agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2007, 11:26   #151
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Büyük ihtimalle aşılı olmadığı için verim düşüktür. Ayrıca topraktaki besin azlığı da buna neden olabilir.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2007, 13:29   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Ben de balkonumda; en büyük boy peynir tenekesinde (tabii peynir tenekem dekoratif ahşap görünümlü folyo kaplı) meyvesine hayran olduğum bir ceviz ağacının meyvelerinden çimlendirdiğim iki adet ceviz fidesi yetiştiriyorum.

Bu yıl 2.yılları.

Bugün yarın fotoğraflarını çekip yollayayım size de.

Meyvesini tohum olarak kullandığım ana ağacın sahibi, o ceviz fidelerinin 22 yıl önce Maraş'tan getirildiğini söylemişti bana. Ondan dolayı imiş lezzeti ve rayihası...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 13:18   #153
/
 
Giriş Tarihi: 07-08-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
öncelikle hepinizi kutluyorum böyle bir paylaşım yaptığınız için sizden ricam
ben ankara da 5 dönüm bahçe içine ceviz ve badem fidanı dikmek istiyorum bunları nereden temin edebilirim bir de hangi cins ceviz ve badem uygun olur
arazinin konumu düz ova şeklinde şimdiden yardımmalrınız için teşekkürler

alpkaan06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2007, 09:18   #154
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sayın MSaygin,

Sorunuza teknik ve uzman cevabı veremem ancak kendi deneyimimimden bahsedersem, sanırım bir fikir verecektir. Çünkü, bir önceki mesajımda da yazdığım üzere, ben de sizin sorduğunuz gibi, ağaçtan meyveyi alıp çimlendirerek yeni bir fide elde ettim.

Yaptıklarım tam olarak şöyle:

1- Ağaçtan kopardığım ceviz inanılmaz lezzetli ve yağlı idi. Bayıldım ve "ben bundan nasıl türetebilirim?é diye sordum.

2- Bu forumu henüz tanımıyor olduğumdan dolayı, bir arkadaşım vasıtası ile bir ziraat mühendisine ulaştım, danıştım ve bana söylenen yöntemi tatbik etmek için işe koyuldum

3- Ceviz toplama döneminde (sanırım yaz ortası ve sonuna doğru) ağaçtan 8-10 tane kadar meyve topladım (çimlenmeme veya çimlenme sonrası kayıp riskine karşı).

4- Ceviz meyvesinin en dışındaki yeşil (hani uğraşırken elleri kına rengine boyayan ıslak, etli doku) dokuyu bıçak ile kazıyarak cevizin bildiğimiz ağaçsı kabuğuna ulaştım kabuğuna hiç zarar vermemeye azami itina ederek.

5- Bu hali ile yarım gün güneş gören bir pencere içinde, şimdi tam olarak hatırlamıyorum, sanırım birkaç hafta kuruttum. Meyvenin kabuğundan öte, içinin de iyice kurumuş olduğuna kanaat getirdiğim haftada; cevizleri alıp (ziraat mühendisi 'rutubetsiz ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza et' dediği için) yatak odamda çekmecelerden birinde, kışa kadar muhafaza ettim.

Bu noktadan sonrasını İstanbul koşulları için konuşuyorum.

6- Ocak sonunda bir akşam, kalorifere yakın bir konumda, büyükçe bir tasın içine ılık suya batırılmış büyük bir pamuk kütlesi koyup, cevizleri de onun içine yerleştirdim ve üstlerini ve yanlarını da o sulu pamuk kütlesi ile kapatarak 2 tam gün ılık su içinde pamuğa sarılı olarak beklettim.

7- Bir üstteki işlemi yaparken, aynı zamanda cevizleri çimlendmek üzere aktarmayı düşündüğüm saksının toprağını da bildiğim kadarı ile hazırlayıp; (saksı derin olsun) oksijenli sulu solüsyon (forumda oranları var; ona göre hazırladım) ile bolca YIKAR gibi suladım; iyice ıslaktı toprak. Saksıyı da dışarıda bıraktım ki, toprağın her yeri sudan nasibini alsın, hem de aşırı su süzülsün...

8- 2 günün sonunda; tüm cevizleri sulu pamuktan çıkarıp saksıdaki toprağın içine; toprak yüzeyinin yaklaşık 8-10 cm altına parmağımla iterek yerleştirdim. Yerleştirirken; cevizleri çeşitli açılarla yerleştirdim o konuda tam bir bilgi edinemediğim için; yani bir kısmını sivri uçları yukarıya gelecek şekilde, bir kısmını yere paralel, bir kısmını da sivri uçları aşağıya bakacak şekilde yerleştirmiştim. Ayrıca dikkatlice, kabukta çatlak oluşturduktan sonra toprağa gömmüştüm bazılarını da, çimlenme sonrası sürgün hareketi kolaylaşır belki diye...

Belki uzmanlarımız bu iki detayı netleştirebilirler; hangi açı daha iyidir veya kabuk çatlatma uygun mudur diye.

9- O noktadan sonra, saksıyı kışın soğukları geçene kadar muhafaza etmek üzere içeriye aldım; ve mart başına kadar bekledim. Bu arada tıoprağı sulamamaya, sadece nemini muhafaza edecek kadar az su vermeye özen gösterdim. Aksi takdirde çürüme olurmuş.

10- Baharın yaza bağlanmasıyla beraber topraktan mini mini ceviz sürgünleri çıkmıştı 5 tane. Şu an sağlıklı olarak sadece 2 adet kaldı. Diğerlerini kaybettim. Kalanların da fotoğraflarını bu başlığa ekleyeceğim inşaallah bu haftasonu.


İşte böyle.

Başarılar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
merhaba,

Pekala, tohumdan ceviz ekmeye karar verdik, beğendiğimiz bir ağaç da bulduk, tohum almak için.

Sonraki, işlemleri adım adım gözden geçirebilir miyiz;

1. Cevizin meyvesini yeşilken mi ekmemiz lazım toprağa, yoksa kurumasını mı beklemek lazım?

2.Tohum deyince ben doğrudan meyveyi anlıyorum ceviz için, cevizi olduğu gibi mi ekmek gerekiyor? Cevizi tonik vs. gibi her hangi bir sıvıya batırmanın faydası olur mu ekmeden önce?

3.Tohum ekimi için en ideal zaman hangisidir?

Ben torbaya ekip, mart başı gibi yerlerine almayı planlıyorum.

Teşekkürler.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 11:38   #155
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkürler, çok detaylı bir cevap olmuş

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Sayın MSaygin,

4- Ceviz meyvesinin en dışındaki yeşil (hani uğraşırken elleri kına rengine boyayan ıslak, etli doku) dokuyu bıçak ile kazıyarak cevizin bildiğimiz ağaçsı kabuğuna ulaştım kabuğuna hiç zarar vermemeye azami itina ederek.
Yani, yeşil kısmı tam olarak ayırdınız mı, yoksa sert kabuğa ulaşacak şekilde yaralar mı açtınız, onu da tam olarak netleştirebilir miyiz?

Konu iyice ciddileşti, 20 ağaç kadar mutlaka ekip, damlama da döşemeyi düşünüyorum.Yaylada bahçe işlerine yardımcı olan arkadaş, "merak etme ben sana 20 tane filizlendirir getiririm" dedi ama ben de öğrenip, doğru düzgün yapayım istiyorum

Yalnız bir konu var ki, aynı alan için 20 kadar da mavi ladin düşünmüştük, hepsini eylül sonunda dikeriz, damlamasını da döşeriz diye düşünüyorduk.Kepçe getirtip, 1 metrelik çukurlar açtıracaktık.Bu durumda takvim uymuyor, ya mavi ladinler de ilkbahar başına kalacak, ya da torbada ceviz bulmaya çalışacağım yaylada.

Selamlar,


Düzenleyen MSaygin : 13-08-2007 saat 11:42 Neden: ek
MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 13:00   #156
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Yeşil etli dış kabuğu tamamen soydum, traşladım; ceviz sert ahşap kabuğu ile kaldı sadece.

Bence, meyvesinin tadına beğendiğiniz, ana ağacında bol verim gördüğünüz bir ceviz ağacından, bahsettiğim yöntem ile kendiniz de çimlendirebileceksinizdir.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2007, 19:52   #157
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 41
Merhaba arkadaşlar,

Bu yazının bir kopyasını da ilgisi nedeniyle Badem Yetiştiriciliği forumuna gönderdim.

Ankara Polatlı'da 3 ayrı meyve bahçem var. 4 yıl önce bu işe merak sarıp önce 12 dekarlık olanı satın alıp 100 tane maraş-18 cevizi, 70 tane 2 yaşlı bodur kiraz, 70 tane paulownia, 30 civarında diğer fidanlardan diktim. İlk 2 sene tüm ağaçları ilkbahar geç donları vurdu. Çok şükür bu sene hem kiraz yedik, hem de aşı yeri sağlam kalan cevizlerden 25 tanesinde 5-10 tane ceviz meyvesi bulunuyor. (3 yıldır cevizlerde erkek çiçek olmamasına rağmen 500-600 m. uzaktaki başkalarının bahçelerinden gelen tozlarla döllenmiş...)

Sonradan aldıklarımdan ikinci 30 dekarlık bahçeme geçen sene 700 tane paulownia, 100 tane ceviz, 60 tane badem dikmiştim. Geçen sene ilkbahar deç donları cevizleri gene vurmuştu. Ancak bu sene su sorunu ve paulowniaların delik deşik olması (ağaç kakandan mı böcekten mi anlayamadım) nedeniyle ve de devlet teşvikinden yararlanabilmek için ancak mayıs başında paulowniaların yerine 472 adet badem diktim. Dikimde çok geç kaldığım için en fazla 90 tanesi sağ kaldı. Öte yandan ilk diktiğim bademlerde bile bu sene tek-tük meyve oldu.

Üçüncü 70 dekarlık bahçeme de kışın 1500 ocaklık badem ve ceviz tohumları ektim. Burada su olmadığı için tohumu tercih ettim. (Daha sonra çevirme aşısı yapmak üzere.) Ancak sulamada gecikmem (suyu tankerle taşıyorum) ve kargalar yüzünden şu anda 150 tanesi yaşıyor ve de pek gelişim gösteremediler...Gene seneye yarısı ceviz tohumu (bu defa katlama yaparak
ekeceğim) yarısı da ceviz fidanı dikeceğim. İnat bu ya...

Bu ilkbahar donlarına karşı edindiğim tecrübem şu dur: Arazi eğimli olacak mümkünse senden sonra 500-1000 metre daha eğim aşağı devam etmeli (Soğuğun akması için). Ayrıca cevizleri yüksekten taçlandırmak gerekmektedir.

Bu arada bazı sorularımda olacak:
1. Ceviz fidanlarını dinlenme dönemi başında (aralık ayında) dikmek istiyorum. Acaba 2007 güz dikimi için sertrifikalı ağaç teşviği devam ediyor mu?

2. Bedem fidanlarının gövdelerini sanırım tavşanlar kemiriyor. Bunun için bilinen bir önlem var mı?

3. Bademlerin, armut ve ayvaların yapraklarını ve taze sürgünlerini ilkbaharda sanırım yaprak biti olsa gerek (kibrit başı büyüklüğünde yeşil kabuklu ateş böceği gibi uçar böcekler) yemekteler. Birkaç gün daha geciksem neredeyse ağacı kurutacaklar. Bunlar için biyolojik mücadele biçimi var mı? Yoksa hangi ilacı salık verirsiniz.

4. Kirazlar için önerilen budama biçimini (önceki yılın sürgün uçlarını 1/3 oranında keserek) bademlere uyguladım. Fakat bademlerin taçları çok küçük kaldı. Herhalde bu şekilde değilde sadece dal seyreltme şeklinde budama yapmalıydım...

Bu hususlarda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Yaşar Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 11:56   #158
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yaşar Bey,

Badem yetiştiriciliğine gönderdiğiniz mesaj silinecektir. Bademle ilgili sorularınızı doğrudan badem başlığına sorunuz.

Ceviz başlığında da bademle ilgili sorularınız cevaplanamayacaktır. Meyve ağaçlarında budama ile ilgili müstakil başlığımız bulunmaktadır. Bu başlıkta genel olarak budama esaslarını bulacaksınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 21:03   #159
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 41
Mine hanım,

Uyarınız üzere bademle ilgili soruları o bölüme aktardım. Ancak ceviz ve badem yetiştiricileri genellikle her iki ürünü birlikte yetiştirdikleri için hem deneyimlerimi ve hem de sorunlarımı okuyucuların da ilgisini çeker ve onlara da yararlı olur düşüncesiyle aktarmıştım...

Özür dilerim.

Saygılarımla,

Yaşar Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 21:12   #160
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yaşar Bey, isteyenin aradığı bilgiyi başlığında bulması amacıyla bu kuralı getirdik.

Ceviz yetiştiriciliğinde 2007 güz dikimi için cevizde destekleme miktarı 10 da tek parça bahçe tesis edilecek olması koşuluyla 250 YTL/ da' dır.
2007 yılı güz dönemi için müracaatlar 01/10/2007 tarihinde başlayacak ve 31/12/2007 tarihi mesai bitimine kadar sürecektir.

Saygılar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 19:37   #161
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 41
Mine Hanım,
Çok teşekkür ederim. Sağolun

Yaşar Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2007, 10:43   #162
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-12-2006
Şehir: yalova
Mesajlar: 22
ceviz yetiştiriciliği ve Bahçe tesisi

sayın ceviz bahçesi tesis edenler .
Ceviz bahçesi tesis ederken. dikkat edeceğiniz hususlar.
Her yerde ceviz olur, diye bir şart yok eğer ekonomik olmasın istiyoranız önceden yerin toprağını inceletın, çünkü meyvecilik hem çok iyidir. hemde çok kötüdir. nedeni, uzun zaman beklemeyi gerektiren ve sabir isteyen bir iştir. Bunun için tesisi yaparken meyvenın çeşidi iklime uygunluğuna özen gösterilmesi çok önemlidir.
2- Fidan alırken rast gelen yerlerden almayın bilhass çok reklam yapan ve toplama bilgilerle fidan satanlara dikkat edilmesini hatırlatırım.selamlar Yavuz FERHATOĞLU 05055450077
E.MAİL : yceviz@mynet.com

yavuzceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 00:54   #163
ahm10
 
ahmet10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-12-2006
Şehir: KOCAELİ BALIKESİR
Mesajlar: 34
Merhaba
Ceviz ile ilgili internette bir çok siteyi gezdim. Ancak kafamda bazı sorular oluştu.
Ben Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yani daha çok akdeniz iklimi göstern bir bölgede dikim yapmak istiyorum. Bölgemiz zeytin bölgesi ve mandalina da yetiştiriliyor.
Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri. Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız? Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?
İzmir Tarım İl Müdürlüğü sayfasında Yalova çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saat olarak belirtiliyor. Sahil bölgelerinde dikilmemesi söyleniyor. Yalova da sahil bölgesi böyle bir durum varsa Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz?
Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor. Örnek yalova cinsi cevizler. Yan dallarda verimlilik ne demektir verime etkisi nedir, yerli ve yabancı cinslerin yan dallarda verim oranları nedir?
Badem de çiçek açmadan bahsediliyor. Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?
Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli.Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?
Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?
Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi?
Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?
Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler.

ahmet10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2007, 23:08   #164
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 41
Şeker-1 ve şeker-2 ceviz çeşitlerini kim selekte etmiş, özelliklerini nereden bulabiliriz, bunların aşılı fidanlarını yetiştiren var mı? Bilgisi olanların yardımını rica ediyorum.

Saygılarımla,

Yaşar Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 21:42   #165
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
merhaba bahçemde güzel bir ceviz ağacım var yaşını ve cinsini bilmiyorum ama cevizleri çok güzel. Benim sormak istediğim bu sene cevizleri taze iken tüketmek istedim bunun için yeşil kabukları hafif çatlamaya başladığında toplayacaktım fakat kabuklar beni şaşırttı buruştular ve bazıları karardı çürükte yok. Daha önce hiç böyle birşey görmedim normalde çatlayıp cevizi bırakması lazım ama öyle olmadı bilgi verirseniz sevinirim seneye aynı şeyi yaşamak istemiyorum.. Saygılar...

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2007, 20:39   #166
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: muğla
Mesajlar: 103
affedersiniz benim aklım karıştı. Nasıl mı? Şimdi cevizi tohumdan üretirsek aynı meyve mi olacak.Yani bir gün yolda uzak bir diyarda giderken bahçenin birinde çok güzel ,kocaman ve yağlı bir cevize denk gelsek ve bunu beğenip cevizleri eksek bizim beğendiğimiz aynı ceviz mi çıkar?Yoksa aşılama kesin şart mı?Eğer aşılama kesin şartsa Anadolunun çoğu yerinde söz konusu şekilde rastladığım çok lezzetli cevizlerin her biri aşılı mı?
Ama ben en azından kendi kayınpederimden biliyorum.Kilisten ve tarımla uğraşıyor.Kilisten cevizi alıp İstanbula ekmiş.Aynı cevizlerden tekrar İst'dan alıp şu anda Kiliste kendisinin uğraşması için aldığımız başka bir yere tekrar ekti ve kendisine sorduğumda aşılama yapmadığını bazı cevizlerin aşılamaya ihtiyacı omadığını söyledi.Aşısız olunca ürün vermeyen cinslere de rastlandığını ama bahsettiğm cevizlere aşı yapmadığını söyledi.Gerçekten de ist'daki bahçesindeki cevizler gümbür gümbür meyve veriyordu.
Sonuç olarak kafam karıştı.Yukarıda cevizden üretime ait olan yazıya bir cevap ya da ilave gelir diye bekledim ama olmayınca ben sorayım bari dedim.
saygılarımla

nrş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 11:12   #167
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-09-2007
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 1
Selam Ceviz Yetiştiriciliği Bilgi Verebilirmisiniz

uzmanlogo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 11:37   #168
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
uzmanlogo merhaba;

Nasıl bir yardım istiyorsunuz? Sorunuzu detaylandırabilir misiniz?

Bu arada; forumumuza hoş geldiniz...

Yeni gelen arkadaşların kendilerini tanıtmaları bekliyoruz. Öncelikle kendinizi "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." başlığında tanıtmanızı rica ederiz. O noktadan sonra, zaten bu forumun hassasiyetlerini (Özellikle de Türkçeye gösterdiğimiz özeni) görmeye ve bilgiyi paylaşmanın tadına varmaya başlayacaksınız. (Bahsettiğim o başlığa gitmek için koyu renkli ve altçizgili yere fare ile bir kez tıklamanız yeterli olacaktır).

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 18:50   #169
adnan nisli
 
Giriş Tarihi: 20-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
meyve fidancılığı

KONU:CEVİZ yetiştiriciliği hakkında arazi kiralaması,toprak seçimi ile ilgili yardımlarınızı rica eder;herkese başarılar dilerim

adnan nisli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 18:57   #170
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sn. adnan nisli

Bu konuda en kolay bilgi alabileceğiniz yer ceviz yetiştiriciliği başlığı olacaktır.

Bu tür bilgiler için; önce arama butonuna istediğiniz bilginin adını yazıp aratırsanız, isteğinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu konuyu şimdi oraya taşıyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 23:26   #171
Ağaçsever
 
ekip2004's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 80
Merhaba,6 da.ve üzerinde alana ceviz dikimi yapacak üreticiler için Tarım Bakanlığı 250ytl/da hibe yardımı yapmakta ayrıca proje kapsamında sulama,çevre koruma vs.harcamalara ekstra destek verilmekte.Bu konuda yoğun bir talep olduğundan tarım il ve ilçe müdürlüğü çalışanları yöreye uygun çeşit çalışmalarını takip etmekteler.Birçok meraklı 10 ad ağaç/da'dan 10 da yer yaparsam ,10 yıl sonra ağaç başına 150 kg ceviz alırsam,5ytl/kg fiyatından*15000kg=75000ytl yıllık alırım hesapları yapılıyor.Tarım il ve ilçe müdürlüklerine bence meraklılar uğramalı))):

ekip2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 11:55   #172
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Soruları Listeleyelim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
Merhaba

Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri.
Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız?

Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?

İzmir Tarım İl Müdürlüğü sayfasında Yalova çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saat olarak belirtiliyor. Sahil bölgelerinde dikilmemesi söyleniyor. Yalova da sahil bölgesi böyle bir durum varsa Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz?

Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor.

Örnek yalova cinsi cevizler. Yan dallarda verimlilik ne demektir verime etkisi nedir, yerli ve yabancı cinslerin yan dallarda verim oranları nedir?
Badem de çiçek açmadan bahsediliyor.

Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?
Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli.

Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?

Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?

Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi?

Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?

Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler.
Ahmet10 sorularını listeledim ve adım adım cevaplayalım.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:00   #173
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri.
Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız?
...
Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?...
Soğuklama ihtiyacı düşük ceviz çeşitleri tam olarak belli değildir. Yalnız, Prof. Dr. Nurettin Kaşka ve onun bir öğrencisi tarafından Hatay yöresinde bu konu ile ilgili bir seleksiyon çalışması yapılmıştır. 400-600 saat soğuklama ihtiyacı olan tipler seçilmiştir. Soğuklama ihtiyacı cevizlerde genel olarak 800-1100 saat olmakla birlikte daha düşük yerlerde de ağaçlar yaşayabilir ve verim verir ama tam verim potansiyelini gerçekleştiremezler. Bu konuda Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve ya İsmail Bey ile temasa geçerseniz size yardımcı olur sanırım . Sizin Bölgeniz için en iyi tecrübe onlarda.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:05   #174
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Ceviz ağaçları üzerine deniz etkisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz? ...
Ceviz ağaçları üzerine deniz etkisi;

1- Deniz kenarı yerlerde nisbi nemin yüksek olması nedeni ile ceviz içlerinin kararması gibi bir etki söz konusudur.

2- Yüksek nem nedeni ile ağaçlarda mantar (Antraknoz) ve bakteri enfeksiyonları (Ceviz yanıklığı) daha şiddetli olabilir.

3-Deniz kenarı olan yerlerde kış sıcaklıkları ılıman olduğu için soğuklama ihtiyacının karşılanması noktasında sorunlar yaşanabilir.

Yalova çeşitlerinin çeşit listesinden çıkarılma sebebi sanırım erken uyanmaları ve ilkbahar donlarının yaşandığı bölgelerde zarar görmeleri. Dolayısı ile düzenli ve tatminkar verim vermemeleri olabilir.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:18   #175
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor...
-Hesaplanmadığı için yazılmıyordur.
Yan dallarda meyve verme özelliği kolay hesaplanabilir ya da anlaşılabilir bir verim özelliği değildir.

-Yan dallarda meyve verme, çeşitlerin erken dönemde meyve verimi üzerinde etkili bir özelliktir. Yani yan dallarda meyve verimi yüksek çeşitler erken dönemde meyve vermeye başlarlar (çoğu zaman 4. ve 6. yıllardan itibaren).
Bu da bahçeye yapılan yatırımın erken dönemde geri alınmasına katkı sağlar.

-Bu özellikteki çeşitlerin verim potansiyelleri daha yüksektir. Ama olgun ağaçlarda bu özellik verim üzerinde ilk yıllarda olduğu kadar etkili değildir.
Yerli çeşitlerimiz arasında yan dallarda meyve verme özelliğine sahip bir çok çeşit ve de tipimiz vardır.


Aşağıdaki şekil cevizlerde meyve verme özelliklerini göstermektedir.

Name:  cevizlerde meyve verme tipleri.jpg
Views: 4369
Size:  27.3 KB

Zeyno waffle beğendi.
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:20   #176
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?...
Geç yapraklanan çeşitler aynı zamanda geç de çiçeklenirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
... Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli...
Bunun cevabı ne yapmak istediğinize, nerede ne yaptığınıza ya da yapmak istediğinzi bağlı olarak değişir!

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:28   #177
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?...
Mevcut küresel ısınma trendi ya da kuraklık şartları gözönüne alındığında bile sizin bölgeniz için kuraklık ciddi bir sorun değildir. Siz nemli bir iklimden (Deniz iklimi) bahsediyorsunuz. Sizin için su sadece yağışların eksik olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları için gereklidir , o da diğer bölgelerimize göre daha az gereklidir. Sizin ihtiyacınız yaz dönemi için ilave sulamadır ve bunun için makul bir miktarda su kaynağınızın olması gerekir. Yıllık yağışın 600 mm altında olduğu yerlerde ceviz için kesin olarak sulamaya ihtiyaç duyulur.

-Sizin için iki dikim yöntemi de kolay uygulanabilir. Ama yerinde tohum ekiminde aşılama için daha fazla zahmet çekersiniz. Tüplü saçak kök ile dikim sizin için daha kolaydır. Eğer tüplü fidanlarınız iyi ise, daha başarılı sonuçları diğer yönteme göre daha kolaylıkla alabilirsiniz.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:43   #178
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?...
Bu çeşitlerde kesinlikle apomiksiz yoktur. Mersin'de de apomiksiz iddiası ile fidan satışı yapıldığını duydum Bu konuda yeni, bahçe kurmak isteyenler dikkatli olsun, yanılmasınlar ve sakın almasınlar. Mersin deki iddia araştırılmamış ya da araştırılmaya gerek duyulmayacak kadar basit bir olaydır.

Kaman cevizlerinde de apomiksis olmadığı araştırma ile saptanmış durumdadır. Araştırma sonuçları 6. Ceviz Çalışma Grubu Toplantısında açıklandı. Aşağıdaki linkten de okuyabilrisiniz.

http://www.tagem.gov.tr/HABERLER/ceviz.htm

Türkiye bu iddialarla çok vakit kaybetti, yanlış yollara saptı, bazı üreticiler hatalarını yeni yeni anlıyorlar.
Bahçe kurarken en iyi yol ismine doğru, kaliteli ve yöremize uygun çeşitlerden fidan almak ve bunları kullanmaktır. Bu konuda geçmişi olan ve güvenilir kişilerden almak en iyi yoldur.
Çeşitlerin bölgelere göre uyumları, performansları henüz araştırlmakla birlikte çoğu bölgemizde üreticilerimiz çeşit performanslarını değerlendirecek birikime sahiptirler. Bu konuda iyi yetiştiricilerle ulaşmak ve onların tecrübelerini dinlemek ve anlamak en iyisidir.
Burada defalarca söylendi ve yine söylüyorum; çeşit tercihi bahçe kurma aşamasında en kritik karardır. Ceviz diğer meyve türlerine göre özel ikli istekleri ve hassasiyetleri olan bir türdür.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:46   #179
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi? ...
Orijinlerini ve özelliklerini dikkate alarak sizin bölgenizde yetiştirilebilir. Ama bu konuda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ile görüşmek en iyisi olacaktır. Maraş bölgesinde de çok iyi cevizler var. Sütyemez bunların bazıları için çeşit tescil başvurusunda bulunmak üzere.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 12:52   #180
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?...
Çöğür üretimi için illa da Balaban kullanmanız gerekmez. Diğer kültür çeşitleri ya da bulabildiğiniz herhangi bir ceviz ağacına ait meyvelerde olabilir. Balaban'ı diğerlerinden farklı yapan şey çöğür üretimi için uygunluğunun incelenmiş olmasıdır. Yani çimlenme oranları ve çöğür gelişmileri değerlendirilmiştir. Ama fidancıların bir bölümünün, 1 yılda aşılamaya uygun çöğür gelişimi gösterdikleri için Yalova-4 çeşidine ait cevizleri kullanıyorlar.

Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.

Bununla ilgili, Bursa daki fidan üreticileri ya da Yalova M.A. B.K.Araşt. Enst. İle temasa geçerseniz size yardımcı olurlar.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024