cam kavanoza koydum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
|
Bizimdie zeytinliklerimiz var,domat cinsi tirilye ve ispanyol cinsleri yetiştiriyoruz.Biz tüccara lekesiz veririz sizlerin pazardan aldıgınızın 3te 1fiyatına.Ben her yıl beş litrelik su şişelerine hiç bir şey koymadan cizip güneş görmeyen yerde saklarım ne yumuşar nede tadı degişir. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
|
nasıl yani, tatlandırdıktan sonra tuzsuz, sadece limon suyu ve zeytinyağ karışımına mı koydunuz? ölçüleri eşit mi nasıl? hayli zeytinyağı gider değil mi |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Eğer kendi zeytin ağacınız var ise zeytinleriniz meyve verdiğinde sulamayı kesin, çok sulanmış zeytin ağacından kurulan zeytinler çabuk yumuşayıp bozuluyor , damlama sistemi yaygınlaştıkça karşılaşılan sorulardan biri . Bizim geçen sene 40 kilo yeşil zeytinden 5kg yenilebildi... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 19
|
Hep pet şişeler kullanıyoruz , uyarın için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 38
|
Bizim bahçelerde zeytin ve kiraz agaçları karışık ve damlama sistemi tabi hepsi bir sulanıyor ayıramıyoruz ama 5lik su şişelerinde acı suyunda iki yıl bile kalıyor.Benim derdim siyah yapımı yıllardır yapıyorum ama güzel olmuyor acaba zeytinindenmi. |
|
|
|
![]() |
|
|