View Single Post
Eski 29-12-2010, 22:07   #1385
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sinova57 Mesajı Göster
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.
Sevgili Sinova57, daha önce belitmişimdir ama bir kez daha belirteyim, ben çiftçi çocuğu bir esnafım, öyle engin bilgilere de sahip değilim, fidancı falan da değilim. Ama bu gidişle başlayacağım galiba, en büyük nedende fidancıların ne olduğu beli olmayan fidanları sırf satayım diye bu budur deyip veriyor, nasıl bir vijdandır ki, aldıkları paraları kursaklarından geçiriyorlar anlayamıyorum.

Konumuza gelecek olursak, sinop'un iklim şartlarını bilmiyorum, yazın sıcaklık kışın soğuklama değerleri nedir.
Ceviz çok da toprak secici bir ağaç değil, ama derin ve humuslu topraklar da daha iyi kök çalışması yaptığından daha iyi gelişim daha iyi verim alınıyor, Örneğin: Aynı bölgede aynı ırk bir cevizden bir tane derin humuslu kumlu bir toprağa ek, bir tanede toprağın yarım metre bir metre altı kireç olan veya çatlayan çorak bir toprağa ek, ikiside aynı ırk olmasına rahmen arasında çok farklar olacağını göreceksin.(Bu diğer türler içinde geçerlidir.)
Bir diğeri, bazı bölgelerde geç donlar oluyor ve bizim yerli ırklarımız yalova bilecik(vs) erken uyanan çeşitler uyandıkları dönemde bir kaç saatlik ayaz don uyanan filizin donmasına ve meyvasız bir sezon geçirmelerine neden oluyor. meyvasız dönem sadece dondan değil tabi ki, dozlayıcılar da önemli.(Bu gibi olayları takip etmeyenlerde benimkiler şu kadar yıl oldu meyva bağlamıyorlar diyebiliyorlar.)

Bu nedenle şu şurada olur, bu burada olmaz demek, karşıdan gazel okumaya benzer. Bunu en iyi şu şekilde yapabilirsiniz, bir elinize bölgenizin iklim şartlarını ve toprak yapısını alırsınız, diğer elinize de ceviz türlerini alır ve eksileri eler artıları düşünürsünüz.

Benim chadleri tercih etmemin en büyük sebeblerinden biri geç uyanması, geç donlardan etkilenmemesi etkilense bile yüzde oranı çok düşük, ikinci neden verimliliği, üçüncü neden albeniliği,düzgünlüğü iriliği, gerek kabuklu görünümü, gerek iç ceviz olarak her iki şartlarda da favorim.

Bir arkadaşımız daha önceki mesajlarda sormuş yeni gördüm cevap veremedim.
Alıntı:
Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir
Pedro çok beğendiğim verim olarak çok iyi verim veren bir ırk (Nacizane benim önerim) görünüm olsun diye bahçelerinin önüne ekeceklere önerdiğim bir ırk.

Fidancılarla konuştuğum zaman pek önermiyorlar, neden dediğim zaman da ya iç kurduna çok hassas ya meyvayı iyi doldurmuyor diyorlar, ya da ellerinde fidan üretimi yok, bilemiyorum. Bundan dolayıdır ki, bende işkilliyim.
Ben chadler ekmeye niyetlendiğim zaman elinde chadler fidanı olmayanlar da chadler için aynı şeyi söylemiştiler, şimdi chadler fidanı üretiyorlar aynı şeyi şöylemiyorlar.
Bölgemizde bir kaç tanede olsa yetişmiş pedro var fakat benim değil, gerek iç kalitesi olsun gerek iç doluluğu olsun gibi net bilgilere sahip değilim. Gözümle görmeden inanmam sözünün takipcisiyim.
Bölgemizde sırf pedro olarak kurulan kapama bahçe de var, fakat tam olarak meyvaya yatmadığı için çok kesin bir şeylerde söyleyemiyorum, bazen verimlilikleri ile ilgili resimler koysam da bunlar ön görüşlerimden öteye geçemez.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön