29-12-2010, 15:39 | #1381 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2010
|
Alıntı:
Bir de uygun yer bulabildiniz ise ne mutlu çünkü Ek 19-1 no.lu tamim çıktıktan sonra artık karadeniz bölgesinde kalmadı umarım Trakya bölgesinde vardır. |
|
29-12-2010, 16:03 | #1382 |
Yeni Üye
|
Ceviz
Arkadaşlar iyi günler; forumda epeydir yazamıyordum? araştırmasını yapıp bazı sonuçlar aldığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. İnternet te tohumdan ceviz üretimi diye yazdığımda baktığım pek çok sitede yastıklama yöntemiyle üretildiğinden bunun da 60-90 gün arasında çatlama ve kök salımından bahsediliyor idi. Biz bu süreyi kısaltmak için belki bu forumda yazışanların hepsinin ama benim daha önce bilmediğim bir yöntem kullandık. şöyleki; tam olgunlaşma döneminde yeşil kabuğundan kendimiz soyduğumuz cevizler içerisinden ağırlık ve parlaklığından karar verdiğimiz cevizleri damızlık olarak seçerek bir kovanın içerisinde yaklaşık 3 hafta su içinde beklettik iyice şişipte ağızlarını açanları, altı göz göz delik bir kasanın içerisine en alta çakıl onun üzerine inşaat kumu serip düzledik, sıralar halinde cevizleri ek yerleri alta gelecek şekilde yatay olarak yerleştirip cevizler kapanacak kadar tekrar inşaat kumu ile kapatıp, cevizlerin kalınlığının iki katı kadar sera toprağı ile beklettiğimizde ilk ceviz tohumumuzu 3. hafta sonunda kök olarak bir hafta sonra da yaprak olarak gördük tümünün çıkması 5. hafta sonunda oldu yani bu internette yazılanların yarısı kadar bir süre olduğu için sizlerle paylaştım. Bir de özellikle kendi çevremdeki şu ceviz iyi bundan dik yok bu ceviz daha iyi ondan dik, aşılı fidan sana maddi kayıptan başka ne sağlayacak gibi söylenceleri yıkmak ve ileriye yönelik olarak tahsisini aldığım araziye deney yapmak amacıyla bu fidanları dikeceğim. |
29-12-2010, 16:22 | #1383 |
Yeni Üye
|
Ceviz türü seçimi
Sayın Lilium size bir sorum olacak Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım. Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir. İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı? Şimdiden teşekkürler. |
29-12-2010, 18:43 | #1384 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-12-2010
|
arkadaslar gumuşhanr için en uygun turu yazabilecek arkadas varsa çok memnun olurum.lütfen yardımcı olun |
29-12-2010, 22:07 | #1385 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Konumuza gelecek olursak, sinop'un iklim şartlarını bilmiyorum, yazın sıcaklık kışın soğuklama değerleri nedir. Ceviz çok da toprak secici bir ağaç değil, ama derin ve humuslu topraklar da daha iyi kök çalışması yaptığından daha iyi gelişim daha iyi verim alınıyor, Örneğin: Aynı bölgede aynı ırk bir cevizden bir tane derin humuslu kumlu bir toprağa ek, bir tanede toprağın yarım metre bir metre altı kireç olan veya çatlayan çorak bir toprağa ek, ikiside aynı ırk olmasına rahmen arasında çok farklar olacağını göreceksin.(Bu diğer türler içinde geçerlidir.) Bir diğeri, bazı bölgelerde geç donlar oluyor ve bizim yerli ırklarımız yalova bilecik(vs) erken uyanan çeşitler uyandıkları dönemde bir kaç saatlik ayaz don uyanan filizin donmasına ve meyvasız bir sezon geçirmelerine neden oluyor. meyvasız dönem sadece dondan değil tabi ki, dozlayıcılar da önemli.(Bu gibi olayları takip etmeyenlerde benimkiler şu kadar yıl oldu meyva bağlamıyorlar diyebiliyorlar.) Bu nedenle şu şurada olur, bu burada olmaz demek, karşıdan gazel okumaya benzer. Bunu en iyi şu şekilde yapabilirsiniz, bir elinize bölgenizin iklim şartlarını ve toprak yapısını alırsınız, diğer elinize de ceviz türlerini alır ve eksileri eler artıları düşünürsünüz. Benim chadleri tercih etmemin en büyük sebeblerinden biri geç uyanması, geç donlardan etkilenmemesi etkilense bile yüzde oranı çok düşük, ikinci neden verimliliği, üçüncü neden albeniliği,düzgünlüğü iriliği, gerek kabuklu görünümü, gerek iç ceviz olarak her iki şartlarda da favorim. Bir arkadaşımız daha önceki mesajlarda sormuş yeni gördüm cevap veremedim. Alıntı:
Fidancılarla konuştuğum zaman pek önermiyorlar, neden dediğim zaman da ya iç kurduna çok hassas ya meyvayı iyi doldurmuyor diyorlar, ya da ellerinde fidan üretimi yok, bilemiyorum. Bundan dolayıdır ki, bende işkilliyim. Ben chadler ekmeye niyetlendiğim zaman elinde chadler fidanı olmayanlar da chadler için aynı şeyi söylemiştiler, şimdi chadler fidanı üretiyorlar aynı şeyi şöylemiyorlar. Bölgemizde bir kaç tanede olsa yetişmiş pedro var fakat benim değil, gerek iç kalitesi olsun gerek iç doluluğu olsun gibi net bilgilere sahip değilim. Gözümle görmeden inanmam sözünün takipcisiyim. Bölgemizde sırf pedro olarak kurulan kapama bahçe de var, fakat tam olarak meyvaya yatmadığı için çok kesin bir şeylerde söyleyemiyorum, bazen verimlilikleri ile ilgili resimler koysam da bunlar ön görüşlerimden öteye geçemez. |
||
30-12-2010, 03:54 | #1386 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2010
|
*** Sinova 57 izninle yer tahsisi hakkında tecrübelerinizden faydalanmak isterim,çünkü aklımda birkaç soru işareti var. Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.Ne civarda olduğunu tahmin ediyoruz fakat tam yerini öğrenebileceğimiz bir devlet birimi bulamadık.ilçe orman şefliği ve bağlı birimleri dolaştım fakat hiçbiri haritasını açarak ''şurasıdır'' diye söleyemiyor.Siz yeri nasıl tespit ettirdiniz? hangi makamlar yardımcı oldu? bilgi verirseniz sevinirim Birde,başvuruyu ilçe orman şefliğine yapıcam sizce uygunmudur? Verdiğiniz başvuru dilekçesinin genel olarak bir örneğini yazabilirmisiniz? ve dilekçe yanında vermemiz gereken belge,harita ya da kroki gibi bişeyler varmıdır? Tecrübeli biri olarak aydınlatırsanız sevinirim Şimdiden teşekkürlerr |
30-12-2010, 06:46 | #1387 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Sayın Selcukdemirci22 dilekçenizi Orman Bölge müdürlüğüne yaparsanız işler daha hızlı yürüyor.Ama önce yeri tespit etmelisiniz.Yer tespit olayı sadece ve sadece ordaki şef ve memurun iyiniyetine bağlıdır. Çünkü kanun onlara yer gösterme yükümlülüğü getirmemektedir.Müracatta kroki ve harita istiyorlar.En son olarakta MTA dan sahada maden izni olup olmadığının yazısını istiyorlar. Bu hafta biz yeni dilekçe verdik.Bu uygulamalar bölge müdürlüklerinin iyi niyetine göre farklılık göstermektedir.Bundan sonra bu konuda yazışmaları özel ağaçlandırma bölümü var orman diye başlayan bölümde orda yazarsaka konu karışmaz. Düzenleyen Avanos : 30-12-2010 saat 15:01 |
30-12-2010, 10:51 | #1388 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir. |
30-12-2010, 11:10 | #1389 |
Ağaç Dostu
|
Sertifikalı fidan dikimi mecburiyeti olduğu için emin olmamakla birlikte çoğu yabancı çeşit için sertifika verilmemekte tarım tarafından. |
30-12-2010, 13:07 | #1390 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Devletten arazi kiralayacaklar, arazinin bulunduğu bölgedeki köy muhtarlığının veya köy sakinlerinin olumluluğunu almaları kendi menfaatlerindir, zira köylünün olumsuz bakması durumunda verecekleri zararı göz önüne almalılar. |
|
30-12-2010, 13:16 | #1391 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
30-12-2010, 19:09 | #1392 |
Yeni Üye
|
sn. Lilium yanlız şöyle bir durum var,babam doğma büyüme o köyden,köyün çoğu ve de muhtar akrabamız,babamın ikameti orada ve şu an o köyde çiftçilik yapmakta.ama yine de muhtar yerleri saklamakta ısrar ediyo ekemeyelim diye,sizin dediğiniz gibi bende yok sende de olmasın mantığı var,yer yok diyo bize.diğer köy halkı ne düşünür bilemiyorum,ama yakında kokusu çıkar.çünkü yerleri araştırdım baya,ve yavaş yavaş tüm köylü duyacaktır kulaktan kulağa,tepkileri ozaman görebiliriz.ama yine de babamın o köyden olması bize avantaj sağlarmı? |
30-12-2010, 19:39 | #1393 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2008
|
Alıntı:
***** ekimden sonra sakladıgınız yerin sıcaklıgı kac derece idi sinan bey? |
|
30-12-2010, 19:41 | #1394 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
30-12-2010, 20:04 | #1395 |
Ağaç Dostu
|
Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar. |
30-12-2010, 20:05 | #1396 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için. |
30-12-2010, 21:16 | #1397 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ic verimi dusuktur hafiftir. |
|
30-12-2010, 21:26 | #1398 |
Ağaç Dostu
|
İllerin soguklanma sureleri varmı sizde son 3 yıl olarak? |
31-12-2010, 03:34 | #1399 |
Yeni Üye
|
arkadaşlar, yabancı bazı çeşitlere sertifika verilmiyor demişsiniz sertifikalı chandler varmı ülkemizde? ben 1500 tane dikmek istesem fidancılara önceden sipariş etmemmi gerekiyo yoksa ellerinde hazır bulunduruyorlarmı acaba? |
01-01-2011, 01:17 | #1400 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
01-01-2011, 08:09 | #1401 |
Ağaç Dostu
|
İç verimin düşük olması iç verimi yüksek olan çeşitten birim alanda daha az ürün alınacak demek değildir. |
01-01-2011, 21:04 | #1402 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
05-01-2011, 21:33 | #1403 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2008
|
AŞILI CEVİZ AĞAÇLARI dikimden sonra mutasyona uğrarmı? Bu konuda bilgisi olan uzman arkadaşlar tecrübelerinizi paylaşırsanız yararlı olacak. |
10-01-2011, 00:33 | #1404 |
Ağaç Dostu
|
Daha önce bahsetmiştim, bir arkadaşıma kapama ceviz bahçesi kurma çalışmalarımız var diye, bu çalışmalara başlandı ve hızla devam ediyor, hava koşullarını göz önüne alarak mümkün olduğu en hızlı en kısa bir sürede en uygun olduğu şekilde ceviz fidanlarını yerlerine koymak. İlk etepta ottuz dönüm olarak planlanıp arazinin ekim planı çıkarılarak işe başlandı, İki buçuk dönümlük bir kısmı ev için ayrıldı, geri kalan bölüme 500 fidan dikebileceğiz. Bugün, ekeceğimiz aralık mesafeleri tespit edilerek, araları dip kazan dediğimiz alet ile yeri patlattık, yarın fidan cukurlarını kepçe ile derince kazdırıp üst toprağı alta, alt toprağı üste gelecek şekilde kazıma başlıyoruz. İnşallah fırsat bulurum da bir kaç fotoğraf çeker ve ekim safhalarını fotoğraflarla anlatmaya çalışırım. |
10-01-2011, 10:52 | #1405 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Hayırlısı olsun sayın lilium....çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....deneyimlerinizden bizi mahrum bırakmayın.... Bende Yaşar Akça hocanın kitabını aldım baştan sona okuyorum şuan ...sizin arkadaşınızın bir kaç sene gerisindeyim ) |
10-01-2011, 16:25 | #1406 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2010
|
aynı süreçten geçmişiz. ben de riper yerine dipkazan yaptırttım. ama şu kepçe işi çok tuzluya geliyor bilgin olsun lilium, her bir fidan için ayakları yere sabitleme, çukur nizami açam vs gibi sebeplerden dolayı süre çok uzuyor. ben şimdi çukurları kapattırıyorum. yaklaşık1 aydır açıktı. dk başına yerine çukur başı anlaştınız umarım. |
11-01-2011, 00:01 | #1407 |
Ağaç Dostu
|
Bugünkü çalışmamız da epey yorucuydu, dün çektirdiğimiz dip kazandan sonra yerin altı taş taban düşüncesi ile bugün kepçe çalışmalara başladı, 1,5-2 metre genişlik 1,5 - 2 metre derinliklere inilerek taban güzel bir şekilde kırılarak, az da olsa bazı yerlerde ki taşlar çıkarıldı temizlendi, üst toprağı alta gelecek şekilde çukurlar tekrar dolduruldu. Ceviz ekecekler çukurları kepçe ile açtırmalarında çok büyük yarar ve faydası olduğunu bilmelerini isterim, ne burgu ile açtırmaya benziyor ne de belle kürekle açtırmaya. Maliyetin de çok fark etmeyeceği kanısındayım, elle veya burguyla açtırsam üç aşağı beş yukarı aynı maliyetlere gelecek kepçenin saati 70 liradan anlaştık, oparatörümüz canavar gibi çalışıyor, bir işçi yövmiyesi 50 lira, bir işçinin bir günde açacağı çukuru o bir saatte daha fazlasını açıyor, derinliği genişliği toprağı gevşetmesi de çabası. Çalışmalarımızdan bir kaç fotoğraf koyayım, Dipkazan çektirirken Kepçenin çalışmaları |
11-01-2011, 16:26 | #1409 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Başvuruyu da siz garantiye alın İldeki varsa orman bölge müdürlüğüne eğer yoksa orman işletme müdürlüğüne yapın ki engller kolay aşılsın. ilk etapta dilekçe ekinde; yerin kadastro paftası üzerinde işaretli krokisi ile müracatınız yeterli sonrası oldukça uzun meşakkatli ve bir o kadar da masraflı bir yoldur. Altta da dilekçe örneği var tel ve T.C. No yerleri ilave olduktan sonra birebir aynısıdır kolay gelsin ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SİNOP 6831 sayılı Orman Kanununun 57’nci maddesi ve bu maddeye dayanarak 09.10.2003 tarihli ve 25254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ağaçlandırma Yönetmeliğinde, 30.04.2009 tarihli ve 27215 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler doğrultusunda Bakanlıkça yayımlanan 23.07.2009 tarihli ve 19 nolu tamime göre, İlimiz, Merkez İlçesi Bostancılı Köyünde, Sinop Hava Alanın güney istikametinde bulunan, 2 Pafta, 490 Parsel no.lu ve 78,885 m² yüzölçümlü ve orman vasıflı taşınmaz malın krokide işaretli olan yaklaşık olarak 30.000-35.000 m²’lik bölümüne, özel ağaçlandırma amaçlı ağaç (Ceviz, kestane, vb) dikmek istiyorum. Gereğini saygılarımla arz ederim. 15/03/2010 Nizamettin ALTAY ADRES : Bostancılı Köyü Karagöl Mevkii No:1 /SİNOP T.C.No: Tel: Ekler : Ek-1 Yerleşim Yeri ve Adres Belgesi Ek-2 Kroki örn. Ek-3 Uydu görüntüsü |
|
11-01-2011, 16:35 | #1410 |
Yeni Üye
|
Orman arazilerinde yabancı ceviz türlerinin yapılamayacağına ilişkin hüküm yok sadece Tarım yabancı türlere destek vermiyor şöyle anlatalım 30 dönüm araziye yerli ırk ceviz diktin ve Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ettin projeli olursa 6.000TL destekleme alırsın projeli değilse 3.000 TL (2010 yılı fiyatlarıyla) ve yerli ırkları Tarımdan alırsan %50 indirimli alırsın yine örnek Projeli yapana Sinop Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılında 4,00.-TL'ye maal ettiği ceviz fidanını 2,00.-TL'ye sattı. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|