agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Beğeni Düzeni8Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2009, 16:30   #91
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Ben de aşağıya doğru basarsa diye sacayağı düşünmüştüm. Dediğiniz gibi sistem yüksekliği oldukça fazla ve bu durumda sacayağının yana doğru eğilmeye yapabileceği bir şey yok.

Antenleri gerdirmek için kullanılan gergiler için de bir yerlere sağlam kancalar çakmanız gerekecek sanırım. Bu da ayrıca bir angarya getirecek.

Peki, ağaçları duvara doğru verip, plastik boru klipsleri ile duvara tutturamaz mıyız?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 16:39   #92
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Çatalları şaşırtmalı dizdiğimiz için dört tarafa da çıkıntı var ve fidenin gelişeceği kadar ortamı boşluk olarak bırakmak lazım. Bu yüzden duvara yanaştırmak mümkün değil, en az 15 cm açıkta durması lazım.

Gerdirmeleri alttaki plastik kasanın diğer köşelerini kullanarak yaparım diye düşündüm. Tabi sadece düşünce, pratikte ne olur onu bilemem şimdi. Önce perlitleri yükleyip ağacın rijitliğine bakacağım, ondan sonra karar vereceğim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 16:48   #93
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Çatalların şaşırtmalı dizildiğini tamamen göz ardı ettim Başka Zihni Sinir proceleri bulmaya çalışayım

Eski 13-01-2009, 17:03   #94
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Güneş ışığı almaları gerektiğini de unutmamalı.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 17:19   #95
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sayın Nariçi,

Siz kovayı nasıl ayakta tutmayı düşünüyorsunuz? Sizin ağacın yerden yüksekliğimi 120 cm? Çatal sayısı çok az olmuş gibi.

Eski 13-01-2009, 17:20   #96
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sayın Nariçi,

Birde resim koysanızda merakımızı gidersek diyorum.

Düzenleyen Sarıcan : 13-01-2009 saat 17:21 Neden: düzeltme
Eski 13-01-2009, 17:38   #97
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Benim ki sekiz çatal dirsek var. Hiçbir yere sabit değil, exrafor kesip su deposuna oturtup orta deliktende boru çıkıyor. 16 adet fide dikili. Yukarıdaki iki mesajda önerimi sundum. Fotoğrafları bir-iki gün içinde olur.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 20:16   #98
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Sayın SARICAN, saksılar kaç litrelik? Saksıdaki domatesler için bir önerim olacak; En alt yaprağı dibinden kopartın, ve saksının üstünü dolacak şekilde torf ile doldurun. En alttaki yaprağı koparttığınızda, diğer alttaki yaprakta aşşagıda kalıyorsa, saksıyı doldurduğunuzda, yaprak torfun içinde kalacaksa veya torfa değecekse onuda kopartabilirsiniz.*

http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=76

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 20:55   #99
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Envor,

Resimde görünen torfu o ilaveleri yapmak için almıştım ama başka işlere daldığım için torf ilavesini ihmal ettim. Çünki torbayı açınca balkonu kirleteceğim. Ortalık çokta karışık biraz ertelemiş oldum. Hemen tamamlarım. Çünki saksıları kurarken torfum eksikti elimde. Olanı ikiye bölmüştüm fideler ziyan olmasın diye. İkaz için teşekkürler. Paralel saksılardaki fidelerdende en alttaki yaprakları budamak istiyorum, bir sakıncası var mı?

Eski 13-01-2009, 21:18   #100
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın SARICAN, şu an yaprak az zaten, almazsanız iyi olur. Bitkideki yapraklar panel gibidir, besinin kullanımı için o yapraklara ihtiyacımız var. Saksıda başka çaremiz yok, o yüzden alıyoruz. Koltuk alabilirsiniz ******. Koltuk almadada, koltuk filizlerinin biraz büyümesine müsade etmek gerekir. Ben 8 - 10 cm boya geldiğinde alıyorum filizleri.

Eski 14-01-2009, 17:50   #101
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Envor,

Torf ilavelerini yaptım. Çilek ağacından dolayı ihmal etmiştim. Bugünlerde güneşte var, domateslerin keyfi yerinde. Yalnız torfta olanlar diğerlerinden cılız kaldılar. Çiçekleri var ama boyları daha kısa kaldı. Saksı altlıklarında su bitmediği için yeni sulamada yapamıyorum. Kavanozda olan saksılarda da meyve oluşmadı henüz. Paralel saksıda olan üç fidenin üçündede meyve oluştu. Farlılık neden bilemiyorum.

Bu arada çilek ağacının karkas çalışmaları ve dalgıç pompanın test ve bağlantı işlerini bitirdim. Perlit alabileceğim yeride buldum. Ama korktuğum başıma geldi, bende Akın Selçuk gibi fide bulamıyorum. Selahattin Yılmaz beye yazdım onda da kalmamış. Istanbul' da sordum bu mevsimde zor dediler. Daha önce hiç uğraşmadığım için cinslerini de tanımıyorum. Balkonda bizim için en uygun cins osmanlı' dan başka ne olabilir. Aydın' da Camarosa ve Kabarla cinsi fide var diye yazıyor ama konuşmadım henüz. İki ağaçta toplam 48 kök fideye ihtiyacım olacak. Bedeli karşılığı Antalya' dan bulmamız mümkün olur mu? Yoksa marta kadar Selahattin Bey' imi bekleyeyim?

Eski 14-01-2009, 18:37   #102
Ağaç Dostu

envor's Avatar

sayın SARICAN, saksı altındaki su biriken tabak, her halde saksıya değmiyordur. Değiyorsa torfu sürekli aşırı ıslak durmasına sebep veriyordur. Bunu engelleyin.Torftaki fidenin sulamasını nasıl yapıyorsunuz?

Bu arada camarosa çileklerini topraksız tarımda denedim, iyide sonuç aldım.

Eski 15-01-2009, 19:30   #103
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Serada ve Çilek ağacında son durum

Bu akşam çilek ağacının eksik malzemeleri de geldi ve tamamladım. Geriye tek çilek fidesi kaldı. Çilek ağacı bence güzel oldu. Adım adım montaj resimlerini paylaşmak istiyorum. Yapmayı düşünen arkadaşlara kolaylık olur.

Deponun içini ortadan ikiye böldüm. Bir kısım pompa haznesi olarak kullanılırken, deponun diğer yarısını durgun su mu diyeceğiz yoksa su devridaim yaptığı için akan su kültürümü diyeceğiz, bir kaç kök marul koymayı düşünüyorum. Pompayı dışarda test etmiştim ama yarında kendi deposu içinde test edip, damlama, su kaçırma var mı ona bakacağım. Çünki damlama sistemi için yapılmış boru ve bağlantı parçaları borunun takıldığı yerlerden damlama yapıyor. Silikonla tesbit etmediğim bir kaç bağlantı var. Montajı tamamlayabilmek için bırakmıştım.

Domateslerde durum iyi gidiyor, yapraklardaki yeşil tonundaki renk açılması yeni besin değişimi ile değişti. Renkler daha koyu yeşil gibi. Torfta olan domateslerin birinde de meyve oluşmuş. Domateslerin önünde ki iki uzun saksıya torf içinde maydanoz ve dereotu tohumu dikimi yaptım. Bakalım çimlenecekler mi? Hatta birine birkaç tanede biber tohumu, diğerine de hıyar tohumu diktim. Onlar da çimlenirse balkon manav dükkanına dönecek. Salata için bütün malzeme hazır. Geriye Zeytinyağı, Limon ve sirke kalıyor. Evde zeytin ağacı olmaz di mi? (Limon yaparsam şaşırmayın diye soruyorum.)

Çilek fidesi için forumdaki herkesten yardım bekliyorum. Sn. Nariçi elindekileri akinselçuk kardeşe gönderdiği için ona bir şey diyemiyorum.

Saygılar

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:33
Eski 15-01-2009, 19:36   #104
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Ek resimler

DSCN1717 nolu resim çilek ağacının son durumu. 48 çatallara+ 2 Adette en tepelere tam 50 Adet fideye ihtiyaç var. Kuleler devrilmesin diye gerdirme ipleri ile kasaya bağladım.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:35
Eski 15-01-2009, 20:41   #105
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın SARICAN, resimde görülen (pembe renkli) straformu? Süngermi?

http://agaclar.net/forum/showpost.ph...8&postcount=76

Belki daha vardır

Eski 15-01-2009, 21:12   #106
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Resimdeki pembeler geçen yaz kuzeye bakan odanın duvarını içerden mantolama yaptırmıştım. O izolasyon plakalarından kalan köpükler. Bildiğimiz boncuk strafor değil. İZOCAM foamboard diye yazıyor üstünde. Yine ploystiren köpük ama rengi pembe ve dokusu süngerimsi. Suyu içine almıyor, hiç zorlamadım ama bir denemek lazım. Bilmem senin düşündüğün iş için kullanılır mı? Ama Oasis gibi süngerimsi değil onu söyleyebilirim.

Çilek fidesi işini biraz önce hallettim. Romantik Serseri avatarlı arkadaşta bol miktarda varmış. Akınselçuk' un başka ihtiyacı var mı bilemiyorum.

Düzenleyen Sarıcan : 15-01-2009 saat 21:19 Neden: paragraf
Eski 15-01-2009, 21:12   #107
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Sayın :Sarıcan formda perlit aradığını yazmışsın.Ben daha önce arayanlar için site içinde yazdım her halde fark etmediniz veya sizin bulunduğunuz semt ters geldi. Ben size yazıyorun Genper A.ş Ayazağa cendere mevki.No 30 (pınar süt karşısı) fiyatı da gübre çuvalı dolusu 5 Tl

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 21:23   #108
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Teşekkürler Epsody, Genper' i internetten bende buldum ama dediğiniz gibi yeri bana çok ters. Sultanbeyli' de bir yer buldum. Tam tarım perliti satıyor. Bende o linki size yazayım. Bir dakika

http://www.izomarket.com/perlit-ve-i...a4-katid45.cmt

Burayıda değerlendirebiliriz.

Eski 15-01-2009, 21:48   #109
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Sayın SARICAN yaptığınız çalışmayı takip ediyordum, çilek ihtiyacını hallettiğinize sevindim. Komşunun çileklerini söküp göndermeyi düşünüyordum. Osmanlı çileği olmadığı için birşey yazamadım. Çalışmanızın aksamasını istemiyorum. Merakla izliyoruz. Kolay gelsin.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 22:05   #110
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Gerçekten benimde aklımdan geçmedi değil hani. Bu iyiliğinizi hiç unutmayacağım. Mart' ı bekleyemezdim herhalde.

Eski 16-01-2009, 22:36   #111
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Bugün paralel saksılardaki EC değerlerini ölçtüm. İlginç bir durumla karşılaştım. Yorumlarınızı bekliyorum. Son sıvı değişiminden sonra paralel saksıları 1,85 mS/cm, kavanoz saksıyı ise 1,90 mS/cm olarak ölçerek bırakmıştım hatırlarsanız.

Bugünki ölçtüğüm değerler;

Kavanoz Saksı 1,98

0. paralel saksı 1,60 (Henüz damacanayı koymadım.)
1. paralel saksı 2,00
2. paralel saksı 2,06
3. paralel saksı 2,05
4. paralel saksı 2,03
5. paralel saksı 2.07

Yuklardaki değerlere bakınca ilginç bir durum ortaya çıkıyor. İçinde kök bulunan saksılar virgülden sonraki küsüratları dikkate almazsak kavanoz dahil tüm saksıların EC değeri 5 gün içinde 1,9 dan 2,0 ye yükselmiş, su seviyeside 1 cm eksilmiş, yani her kök 87 mm3 su tüketmiş ve bu arada besin sıvısından çektiği elementler sonucunda EC değeri yükselmiş. Fakat boş olan 0. paralel saksıda EC değeri 0,3 düşmüş. Yanlış mı ölçtüm diye tekrar tekrar ölçtüm. Bu durum neden olabilir? Acaba içinde kök bulunan saksılarda besin eksildikçe 0. paralel saksıdaki sıvı ortamda gezen iyonlar, diğer saksılara mı geçti ki bu saksıdaki besin miktarı azalsın ve dolayısı ile EC değeri düşşün? Bu konuyu hep beraber irdeleyelim dedim.

Bu arada biraz önce balkona gittiğimde olumsuz bir sonuçla karşılaştım. Çilek ağacının su deposunu su ile doldurup, pompa ile deneme çalışmasına bırakmıştım. Daha önce Sn. Malbman' ada bahsetmiştim, PVC depo ve saksının yüzeyi çok parlak, yapıştırdığım yapıştırıcı çok kuvvetli ama yinede yüzeyi zımpara ile pürüzlendirmediğim için şüpheliyim dedim. Korktuğum başıma geldi ve çilek ağacının biri depoya yapıştırdığım yerden kurtulup devrilmiş. Tabi pompa suyu balkona basmış. Hemen depoyu boşaltıp pompayı devre dışı bıraktım. Allahtan perlitle doldurup çilek fidelerini koyduktan sonra olmadı. Yarın götürüp PVC kaynağı ile her ikisinide kaynattıracağım. Korkulu rüya görmektense.

Bu arada tarım perlitini bugün aldım. Büyük bir polietilen torba (100 litre dediler)
10,50 TL. Çilek fideleri Ordu' dan Pazartesi günü çıkacak. Bana ulaşana kadar bende bu tamirat işlerini yaparım.

Domateslerin yeni fotoğraflarını çektim. Yapraklardaki renk değişimleri ve gelişimlerini izleyebilmeniz için. Yorumlarsanız sevinirim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:38
Eski 16-01-2009, 22:56   #112
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

devamı

Fotoğrafların devamı. Paralel saksılar 1. den başlayarak sıra ile konulmuştur.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:39
Eski 17-01-2009, 09:08   #113
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Sayın sarıcan elinize sağlık. Çilek ağacı çok güzel olmuş. Yalnız besin tankını neden ikiye ayırdığınızı anlamadım. O araya koyduğunuz bölme besin eriyiğini doldurduğunuz zaman yüzmeye başlayacaktır sanırım.

Domateslerinizin yapraklarındaki renk değişimi çok belirgin. Şu halleriyle son derece sağlıklı görünüyorlar.

EC değerlerine gelinc: Bitkiler besin eriyiğindeki tuzları aldıkça o eriyiğin EC değerinin düşmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu durumda yükselmenin başka bir nedeni olmalı. Ama Kudret Hoca bir yorum yaparsa daha sağlıklı bir bilgi olacaktır.

Eski 17-01-2009, 09:37   #114
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Günaydın Sn. Malbman,

Çilek ağacımın başına gelenleride yazmıştım, okumadınız herhalde. Deneme sınavını geçemedi ve sizinle konuştuğumuz gibi çöktü. Bügün gidip PVC kaynağı ile kaynattıracağım. Kesin çözüm. Bir daha korkulu rüya görmek istemiyorum.

Aradaki bölmeyi de silikonla yapıştırdım. O öyle idare ederdi belki, olmazsada kaldırırım diye düşünmüştüm. Amacım Sn. Envor' un havuzunun minisini yapmak ve boşluğu değerlendirmekti. Hala da o düşüncem geçerli. Nasıl olsa altında besinli su var, straforun üzerine 4 adet delik açıp orayada "Malbman Marul" larından koymayı düşünüyordum.

Domatesler şimdilik çok iyi gidiyor. Ben bu arada işin teorisini çözmeye çalışıyorum. Hala Ph metre alamadım. Olsa daha iyi değerlendirmeler yapabileceğiz. EC konusunda benim hatırladığım, bitki kendisi için gerekli elementleri sudan aldıkça sudaki tuzluluk oranının artmasını sağlıyor. Tuzluluksa iletkenliği yükseltecek yönde etkiliyor diye düşünüyorum.

Bu toprak saksılardada böyle, fazla suladığınız zaman toprağın üzerinde tuz birikintisini andıran beyaz birikmeler oluyor. Tuzluluk arttıkçada bitki köklerinin etrafını sarıp kapattığı için bitkinin besin almasını engelliyor diye biliyorum.

Bunun için 15 günde bir besin sıvısının değiştirilmesi ve köklerin temis su ile yıkanarak tuzlardan arındırılması öneriliyor diye biliyorum. Okuduklarımdan aklımda kalan bunlar. Bu yüzden konuyu irdeleyelim dedim. İçinde kök bulunmayan 0. saksıda ise tam tersi bir durum söz konusu mu acaba?

Kudret Ağabey' e arz olunur.

Eski 17-01-2009, 10:06   #115
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Çilek ağacınızın başına gelenleri okudum da, kafam tamamen başka bir yerdeydi unutmuşum. Duruma üzüldüm ama en azından sevindirici bir tarafı var; o da sistem her şeyiyle işletmeya alındığı zaman olmaması. O zaman felaket olurdu sanırım.

Ara bölmeyi silikonla yapıştırdığınızı söylemişsiniz ama bana kalırsa besin eriyiğinin içinde motordan ve bir parça gortumdan başka yabancı madde bulundurmayın derim. Ağaçları tutan boruları yapıştırdığınız malzeme için de aynı şeyi söyleyecektim, sürekli unutuyorum.

Bunun birinci nedeni, bu malzemelerin zamanla özelliğini kaybedip parçalanarak suya dağılma ihtimali ki o zaman motorun kanatlarına girip motora da hasar verebilir. İkincisi ise, bu maddelerin kimyasal maddeler olmaları ve içerdikleri kimyasalların besin eriyiğine, dolayısıyla da yetiştirdiğiniz bitkilere geçme riski.

Tuzluluk konusunda da haklısınız. Az önceki mesajı yazarken tamamen başka bir şey düşünüyordum ve bildiklerimin tam tersini yazmışım. Yanılttıysam özür dilerim. Anlıyacağınız aklım burada değildi ve akım derken yokum yazmışım

Araya koyduğunuz straforun işlevini hala tam anlamış değilim. Motorun olduğu bölme ile diğer bölme arasındaki besin eriyiği geçişini zorlaştırmaz mı?

Bir de drene olan besin eriyiği doğrudan tanktaki eriyiğe karışacağı için besin eriyiğine oksijen vermeniz de gerekecek gördüğüm kadarıyla. Zira drene olan besin eriyiği yüksek bir yerden dökülmeyeceği için hava alması pek mümkün görünmüyor.

Eski 17-01-2009, 23:13   #116
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Çilek ağacının tamiri yeni bitti.

Yapışmama probleminin nedenini çözdüm. Kasa ve kasaya ilk yapıştırdığım koyu gri renkli boruların malzemesi PVC değilmiş. Bugün PVC kaynağı için gittiğimde öğrendim. Borunun üzerinde yazıyormuşta ama alışkanlık bu ya PVC boru deyip geçiyoruz. Malzeme cinsi PP, yani polyproplen ve ne PVC kaynağı ile ne de benim kullandığım Pattex yapıştırıcı ile yapışması mümkün değilmiş. Elimdeki Pattex tüpünün üzerini okuyunca PP ve PE için uygun değildir diye yazmışlar zaten.

Geriye tek çözüm mekanik birleştirme kaldı. Ø75 boru kelepçesi aldım ve tabanına conta koyarak M6 civata ile kasa duvarlarına bağladım. Yukarda bulunan kelepçeler zaten suyla temas etmiyorlar, aşağıdaki kelepçelerde de vida bağlantı yerini silikonla kapattım. Sızdırmaması lazım ama sızdırsada tedavisi mümkün. Yeterki devrilmesin artık. Newyork ikiz kuleleri gibi yıkıldı geçen gün.

Yarında testlerini tamamlarsam artık çilek fidelerimi bekleyeceğim. Ben çilek siparişlerini verdikten sonra Sn. Nariçi çilek satışı için başlık açmış, çok üzüldüm. Fide için iki üç gün kıvrandığımı yazmıştımda. Neyse kısmet diyelim.

Birde Sn. Malbman' ın bir sorusu vardı. Aradaki straforun işlevi ile ilgili olarak. Fotoğrafta straforun dibinde havuzlar arası geçişi sağlayacak bir tünel delik var ve sıvı geçişi için yeterli oluyor, özellikle küçük tuttum ki filtre koymak gerekirse kolay olsun. Ön tarafta kalan boş havuza gelince Sn. Envor' un havuzunun minisini yapacağım. Üzerine kapatacağım strafor suyla temaslı olarak yüzecek ve üzerine sığdırabildiğim kadar marul koymayı düşünüyorum. Sadece deneme amaçlı, aynı sıvıda çilek ve marul gelişimi nasıl oluyor onu gözlemlemeye çalışacağım

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:40
Eski 17-01-2009, 23:49   #117
Ağaç Dostu

Sayın Sarıcan,
Kelepçeler iyi, sızdırmazlık için silikonda iyi, hala devrilme riski varsa havuzun dibine uygun mermer yerleştir. İzlemedeyiz. Kolay gelsin.

Eski 18-01-2009, 08:33   #118
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Sezgin53,

Devrilme kasadan değil, ikiz kulelerin birinin temelindeki yapışkandan kurtulmuştu. Sadece biri devrildi ama ben güvenemediğim için sağlam olan ikincisinide tedavi ettim.

Eski 18-01-2009, 09:11   #119
Ağaç Dostu

Sayın Sarıcan, sağlam görünüyor. Fide işini hallettinmi. Yapılanları merakla izliyorum. Bir ay önce bahçeden iki tane çiçekli fideyi saksıya alıp salona koydum,şu an balkonda duruyor. Üstünde iki tane fındık kadar çilek var. Başarılar.

Eski 18-01-2009, 20:14   #120
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Çilek ağacını bu sabah devreye aldım. Sistemi ve pompayı test etmek için akıllı prizi 15 er dakikalık dilimlere ayarladım. 15 dakika çalışıyor 15 dakika duruyor. Şu an 10 saati geçmiş durumda ve bir olumsuz bir durum yok. Sistemin tekrar fotoğraflarını çektim. Pompa çıkışına koyduğum by-pass devresini ve havuzun detaylarını tek tek çektim. Yapmak isteyen arkadaşlara kolaylık olur.

Toplam 50 litre su alıyor. Ön kısımda 370x325 alanınada ek bir havuz oluşturdum ve üzerini su üzerinde yüzen straforla kapattım. Su seviyesi azaldıkça bu strafor aşağı inecek. Aynı zamanda su seviyesinide kontrol etmiş olacağım. Bu alana sağlıklı olarak kaç kök sığdırabilirim bilemiyorum ama buraya marul koymayı düşünüyorum.

Pompanın çıkışına bahçe ekipmanları bölümünde satılan üzerinde kısma vanalarıda bulunan çatal biçiminde hortum ucu aldım. Bunun bir ucunu havuz içine boş bıraktım ve vana yardımıyla pompanın fazla gelen debisini by-pas ediyorum. Eğer suyun havalanması için bu devridaim yetmezse ucuna kısa bir hortum takarak suyu havuz su seviyesinin üzerinde fıskiye yaparak besinin oksijen almasını sağlayacağım. Dolayısıyla ek bir hava motoru bağlamayacağım.

Diğer hortum ucundan yukarı doğru çıkan damlama borusunun ucuna bir Te bağlayarak her iki ucuna yine damlama tesislerinde kullanılan vanalardan bağladım. Dolayısıyla her ağaca giden sıvı miktarınıda kontrol edebileceğim veya ağacın birine bakım yaparken diğerini sulamaya devam edebileceğim.

Bundan sonra Ordu' dan gelecek çilek fidelerimi bekleyeceğim. Pazartesi kargoya verilirse en geç çarşamba bende olur herhalde. Romantik serseri avatarlı arkadaşımızın elinde Osmanlı çileği fidesi var bilgilerinize.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:42

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025