View Single Post
Eski 22-10-2007, 12:43   #178
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 Mesajı Göster
...Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?...
Bu çeşitlerde kesinlikle apomiksiz yoktur. Mersin'de de apomiksiz iddiası ile fidan satışı yapıldığını duydum Bu konuda yeni, bahçe kurmak isteyenler dikkatli olsun, yanılmasınlar ve sakın almasınlar. Mersin deki iddia araştırılmamış ya da araştırılmaya gerek duyulmayacak kadar basit bir olaydır.

Kaman cevizlerinde de apomiksis olmadığı araştırma ile saptanmış durumdadır. Araştırma sonuçları 6. Ceviz Çalışma Grubu Toplantısında açıklandı. Aşağıdaki linkten de okuyabilrisiniz.

http://www.tagem.gov.tr/HABERLER/ceviz.htm

Türkiye bu iddialarla çok vakit kaybetti, yanlış yollara saptı, bazı üreticiler hatalarını yeni yeni anlıyorlar.
Bahçe kurarken en iyi yol ismine doğru, kaliteli ve yöremize uygun çeşitlerden fidan almak ve bunları kullanmaktır. Bu konuda geçmişi olan ve güvenilir kişilerden almak en iyi yoldur.
Çeşitlerin bölgelere göre uyumları, performansları henüz araştırlmakla birlikte çoğu bölgemizde üreticilerimiz çeşit performanslarını değerlendirecek birikime sahiptirler. Bu konuda iyi yetiştiricilerle ulaşmak ve onların tecrübelerini dinlemek ve anlamak en iyisidir.
Burada defalarca söylendi ve yine söylüyorum; çeşit tercihi bahçe kurma aşamasında en kritik karardır. Ceviz diğer meyve türlerine göre özel ikli istekleri ve hassasiyetleri olan bir türdür.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön