Bu yıl siyah zeytinlerimi, önce ki yıllara göre farklı yapıyorum.
Eskiden, sele ya da çuval içine tuzla karıştırıp yapardım ve suyu akar giderdi. Bu nedenle, zeytinler hafif kuru oluyordu.
Bu yıl kavanoz içine tuz+sirke+toz şeker karışımı ile kendi suyunda bırakılan türde hazırladım. Böyle daha yumuşak kalıyorlar. Tek dezavantajı, olma süresi bir kaç ayı buluyor ama daha lezzetli oluyorlar.
İlk önce zeytinlerin çürük-bozuk olanları ve sap-yaprak kalıntılarını ayıklayıp, güzelce yıkayıp tozunu-toprağını temizliyoruz.
Kavanoza bir kat zeytin döşedikten sonra üzerine 3 yemek kaşığı kaya tuzu serptim. Tekrar bir kat zeytin, 3 yemek kaşığı kaya tuzu sıralaması ile 4 kg zeytini kavanoza yerleştirdim.
|