Bugün paralel saksılardaki EC değerlerini ölçtüm. İlginç bir durumla karşılaştım. Yorumlarınızı bekliyorum. Son sıvı değişiminden sonra paralel saksıları 1,85 mS/cm, kavanoz saksıyı ise 1,90 mS/cm olarak ölçerek bırakmıştım hatırlarsanız.
Bugünki ölçtüğüm değerler;
Kavanoz Saksı 1,98
0. paralel saksı 1,60 (Henüz damacanayı koymadım.)
1. paralel saksı 2,00
2. paralel saksı 2,06
3. paralel saksı 2,05
4. paralel saksı 2,03
5. paralel saksı 2.07
Yuklardaki değerlere bakınca ilginç bir durum ortaya çıkıyor. İçinde kök bulunan saksılar virgülden sonraki küsüratları dikkate almazsak kavanoz dahil tüm saksıların EC değeri 5 gün içinde 1,9 dan 2,0 ye yükselmiş, su seviyeside 1 cm eksilmiş, yani her kök 87 mm3 su tüketmiş ve bu arada besin sıvısından çektiği elementler sonucunda EC değeri yükselmiş. Fakat boş olan 0. paralel saksıda EC değeri 0,3 düşmüş. Yanlış mı ölçtüm diye tekrar tekrar ölçtüm. Bu durum neden olabilir? Acaba içinde kök bulunan saksılarda besin eksildikçe 0. paralel saksıdaki sıvı ortamda gezen iyonlar, diğer saksılara mı geçti ki bu saksıdaki besin miktarı azalsın ve dolayısı ile EC değeri düşşün? Bu konuyu hep beraber irdeleyelim dedim.
Bu arada biraz önce balkona gittiğimde olumsuz bir sonuçla karşılaştım. Çilek ağacının su deposunu su ile doldurup, pompa ile deneme çalışmasına bırakmıştım. Daha önce Sn. Malbman' ada bahsetmiştim, PVC depo ve saksının yüzeyi çok parlak, yapıştırdığım yapıştırıcı çok kuvvetli ama yinede yüzeyi zımpara ile pürüzlendirmediğim için şüpheliyim dedim. Korktuğum başıma geldi ve çilek ağacının biri depoya yapıştırdığım yerden kurtulup devrilmiş. Tabi pompa suyu balkona basmış. Hemen depoyu boşaltıp pompayı devre dışı bıraktım. Allahtan perlitle doldurup çilek fidelerini koyduktan sonra olmadı. Yarın götürüp PVC kaynağı ile her ikisinide kaynattıracağım. Korkulu rüya görmektense.
Bu arada tarım perlitini bugün aldım. Büyük bir polietilen torba (100 litre dediler)
10,50 TL. Çilek fideleri Ordu' dan Pazartesi günü çıkacak. Bana ulaşana kadar bende bu tamirat işlerini yaparım.
Domateslerin yeni fotoğraflarını çektim. Yapraklardaki renk değişimleri ve gelişimlerini izleyebilmeniz için. Yorumlarsanız sevinirim.
Düzenleyen Sarıcan : 14-03-2010 saat 13:38
|