Elde edilen fayda suyun alinip satilmasindan degil, suyun ortaya cikardigi urunden ortaya cikiyor. Kar amaci guden hicbir kurum menfaat elde etmeden bir ise girismez.
Komur santrallerinin dezavantajlari:
- Dogal kaynaklarin asiri kullanimi (kaynak, yenilenebilir degil)
- Ihaleyi alan sirket kaynagi cikarmak icin cok sayida derin sondaj yapmak zorunda, yani gozle gorulup olcumu hemen yapilamayacagi icin arayip bulmaniz lazim
- Santral atiklarinin yarattigi cevre sorunlari
HES'lerin dezavantajlari (Turkiye'de denetleme mekanizmalari gelismis olmadigi, bircok konuda goz yumma aliskanligi suregeldigi icin asagidaki bazi durumlar bircok durum halini alabiliyor; yoksa bu asagidaki "bazi durumlar" ideal kosullarda, herseyin usulunce yapildigi durumlarda bile oluyor):
- Yuksek maliyetler
- Yagisa bagimlilik (yeterli yagis yoksa yandiniz)
- Bazi durumlarda toprak ve habitat kayiplari
- Yine bazi durumlarda balik habitatinin kaybolmasi veya degisim gecirmesi, baliklari hapsediyorsunuz
- Bazi durumlarda rezervuarin ve nehrin su kalitesinde bozulmalar
- Bazi durumlarda yerel nufusun baska yere tasinmasi (yani insanlari yerinden yurdundan ediyorsunuz, cok zor birsey olsa gerek)
HES, cok fazla miktarda ve surekli suyunuz oldugu durumlarda ayni zamanda cok paraniz ve zamaniniz varsa yapilabilecek birsey. HES'leri degerlendirmeden once Turkiye'nin 25-50 yillik iklim projeksiyonlarina bakmak lazim. Bu projeksiyonlara gore, genel olarak ulkenin iklimi bugunden yarina olmasa bile kotu yonde degisiyor, kuraklik seviyesinde artis var.
ABD icin ele alirsak 20. yuzyilin baslarinda enerji uretiminde HES kullanimi %50'lere ulasirken bugun bu oran %10'un altina dusmus durumda (soruldugu icin bu ulkeyi ornek verdim).
Düzenleyen birnefestoprak : 22-03-2013 saat 21:17
|