View Single Post
Eski 30-12-2010, 21:16   #1397
tarimbilisim
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar.
Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

tarimbilisim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön