agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)

Beğeni Düzeni623Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-04-2011, 14:51   #241
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Şimdilik uçuşan bir fikir sadece. Heveslisi çok olursa organize ederiz ve kayıt da yaparız bittabii

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 16:02   #242
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
filiz Hımmm.. Hıdırellez gecesi un su tuz hamur yaparsınız ve sabaha kadar mayalanır.

Filiz Hanım,
Kutlarım...
Ekşili hamur işte budur.
Yalnız anlamadığım şey, bu işlemi yapmak için hıdırellez gecesini beklemek şartmidur
Ne nisan yağmuru toplamak ne de hıdrellezi beklemek şart değildir
temiz klorsuz, içme suyu ve un yeter; mart nisan mayısta oluyor.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 16:09   #243
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
(Ben ekşi mayalı ekmek denemelerindeyken...)

York testi sonucum bugün geldi. Mayaya, buğdaya ve domatese 1. derece intoleransım çıktı.((

Çok üzüldüm. Domatessiz, salçasız, yoğurtsz, peynirsiz , şarapsız bir hayat ......Çok kötü.

Ençok ne tüketirsin deseler, yukarıdakileri sayardım..

Yazın annem 15 günde bir 10 kiloluk fıçılarda keçi yoğurdu gönderir...
Her yaz köyde 50-60 kavanoz domates püresi yaparım...Kuruturum.
Domatessiz bir hayat nasıl olur, düşünemiyorum...

Hele peynir, gün boyu atıştırmalıktı...Keçi peynirimi, salamura-tulum kendim yaparım..
Elma sirkesi yapar sabahları içerdim....
Turşu......Bu yıl her çeşit tuşu yapmıştım...
Şarap, içtiğim tek içkiydi......

Ekmek, makarna...Geçen hafta evde makarna yapma kursuna gitmiştim..)

Keşke bu testi yaptırmasaydım diyorum. Kronik yorgunluk ve alerji problemim vardı.

Ne yapsam, uysam mı, uymasam mı bilemiyorum.

Ekşi mayam da buzdolabında bekliyor.....
Geçmiş olsun, Müjgan hanım en doğru cevabı vermiş.
Kendimizin doktoru olmak doğru bir sözcük, tıpta kesinlik yok derler,
bazen tıp magduru olmak da çok kolay olabiliyor.

Eski 28-04-2011, 16:14   #244
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

boza bulgurun fermantasyonu ile yapıldığına göre, ekşi mayanız yabancı madde içermeyen
gerçek bir ekşi maya olmuş, sizi kutluyorum

Düzenleyen s.toprak : 28-04-2011 saat 16:15 Neden: hata düzeltme
Eski 28-04-2011, 16:32   #245
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sevgili S.toprak hanım, çok güzel anlatmışsınız anılarınızı. Zevkle okunuyor.
Ekmek yapma konusunda daha çok eksiklerimiz var gibi görünüyor. Bu işi iyi bilen birileri ile bir gün Ankara'da uygun bir mekanda toplanıp, birilerinden iyi ekmek yapmayı öğrenmemiz lazım diye düşünüyorum sık sık.
Şu planladığımız Ankara toplantısında da bunu konuşururuz ama, ekmeksanatı. com dan sayın soberman'a bu konuyu çıtlatıp, ondan bize bu konuda bildiklerini anlatmasını ve uygulamasını isteyebiliriz belki. Bunun için Ankara yakınlarında, bizi misafir edecek ve ekmeklerimizi taş fırında pişirebileceğimiz donanımda olan bir köy bulmamız gerekecek. Kısacası "ekmek pikniği, ekmek panayırı, ekmek semineri" adına ne derseniz deyin, bir ekmekli organizasyon yapmamız süpper olacakk )
Sevgili Müjgan Hanım,
Ben Hassoman'in Soberman oldugunu zannettim nedense, Bu nedenle bana hatamı soylemesini bekledim Yazdığım gibi bir önceki fırınımda nohut mayalı ekmğim çok başarılı oluyordu.
Epeyce bir süre ara verdim, şimdi yeniden bu kez ekşi maya ile deniyorum.

Bir yerde hata yapıyorum; Tire'de "mart hamurunun (ekşi maya) ekmeği kabarmaz" diyorlar.

1-Belki bu yuzden hata mayadan kaynaklanıyor.
2- yogurma ve mayalanma birincisi mayayı çoğaltma sırasında ikincisi ise bir iki saat sonra ekmek yapma sırasında sadece iki kez yogurma az geliyor;belki hamurun daha fazla beklemesi ve mayalanmayı yinelemesi gerekiyor
3- son olarak pişirmede ya ben hata yapıyorum ya da fırınım iyi pişirmiyor.

Bilmiyorum.
Ama iyi kötü denemeye devam ediyorum.
Ankara'da Fen Fakültesi bahçesi nerede?
Çok uzun yıllardır Ankara'da yaşıyorum ancak Ankara'yı pek bilmiyorum, hele kazalarını köylerini hiç bilmiyorum. Ege'de evde ekmek yapılan yer bulunur Ama Ankara'da var mıdır bilemiyorum Güzel görüşleriniz için teşekkür ediyorum.

Düzenleyen s.toprak : 28-04-2011 saat 16:34 Neden: hatamı düzeltme
Eski 28-04-2011, 22:14   #246
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Sanırım mayanızda sıkıntı var. Havaların ısınmasıyla daha başarılı ekmekler yapabileceğimizi düşünüyorum. Serin havada ancak bu kadar oluyor belki...
Dolaptan çıkardığım mayayı su ilavesiyle yumuşatıp, homojen hale getiriyorum. Biraz un ilave edip sıcak ortamda (genelde radyatör üstünde) birkaç saat beklettiğimde maya köpürüyor. İşte o aktif haldeyken, hamur yoğurunca başarı artıyor. Ve yine sabırla yoğrulan hamurun kabarmasını beklemek lazım. Bu süreçlerin, ne yapıldığında hızlandığını öğrenmek için zamana ihtiyaç var

Fen fakültesi, Ankara üniversitesi kampüsü içinde, rektörlüğün yanındaki bina oluyor. Yani metrodan Beşevler, ya da Tandoğan'da indiğinizde yürünecek mesafede. Toplantı gününe oy birliği sağlanır da, tanışırız inşallah

Eski 29-04-2011, 08:32   #247
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Demek ki hamurun bir kez daha kabarmasını beklemeden fırına veriyorum.
Fen Fakültesi Aydınlık Evlerde olsaydi gelemezdim, Tandoğan biraz daha kolay
bir mesafe sayılır, ama yine de katılamaz isem beni bağışlamanızı
rica edeceğim, çünkü artık evden çıkmak bana zor geliyor.

Eski 29-04-2011, 10:09   #248
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Benim mayam köpük köpük kabaramıyordu, yoğurduktan sonra az bekleyince de sonuç güzel olmuyor. Hazır mayalar pişme esnasında hızla kabarırken, ekşi mayam pişerken az kabarıyor.

Bu günlerde mayam biraz daha çok köpüklenmeye başladı, bekleme süresini de kısa tutmayınca sonuç daha iyi oldu. Toprak Hanım, sanırım problemlerimiz aynı.

Ekşi mayalı ekmeğin çoook kötü bir özelliği var; yedikten sonra ağızda bıraktığı hoş tad çok uzun süre kalıyor 8bir kaç saat bile), diğer ekmeklerde bunu hissedemiyorum.

İyi haber; kızım son ekmeğimi beğendi, severek yemeye başladı.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 15:47   #249
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Sevgili Kiraz Hanım,
Tire'yi arayıp ekşi maya hakkında bilgi aldığımda, ekşi mayadan ekmek yapılmayacağını, ekşi mayanın (bizde pisi pisi derler) bişi yapmakta kullanıldığını söylediler.Orada ev ekmekleri
nohut mayası ile yapılıyor. Burada dışardan aldığımız Karadeniz ekmeklerinin üzerinde
"ekşi maya" yazıyor. Ekşi maya doğal bir maya olduğu için, fırıncılar buna "mayasız ekmek" de diyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmeğinin bir dilimi ile kahvaltı yapıyorum, sanki dogal oldugu hissediliyor; tadının uzun süre ağızda kaldığını pek farketmedim ama doyurucu ve iç ısıtıcı oldugunu hissediyorum.Tadını ben de seviyorum. Denemeye devam edeceğim dilerim içi de bir gün istediğim gibi pişer. Olmazsa bir kere de nohut mayası deneyebilirim, sanıyorum nohut mayası her kullanım için yeniden yapılıyor. Ama o da ekşi maya gibi yeniden üretme yöntemiyle de denenebilir belki.

Düzenleyen s.toprak : 29-04-2011 saat 15:53 Neden: ekleme çıkarma
Eski 29-04-2011, 17:01   #250
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Sevgili Kiraz Hanım,
Tire'yi arayıp ekşi maya hakkında bilgi aldığımda, ekşi mayadan ekmek yapılmayacağını, ekşi mayanın (bizde pisi pisi derler) bişi yapmakta kullanıldığını söylediler.Orada ev ekmekleri
nohut mayası ile yapılıyor. Burada dışardan aldığımız Karadeniz ekmeklerinin üzerinde
"ekşi maya" yazıyor. Ekşi maya doğal bir maya olduğu için, fırıncılar buna "mayasız ekmek" de diyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmeğinin bir dilimi ile kahvaltı yapıyorum, sanki dogal oldugu hissediliyor; tadının uzun süre ağızda kaldığını pek farketmedim ama doyurucu ve iç ısıtıcı oldugunu hissediyorum.Tadını ben de seviyorum. Denemeye devam edeceğim dilerim içi de bir gün istediğim gibi pişer. Olmazsa bir kere de nohut mayası deneyebilirim, sanıyorum nohut mayası her kullanım için yeniden yapılıyor. Ama o da ekşi maya gibi yeniden üretme yöntemiyle de denenebilir belki.
Bir de Sevgili Livadi'nin annesin yaptığı gibi daha katı hamur yapmayı deneyin isterseniz. En son ekmeğimi vıcık bir hamurdan yapmadım, daha sert bir hamur yaptım, içinin iyi pişmesi için dereceyi düşürdüm, gerekirse süreyi uzatabilirsiniz. Mayamın iyileşmesinin de etkisi olmuştur ama kıvam ve pişirmenin etkilediğini düşünüyorum.

Daha önce de demiştim, memnun kalana kadar yapa yapa kırk fırın ekmek yiyeceğim

Eski 29-04-2011, 20:55   #251
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

ben de deneme yanılmaya devam diyorum bakalım olacak mı

Eski 03-05-2011, 19:27   #252
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Sevgili Arkadaşlar,
Sonunda ekşi maya ekmeğim başarılı oldu.
Burada yaptığımız düşünce paylaşımı faydalı oldu.

Katı hamur yapmayı denedim.
Ekolojik Üreticiler Derneği ve Kırkfırın adlı sitelerdeki kolay ekşi maya ekmek tariflerinden de yararlandım.
Ve bekleme surelerini oldukca uzun tuttum.

Bir gun once sabahtan mayayı buzdolabından çıkarıp, mutfak masasına aldım, mayayı bir sabah bir akşam en az iki kez besledim. Daha önce yaptığım gibi üzerini yogurt yapar gibi çıkı bezleri ile örtmedim. Altına sıcak su koymadım. Sadece borcamın kapağı ile örttüm. Kalorifer yanmayan mutfakta bekledi. Bu günlerde raporlarda Ankara'da dışardaki gündüz hava sıcaklığı 18- 19 veriliyor.

Bu sabah mayada yine minik hava kabarcıkları oluşmuştu.
Yukardaki sitelerdeki tariflerin ayni olmasa da benzer bir ölçü ile, iki su bardağı beyaz söke un, bir su bardağı tam bugday unu ve silme bir tatlı kaşığı tuzu karıştırdım. Sonra bu unu yogurma kabına eledim. Bir su bardağı mayayı una ekledim.

Bir kaç saniye ılıtılmış bir bardağa yakın içme suyu ile on dakika yogurdum.
Hamur böreklik hamurun kıvamında oluyor, üzerini sadece nemli bir pamuklu peçete ile örttüm, biraz peceteyi birazcik hamura degdi, ancak yapismiyor, bu hamur öncekiler gibi ele de kaba da fazla yapışmadı.

Hamur mutfakta ortalama 4- 5 saatsonunda bir misli büyüdü. İlk bir saatin sonunda hiç kabarmadığını görünce, biraz yükselttiğim sesimle " Tembeller gibi ve oturuyorsun kabarsana!" diyerek iki üç kez çıkıştım.

İnanmayacaksınız, kısa sürede kabarmaya başladı. ilk on dakikalık yogurma; 9.30- 10.00 da tamamlanmıştı. Bir misli büyümesi 12.00- 13.00 ü buldu.

13.00 te hamuru unladığım masaya aldım, elimi de unladim, hamuru ovalayıp oval beze yaptım, bıçakla ikiye kestim o sırada bu hamurun oklava ile açılacak kıvamda güzel bir hamur olduğunu farkettim. Hamurları zeytin yağı ile fırça yardımıyla hafifçe yağladığım ve un serptiğim borcamlara aldım üzerlerini yine sadece nemli pamuklu peçete ile örttüm.

Bütün çalışmalarım sırasında mutfak penceresi ya da içerdeki, başka bir pencereden hava oksijen aldı.
Yine bir pencereyi yarı açık bırakıp dışarı çıktım. Çıkarken saat belki 14.30- 15.00 ti 17.00 de eve geldiğimde hamurlar bir misli daha kabarmışlardı. Üzerlerini susam ve çörek otu ile süslerken indiler ne yazık. Ama bir süre sonra fırında fazla olmasa da yeniden kabardılar. Fırını önceden 225 derece ye getirdim.

Bu ısıyı 200 ye düşürdüğüm oldu; fırında kızarıncaya kadar piştiler. Sanıyorum ben ortalama bir saat pişiriyorum. Pişince ızgara üzerine çıkardım, üzerlerini peçete ile örttüm.
Ilınınca nasıl oduğunu görmek için kestim. Çıtır kabuklu, içi kabarmış ve pişmiş.
Şimdi sra bir de büyük turbo fırında deneme yapmaya gelecek.
Bakalım nasıl olacak.

Tuzsuz yediğim için bana silme bir tatlı kaşığı tuz yetiyor.
Bu ekmeğin tadı tatlı maya ekmeği de denilen nohut mayası ekmeğinden pek farklı olmuyor.

Iyi akşamlar, hoşça kalın.
Herkese güzel ekmekler, sağlıklı günler dilerim.
Semra Toprak F. Mefküre Ekici ikisi de ayni kişidir isimlerin hepsi bana aittir.

bahcedenn beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 03-05-2011 saat 19:39 Neden: düzeltmeler
Eski 03-05-2011, 19:41   #253
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Müjgan Hanım, ve Kiraz arkadaşmıza teşekkür ediyorum

Eski 03-05-2011, 22:43   #254
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Tebrikler s.toprak. Bu işin her ne kadar yazılı kuralları, ölçüleri olsa da herşey bir yana, bu iş deneye yanıla, hamurla haşır neşir olarak öğreniliyor. Eninde sonunda illa ki doğru ekmeğe varılıyor )
Fotoğraf koymamışsınız ama eminim çok güzeldir, ellerinize sağlık.

Eski 04-05-2011, 09:50   #255
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Toprak Hanım elinize sağlık, tebrikler.

Katı hamur ikinci denemem de memnun etti. Bir gün önceden dolaptan çıkarıp mayayı aktifleştirmeye başladım. Sabahtan yoğurduğum hamuru, iki, kere daha yoğurarak akşamdan ekmeği pişirdim. Bu sefer 150 derece yerine 180 derecede pişirdim, kabuk daha çıtır oldu (taze ekmek ekmek yendiğinde, çıtırtı sesi dışarıdan duyuldu İçi ise yumuşak ve lezzetliydi.

Name:  0405111.JPG
Views: 694
Size:  44.5 KB

Name:  0405112.JPG
Views: 719
Size:  42.2 KB

Name:  0405113.JPG
Views: 656
Size:  49.3 KB

Eski 04-05-2011, 11:14   #256
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Oyh... oyh... ooyyy... Kiraz hanım çok iç açıcı görünüyor

Eski 04-05-2011, 13:39   #257
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Bir süredir bu konu başlığını görüyor ama hiç bulaşmıyordum. Bu sabah şeytan dürttü, oturup tüm başlığı baştan sona okudum ve sonuç : Ekşi mayam cam kavanozda büyümeyi bekliyor.
Deneysel işler yapmayı severim, buğday unu yerine yulaf unu ve -içimden gelen sese karşı duramadığımdan- bir tutamcık da şeker ilave ettim. Merakla gidip gelip yokluyorum, bakalım olaylar nasıl gelişecek ?
Müjgan hanımın yaptığı 5 tahıllı ekşi mayalı ekmek fikrini de çok tuttum. Aklıma bir zamanlar Arman Kırımlı'nın gazeteden kestip sakladığım nohut mayalı ekmek yazısı geldi, bulup tekrar okudum. Müjgan hanımın yöntemine çok benziyor, tahıl olarak sadece nohut kullanıyor ve mayalarken de "tırnak ucu kadar" tuz koyduğunu söylüyor.
Bu yöntem de denenmek üzere sırada...

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 14:44   #258
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Eser hanım, bu atraksiyonunuza bayıldım, afferim o şeytana dürttüğü için.
Ekmek yapmak, özellikle mayanın oluşmasını beklemek acaip bir keyif veriyor insana. Bazıları "bunlar psikopat mıdır, nedir" diye düşünebilir. "al işte, fırında, markette satılan envayi çeşit ekmek var" diyebilirler. Ama bunu denemeden zevkini almak mümkün değil. Ne yiyeceğini bildiğin bir ekmeği üretmenin güveni neye değişilir ki?

Beş tahıllı mayadan yaptığım ekmeğin, nefis aroması dışında başka bir özelliği yok. Ama sırf bunun için yapılması gereken bir maya bence )

Şimdi havaların ısınmaya başladığı şu günlerde, nohut ekmeği sezonunu da açmak lazım. Başarı yüzdesi düşük bir ekmek ama, finaldeki başarı ile lezzeti katlanıyor doğrusu...

Eski 04-05-2011, 14:49   #259
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Deneysel işler yapmayı severim, buğday unu yerine yulaf unu ve -içimden gelen sese karşı duramadığımdan- bir tutamcık da şeker ilave ettim. Merakla gidip gelip yokluyorum, bakalım olaylar nasıl gelişecek ?
Yazmayı unutmuşum. İlk mayalamalarda buğday unu çok işe yarıyor, bunu unutmayın. Mayanızı oluşturmaya başlarken, günlük olarak eklediğiniz ununuz buğday unu olsun. Daha kolay fermente oluyor. Ekmeğinizi yoğururken nasılsa istediğiniz çeşitte unla deneysel çalışmalar yapabilirsiniz.
Şeker yerine, birazcık parçalanmış kuru üzüm eklemeyi de deneyebilirsiniz

Eski 04-05-2011, 14:58   #260
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Ekmek yapımı videosunda Defne Koryürek ilk mayayı çavdar unuyla başlatıyordu. Evde çavdar olmadığı için o çağrışımla yulaf unu kullandım ama devamındaki eklemeleri tam buğday unu ile yapacağım. Ayrıca nohutları da (yanında biraz bulgur, biraz yulaf ve 4-5 adet siyah kuru üzümle) suya koydum bile..

Düzenleyen Eser İlhan : 04-05-2011 saat 16:39
Eski 04-05-2011, 15:24   #261
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Müjgan Hanım, Kiraz Hanım yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Evet, sonunda oldu, kızartmadan yenebiliyor. Dun cok yorulmustum, once ekmek yaptım, ekmeği pişirme kabına aldıktan sonra bekleme suresinde Kugulu ve Tunalı'ya yurudum, eve gelince ekmek iki misli olmustu, bir saat pişti, akşam fotograf çekmeyi düşünemedim.
Bu sabah ta ekmeği buzluga koymak uzere dilimledim. Dilimlenmiş ekmekleri şimdi çektim, sonra da makineyi yere dusurdum, objektif cami kirilmis, makine acilmiyor,bakalim icindeki butun resimlerim alinabilecek mi. alinirsa ergec dilimlenmis bir tabak ekmek resmini gonderecegim canımız sağ olsun zaten bu bir kaç resim çekiyor pili bitiyordu, piline bakmak isterken yere düştü.

Eski 04-05-2011, 15:38   #262
Ağaç Dostu

mandalinci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Müjgan Hanım, Kiraz Hanım yanıtlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Evet, sonunda oldu, kızartmadan yenebiliyor. Dun cok yorulmustum, once ekmek yaptım, ekmeği pişirme kabına aldıktan sonra bekleme suresinde Kugulu ve Tunalı'ya yurudum, eve gelince ekmek iki misli olmustu, bir saat pişti, akşam fotograf çekmeyi düşünemedim.
Bu sabah ta ekmeği buzluga koymak uzere dilimledim. Dilimlenmiş ekmekleri şimdi çektim, sonra da makineyi yere dusurdum, objektif cami kirilmis, makine acilmiyor,bakalim icindeki butun resimlerim alinabilecek mi. alinirsa ergec dilimlenmis bir tabak ekmek resmini gonderecegim canımız sağ olsun zaten bu bir kaç resim çekiyor pili bitiyordu, piline bakmak isterken yere düştü.
Geçmiş olsun, iyi tarafından bakalım, düşen ekmek kabı olabilirdi. Tadına bakamazdınız.

Bu ekmek pişirme maceralarını okudukça canım nasıl da ekmek yapmak istiyor. Denesem mi acaba?

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2011, 16:38   #263
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Alıntı:
Beş tahıllı mayadan yaptığım ekmeğin, nefis aroması dışında başka bir özelliği yok. Ama sırf bunun için yapılması gereken bir maya bence )
Beş tahıllı mayayı hazırlarken tahılları robotta kırdıktan sonraki aşamada suyunu süzüp unu bu suyla mı mayalıyorsunuz (Arman Kırımlı öyle anlatıyor) yoksa tahıllar da ekmeğe dahil mi oluyorlar? Eğer ekmeğe giriyorlarsa taneli mi kalıyorlar yoksa tahılları çok ince mi kırmak gerekiyor?
(Ne çok soruyu bir arada sordum.Ama kusura bakmayın, bunlar emeklemeye çalışan bir acemi ekmekçi soruları )

Eski 04-05-2011, 16:41   #264
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Red face

Teşekkür ediyorum.
Iyi tarafından bakmıştım, iyi oldu.
Objektif sağlam kalmış, o gördüğüm koruyucusu imiş.
Sorun yine pilde imiş

Eklenen Resimler

Eski 04-05-2011, 16:49   #265
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Küçük dilimler dikdörtgen bir cam kapta, büyükler yuvarlak borcamda ayni anda mini firinda piştiler
Belki biraz daha düşük ısıda birazcık daha yumusak bir hamur denenebilir, bilemiyorum ama bunlarda biraz kuruluk var belki.

Eski 04-05-2011, 17:12   #266
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Küçük bir açıklama, nohut mayasına ekşi mayadan daha fazla aşinayım.
"Nohut Ekmeği (tatlı maya ekmek)" başlığının son sayfasında aşina olduğum tarifi yazmıştım.

Eski 04-05-2011, 19:04   #267
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Kiraz hanım elinize sağlık harika olmuş.

Eski 04-05-2011, 22:25   #268
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Beş tahıllı mayayı hazırlarken tahılları robotta kırdıktan sonraki aşamada suyunu süzüp unu bu suyla mı mayalıyorsunuz (Arman Kırımlı öyle anlatıyor) yoksa tahıllar da ekmeğe dahil mi oluyorlar? Eğer ekmeğe giriyorlarsa taneli mi kalıyorlar yoksa tahılları çok ince mi kırmak gerekiyor?
(Ne çok soruyu bir arada sordum.Ama kusura bakmayın, bunlar emeklemeye çalışan bir acemi ekmekçi soruları )
Tahılları yumuşasın diye ılık suda bir gece bekletip, iyice şişirdikten sonra, sabahına robotta parçalıyorum. Ama çok ince partiküller halinde değil. Buğday unu ekleyip, mayalanmaya destek veriyorum.
Yoğururken tahıl parçalarını süzüp, ayırıyorum. Nohut mayalı ekmekte hamura nohut parçaları yakışıyor ama, beş tahıllıdan emin olamadığım için eklemiyorum. Zaten ilk mayalanmadan sonra ayrılan maya parçasında giderek azalan partiküller olacağı kesin
Sorunuz mantıklı idi, ayrıca mantıksız bile olsa yanıt alacağınız kesin, sonuçta birlikte eğleniyoruz

Eski 04-05-2011, 22:31   #269
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci Mesajı Göster
Bu ekmek pişirme maceralarını okudukça canım nasıl da ekmek yapmak istiyor. Denesem mi acaba?
Durduğunuz kabahat )) Defne Koryürek'ten ekmek tarifini ilk izlediğimde benim de canım çok çektiydi. O gün bu gündür de ekmek yapıyorum keyifle
Düşünsenize, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş eski ekmek yapma alışkanlığımızı geri getireceksiniz. Hem de içinde neler olduğunu bildiğiniz bir ekmeği afiyetle yiyor olacaksınız. Üstelik besin değeri yüksek bir ekmeğiniz olacak. Deneyin hadi!

Eski 05-05-2011, 07:51   #270
Ağaç Dostu

mandalinci's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Galeri: 6
Alıntı:
Durduğunuz kabahat )) Defne Koryürek'ten ekmek tarifini ilk izlediğimde benim de canım çok çektiydi. O gün bu gündür de ekmek yapıyorum keyifle
Düşünsenize, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş eski ekmek yapma alışkanlığımızı geri getireceksiniz. Hem de içinde neler olduğunu bildiğiniz bir ekmeği afiyetle yiyor olacaksınız. Üstelik besin değeri yüksek bir ekmeğiniz olacak. Deneyin hadi!
Teşekkürler yüreklendirmeniz için.

Hep ağır, kalın tencere/kap kullanılması gerekiyor gibi düşünüyordum, borcamda da oluyor galiba.

Ben tepside yaş maya ile denedim hep, çörek gibi birşey oluyordu.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025