| 
	
		
		
		
	         Sevgili Arkadaşlar, 
Sonunda ekşi maya ekmeğim başarılı oldu. 
Burada yaptığımız düşünce paylaşımı faydalı oldu. 
 
Katı hamur yapmayı denedim. 
Ekolojik Üreticiler Derneği ve Kırkfırın adlı sitelerdeki kolay ekşi maya ekmek tariflerinden de yararlandım. 
Ve bekleme surelerini oldukca uzun tuttum. 
 
Bir gun once sabahtan mayayı buzdolabından çıkarıp, mutfak masasına aldım,  mayayı bir sabah bir akşam  en az iki kez besledim. Daha önce yaptığım gibi üzerini yogurt yapar gibi çıkı bezleri ile örtmedim. Altına sıcak su koymadım. Sadece borcamın kapağı ile örttüm. Kalorifer yanmayan mutfakta bekledi. Bu günlerde  raporlarda Ankara'da dışardaki gündüz  hava sıcaklığı 18- 19 veriliyor. 
 
Bu sabah mayada yine  minik hava kabarcıkları oluşmuştu. 
Yukardaki sitelerdeki tariflerin ayni olmasa da benzer bir ölçü ile, iki su bardağı beyaz  söke un, bir su bardağı tam bugday unu ve silme  bir tatlı kaşığı tuzu karıştırdım. Sonra bu unu yogurma kabına  eledim. Bir su bardağı mayayı una ekledim. 
 
 Bir kaç saniye  ılıtılmış bir bardağa yakın içme  suyu  ile on dakika yogurdum. 
 Hamur böreklik hamurun kıvamında oluyor, üzerini sadece nemli  bir pamuklu peçete ile örttüm, biraz peceteyi birazcik hamura degdi,  ancak yapismiyor, bu hamur öncekiler gibi ele de kaba da  fazla yapışmadı. 
 
Hamur mutfakta ortalama 4- 5 saatsonunda  bir misli büyüdü.  İlk bir saatin sonunda hiç kabarmadığını görünce, biraz yükselttiğim sesimle " Tembeller gibi ve oturuyorsun kabarsana!"  diyerek iki üç kez çıkıştım. 
 
İnanmayacaksınız, kısa sürede kabarmaya başladı.  ilk on dakikalık  yogurma; 9.30- 10.00 da  tamamlanmıştı. Bir misli büyümesi 12.00- 13.00 ü buldu. 
 
 13.00 te hamuru  unladığım masaya aldım, elimi de unladim, hamuru ovalayıp oval beze yaptım, bıçakla ikiye kestim o sırada bu hamurun  oklava ile açılacak kıvamda güzel bir    hamur olduğunu  farkettim. Hamurları zeytin yağı ile fırça yardımıyla hafifçe  yağladığım ve un serptiğim borcamlara  aldım üzerlerini yine sadece nemli pamuklu peçete ile örttüm. 
 
Bütün çalışmalarım sırasında mutfak penceresi ya da içerdeki, başka bir pencereden  hava oksijen aldı. 
  Yine bir pencereyi  yarı açık bırakıp dışarı çıktım. Çıkarken saat belki 14.30- 15.00 ti 17.00 de eve geldiğimde hamurlar bir misli daha kabarmışlardı. Üzerlerini susam ve çörek otu ile süslerken indiler ne yazık. Ama bir süre sonra fırında fazla olmasa da yeniden kabardılar. Fırını önceden 225 derece ye getirdim. 
 
Bu ısıyı 200 ye düşürdüğüm oldu; fırında kızarıncaya kadar  piştiler. Sanıyorum ben ortalama bir saat pişiriyorum. Pişince ızgara üzerine çıkardım, üzerlerini peçete ile örttüm.  
Ilınınca nasıl oduğunu görmek için kestim. Çıtır kabuklu, içi  kabarmış ve pişmiş. 
 Şimdi sra bir de büyük turbo fırında deneme yapmaya gelecek. 
Bakalım nasıl olacak. 
 
Tuzsuz yediğim için bana silme bir tatlı kaşığı tuz yetiyor. 
Bu ekmeğin tadı tatlı maya ekmeği de denilen nohut mayası ekmeğinden pek farklı olmuyor. 
 
Iyi akşamlar, hoşça kalın. 
Herkese güzel ekmekler, sağlıklı günler dilerim. 
Semra Toprak F. Mefküre Ekici ikisi de ayni kişidir isimlerin hepsi bana aittir.  
		
		
		
                
		
		
		
		
			
				  
				
					
						Düzenleyen s.toprak : 03-05-2011 saat 20:39
					
					
						Neden: düzeltmeler
					
				
			
		
		
	 |