Merhaba
Ceviz ile ilgili internette bir çok siteyi gezdim. Ancak kafamda bazı sorular oluştu.
Ben Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yani daha çok akdeniz iklimi göstern bir bölgede dikim yapmak istiyorum. Bölgemiz zeytin bölgesi ve mandalina da yetiştiriliyor.
Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri. Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız? Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?
İzmir Tarım İl Müdürlüğü sayfasında Yalova çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saat olarak belirtiliyor. Sahil bölgelerinde dikilmemesi söyleniyor. Yalova da sahil bölgesi böyle bir durum varsa Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz?
Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor. Örnek yalova cinsi cevizler. Yan dallarda verimlilik ne demektir verime etkisi nedir, yerli ve yabancı cinslerin yan dallarda verim oranları nedir?
Badem de çiçek açmadan bahsediliyor. Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?
Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli.Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?
Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?
Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi?
Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?
Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler.
|