View Single Post
Eski 03-12-2010, 12:15   #1345
alectoris
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-11-2010
Sayin tarimbilisim

Konu hakkindaki bilgi eksikligimi maruz gorun lutfen.

Tozlayici neden gerekiyor?

Yani bu tozlama isini dogadaki bocekler arilar zaten yapmiyor mu?

Yoksa bu tur bir dogal tozlama olayinda, tozlanan cicek sayisi dusuk olacagindan verimi arttirmak icin (yani daha fazla cicegin tozlanmasini saglamak ve bir agactan elde edilecek urun miktarini arttirmak adina) mi tozlayici agaclara ihtiyac oluyor?

Tozlama amaciyla dikilen tozlayici fidanlar da ceviz veriyorlar mi yoksa gorevleri sadece tozlamak mi ?

Bunlari sorma amacima gelirsek; verdiginiz cevapta cesit/tozlayici oranini 7/1 olarak vermissiniz. bundan anladigim 7 cesit fidan dikilirse en az bir adet de tozlayici dikilmesi gerekiyor.

Diyelim ki 7+1 toplam 8 fidan ekecek alanimiz yok.

Bu durumda cesit sayisi ne olursa olsun bunlardan birisinin illaki tozlayici mi olmasi gerekiyor. Mesela 3 adet toplam fidan icin 2 adet normal cesit ve 1 adet tozlayici gibi.

Yoksa olmasa da olur mu?

Bir diger sorumda fidan alimini nereden yapacagimiz ile ilgili olacakti.

Ne kadar dogruluk payi vardir bilemiyorum ama ne zaman Ankara iklimine kiyasla daha iliman iklimi oldugunu dusundugum bolgelerden fidan getirtip ektigimde fidanlarin tutma ve buyume konusundaki basari yuzdesinin dusuk oldugunu gozlemledim.

Ne zaman ki Ankara iklimine gore daha soguk iklim yasayan bolgelerden fidan getirttigimde ise bu fidanlardaki basari oranin ise herzaman daha yuksek oldugunu gozlemledim.

Bu gozlemimde sizce dogruluk payi var midir yoksa tamamem tesaduf mudur?

Bunda dogruluk payi varsa bulundugum bolgeye kiyasla herzaman icin iklim olarak daha sert kislarin yasandigi bir bolgede yetismis bir fidani satin almayi ve dikmeyi tercih ederim kendi adima.

Bu bahsettiginiz turlerin de (chandler, fernor, franquette) cesitleri var gordugum kadariyla (chandler1, chandler2, 3 ve 4 gibi). Benim acikcasi aradigim kabugu elle kolay kirilabilecek ince cinsler. Bunlardan hangisini tavsiye edersiniZ bu anlamda?

Cok soru sordugumun farkindayim.

Zaman ayirip yanitlayabilirseniz cok memnun olurum.

Saygilarimla.

alectoris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön