View Single Post
Eski 29-04-2011, 17:01   #250
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Sevgili Kiraz Hanım,
Tire'yi arayıp ekşi maya hakkında bilgi aldığımda, ekşi mayadan ekmek yapılmayacağını, ekşi mayanın (bizde pisi pisi derler) bişi yapmakta kullanıldığını söylediler.Orada ev ekmekleri
nohut mayası ile yapılıyor. Burada dışardan aldığımız Karadeniz ekmeklerinin üzerinde
"ekşi maya" yazıyor. Ekşi maya doğal bir maya olduğu için, fırıncılar buna "mayasız ekmek" de diyorlar. Yaptığım ekşi maya ekmeğinin bir dilimi ile kahvaltı yapıyorum, sanki dogal oldugu hissediliyor; tadının uzun süre ağızda kaldığını pek farketmedim ama doyurucu ve iç ısıtıcı oldugunu hissediyorum.Tadını ben de seviyorum. Denemeye devam edeceğim dilerim içi de bir gün istediğim gibi pişer. Olmazsa bir kere de nohut mayası deneyebilirim, sanıyorum nohut mayası her kullanım için yeniden yapılıyor. Ama o da ekşi maya gibi yeniden üretme yöntemiyle de denenebilir belki.
Bir de Sevgili Livadi'nin annesin yaptığı gibi daha katı hamur yapmayı deneyin isterseniz. En son ekmeğimi vıcık bir hamurdan yapmadım, daha sert bir hamur yaptım, içinin iyi pişmesi için dereceyi düşürdüm, gerekirse süreyi uzatabilirsiniz. Mayamın iyileşmesinin de etkisi olmuştur ama kıvam ve pişirmenin etkilediğini düşünüyorum.

Daha önce de demiştim, memnun kalana kadar yapa yapa kırk fırın ekmek yiyeceğim

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön