![]() |
|
![]() |
#242 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
![]() Alıntı:
![]() temiz klorsuz, içme suyu ve un yeter; mart nisan mayısta oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Kendimizin doktoru olmak doğru bir sözcük, tıpta kesinlik yok derler, bazen tıp magduru olmak da çok kolay olabiliyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
boza bulgurun fermantasyonu ile yapıldığına göre, ekşi mayanız yabancı madde içermeyen gerçek bir ekşi maya olmuş, sizi kutluyorum ![]() Düzenleyen s.toprak : 28-04-2011 saat 16:15 Neden: hata düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Ben Hassoman'in Soberman oldugunu zannettim nedense, Bu nedenle bana hatamı soylemesini bekledim ![]() Epeyce bir süre ara verdim, şimdi yeniden bu kez ekşi maya ile deniyorum. Bir yerde hata yapıyorum; Tire'de "mart hamurunun (ekşi maya) ekmeği kabarmaz" diyorlar. 1-Belki bu yuzden hata mayadan kaynaklanıyor. 2- yogurma ve mayalanma birincisi mayayı çoğaltma sırasında ikincisi ise bir iki saat sonra ekmek yapma sırasında sadece iki kez yogurma az geliyor;belki hamurun daha fazla beklemesi ve mayalanmayı yinelemesi gerekiyor 3- son olarak pişirmede ya ben hata yapıyorum ya da fırınım iyi pişirmiyor. Bilmiyorum. Ama iyi kötü denemeye devam ediyorum. Ankara'da Fen Fakültesi bahçesi nerede? Çok uzun yıllardır Ankara'da yaşıyorum ancak Ankara'yı pek bilmiyorum, hele kazalarını köylerini hiç bilmiyorum. Ege'de evde ekmek yapılan yer bulunur Ama Ankara'da var mıdır bilemiyorum Güzel görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Düzenleyen s.toprak : 28-04-2011 saat 16:34 Neden: hatamı düzeltme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım mayanızda sıkıntı var. Havaların ısınmasıyla daha başarılı ekmekler yapabileceğimizi düşünüyorum. Serin havada ancak bu kadar oluyor belki... ![]() Dolaptan çıkardığım mayayı su ilavesiyle yumuşatıp, homojen hale getiriyorum. Biraz un ilave edip sıcak ortamda (genelde radyatör üstünde) birkaç saat beklettiğimde maya köpürüyor. İşte o aktif haldeyken, hamur yoğurunca başarı artıyor. Ve yine sabırla yoğrulan hamurun kabarmasını beklemek lazım. Bu süreçlerin, ne yapıldığında hızlandığını öğrenmek için zamana ihtiyaç var ![]() Fen fakültesi, Ankara üniversitesi kampüsü içinde, rektörlüğün yanındaki bina oluyor. Yani metrodan Beşevler, ya da Tandoğan'da indiğinizde yürünecek mesafede. Toplantı gününe oy birliği sağlanır da, tanışırız inşallah ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Demek ki hamurun bir kez daha kabarmasını beklemeden fırına veriyorum. Fen Fakültesi Aydınlık Evlerde olsaydi gelemezdim, Tandoğan biraz daha kolay bir mesafe sayılır, ama yine de katılamaz isem beni bağışlamanızı rica edeceğim, çünkü artık evden çıkmak bana zor geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
|
Benim mayam köpük köpük kabaramıyordu, yoğurduktan sonra az bekleyince de sonuç güzel olmuyor. Hazır mayalar pişme esnasında hızla kabarırken, ekşi mayam pişerken az kabarıyor. Bu günlerde mayam biraz daha çok köpüklenmeye başladı, bekleme süresini de kısa tutmayınca sonuç daha iyi oldu. Toprak Hanım, sanırım problemlerimiz aynı. Ekşi mayalı ekmeğin çoook kötü bir özelliği var; yedikten sonra ağızda bıraktığı hoş tad çok uzun süre kalıyor 8bir kaç saat bile), diğer ekmeklerde bunu hissedemiyorum. İyi haber; kızım son ekmeğimi beğendi, severek yemeye başladı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Sevgili Kiraz Hanım, Tire'yi arayıp ekşi maya hakkında bilgi aldığımda, ekşi mayadan ekmek yapılmayacağını, ekşi mayanın (bizde pisi pisi derler) bişi yapmakta kullanıldığını söylediler.Orada ev ekmekleri nohut mayası ile yapılıyor. Burada dışardan aldığımız Karadeniz ekmeklerinin üzerinde "ekşi maya" yazıyor. Ekşi maya doğal bir maya olduğu için, fırıncılar buna "mayasız ekmek" de diyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmeğinin bir dilimi ile kahvaltı yapıyorum, sanki dogal oldugu hissediliyor; tadının uzun süre ağızda kaldığını pek farketmedim ama doyurucu ve iç ısıtıcı oldugunu hissediyorum.Tadını ben de seviyorum. Denemeye devam edeceğim dilerim içi de bir gün istediğim gibi pişer. Olmazsa bir kere de nohut mayası deneyebilirim, sanıyorum nohut mayası her kullanım için yeniden yapılıyor. Ama o da ekşi maya gibi yeniden üretme yöntemiyle de denenebilir belki. ![]() Düzenleyen s.toprak : 29-04-2011 saat 15:53 Neden: ekleme çıkarma |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha önce de demiştim, memnun kalana kadar yapa yapa kırk fırın ekmek yiyeceğim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
ben de deneme yanılmaya devam diyorum bakalım olacak mı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Sevgili Arkadaşlar, Sonunda ekşi maya ekmeğim başarılı oldu. Burada yaptığımız düşünce paylaşımı faydalı oldu. Katı hamur yapmayı denedim. Ekolojik Üreticiler Derneği ve Kırkfırın adlı sitelerdeki kolay ekşi maya ekmek tariflerinden de yararlandım. Ve bekleme surelerini oldukca uzun tuttum. Bir gun once sabahtan mayayı buzdolabından çıkarıp, mutfak masasına aldım, mayayı bir sabah bir akşam en az iki kez besledim. Daha önce yaptığım gibi üzerini yogurt yapar gibi çıkı bezleri ile örtmedim. Altına sıcak su koymadım. Sadece borcamın kapağı ile örttüm. Kalorifer yanmayan mutfakta bekledi. Bu günlerde raporlarda Ankara'da dışardaki gündüz hava sıcaklığı 18- 19 veriliyor. Bu sabah mayada yine minik hava kabarcıkları oluşmuştu. Yukardaki sitelerdeki tariflerin ayni olmasa da benzer bir ölçü ile, iki su bardağı beyaz söke un, bir su bardağı tam bugday unu ve silme bir tatlı kaşığı tuzu karıştırdım. Sonra bu unu yogurma kabına eledim. Bir su bardağı mayayı una ekledim. Bir kaç saniye ılıtılmış bir bardağa yakın içme suyu ile on dakika yogurdum. Hamur böreklik hamurun kıvamında oluyor, üzerini sadece nemli bir pamuklu peçete ile örttüm, biraz peceteyi birazcik hamura degdi, ancak yapismiyor, bu hamur öncekiler gibi ele de kaba da fazla yapışmadı. Hamur mutfakta ortalama 4- 5 saatsonunda bir misli büyüdü. İlk bir saatin sonunda hiç kabarmadığını görünce, biraz yükselttiğim sesimle " Tembeller gibi ve oturuyorsun kabarsana!" diyerek iki üç kez çıkıştım. İnanmayacaksınız, kısa sürede kabarmaya başladı. ilk on dakikalık yogurma; 9.30- 10.00 da tamamlanmıştı. Bir misli büyümesi 12.00- 13.00 ü buldu. 13.00 te hamuru unladığım masaya aldım, elimi de unladim, hamuru ovalayıp oval beze yaptım, bıçakla ikiye kestim o sırada bu hamurun oklava ile açılacak kıvamda güzel bir hamur olduğunu farkettim. Hamurları zeytin yağı ile fırça yardımıyla hafifçe yağladığım ve un serptiğim borcamlara aldım üzerlerini yine sadece nemli pamuklu peçete ile örttüm. Bütün çalışmalarım sırasında mutfak penceresi ya da içerdeki, başka bir pencereden hava oksijen aldı. Yine bir pencereyi yarı açık bırakıp dışarı çıktım. Çıkarken saat belki 14.30- 15.00 ti 17.00 de eve geldiğimde hamurlar bir misli daha kabarmışlardı. Üzerlerini susam ve çörek otu ile süslerken indiler ne yazık. Ama bir süre sonra fırında fazla olmasa da yeniden kabardılar. Fırını önceden 225 derece ye getirdim. Bu ısıyı 200 ye düşürdüğüm oldu; fırında kızarıncaya kadar piştiler. Sanıyorum ben ortalama bir saat pişiriyorum. Pişince ızgara üzerine çıkardım, üzerlerini peçete ile örttüm. Ilınınca nasıl oduğunu görmek için kestim. Çıtır kabuklu, içi kabarmış ve pişmiş. Şimdi sra bir de büyük turbo fırında deneme yapmaya gelecek. Bakalım nasıl olacak. Tuzsuz yediğim için bana silme bir tatlı kaşığı tuz yetiyor. Bu ekmeğin tadı tatlı maya ekmeği de denilen nohut mayası ekmeğinden pek farklı olmuyor. Iyi akşamlar, hoşça kalın. Herkese güzel ekmekler, sağlıklı günler dilerim. Semra Toprak F. Mefküre Ekici ikisi de ayni kişidir isimlerin hepsi bana aittir. Düzenleyen s.toprak : 03-05-2011 saat 19:39 Neden: düzeltmeler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Müjgan Hanım, ve Kiraz arkadaşmıza teşekkür ediyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Ağaç Dostu
|
Tebrikler s.toprak. Bu işin her ne kadar yazılı kuralları, ölçüleri olsa da herşey bir yana, bu iş deneye yanıla, hamurla haşır neşir olarak öğreniliyor. Eninde sonunda illa ki doğru ekmeğe varılıyor ![]() Fotoğraf koymamışsınız ama eminim çok güzeldir, ellerinize sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaç Dostu
|
Toprak Hanım elinize sağlık, tebrikler. Katı hamur ikinci denemem de memnun etti. Bir gün önceden dolaptan çıkarıp mayayı aktifleştirmeye başladım. Sabahtan yoğurduğum hamuru, iki, kere daha yoğurarak akşamdan ekmeği pişirdim. Bu sefer 150 derece yerine 180 derecede pişirdim, kabuk daha çıtır oldu (taze ekmek ekmek yendiğinde, çıtırtı sesi dışarıdan duyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Ağaç Dostu
|
Bir süredir bu konu başlığını görüyor ama hiç bulaşmıyordum. Bu sabah şeytan dürttü, oturup tüm başlığı baştan sona okudum ve sonuç : Ekşi mayam cam kavanozda büyümeyi bekliyor. Deneysel işler yapmayı severim, buğday unu yerine yulaf unu ve -içimden gelen sese karşı duramadığımdan- bir tutamcık da şeker ilave ettim. Merakla gidip gelip yokluyorum, bakalım olaylar nasıl gelişecek ? Müjgan hanımın yaptığı 5 tahıllı ekşi mayalı ekmek fikrini de çok tuttum. Aklıma bir zamanlar Arman Kırımlı'nın gazeteden kestip sakladığım nohut mayalı ekmek yazısı geldi, bulup tekrar okudum. Müjgan hanımın yöntemine çok benziyor, tahıl olarak sadece nohut kullanıyor ve mayalarken de "tırnak ucu kadar" tuz koyduğunu söylüyor. Bu yöntem de denenmek üzere sırada... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Ağaç Dostu
|
Eser hanım, bu atraksiyonunuza bayıldım, afferim o şeytana dürttüğü için. ![]() Ekmek yapmak, özellikle mayanın oluşmasını beklemek acaip bir keyif veriyor insana. Bazıları "bunlar psikopat mıdır, nedir" diye düşünebilir. "al işte, fırında, markette satılan envayi çeşit ekmek var" diyebilirler. Ama bunu denemeden zevkini almak mümkün değil. Ne yiyeceğini bildiğin bir ekmeği üretmenin güveni neye değişilir ki? Beş tahıllı mayadan yaptığım ekmeğin, nefis aroması dışında başka bir özelliği yok. Ama sırf bunun için yapılması gereken bir maya bence ![]() Şimdi havaların ısınmaya başladığı şu günlerde, nohut ekmeği sezonunu da açmak lazım. Başarı yüzdesi düşük bir ekmek ama, finaldeki başarı ile lezzeti katlanıyor doğrusu... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şeker yerine, birazcık parçalanmış kuru üzüm eklemeyi de deneyebilirsiniz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
|
Ekmek yapımı videosunda Defne Koryürek ilk mayayı çavdar unuyla başlatıyordu. Evde çavdar olmadığı için o çağrışımla yulaf unu kullandım ama devamındaki eklemeleri tam buğday unu ile yapacağım. Ayrıca nohutları da (yanında biraz bulgur, biraz yulaf ve 4-5 adet siyah kuru üzümle) suya koydum bile.. Düzenleyen Eser İlhan : 04-05-2011 saat 16:39 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Müjgan Hanım, Kiraz Hanım yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum. Evet, sonunda oldu, kızartmadan yenebiliyor. Dun cok yorulmustum, once ekmek yaptım, ekmeği pişirme kabına aldıktan sonra bekleme suresinde Kugulu ve Tunalı'ya yurudum, eve gelince ekmek iki misli olmustu, bir saat pişti, akşam fotograf çekmeyi düşünemedim. Bu sabah ta ekmeği buzluga koymak uzere dilimledim. Dilimlenmiş ekmekleri şimdi çektim, sonra da makineyi yere dusurdum, objektif cami kirilmis, makine acilmiyor,bakalim icindeki butun resimlerim alinabilecek mi. alinirsa ergec dilimlenmis bir tabak ekmek resmini gonderecegim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu ekmek pişirme maceralarını okudukça canım nasıl da ekmek yapmak istiyor. Denesem mi acaba? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Ne çok soruyu bir arada sordum.Ama kusura bakmayın, bunlar emeklemeye çalışan bir acemi ekmekçi soruları ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
![]() Teşekkür ediyorum. Iyi tarafından bakmıştım, iyi oldu. Objektif sağlam kalmış, o gördüğüm koruyucusu imiş. Sorun yine pilde imiş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Küçük dilimler dikdörtgen bir cam kapta, büyükler yuvarlak borcamda ayni anda mini firinda piştiler ![]() Belki biraz daha düşük ısıda birazcık daha yumusak bir hamur denenebilir, bilemiyorum ama bunlarda biraz kuruluk var belki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Küçük bir açıklama, nohut mayasına ekşi mayadan daha fazla aşinayım. "Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmek)" başlığının son sayfasında aşina olduğum tarifi yazmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Kiraz hanım elinize sağlık harika olmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yoğururken tahıl parçalarını süzüp, ayırıyorum. Nohut mayalı ekmekte hamura nohut parçaları yakışıyor ama, beş tahıllıdan emin olamadığım için eklemiyorum. Zaten ilk mayalanmadan sonra ayrılan maya parçasında giderek azalan partiküller olacağı kesin ![]() Sorunuz mantıklı idi, ayrıca mantıksız bile olsa yanıt alacağınız kesin, sonuçta birlikte eğleniyoruz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Düşünsenize, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş eski ekmek yapma alışkanlığımızı geri getireceksiniz. Hem de içinde neler olduğunu bildiğiniz bir ekmeği afiyetle yiyor olacaksınız. Üstelik besin değeri yüksek bir ekmeğiniz olacak. Deneyin hadi! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hep ağır, kalın tencere/kap kullanılması gerekiyor gibi düşünüyordum, borcamda da oluyor galiba. Ben tepside yaş maya ile denedim hep, çörek gibi birşey oluyordu. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|