![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet haklısınız, görüntü şahane... Lakin o kabarık haline bakmayın, içi istediğim gibi pişmemişti. Tamam, hamur da değildi ama, daha iyi olabilirdi. Hatalarımı bi daha yazayım da benim yaptıklarımı yapmayın ![]() . Pişireceğim kaba göre büyük bir hamur kullandım, yani kap küçük, hamur büyüktü. . Yoğururken zeytinyağı kullandım. (bunun hata olduğundan çok da emin değilim ![]() . Demirdöküm tencereyi ısıtmadan, mayalanma işini direkt o tencerede yaptım. Oysa başka bir kapta mayalandırıp, önceden 220 derecede 20 dk ısıtılmış tencereye almam lazımdı. . Üzerini dikkatli bir biçimde çizmediğimi bu yüzden üstteki yatay yarığın oluştuğunu düşündüm. . Pişti sanıp fırından çıkardığımda, aslında bir 10 dk. daha kalması gerekiyordu... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Deneme5
Bu sabah pişirdiğim ekmek. ![]() Henüz içi nasıl bilmiyorum. Soğuyunca kesip bakacağım. ![]() Dün gece saat 19.30 da yoğurduğum hamuru, sabah 9.30 da tekrar yoğurup, 2 saat bekledim. Bu kez sıcakken koyduğum demirdöküm tencerede pişirdim. Soberman'dan her zamanki yapıcı eleştirilerini bekliyorumm ) |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
|
Kapta yoğrulmayan ekmek
Alıntı:
2. Zeytinyağı veya benzeri malzemeleri kullanabilirsiniz. Sadece bekleme süreciniz uzun olacaksa maşzemenin bozulmaması gerekir. Kapta hem yoğrulmayan, hem yoğrulan her türlü ekmeği pişirebilirsiniz. Zeytinyağı belki alışık olduğumuz "tok" köy ekmeği lezzetini almamıza engel olur, ekmeği lezzet olarak italyan ekmeğine yaklaştırır. 3. Döküm tencerenin içinde mayalandırıp sonra yeniden onun içinde pişirme yapabilirsiniz. Bunun için sadece tecrübeye ihtiyacınız var. Ama işin ideali dışarıda hamurun kendine uygun kalıpta ikinci kabarmasının yapılması ve yıpratılmadan sıcak durumdaki tencereye alınmasıdır. 4. Başlangıçta üzerini çizmeye çalışmayın, bırakın o işi tencereniz sizin adınıza gönlüne göre halletsin. Hamuru yeterince cıvık hazırladığınızda ortaya güzel desenler çıkacaktır. Hatta çizerek bu desenleri oluşturamazsınız. Çizme işini biraz erteleyin. Çizeceğim derken hamurun tahrip ve tahriş edilmesi ihtimalini unutmayalım lütfen. 5. Bu da biraz tecrübeye dayanmakta. Fırının ve tencerenin başlangıç ısısı, hamurun yoğunluğu ve hacmi bu süreyi etkiler ama problem değil, tekrar tencereye koyup gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. * Evde en kolay ve köy ekmeği lezzetine en yakın tadı alabileceğiniz yöntem budur. Özellikle yoğrulmayan ekmek ve yeterli sıvı oranıyla yapabilirseniz başka ekmek aramayacağınızı sanıyorum. Biraz tecrübe ile çok farklı ekmekler ortaya çıkarabilirsiniz. Yorumlarıma değer verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum, şahsen mahcubiyet hissettim. |
|
|
|
|
![]() |
|
|