View Single Post
Eski 10-08-2007, 09:18   #154
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Sayın MSaygin,

Sorunuza teknik ve uzman cevabı veremem ancak kendi deneyimimimden bahsedersem, sanırım bir fikir verecektir. Çünkü, bir önceki mesajımda da yazdığım üzere, ben de sizin sorduğunuz gibi, ağaçtan meyveyi alıp çimlendirerek yeni bir fide elde ettim.

Yaptıklarım tam olarak şöyle:

1- Ağaçtan kopardığım ceviz inanılmaz lezzetli ve yağlı idi. Bayıldım ve "ben bundan nasıl türetebilirim?é diye sordum.

2- Bu forumu henüz tanımıyor olduğumdan dolayı, bir arkadaşım vasıtası ile bir ziraat mühendisine ulaştım, danıştım ve bana söylenen yöntemi tatbik etmek için işe koyuldum

3- Ceviz toplama döneminde (sanırım yaz ortası ve sonuna doğru) ağaçtan 8-10 tane kadar meyve topladım (çimlenmeme veya çimlenme sonrası kayıp riskine karşı).

4- Ceviz meyvesinin en dışındaki yeşil (hani uğraşırken elleri kına rengine boyayan ıslak, etli doku) dokuyu bıçak ile kazıyarak cevizin bildiğimiz ağaçsı kabuğuna ulaştım kabuğuna hiç zarar vermemeye azami itina ederek.

5- Bu hali ile yarım gün güneş gören bir pencere içinde, şimdi tam olarak hatırlamıyorum, sanırım birkaç hafta kuruttum. Meyvenin kabuğundan öte, içinin de iyice kurumuş olduğuna kanaat getirdiğim haftada; cevizleri alıp (ziraat mühendisi 'rutubetsiz ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza et' dediği için) yatak odamda çekmecelerden birinde, kışa kadar muhafaza ettim.

Bu noktadan sonrasını İstanbul koşulları için konuşuyorum.

6- Ocak sonunda bir akşam, kalorifere yakın bir konumda, büyükçe bir tasın içine ılık suya batırılmış büyük bir pamuk kütlesi koyup, cevizleri de onun içine yerleştirdim ve üstlerini ve yanlarını da o sulu pamuk kütlesi ile kapatarak 2 tam gün ılık su içinde pamuğa sarılı olarak beklettim.

7- Bir üstteki işlemi yaparken, aynı zamanda cevizleri çimlendmek üzere aktarmayı düşündüğüm saksının toprağını da bildiğim kadarı ile hazırlayıp; (saksı derin olsun) oksijenli sulu solüsyon (forumda oranları var; ona göre hazırladım) ile bolca YIKAR gibi suladım; iyice ıslaktı toprak. Saksıyı da dışarıda bıraktım ki, toprağın her yeri sudan nasibini alsın, hem de aşırı su süzülsün...

8- 2 günün sonunda; tüm cevizleri sulu pamuktan çıkarıp saksıdaki toprağın içine; toprak yüzeyinin yaklaşık 8-10 cm altına parmağımla iterek yerleştirdim. Yerleştirirken; cevizleri çeşitli açılarla yerleştirdim o konuda tam bir bilgi edinemediğim için; yani bir kısmını sivri uçları yukarıya gelecek şekilde, bir kısmını yere paralel, bir kısmını da sivri uçları aşağıya bakacak şekilde yerleştirmiştim. Ayrıca dikkatlice, kabukta çatlak oluşturduktan sonra toprağa gömmüştüm bazılarını da, çimlenme sonrası sürgün hareketi kolaylaşır belki diye...

Belki uzmanlarımız bu iki detayı netleştirebilirler; hangi açı daha iyidir veya kabuk çatlatma uygun mudur diye.

9- O noktadan sonra, saksıyı kışın soğukları geçene kadar muhafaza etmek üzere içeriye aldım; ve mart başına kadar bekledim. Bu arada tıoprağı sulamamaya, sadece nemini muhafaza edecek kadar az su vermeye özen gösterdim. Aksi takdirde çürüme olurmuş.

10- Baharın yaza bağlanmasıyla beraber topraktan mini mini ceviz sürgünleri çıkmıştı 5 tane. Şu an sağlıklı olarak sadece 2 adet kaldı. Diğerlerini kaybettim. Kalanların da fotoğraflarını bu başlığa ekleyeceğim inşaallah bu haftasonu.


İşte böyle.

Başarılar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
merhaba,

Pekala, tohumdan ceviz ekmeye karar verdik, beğendiğimiz bir ağaç da bulduk, tohum almak için.

Sonraki, işlemleri adım adım gözden geçirebilir miyiz;

1. Cevizin meyvesini yeşilken mi ekmemiz lazım toprağa, yoksa kurumasını mı beklemek lazım?

2.Tohum deyince ben doğrudan meyveyi anlıyorum ceviz için, cevizi olduğu gibi mi ekmek gerekiyor? Cevizi tonik vs. gibi her hangi bir sıvıya batırmanın faydası olur mu ekmeden önce?

3.Tohum ekimi için en ideal zaman hangisidir?

Ben torbaya ekip, mart başı gibi yerlerine almayı planlıyorum.

Teşekkürler.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön