![]() |
|
![]() |
#1682 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Bakın arkadaşımız lilium da Gönen'li ve cevizlerinin maşallahı var. Sevgili lilium pedrolar çok güzel görünüyor, bakalım bizim bahçedeki de seninkiler gibi olacak mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Altı yedi yaşlarına geldiğinde de böyle olacaklar. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2011
|
Resimler çok güzel,içim gittti doğrusu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2009
|
2. yazındaki cevizler
2.yazını yaşayan cevizlerin gelişimi gayet iyi. 1 metre civarında sürgün gelişimleri var.Bazı fidanlarda birer,ikişer, meyvesi var. bazılarında hiç yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Ağaç Dostu
|
resimlere devam
Bu yıl mayıs ayının sonuna kadar ot kontrolu iyiydi.Sonradan biçme veya ilaçlama yapamadık.Ama önümüzdeki yıl ilkbaharda nasip olursa tarlayı otları ile beraber sürdüreceğim.Fotoğraflardaki şapkalı abimiz köyümüzün ceviz aşısı konusunda kendisini en iyi şekilde yetiştirmiş olan yaptığı her aşısı tutan İsmail Özdemir 'dir. Ayrıca şekil budamasında da bana çok yardımı olmuştur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 |
Ağaç Dostu
|
tohumdan ekilenler
Bunlarda tohumdan ektiğim cevizler. Bu sene otuz cm oldular. Bütün fidanlara 15 günde bir su veriliyor. Temmuz ayında birer çay bardağı azot gübresi verdim ve çapaladım. Başka hiç bir bakım yapılmıyor. Son fotoğrafda ceviz işinde beni sürekli destekleyip yalnız bırakmayan eşime ait. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Ağaç Dostu
|
Evet sayın Lilium bunlar sık sık sizden destek alarak yetiştirmeye çalıştığım 2. yazını yaşayan 50 adet chandler ,10 adet pedro , 10 adet fernor ve 280 ocak tohumdan ekilen çöğür cevizler...(Fidanlar Muharrem Yavaş orjinlidir.) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1692 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2011
|
Resimleri gördükçe içimdeki heyecan daha fazla artıyor.Bir an önce seneye yazın gelmesini bekliyor ve bahçemdeki dikilecek cevizlerin gelişimini merak ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1693 |
Ağaç Dostu
|
Aşı
Sayın lilium çöğürler yaklaşık 2 karış civarındalar. Bu boyda aşı olmaz diye biliyorum.Eğer çöğürler aşı olabiliyorsa hangi aşı olur ve nasıl olur? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Ağaç Dostu
|
"Sayın lilium çöğürler yaklaşık 2 karış civarındalar. Bu boyda aşı olmaz diye biliyorum." Olmaz olurmu, bu boyda çift ağızlı çakıyla durgun göz aşısı yapılır, baharda sürgün verir. Bence, ceviz için tutma yüzdesi en yüksek aşı. İki karış boya ulaşan çüğürler dip kısımları kalem kalınlığında olmaları gerekir, bu kalınlığı ulaşan çüğürler aşı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1695 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2010
|
ekim yapmadan evvel 10 dönüm araziye komple eskimiş-yanmış keçi gübresi attırdım. (yaklaşık 30 ton) şimdi çok pişmanım: yabani otlarla başa çıkamaz oldum. 1 haftada diz hizasına ulaşıyorlar. bıktım. fidanların dibinden de çıkıyorlar fidanların güneşini kapatıyorlar. bazı fidanlar büyümez oldu. özetle çok kötü bir deneyim oldu. eğer kısmet olursa bir sonrakine sadece dip kazık ve sadece açılan çukura gübre şeklinde yapıcam. kitabına göre yapalım dedik kendimize eziyet ettik...hala yaşama mücadelesi veren 10 tane fidan var...adam tutup açtırdık hepsini, bakalım noolucak... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1696 | |
Ağaç Dostu
|
Çöğürler
Alıntı:
Ayrıca yeni aşılarda chandlerin yerine fernora biraz ağırlık versem mi diye henüz karar veremedim.Seneye kadar fernor olayını netleştiririm diye düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Ağaçsever
|
Merhaba, Ocak ayında 30-40 cm ortalama boyunda tüplü olarak ektiğimiz chandler fidanlar 7 aylık oldular. Çoğunlukta oldukça güzel gelişme gösterdiler. 3 hafta once kurduğumuz damla sulama sistemi ile ortalama 3-4 günde bir, 2 saat kadar suluyoruz. Hatta bazıları 1 metre boyu bile geçti. Hatta aşağıda resmini gördüğünüz bir tanesinde ceviz görmek şaşırtıcı ve güzel bir sürpriz oldu ![]() ![]() Fakat ne yazık ki %1-2 kadar hiç gelişme göstermeyenler de oldu. Onları yenileyecez başka care yok. Öte yandan %7-8 kadar fidan grubu ise oldukça değişik bir grupta yer alıyor. BUnların da resimlerini paylaşmak istiyorum. Belki sizde bu tip durumlar olmuştur: Fİdanın kök kısmı gayet iyi ve sağlıklı görünüyor, hatta ufak sürgünler ya da sürgün uçları vermeye başlamış durumda. Fakat fidanın uç kısmı kurumuş durumda. Öyle ki sürgünlerin yapraklarında da bazı kurumalar var. Bunu yukardaki bir mesajımda "yaşam mücadelesi" oalrak tanımladım ama merak ettiğim şey; bu bir hastalık mıdır? eğer hastalık ise ne hastalığıdır ve en önemlisi çaresi nedir? Buyrun resimler. Fidanın alt-üst gövdesindeki renk farklılıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. (ortalama 140-160KB dosya büyüklüğü vardır) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen WM1TR : 08-08-2011 saat 09:57 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
|
Merhaba; Bu konu hakkında engin fikirlerinize ihityacım var bahçemde bulunan 2 ve 3 yaşındaki ceviz ve kayısı ağaçlarım topraktan çıktıkları kısmını 360 derece şeklinde fareler kemirdiler o kısımda hiç kabuk kalmadı.,Yaz başında bir sıkıntı yoktu.Şimdi yapraklar kurumaya başladı.Ağacın özü hala canlı.Bu ağaçlar kurtarılırmı.Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Ağaç Dostu
|
Bu şekilde kalırsa kurtarılma şansları yok, daha erken ilk gördüğünüz anda belki kurtarılabilirlerdi, daha tazeyken diğer ağaçlardan alaçağınız kabukla, bir nevi yama göz aşısı yaparak kabuk iletişimini sağlanabilirdiniz. Yinede şansınızı denemenizi tavsiye ederim, Şu günlerde ağaçlar güzel kabuk vermekteler, diğer ağaçlardan dallarından alacağınız kabuğu ve koyacağınız yeri düzgünce kesip yerleştirin, aşı bantıyla sarın (hava almaması gerekir). İşlemi yaptığınız ağaçın dallarını da biraz sertce budayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1700 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Sayın tbozkoyun79; Yaprakların kurumaya başlaması fidanların geleceğini olumsuz etkilendiği belli. Az bir kabuk bağlantısının olması durumunda bu bölgelere aşı macunu sürülüp, güneş yakmaları önlenir; zamanlada kabuk yarasını kapatabilirdi. İnşallah mevcut zarar durur ve fidanlarınız toparlar. Kemirme yaralarının altındaki bölgelerden yeni filiz sürgünler çıkıyorsa; bunları kollayıp büyütelim derim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Ağaç Dostu
|
Sayın WM1TR, chandler da ilk yıl meyva görmek beni şaşırtmıyor artık, doğal geliyor hatta göremezzem fidandan şüpheleniyorum. Toprağınızın durumunu bilmiyorum ama sulamalarınız çok sık gibi geldi. İlk resimdeki çok güzel gelişim göstermiş, alt dalı alabilirsin. ![]() Renk değişikliği dediğin fidanın sürgün aralığıdır zararlı bir şey değil. ![]() Derhal kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız. ![]() Fidanları ektiğiniz yıl üç dört göz bırakıp kesseydiniz bu kadar kuruma göreceğinizi sanmıyordum, yeni ekilen uzun bir gövdeyi kök besleyemiyor, artı bu uzun yapraksız bir gövde güneşe maruz kalıyor, kesmeye kıyamıyorsanız en azından kireç ya da sulu bazlı boyalarla boyamakta fayda var. Alt resimde yaşam mücadelesi veriyor dedikleriniz. Bana göre 1- güneş zararı 2- su kesmesi Gelişmiyorlar diye çok mu suladınız bilemiyorum. Şu sıcak geçen günlerde gövdelerini boyarsanız hiç değilse bundan sonrakilere önlem almış olursunuz. Bunların işi iyice bitmiş adam olacaklarını sanmıyorum. yeni fidan dikmenizi öneririm. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Sayın tbozkoyun aynı sorunla bende karşılaştım malesef elma ağaçlarımın 15 tanesini bu şekilde heba oldu.Tedbirini daha önceden almak gerekiyordu.Ağaçların gövdesini subazlı beyaz boya ile boyasak böyle bir sorunla karşılaşmazdık.Ancak ceviz ağacını farenin kemirmesi ilginç.Çünkü ceviz ağacının kabuğu acıdır.Farenin pekte ilgileneceğibir yiyecek değil.Demekki çok aç bırakmışınız.)))) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Genç fidanlarda bu tür kemirilmeler ağaç altların da yüksek ot bitki ya da fasulye türü sık ve yüksekce oluşan bitki örtüsünün altında bu tür fare kemirilmeleri görülür, genç fidanların çevresinde buna benzer durumları oluşturmamalıyız. İkinci bir altarnatif, kök çevresini filim şeridiyle sarmalıyız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1705 |
Ağaçsever
|
Sn.Lilium, verdiğiniz hızlı cevap için çok teşekkür ederim. damla sulama ile 3-4 günde bir kez ve her sulamada ortalama 2 saat kadar suluyoruz. süre ve miktar az mı çok mu bilmiyorum. bizimkisi göz kararı: toprak kurudukça suluyoruz: tercihimiz az ve ama sık sulama. yani fidanlarda su stresi yaratmamak. artık herhalde hafta bir kez sulamaya geçecez gibi. toprak konusunda bir sıkıntımız yok çok şükür. çok verimli çıktı. kurtarabildiklerimizi önerdiğiniz şekilde üstten kesicez. minik sürgünlere yol verecez. kurtarmadıklarımız için ise özyeşil fidanlığın yolunu tutacaz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlk yıl çok önemli, çukur toprağı oturuşmamış fidanlara aman kurumasın aman yer çatlamasın diyerek bolça sulamak, iyi oturuşmamış çukur toprağı farkında olmadan çok su emmekte bu defa da şu kesmesi dediğimiz durumla karşılaşılıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Peki, ben de bir soru sorayım: Mayıs ayında ektiğimiz tüplü fidanların bazılarının üstündeki dal ve yapraklar kurudu. Ancak kimilerinde aşının üstünden ve çoğundan da aşının altından yeni sürü verdiğini görüyoruz. Bu durumda Sayın Lilium'un da belirttiği gibi fidanı söküp yerine yenisini mi yapmak gerekir? Yoksa sadece altındaki sürgünleri budasak, macunla kapatsak tekrar aşı üstünden sürgün verir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1708 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar önce neden dal ve yapraklar kuruyor bunu bulmalıyız, araştırmalıyız nedenlerini düşünmeliyiz, eksik yapılan bir şeyler var ki, kuruyorlar, bunu burda bu şekilde sorarak tam doğru bilgi veremeyiz. Şundandır da diyemeyiz, bir çok nedenleri vardır, bu nedenleri daha önceki yazılarımızda paylaştık. Nasıl bakım yaptığınızı, eksik mi, fazla mı, bunu en iyi bilen sizlersiniz. " kimilerinde aşının üstünden ve çoğundan da aşının altından yeni sürü verdiğini görüyoruz." Aşının üstünden patlayanları üst kısmını kesiniz aşı maçunuyla kapatınız. Alt kısmından patlayanlar varsa ve bunların gelişimleri iyiyse bunlara gelecek yıl tekrar aşı yapılabilir. "altındaki sürgünleri budasak, macunla kapatsak tekrar aşı üstünden sürgün verir mi?" Aşı üstü sağlam olsaydı zaten sürgün verirdi, aşı üstünden sürgün vermeyip alttan veriyorsa kök sağlam ama aşıda bir problem var demektir. Fotoğraflıyabilirseniz daha net bir şeyler söylenebilinir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-08-2011
|
selam herkese .. ben kaman a yakın bir bölgede 15 dönüm ceviz tohumundan yerli ceviz diktim. fidelere 3 er adet tohum koymuştum. 10x8 aralığında dikim yapmıştım 2010 yılı kasım ayında diktiğim cevizlerin %70 i çıkmış durumda , çıkan fidelerde genellikle 3 taneside çıkmış boş olanlar ise hiç çıkmamış, bu 3, erli olanlardan bir kısmını boş olan yerlere taşımam gerekiyor, 1- bu boşluklara taşımayı ne zaman yapmalıyım 2- pedro cinsinden 10 gözeye 10 adet dikim yapsam faydalı olurmu 3- bu tarla için devlet desteği alabilirmiyim (su sistemi, etrafının çevrilmesi v.b) 4-benim ektiğim tohum cevizleri kaman cinsine yakın olsada daha lezzetli ve iri cevizimizin ismi yok nasıl isim alabilirim(kaman-1 , yalova1, şebin , gibi) 5-bu zamana kadar 4 defa suladım ne aralıklarda sulama yapmam gerek şimdilik kafama takılan sorular bunlar bir anda fazla soru sormayayım ![]() Düzenleyen ramazanaydın : 16-08-2011 saat 21:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Ben sadece 3 nolu soruyu cevaplayım.Bu alan için destek almanız mümkün değil. Sadece ÇKS kayıt olup işletme kredisi alabilrisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|