![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
|
Sayın ayazkentli, Amerikanın elektrik üretimindeki HES payını son yüz yıl içinde azaltmasını yanlış yorumluyorsunuz. Elimde kesin rakamlar yok ama yok, ama yaklaşık rakamlarla ne olduğunu yazayım. Amerikanın son yıllarda HES lerden elde ettiği elektrik enerjisi yaklaşık 325 milyar kWh tir. Bu toplam üretiminin %7 sidir. Değer 2011 yılına ait. Yüzyıl önce tüm elektrik üretimi sanıyorum 20-30 milyar kWh tir ve bunun yarısı olsa olsa 15 milyar kWh tir. Yani HES payı. Belki kesin rakamlar birnefestoprak arkadaşımızda vardır. Benim verdiğim rakamlar yaklaşık da olsa konunun anlaşılmasına hizmet edecek durumdadır. Yani Amerikanın HES elektrik üretimi azalmamış, sürekli artmıştır. Sadece öteki kaynakların kullanımı sonucu HES lerin üretim içindeki payı azalmıştır. Şunu da ilave edelim. Biz ülke olarak Amerikanın ürettiği HES enerjisinin yaklaşık 10 da biri kadar HES üretimi yapıyoruz. Yani HES ler konusunda daha almamız gereken çok yol var. Şimdi medya işte bu pay azalmasını tümüyle tersten yorumlayarak insanları kandırabilir. Ülkemizde de sürekli olarak HES yapılmasına rağmen HES lerin payı sürekli olarak azalmaktadır. Çünkü elektrik ihtiyacı öylesine hızlı büyümektedir ki hızlıca doğalgaza ve kömüre dayalı santrallar kurulmak zorunda kalınmış ve HES lerin payı azalmıştır. Bir zamanlar tüm elektrik ihtiyacımızın %50 sini HES lerden sağlarken bugün bu oran %20 nin altına düşmüştür. Selamlarımla.. NOT: Bazı karşı çıkanlar tam bilmedikleri için karşı çıkıyorlar. Bu hanımın durumunu tam olarak bilmiyorum. Ancak yarın birgün bir meslek örgütü yönetimine veya siyasi bir oluşumda köşe kapmaya talip olursa hiç şaşmayacağım. Tabii ki yanılıyor da olabilirim. Bu hanım la ilgili bir araştırma yaptım. Hemen hiç akademik faaliyeti yok. Eğitim geçmişi meçhul. Toplam iki tane makalesi ve bir rapora ait katkısına ulaşabildim. Bunlar da su kirliliğiyle ilgili. Benim tanıdığım bazı doktora öğrencilerinin makaleleri bu profunkinden daha fazla. Sanki gökten zembille inmiş bir prof. Bazı karşı çıkanlar ise bilerek ve dürüst bir şekilde HES lerin olumsuz yanlarını öne çıkarırlar. Bu insanlara saygı da duyarım. Çünkü HES ler tümüyle zararsız değildir. Benim görüşüme göre abartıldığı kadar zararlı değildir. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|