Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
"cevizler zaten -35" Bunu hangi literatür göre yazıyorsunuz, biraz gerilere giderseniz doğruları bulabilirsiniz.
Maması cümlenizi hiç anlayamadım.
|
sayın lilium hepsi için -35 genellemesi yapılamasa da -40 kadar dayanan cinslerin olduğunu alttaki sütyemez hocanın sitesinden alınan yazıda geçmektedir, maması kelimesi de önündeki kelimenin devamı esasında birleşik olmaları lazımdı araya boşluk vermişim özür dilerim.
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-hakkinda/
4. CEVİZİN EKOLOJİK (İklim ve Toprak) İSTEKLERİ
4.1. İklim
Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (25- 350C) isterler. 400C den yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açabilmektedir. Ceviz bitkisi genelde –200Cden düşük sıcaklarda zarar görmekteyse de –400C’ye kadar dayanabilen çeşitler vardır. Bunun yanında tomurcuk döneminde –10C, tam çiçeklenme dönemindeki –30C ve küçük yeşil meyve döneminde –10C den düşük sıcaklıklar zararlı olabilmektedir. Soğuklardan zararlanma konusunda düşük sıcaklığın derecesi, düşme hızı, süresi gibi etkenler önemli rol oynar. Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.20C nin altında 500- 2000 saat arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir.