View Single Post
Eski 18-08-2007, 19:52   #157
Yaşar Aydın
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: Polatlı
Mesajlar: 41
Merhaba arkadaşlar,

Bu yazının bir kopyasını da ilgisi nedeniyle Badem Yetiştiriciliği forumuna gönderdim.

Ankara Polatlı'da 3 ayrı meyve bahçem var. 4 yıl önce bu işe merak sarıp önce 12 dekarlık olanı satın alıp 100 tane maraş-18 cevizi, 70 tane 2 yaşlı bodur kiraz, 70 tane paulownia, 30 civarında diğer fidanlardan diktim. İlk 2 sene tüm ağaçları ilkbahar geç donları vurdu. Çok şükür bu sene hem kiraz yedik, hem de aşı yeri sağlam kalan cevizlerden 25 tanesinde 5-10 tane ceviz meyvesi bulunuyor. (3 yıldır cevizlerde erkek çiçek olmamasına rağmen 500-600 m. uzaktaki başkalarının bahçelerinden gelen tozlarla döllenmiş...)

Sonradan aldıklarımdan ikinci 30 dekarlık bahçeme geçen sene 700 tane paulownia, 100 tane ceviz, 60 tane badem dikmiştim. Geçen sene ilkbahar deç donları cevizleri gene vurmuştu. Ancak bu sene su sorunu ve paulowniaların delik deşik olması (ağaç kakandan mı böcekten mi anlayamadım) nedeniyle ve de devlet teşvikinden yararlanabilmek için ancak mayıs başında paulowniaların yerine 472 adet badem diktim. Dikimde çok geç kaldığım için en fazla 90 tanesi sağ kaldı. Öte yandan ilk diktiğim bademlerde bile bu sene tek-tük meyve oldu.

Üçüncü 70 dekarlık bahçeme de kışın 1500 ocaklık badem ve ceviz tohumları ektim. Burada su olmadığı için tohumu tercih ettim. (Daha sonra çevirme aşısı yapmak üzere.) Ancak sulamada gecikmem (suyu tankerle taşıyorum) ve kargalar yüzünden şu anda 150 tanesi yaşıyor ve de pek gelişim gösteremediler...Gene seneye yarısı ceviz tohumu (bu defa katlama yaparak
ekeceğim) yarısı da ceviz fidanı dikeceğim. İnat bu ya...

Bu ilkbahar donlarına karşı edindiğim tecrübem şu dur: Arazi eğimli olacak mümkünse senden sonra 500-1000 metre daha eğim aşağı devam etmeli (Soğuğun akması için). Ayrıca cevizleri yüksekten taçlandırmak gerekmektedir.

Bu arada bazı sorularımda olacak:
1. Ceviz fidanlarını dinlenme dönemi başında (aralık ayında) dikmek istiyorum. Acaba 2007 güz dikimi için sertrifikalı ağaç teşviği devam ediyor mu?

2. Bedem fidanlarının gövdelerini sanırım tavşanlar kemiriyor. Bunun için bilinen bir önlem var mı?

3. Bademlerin, armut ve ayvaların yapraklarını ve taze sürgünlerini ilkbaharda sanırım yaprak biti olsa gerek (kibrit başı büyüklüğünde yeşil kabuklu ateş böceği gibi uçar böcekler) yemekteler. Birkaç gün daha geciksem neredeyse ağacı kurutacaklar. Bunlar için biyolojik mücadele biçimi var mı? Yoksa hangi ilacı salık verirsiniz.

4. Kirazlar için önerilen budama biçimini (önceki yılın sürgün uçlarını 1/3 oranında keserek) bademlere uyguladım. Fakat bademlerin taçları çok küçük kaldı. Herhalde bu şekilde değilde sadece dal seyreltme şeklinde budama yapmalıydım...

Bu hususlarda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Yaşar Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön