View Single Post
Eski 03-05-2011, 19:27   #252
s.toprak
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Sevgili Arkadaşlar,
Sonunda ekşi maya ekmeğim başarılı oldu.
Burada yaptığımız düşünce paylaşımı faydalı oldu.

Katı hamur yapmayı denedim.
Ekolojik Üreticiler Derneği ve Kırkfırın adlı sitelerdeki kolay ekşi maya ekmek tariflerinden de yararlandım.
Ve bekleme surelerini oldukca uzun tuttum.

Bir gun once sabahtan mayayı buzdolabından çıkarıp, mutfak masasına aldım, mayayı bir sabah bir akşam en az iki kez besledim. Daha önce yaptığım gibi üzerini yogurt yapar gibi çıkı bezleri ile örtmedim. Altına sıcak su koymadım. Sadece borcamın kapağı ile örttüm. Kalorifer yanmayan mutfakta bekledi. Bu günlerde raporlarda Ankara'da dışardaki gündüz hava sıcaklığı 18- 19 veriliyor.

Bu sabah mayada yine minik hava kabarcıkları oluşmuştu.
Yukardaki sitelerdeki tariflerin ayni olmasa da benzer bir ölçü ile, iki su bardağı beyaz söke un, bir su bardağı tam bugday unu ve silme bir tatlı kaşığı tuzu karıştırdım. Sonra bu unu yogurma kabına eledim. Bir su bardağı mayayı una ekledim.

Bir kaç saniye ılıtılmış bir bardağa yakın içme suyu ile on dakika yogurdum.
Hamur böreklik hamurun kıvamında oluyor, üzerini sadece nemli bir pamuklu peçete ile örttüm, biraz peceteyi birazcik hamura degdi, ancak yapismiyor, bu hamur öncekiler gibi ele de kaba da fazla yapışmadı.

Hamur mutfakta ortalama 4- 5 saatsonunda bir misli büyüdü. İlk bir saatin sonunda hiç kabarmadığını görünce, biraz yükselttiğim sesimle " Tembeller gibi ve oturuyorsun kabarsana!" diyerek iki üç kez çıkıştım.

İnanmayacaksınız, kısa sürede kabarmaya başladı. ilk on dakikalık yogurma; 9.30- 10.00 da tamamlanmıştı. Bir misli büyümesi 12.00- 13.00 ü buldu.

13.00 te hamuru unladığım masaya aldım, elimi de unladim, hamuru ovalayıp oval beze yaptım, bıçakla ikiye kestim o sırada bu hamurun oklava ile açılacak kıvamda güzel bir hamur olduğunu farkettim. Hamurları zeytin yağı ile fırça yardımıyla hafifçe yağladığım ve un serptiğim borcamlara aldım üzerlerini yine sadece nemli pamuklu peçete ile örttüm.

Bütün çalışmalarım sırasında mutfak penceresi ya da içerdeki, başka bir pencereden hava oksijen aldı.
Yine bir pencereyi yarı açık bırakıp dışarı çıktım. Çıkarken saat belki 14.30- 15.00 ti 17.00 de eve geldiğimde hamurlar bir misli daha kabarmışlardı. Üzerlerini susam ve çörek otu ile süslerken indiler ne yazık. Ama bir süre sonra fırında fazla olmasa da yeniden kabardılar. Fırını önceden 225 derece ye getirdim.

Bu ısıyı 200 ye düşürdüğüm oldu; fırında kızarıncaya kadar piştiler. Sanıyorum ben ortalama bir saat pişiriyorum. Pişince ızgara üzerine çıkardım, üzerlerini peçete ile örttüm.
Ilınınca nasıl oduğunu görmek için kestim. Çıtır kabuklu, içi kabarmış ve pişmiş.
Şimdi sra bir de büyük turbo fırında deneme yapmaya gelecek.
Bakalım nasıl olacak.

Tuzsuz yediğim için bana silme bir tatlı kaşığı tuz yetiyor.
Bu ekmeğin tadı tatlı maya ekmeği de denilen nohut mayası ekmeğinden pek farklı olmuyor.

Iyi akşamlar, hoşça kalın.
Herkese güzel ekmekler, sağlıklı günler dilerim.
Semra Toprak F. Mefküre Ekici ikisi de ayni kişidir isimlerin hepsi bana aittir.

Düzenleyen s.toprak : 03-05-2011 saat 19:39 Neden: düzeltmeler
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön