![]() |
|
![]() |
#1321 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2010
|
Bahçe gelişmi açısından bilenlere bir sorum olacak, Fidanları ektik, gövdeyi 15-20 cm kadar su bazlı boya ile boyadık. gübresini suyunu hepsini verdik Asıl iş aslında bundan sonra başlıyor. Ceviz fidanlarına verilmesi gereken standard ilaçlar var mıdır? Hangi hastalıklara karşı hangi ilaçları vermeliyiz? Fidanın güçlü olması ve hastalık tutmaması için, aynen çocuklarımıza minikken standart bazı aşıları yaptırdığımız gibi, fidanlara hangi standart ilaçlamaları yaptırmalıyız? hem hastalıktan koruyan hem de verim arttıran ilaçlar var mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1322 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2008
|
standart ilaç.Bordo bulamacı atacaksınız . %20 lik teknik bordo bulamacı. il **** ilce tarım mdurulugunde recetesini yazdırabilir ve ilac bayiinden alabilrisnz. ne zaman atılır yaprakların tamamı döküldüğünde kasım sonu aralık bası gibi. diğeride agac gozleri sistiğinde patlmadan once atılır.faydasi mantari hastalıklara karsı korur agaci ve agcin gozlerini sivadıgı icin agaci 10 15 gun gec uyandırrarak dona karsıda korumus olur. bunun haricinde gorulen antraknoz hastalığı varsa farklı ilac ve farklı zmanlarda uygulanır.Böcek zarari icinde farklı ilaclar bocek turune gore uygulanır. Toprak analizi yaptıran varsa bu konuda da yardımcı olabilirim.Gnelde ph cok yuksek oluyor kurulan bahcelerde ve organik madde zayıf oluyor bunlara dikkat edin.baharın yaprak gubresi sıvı halede uygulayabilirsiniz. unutmadan fidanı dikimle 140-160 cm den kesim yapmayı unutmayın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1323 |
Ağaç Dostu
|
http://www.lecooke.com/Images/Fruits...alnut(RGB).pdf Chandler için ; self fertile ve zone 8 diyor ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1325 |
Ağaç Dostu
|
kendine verimli ve bölge 8 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1326 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2009
|
Oğlumun (lise öğrencisi) çevirisine göre; Chandler için 900 saat soğuklama zamanı, kendine verimli, en olgun zamanında boyuda yaklaşık 12 m , enden yayılması da (taç genişliği) yaklaşık 11 m gibi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1327 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1328 |
Ağaç Dostu
|
Protandry ozelliğindedir chandler yani tozlayıcıya ihtiyaç duyar. http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-cesitleri/ Ankarada yetişmez demek cok yanlis. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1329 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-06-2010
|
Alıntı:
Ayrıca sizce Ankara nın iklimiyle haritada verilen 8. bölgenin iklimi aynı mı? Haritada bölgeleri ve sıcaklık aralığı vermiş! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1330 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
http://www.modbee.com/2010/10/31/140...projected.html selam cevizci arkadaşlar ceviz hasadı görmek isterseniz bir göz atın... ainos zone-8 e bir baktım da 32 derece enleminden 45 derece enlemine kadar olan yerler için geçerli hem denizel hemde karasal bölgeleri içine almış durumda. buda ankara 40 enleminde ve karasal olduğu için bence uygun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1331 |
Ağaç Dostu
|
Zone 1 Below -45.6 C Below -50 F Betula glandulosa (dwarf birch) Empetrum nigrum (black crowberry) Populus tremuloides (quaking aspen) Potentilla pensylvanica (Pennsylvania cinquefoil) Rhododendron lapponicum (Lapland rhododendron) Salix reticulata (netleaf willow) Zone 2 -50 to -40 F -45.6 to -40 C Betula papyrifera (paper birch) Cornus canadensis (bunchberry) Elaeagnus commutata (silverberry) Larix laricina (eastern larch) Dasiphora fruticosa (shrubby cinquefoil) Viburnum opulus var. americanum (American cranberry-bush) Zone 3 -40 to -30 F -40 to -34.5 C Acer saccharum (sugar maple) Elaeagnus angustifolia (Russian olive) Hydrangea paniculata (panicle hydrangea) Juniperus communis (common juniper) Lonicera tatarica (Tatarian honeysuckle) Malus baccata (Siberian crabapple) Parthenocissus quinquefolia (Virginia creeper) Spiraea x vanhouttei (Van Houtte spirea) Thuja occidentalis (American arborvitae) Zone 4 -30 to -20 F -34.5 to -28.9 C Berberis thunbergii (Japanese barberry) Juniperus chinensis (Chinese juniper) Ligustrum obtusifolium subsp. suave (Amur privet) Ligustrum vulgare (common privet) Parthenocissus tricuspidata (Boston ivy) Taxus cuspidata (Japanese yew) Zone 5 -20 to -10 F -28.9 to -23.3 C Acer palmatum (Japanese maple) Cornus florida (flowering dogwood) Cotoneaster microphyllus (small-leaf cotoneaster) Deutzia gracilis (slender deutzia) Euonymus fortunei (winter-creeper) Rosa multiflora (multiflora rose) Zone 6 -10 to 0 F -23.3 to -17.8 C Buxus sempervirens (common boxwood) Cedrus atlantica (Atlas cedar) Hedera helix (English ivy) Ilex opaca (American holly) Ligustrum ovalifolium (California privet) Prunus laurocerasus (cherry-laurel) Taxus baccata (English yew) Zone 7 0 to 10 F -17.8 to -12.3 C Acer macrophyllum (bigleaf maple) Rhododendron Kurume Group (Kurume azalea) Ilex aquifolium (English holly) Zone 8 10 to 20 F -12.3 to -6.6 C Arbutus unedo (strawberry-tree) Choisya ternata (Mexican orange) Olearia x haastii (New Zealand daisy-bush) Pittosporum tobira (Japanese pittosporum) Viburnum tinus (laurustinus) Zone 9 20 to 30 F -6.6 to -1.1 C Asparagus setaceus (asparagus-fern) Eucalyptus globulus (Tasmanian blue gum) Fuchsia hybrids (fuchsia) Grevillea robusta (silky-oak) Schinus molle (California pepper-tree) Syzygium paniculatum (Australian brush-cherry) Zone 10 30 to 40 F -1.1 to 4.4 C Bougainvillea spectabilis (bougainvillea) Cassia fistula (golden shower) Corymbia citriodora (lemon-scented gum) Ficus elastica (rubber plant) Ensete ventricosum (Abyssinian-banana) Roystonea regia (royal palm) http://www.lecooke.com/cms/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1332 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi elbetteki amerikaya göre verilen bu verileri türkiye icin almamız basta en buyuk hata olur.Bizim ülkemizde üniversiteler arastırma esntitülerin yapacagı su haritanın benzeri.Elimizde bu harita olsa hangi enlem hangi boylamda hangi cesit onerilir,yukselti haritaları olsa buna uygun cesit onerilse kimse abd deki verilere bakmak durumunda kalmazdı.mehmet sutyemez hocanın yapraklanma htablosu var gercekten cok sey ifade ediyor butur tablo grafik verileri olmalı elimizde.Chandler tozlayıcıya ihtiyac duyar bunu tartismanında anlamı yok hele abd haritası uzerindeki grafiklerle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1333 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
|
Merhaba chandleri araştırma enstitüsünden sordum özellikle kıyı bölgeleri için öneriliyor.İç bölgelerde meyve olur ama içini dolduramaz deniyor.Verimini bende gördüm ama kaliteli olmadıktan sonra ekmek mantıklımı diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1334 |
Ağaç Dostu
|
Gerçek ceviz fidanı satıcıları da, chandler için Ankara uygun değil diyor. Türkiye'de Chandleri övenler; şimdiye kadar Ankara gibi karasal iklimlerden değil, kıyı bölgelerden çıktı. Evet chandler verimli ama iç bölgelerde bu verimlilik kaliteli cevizi de beraberinde getiriyor mu işte tüm sorun bu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1335 |
Ağaç Dostu
|
siz ankaranın hangi ilçesinde bahçe kurmak istiyorsunuz?verileri bir iletin bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1336 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2010
|
arkadaşlar merhabalar kolay gelsın bilgili arkadaşlardan bılgı almak ıstıyorum AFYON SİNANPASA ilçesınde kara step kışları soguk ve karlı yazları sıcak ve kurak ıklım ozellıgıne sahıp ortlama 1000 rakımda 5 dekar alın aldım fıdan arazısı olarak degerledırmek ıstıyorum bunun içinde en uygun ceviz dikimi yapmak istıyorum tıcarı olarak bır tesıs olacak benım için su kod etutu ortalama yuzey kodundan 9 metre altta ve alan duz ova arkadaşlar bu alana uygun olarak en guzel hangı ceviz çeşitini dıkebılırım bılen arkadaşlar varsa yardımcı olabılır mı sımdıden tesekkurler canlı meyve yapısına sahıp dayanaklı ıklıme ayak uydurması onem teskıl etmektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1337 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2010
|
Ankara Akyurt icin hangi turu ya da turleri onerirsiniz?
Ankara Akyurt icin hangi turu onerirsiniz. Gectigimiz senelerde donlar yuzunden epey bir fidan zarar gordu. Bahce konum itibariyle biraz cukurda kaliyor. Arazi sulak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1338 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ce...leri/chandler/ kahramanmaraş sütçü imam sütyemez hocanın verileri 930 metrede chadlerden alınan verimin californiya ile karşılaştırılması. yorum sizin... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1339 |
Ağaç Dostu
|
Kahramanmaraş'ın ortalama değerleri. http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...aspx?m=K.MARAS Yani Ankara-karasal iklimle, Kahramanmaraş'ın iklimi farklı. Her iki ilin en düşük sıcaklıklarına bir göz atarsak; Ankara Ocak ve Şubatta -21,5 görmüş. Kahramanmaraş ise -7 ve -9 da kalmış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1340 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1341 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Maması cümlenizi hiç anlayamadım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1342 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunun haricinde -21 olan yerde a cesidi de olsa b cesidi de olsa fidan zarar gorur ozellikle genc fidanlarda . sistem basit ilkbahar gec donları goruluyorsa gecci cesitler don sorunu yoksa yerli cesitler şebin bilcek vb chandler 900saat soguklanma olayıda enaz min bu karsilanmalı anlamındadır.600-1500 saat aralıgı alinirsa 600 saat altında soguklnam olmayan yerlerde sıkıntı cıkacaktır |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1343 |
Ağaç Dostu
|
1250 metre civari sanırım rakım ceviz yetiştiricliği icin musait.Cesit olarak don problemi varsa chandler ve fernor dikmenizi oneririm.tozlayıcılarıda franquette ve fernette.7/1 oranında olmalı tozlyıcı ve ceist oranı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1344 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-hakkinda/ 4. CEVİZİN EKOLOJİK (İklim ve Toprak) İSTEKLERİ 4.1. İklim Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (25- 350C) isterler. 400C den yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açabilmektedir. Ceviz bitkisi genelde –200Cden düşük sıcaklarda zarar görmekteyse de –400C’ye kadar dayanabilen çeşitler vardır. Bunun yanında tomurcuk döneminde –10C, tam çiçeklenme dönemindeki –30C ve küçük yeşil meyve döneminde –10C den düşük sıcaklıklar zararlı olabilmektedir. Soğuklardan zararlanma konusunda düşük sıcaklığın derecesi, düşme hızı, süresi gibi etkenler önemli rol oynar. Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.20C nin altında 500- 2000 saat arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1345 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-11-2010
|
Sayin tarimbilisim Konu hakkindaki bilgi eksikligimi maruz gorun lutfen. Tozlayici neden gerekiyor? Yani bu tozlama isini dogadaki bocekler arilar zaten yapmiyor mu? Yoksa bu tur bir dogal tozlama olayinda, tozlanan cicek sayisi dusuk olacagindan verimi arttirmak icin (yani daha fazla cicegin tozlanmasini saglamak ve bir agactan elde edilecek urun miktarini arttirmak adina) mi tozlayici agaclara ihtiyac oluyor? Tozlama amaciyla dikilen tozlayici fidanlar da ceviz veriyorlar mi yoksa gorevleri sadece tozlamak mi ? Bunlari sorma amacima gelirsek; verdiginiz cevapta cesit/tozlayici oranini 7/1 olarak vermissiniz. bundan anladigim 7 cesit fidan dikilirse en az bir adet de tozlayici dikilmesi gerekiyor. Diyelim ki 7+1 toplam 8 fidan ekecek alanimiz yok. Bu durumda cesit sayisi ne olursa olsun bunlardan birisinin illaki tozlayici mi olmasi gerekiyor. Mesela 3 adet toplam fidan icin 2 adet normal cesit ve 1 adet tozlayici gibi. Yoksa olmasa da olur mu? Bir diger sorumda fidan alimini nereden yapacagimiz ile ilgili olacakti. Ne kadar dogruluk payi vardir bilemiyorum ama ne zaman Ankara iklimine kiyasla daha iliman iklimi oldugunu dusundugum bolgelerden fidan getirtip ektigimde fidanlarin tutma ve buyume konusundaki basari yuzdesinin dusuk oldugunu gozlemledim. Ne zaman ki Ankara iklimine gore daha soguk iklim yasayan bolgelerden fidan getirttigimde ise bu fidanlardaki basari oranin ise herzaman daha yuksek oldugunu gozlemledim. Bu gozlemimde sizce dogruluk payi var midir yoksa tamamem tesaduf mudur? Bunda dogruluk payi varsa bulundugum bolgeye kiyasla herzaman icin iklim olarak daha sert kislarin yasandigi bir bolgede yetismis bir fidani satin almayi ve dikmeyi tercih ederim kendi adima. Bu bahsettiginiz turlerin de (chandler, fernor, franquette) cesitleri var gordugum kadariyla (chandler1, chandler2, 3 ve 4 gibi). Benim acikcasi aradigim kabugu elle kolay kirilabilecek ince cinsler. Bunlardan hangisini tavsiye edersiniZ bu anlamda? Cok soru sordugumun farkindayim. Zaman ayirip yanitlayabilirseniz cok memnun olurum. Saygilarimla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1346 |
Ağaç Dostu
|
Doğada arı ruzgar tozlamayı saglayan araclar bu farklı ceviz ve diğer meyvelerde tozlayıcı kullanılır cunku daha kaliteli daha cok meyve almak icin gereklidir.dusunun uzun boylu bir insan var kısa boylu bir kadın var cocuklar cok uzun olmayabilir ama 2side uzun olursa yani genetik yapı olarak uygun ve ust derecede ise cocuklar uzunolur.Bunun gibi meyvelerde daha ustun verim alabilmek icin tozlayıcı ihtiyacı duyar chandler icin arastirilmis en uygun franquette secilmis.neden uyguna aynı donemde yaprak acması disi erkek organlar aynı donemde olgunlasması vs. Arı ruzgar olayı bu genetik birlesmeyi saglayan arac gereç diyelim.ama bahce kurarken sadce chandler kkoyarsak tozlayıcısı franqutte o bolgede yoksa **** cok uzakta ise ruzgarda arıda fayda etmez. tozlayıcılarda meyve verir ama ic verimi yuzde olarak dah dusuktur. chandler ic verim %55 ise tozlayıcısı franquette %45 lerdedir. 100 fidan varsa 90 asıl urun tozlayıcı 10 olmalı. yani oran ortalama 7-1 olmalı 1-1 olursa asırı polenden cicek dokumu oluyor. fidan oalrakta zaten ceviz fidanı satan yerler ceviz yetistiriyordur.yani oralarda cevize uygundur cevizde cok fark oalcagını sanmam ama bugun turkiyenin her yerinde yetisen turler her iklimde dikiliyor cesit cok fazla farklılık olabilir.Ama cevizde fidanın yetiştigi yer cok fark etmez diye dusunuyorum.Yinede yakın yoreden almakta fayda var elbette. chandler fernor gec uyanan cesitler bunlarında tzolayıcıları franquette ve fernettedir.eger ilkbahar gec don problemi yasanıyorsa bu cesitleri oneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1347 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2010
|
fernor hakkinda detayli bilgi sahibi olan yok mu aceba forumda? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1348 |
Yeni Üye
|
SAYIN TARIMBİLİŞİM merhabalar ben AFYONKARAHISARIN SINANPAŞA ilçesinde 5 dekar yer aldım ortalama 70 adet ceviz fidanı dıkmek ıstıyorum tıcarı amaçlı afyon un ıklımı kara step kışları soguk karlı ve don yazları ıse kurak ve sıcak buna göre en fazla verım alabılecegım meyve turunu onerebılırmısınız sızce chandler tozlayıcısı franquette ile beraber dıkım yapsam uygun olurmu meyve olarak iri görunuse sahıb içi dolgun meyve ıstıyorum bılgılendırırsenız sevnırım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1349 |
Ağaç Dostu
|
ilceniz sanırım yaklasık 1500 metre civarinda oldukca yuksek rakım.yıllık soguk verileride mayıs ayında dahi -3 ler gormus.ozellikle gecci cesitler dikilmeli chandler ve tozlayıcısı franquette fernorda olur tozlayıcısı fernette ve franquette.ocak ayında -22ler gorulmus oyuzden ceviz riskli gorunuyor.ilce tarım ile mutlaka gorusunuz gerekirse afyonda gorevli muhendis arkadaslarimin cebini iletebilirim.bolgenizde ceviz agacı durumu nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1350 |
Yeni Üye
|
borusan holdıng var onursal başkanı ASIM KOCABIYIK bılırsınız memleketi afyon tazlar koyu benım dıkecegım yer ıse tokuşlar kasabası 2si arasında ortalama 7 kılometre var ve ASIM bey devletten teşvik oldum 1000 dönum cıvarında oraya tesıs kuracak tesıs ıcınde 50 bın adet cevız 25 er bın adet de badem ve kraz meyvesı dıkecek cevız meyvsı oluyo afyon da hatta dıkıme baslıcaklar zannedersem subat gıbı de benım bahcem ın yukseltısı rakım sal olarak tazlar köyune göre dusuk afyonun rakımı 1021 zaten 1500 olacagını zannetmıyorum bızım köylulere soruyorum hepsı genele bağlı çeşit ısmı bılmıyorlar cevız mı cevız dık geç ben ise en guzel verım alabılecegım cevız turunu arıyorum sayın tarımbılısım zaten sınanpasa ilçesi bir ovadır dağlık degıl yanı maksımum iklımsel olarak en fazla -30 görulmustur en kötu soguklarda bıle mayısa kadar devam edıyo mayısın ortasından sonra havalar ısınıyor tarım illçe mudurlugune gidip bi görusmem gerek arkadaşlarınız varsa zirat muhendısı onlarla da görusebılırım dıkımı subat gıbı yapıcam ocak da çukurları açıp tabanlarına 100 er gram potasyum sulfat la kalsıyum fosfat ılave edıp bir ay dınlendırdıkten sonra topragı dıkıme gecıcem ınsallah tek derdım uygun sağlam verım alabılcegım çeşit kalıyor gerıe |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|