Bağlan

View Full Version : Frezya (Freesia)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

sdcrmn
10-05-2007, 12:28
Frezyaları çok seviyorum. Soğanlı bitkiler bölümünü okudum fakat merak ettiklerim var. Frezyayı sadece belirtilen zamanlarda mı dikmek lazım? Öyleyse ne zaman dikmeliyim, çiçekleri ne kadar süre açık kalır?

Şu anda Mayıs itibariyle Ankarada frezya diksem olmaz mı? Kusura bakmayın çiçek konusunda çok cahilim:) Bu ikisi şu anda olmazsa diğer kokulu soğanlı bitkilerden hangisini dikebilirim? Anladığım kadarıyla tüm sene açık olan ve güzel kokan bir soğanlı bitki yok, doğru mu?

Oğuzhan
17-05-2007, 10:20
10827

10828

10829

Koku tarlası

selenn
17-05-2007, 10:26
Sanki kokuları buraya kadar geldi. Hele Frezyalar mis mis. Vazodayken bile tüm evin kokusunu değiştirmeye yetiyor.

papatyam
17-05-2007, 10:48
Bende sık sık alırım evime çok güzel kokuyorlar gerçekten

sdcrmn
17-05-2007, 15:44
Harika görünüyorlar. Ama ben onları devamlı evimde istiyorum.

Oyaman
18-05-2007, 22:16
Bende Söke Tekzen mağazasından Frezya soğanı aldım,neden derseniz o güzelim
Frezya benim bahçemde doğal olarak bir adet açtı,çevremizde bir ikincisi çıkmadı.
Çiçeği küçük ve beyazdı öyle muhteşem bir kokusu vardıki anlatamam.O günden
sonra benim favori çiçeğim oldu,doğal olarak çıkan soğanı toprağı ile beraber
bir saksıya aldım.
İthal soğanların dikimi mayıs ayı içindeymiş temmuzda çiçek açıyormuş.
Sonbaharın sonuna kadarda sürekli çiçek açıyormuş,soran arkadaşların bilgisine.
Doğal olan Frezya Şubat ayındada çiçekli idi.

gilan
19-05-2007, 00:01
Ben de Ankara'dayım, geçen hafta frezya soğanları diktim bakalım. Paketinde son dikim ayı olarak Mayıs'ı gösteriyordu. O yüzden sorun olmaz sanırım, sen de dikebilirsin.
Benim tek sorunum güllerin altına diktim, onlara da yakında gül gübresi vermiştim. Soğanlara fazla gelip de yakmaz inşallah. Bir çıksalar da rahatlasam..

sdcrmn
23-05-2007, 16:27
Ben Ankarada Koçtaşa baktım fakat soğan falan göremedim ortalıkta.Gilan sen nerden aldın acaba soğanları? Bir an önce alıp dikiyim bari zamanı geçmeden. Doğal ve ithal soğan olmak üzere 2 çeşit soğan var anladığım kadarıyla. İthal olan mayısta dikilip sadece temmuzda mı çiçekli oluyor? Peki doğal olan ne zaman dikilir ,ne zaman ve ne kadar çiçekli olur? Bilen varsa çok mutlu olurum

sdcrmn
23-05-2007, 16:32
Pardon Deportivo yazmış zaten ithallerin temmuzdan sonbaharın sonuna kadar çiçekli olduğunu. Nasıl bir pakette oluyor bu soğanlar? O zaman yazın ithal kışın da yerli nergis soğanı diksek devamlı nergislerimiz olabilir sanırım??

Oyaman
25-05-2007, 23:44
Pardon Deportivo yazmış zaten ithallerin temmuzdan sonbaharın sonuna kadar çiçekli olduğunu. Nasıl bir pakette oluyor bu soğanlar? O zaman yazın ithal kışın da yerli nergis soğanı diksek devamlı nergislerimiz olabilir sanırım??

Aslında bahçemdeki doğal frezya kışın çiçekliydi,paketteki tarih bana bir garip
geldi,bilemiyorum.Böyle olduğu halde tavsiyeye uyarak diktim bekliyorum.
Nergisi ise(ithal) bir ay buzdolabında soğuklattıktan sonra ekim ayında diktim.
Yaklaşık bir ay kadar çiçekli kaldı.

Oyaman
25-05-2007, 23:52
Ben Ankarada Koçtaşa baktım fakat soğan falan göremedim ortalıkta.Gilan sen nerden aldın acaba soğanları? Bir an önce alıp dikiyim bari zamanı geçmeden. Doğal ve ithal soğan olmak üzere 2 çeşit soğan var anladığım kadarıyla. İthal olan mayısta dikilip sadece temmuzda mı çiçekli oluyor? Peki doğal olan ne zaman dikilir ,ne zaman ve ne kadar çiçekli olur? Bilen varsa çok mutlu olurum

Benim doğal diyerek anlatmak istediğim bahçemde kendiliğinden çıkması idi ve çok güzel kokuyordu.Marketlerde gördüğüm kadarıyla sadece ithal soğanlar satılıyor.
İthal nergiz kokmuyordu,sukutu hayale uğradım inşallah frezya soğanlarında
da yanı şeyle karşılaşmam.

Ophrys
28-05-2007, 15:33
Dün frezyalarımın bir tanesinden 4 tane tohum çıkardım. Ne zaman ekmeliyim? Soğanlarla aynı döndemde mi ekiliyor?

Oyaman
28-05-2007, 22:56
Dün frezyalarımın bir tanesinden 4 tane tohum çıkardım. Ne zaman ekmeliyim? Soğanlarla aynı döndemde mi ekiliyor?

Sevgili Adabayrakoğlu bildiğim kadarı ile soğanlı bitkilerin tohumla üretilmesi için
uzun bir süre gerekiyor,ancak iki veya üç sene sonra çiçek veriyorlar.
Yavru soğanları ilk sene anacığından ayırmadan bir sene sonra ayırılıp dikilirse
çiçek verecek hale geliyor.

arb73
29-05-2007, 06:46
Ağaçlar net Dergisinin haziran sayısında http://www.emecmua.com/DergiRead.aspx?DID=124&SayID=1030 Sn.Melike Hanımın çok güzel bir yazısı bulunmakta.Soğanlı bitkilerin yetiştirilmesi,toprak istekleri,çoğaltma teknikleri,bahçe düzenlemesinde yararlandığı tekniklere kadar kendi deneyimlerini de katarak yazdığı, minik ipuçları ve püf noktalarını da ele aldığı çok kapsamlı bir yazı.Şiddetle okumanızı tavsiye edebilirim.Bu makaleyi okuduktan sonra sanırım kimsenin aklında bir soru işareti kalmıyacaktır. Bu arada bu güzel çalışması için Melike Hanıma çok Teşekkürler.Gayet güzel ve açıklamalarıyla doyurucu bir yazı olmuş.

gilan
29-05-2007, 18:28

Kusura bakmayın görmemişim. Ben Ulus'ta Hal'den aldım. Ben alırken yerlileri de ithalleri de vardı ama sanırım şimdi sadece ithaller var. 10luk paket 5ytl.

sdcrmn
30-05-2007, 09:57
Teşekkür ederim sağolun, hale bakacağım.

sdcrmn
05-06-2007, 10:14
Halden frezya soğanı aldım. 5 er cm arayla 3 tane soğan diktim saksıya. Yalnız soğanlar kuruydu ve dolgun değildi, acaba bozulmuş mudur? Bana pek normal görünmediler. Bir de nemli tutmaya çalışıyorum toprağı fakat hava oldukça sıcak, acaba bu süreçte içeride serin ve gölge bir yerde mi tutmalıyım frezyaları?
Teşekkürler

BenBen1967
05-06-2007, 10:24
Benim frezyalar tohum verdi .Tohumları topladım bunları ne zaman dikeyim;)

gilan
05-06-2007, 23:14
Dikeli bir ay oldu sanırım ama hala çimlenme belirtisi yok benim frezyalarda. Benimkiler bahçede. Benden önce de annem denemek için saksıya dikmişti, onunkiler de bir ay kadar sonra çıktı. Genelde evde daha çabuk çıkıyorlar sanırım. Ama kesinlikle zor çıkan bir çiçek bu. Glayöller ve liliumlar hemen çıkmıştı..

gilan
05-06-2007, 23:16
Halden frezya soğanı aldım. 5 er cm arayla 3 tane soğan diktim saksıya. Yalnız soğanlar kuruydu ve dolgun değildi, acaba bozulmuş mudur? Bana pek normal görünmediler. Bir de nemli tutmaya çalışıyorum toprağı fakat hava oldukça sıcak, acaba bu süreçte içeride serin ve gölge bir yerde mi tutmalıyım frezyaları?
Teşekkürler

Yerli mi ithal mi?
Bu frezya soğanları çok sağlıklı görünen bişey değiller zaten. Ben merak edip biraz kabuğunu kaldırmıştım, içi iyi görünüyordu. Endişelenmeyin, çıkar inşallah.

sdcrmn
06-06-2007, 08:11
İthal soğanlar. Bakalım çıkcak mı...Hava sıcak olduğu için çıkmayabilir gibi geliyor bana. Ne kadar zamanda çimleniyor bu frezyalar acaba??

Penelophe
06-06-2007, 08:41
Bu yıl ne frezyaları nede glayölleri çiçek açtıramadım, değil çiçek açtırmak yapraklarını bile zor çıkardılar. Aynı şart ve zamanda ektiğim lilyumlar bile son çiçeklerini verdiler fakat frezya ve glayöller 15-20 cm boya ulaştıktan sonra kurudular. Hiç bir anlam veremiyorum bu duruma:eek:

gilan
07-06-2007, 00:17
Sıcaktan mı diyeceğim ama bunlar da yaz soğanları.. Lale gibi soğuk ihtiyaçları yoktur herhalde. Ben daha çıkartamadım bile frezyaları :) ama glayöller uzuyorlar, bakalım nereye kadar gidecekler? Liliumlar da tomurcukda.

Penelophe
07-06-2007, 07:28
İyice kurumadan saksılardan söküp bahçeye diktim ;)
Bakalım yeniden filizlenip, büyüyecekler mi?
Dün lilyumların tepelerini kesip, kurumaya bıraktım :p

aysemelike
08-06-2007, 07:04
Bu yıl ne frezyaları nede glayölleri çiçek açtıramadım, değil çiçek açtırmak yapraklarını bile zor çıkardılar. Aynı şart ve zamanda ektiğim lilyumlar bile son çiçeklerini verdiler fakat frezya ve glayöller 15-20 cm boya ulaştıktan sonra kurudular. Hiç bir anlam veremiyorum bu duruma:eek:

Sevgili Penelope,

Birkaçının dibini ve kökünü kontrol etsen acaba danaburnu falan varda kökleri yediler mi???**** çok sulanıp çürüdüler mi??? Sonra yine yaz belki nedeni bulunur....

Penelophe
08-06-2007, 07:52
Selamlar Melike Hanım;
Saksılara ekmiştim ben ilk önce bunları, çok sulamadım normal çiçeklerimi suladığım gibi suladım. 15-25 cm civarında olunca boyları, yapraklar uçlarından kurumaya başladılar. Daha sonra saksılardan topraklıca söküp bahçeye aldım, iyice kurudular. Soğanlar ve kökler sağlamdı. Anlamsız..

Oyaman
15-06-2007, 21:35
Ben de Ankara'dayım, geçen hafta frezya soğanları diktim bakalım. Paketinde son dikim ayı olarak Mayıs'ı gösteriyordu. O yüzden sorun olmaz sanırım, sen de dikebilirsin.
Benim tek sorunum güllerin altına diktim, onlara da yakında gül gübresi vermiştim. Soğanlara fazla gelip de yakmaz inşallah. Bir çıksalar da rahatlasam..

Sevgili Gilan senin Frezya Soğanların ne durumda,sanırım saksıya diktin soğanları.
Son durumları hakkında bilgi verir isen sevinirim.

gilan
16-06-2007, 00:27
Benim paketdekilerin 2sini saksıya 7sini de bahçeye dikmiştik. Saksıdakiler çıktılar, şu an 15cm civarı diyebilirim. Ama bahçedekilerden ses seda yok. 6 hafta falan olmuştur, çıkmayacaklar bu gidişle :(
Bu sene çıkmasa da seneye çıkar mı acaba? Bilen var mı, soğanlı bitkiler de böyle olabilir mi?

dal
16-06-2007, 09:33
Umutsuzluğa kapılmayın gilan çünkü bahçe toprağında daha yavaş büyüme oluyor önce kökleri gelişiyor soğanın sonrada tepeden yukarı yükseliyor.Ben sizinle birlikte soğan ekimini yapmıştım.Birtanesini meraktan aşıp baktım köklenmiş yakın zamanda yukarıda çıkar azıcık sabretmek lazım bence.Çünkü ekim zamanının sonunda diktik.

Oyaman
16-06-2007, 21:24
Benim paketdekilerin 2sini saksıya 7sini de bahçeye dikmiştik. Saksıdakiler çıktılar, şu an 15cm civarı diyebilirim. Ama bahçedekilerden ses seda yok. 6 hafta falan olmuştur, çıkmayacaklar bu gidişle :(
Bu sene çıkmasa da seneye çıkar mı acaba? Bilen var mı, soğanlı bitkiler de böyle olabilir mi?,
Gilan, seninle aynı günlerde freziaları diktik,bende tamamını bahçeye dikmiştim.
Dediğin gibi 6 hafta olduğu için rahatsız oldum ve soğanların tamamını çıkardım,
soğanlarda hiç bir kök faaliyeti yoktu.Üstelik birde yumuşamaya başlamışlardı,acilen kurutup bu sefer hepsini saksıya aldım bakalım
soğanlar uykudan uyanacaklarmı?
Soğanları kontrol etsen iyi olur sanırım.

arb73
16-06-2007, 23:46
Fresialar ilkbahar çiçekleridir.Genel kaide olarak baharda çiçeklenen soğanlar sonbaharda,yazın çiçeklenen soğanlarda ilkbaharda dikilirler.Soğanlarınızın en geç mart ayında dikmiş olmanız gerekiyordu ki mayıs ayı gibi çiçeklenebilsinler.Bende mart ayında ektiğim 10 adet soğandan mayıs ayında yalnızca 3 tane çiçek alabildim.Sonbaharda ektiğim soğanlarda ise hepsinden ikişer defa çiçek aldım.Yani fresialar gelişme dönemlerinde serin iklim koşuları olursa bol ve güzel çiçek yapıyorlar.

Penelophe
17-06-2007, 09:57
Arb73; bu durumda benim bahçeye aktardığım frezyalar sonbaharda ekilmiş gibi mi olacaklar? Şimdi hiç bir faaliyet yok.

arb73
17-06-2007, 15:34
Arb73; bu durumda benim bahçeye aktardığım frezyalar sonbaharda ekilmiş gibi mi olacaklar? Şimdi hiç bir faaliyet yok.

Önceki mesajında 15 20 cm. uzayıp kurudular diyorsun . Bu durumda aynı yıl iki defa tekrar filizlenip çiçek vermesi zor gibi.O yüzden istersen ya bırak yerinde kalsınlar ama sonbahara kadar sulama falan yapmıyacaksın.**** topraktan çıkartıp bu sene Ekim sonu Kasım başı gibi tekrar toprağa ekebilirsin.

Penelophe
17-06-2007, 15:44
Hımm peki bahçede kalsınlar zaten pek sulanmayan bir köşedeler. Ama yağmur felan yağarsa sorun olur mu?

gilan
17-06-2007, 22:03
Yağmur sorun olmaz bence. Fazla sudan soğanlar çürümesin diye bir uyarı bu sadece.

Bu arada benimkilerden bir tanesinin ucu göründü bugün :) Hadi bakalım..

İklimsiz
25-10-2007, 11:32
Arkadaşlar öyle bir anlatıyorsunuz ki frezyaları içim gidiyor. Kokularını taa buradan hissedebilmek teselli oluyor. Soğanları nasıl ve nerden bulabiliriz? Büyük kentteki arkadaşların böyle bir sorunu olmadığını görüyorum. Ama biraz da düşünün lütfen. Elinde fazla soğan olanlar varsa paylaşabilirler mi?

burçak
26-10-2007, 12:02
Frezyayi Bende çok Seviyorum..acaba şimdi Ekebilirmiyim?

zenfree
26-10-2007, 19:18
Sevgili Burçak, marketten aldığım frezya soğanlarını -paketin üstünde yazılanlar doğrultusunda- geçen hafta diktim.

burçak
27-10-2007, 12:13
Sevgili Zenfree,Geçtiğimiz haftalarda lale soğanları ektim bahçeye.Ama dediğim gibi frezyaları çok seviyorum.Fulya çiçeklrinin ve frezyanın kokuları ve görünümü müthiş.Bende bu hafta içerisinde fulya ve frezya ekicem bahçeye..Ayrıcada gül fidanları alıp dikmek istiyorum..bu ay içerisin de dikimlerinde sanırım bir sakınca yoktur..Paylaşımın içinde teşekkür ederim..

zenfree
12-11-2007, 21:12
Frezyalarım şimdiden çimlenmeye başladı.:eek: Normal mi acaba?

Oğuzhan
13-11-2007, 09:08
Ne kadar güzel.:)
Yerini ve ortamını sevdi demek ki.Güle güle koklayın

İklimsiz
30-11-2007, 21:59
Benim de frezyalarım çimlendiler, frezya severelerle paylaşayım dedim:)

Penelophe
01-12-2007, 04:36
Gözün aydın İklimsiz.:) Benim frezya soğanlarım en son bahçede kalmışlardı. Ve hemen yanlarına akşam sefası tohumları ekmiş bir komşum. Yaz boyunca suladı.:( Soğanların çürümüş olması muhtemel gibi görünüyor. Biraz daha bekleyeceğim, ses çıkmazsa toprağı açıp bakacağım..

Sebahattin Sargın
01-12-2007, 10:46
Arkadaşlar frezyaların ekim zamanı tam olarak hangi ay?

Penelophe
01-12-2007, 11:36
.. bu sene Ekim sonu Kasım başı gibi tekrar toprağa ekebilirsin...

Sonbahar diyebiliriz sanırım..

Sebahattin Sargın
01-12-2007, 12:17
http://www.humeyraozdamar.net/soganli2.htm#frezya

Hümeyra hanım sitesindeki frezya konusunda ekim tarihini Nisan ayı olarak belirtmiş. Biri bu ikilemi çözebilirmi acaba?

İklimsiz
01-12-2007, 12:31
Sebo'cuğum frezyalar bizim alışık olduğumuz şekilde kış çiçekleridir. Dolayısıyla soğanları baharda ekilmeli. Fakat ben eylül sonu ektim , şu an filiz vermiş durumda. Kapalı balkonda tutuyorum, güneşli günlerde pencereleri açıyorum.

Sebahattin Sargın
01-12-2007, 12:42
Demek ki frezyalarımı ekmek için baharı beklemeliyim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Güler Hanımcığım ;)

Sevgiler...

zenfree
02-12-2007, 00:00
Benim aldığım Mantel Holland marka frezyaların üstünde 9,10,11,12. ayları dikim ayı olarak gösteriyor. Çiçeklenme ayları ise 5,6,7,8. Dikim talimatlarına uydum. Şu an boyları 15 cm.'e yaklaştı.

Keşke dikmek için 12.ayı bekleseymişim diye düşünüyorum. Çok erken filizlendiler.

Penelophe
02-12-2007, 00:04
Zenfree, endişelenme, üzerinde yazıyorsa sorunsuz büyüp çiçek açacaklarını düşünüyorum.;)

Buket Aknar
02-12-2007, 09:07
Başıma gelen ilginç bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçen ay birçok soğanlı çiçek diktim. Bunlar arasında frezyalar da vardı. İki grubu normal kumlu-gübreli bahçe toprağına bir grubunu da hazır doprağa diktim. Hazır toprağa diktiğim frezyalarısürekli kediler karıştırıyor. (lale-dafodil v.s leri hiç karıştırmıyorlar dertleri sadce frezyalar ile) Diğer frezyalar uçlarını göstermelerine rağmen onlar sürekli karıştırılıp alt-üst oluyorlar. Hergün sabırla düzeltiyorum. Ertesi gün yine ayni. Ne dersiniz? Ne yapabilirim?

İklimsiz
02-12-2007, 11:12
Sevgili Buket, kedilerimiz çok sevimli dostlarımız olmakla birlikte, özellikle yavru,genç kediler bu tür yaramazlıklar yapıyor maalesef; bu onların yapısında var. Bence tek çözüm frezyaları onlardan, **** kedileri frezyalardan uzak tutmaya çalışmak. Nasıl olacağını bilemiyorum. Kolay gelsin:)

Buket Aknar
02-12-2007, 13:33
Ah bir yapabilsem...

handanhanım
28-01-2008, 19:04
Frezyalara bende hayranım, yıllardır bahçemin her köşesinden fışkırırlar.

Nereye dikerseniz dikin, altına bir miktar taş doldurun, mümkünse bahçe toprağı kullanın. Yağmur alıyorsa sulamayın. Sulamasanız da onlar yaprak verir, sonra fazla olmamak kaydıyla sulayın. Çiçekler açtıkça kesebilirsiniz. Çiçekler bitince ellemeyin, sulamayın.

Yapraklar kurumaya başlayınca hem toprakta hem de bitkinin yapraklarının arasında minik soğanlar sizi bekliyor olacak. Tamamen kuruyunca soğanı çıkarabilir, ya da yerinde bırakıp yavru soğanları alıp onları da gazete içine biraz talaşla sarasanız bir sene ekilmeyi beklerler.
Güle güle koklayın :)

tayffun
31-01-2008, 22:11
Daha önce soğanlı yumrulu bitkiler bölümünde gösterdiğim frezyalarımın bugünkü hali...
Odada fazla mı zayıf kalmışlar acaba?

handanhanım
01-02-2008, 19:42
Sevgili Tayffun, güneş görmüyor mu sizin frezyalar acaba?

tayffun
02-02-2008, 16:55
Evet güneşten uzaktalar.Şimdi güneşi direk görecek yere koyuyorum.Teşekkürler.

dal
03-02-2008, 00:11
Gözün aydın İklimsiz.:) Benim frezya soğanlarım en son bahçede kalmışlardı. Ve hemen yanlarına akşam sefası tohumları ekmiş bir komşum. Yaz boyunca suladı.:( Soğanların çürümüş olması muhtemel gibi görünüyor. Biraz daha bekleyeceğim, ses çıkmazsa toprağı açıp bakacağım..

Hatırlarsanız geç diktiğimiz için soğanlar gelişmemişti ben yazsonu toprağı eşerlerken bi baktım soğanlar olduğu gibi duruyor.Yerlerini değiştirip diktim.Sanırsam tutucaklar (inşallaah)

rana58
06-02-2008, 16:48
Ben Kapıkırı köyünde yıllar önce minik çiçekli ve muhteşem kokulu yerli frezyalar edinmiştim ama yaşatamadım. Bu yerli soğanlardan arıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.

zenfree
25-02-2008, 00:16
Frezyalarımın yaparakları çok uzadı. Öyle ki artık sağa sola yatmaya başladı. Sanki canlıklarını kaybediyorlar. Ne yapmalıyım?

Balıkcı
25-02-2008, 08:38
Gayet güzel görünüyorlar.

Ben soğanları daha dün diktim. :p

Oyaman
07-03-2008, 19:10
Sevgili Zenfee , Frezyalarınızın maşallahı var .Yaprakları geniş ve oldukça büyük , çiçekleride iri olur sanırım .

Buket Aknar
07-03-2008, 20:54
Sevgili Zenfree, benimkiler de sağa sola yatmaya başladılar. Bu arada tomurcuklar da var. Sanırım bu dağınıklıktan sonra çiçekleri göreceğiz.

zenfree
08-03-2008, 00:22
Benimkilerde henüz tomurcuk yok. Heyecanla hergün kontrol ediyorum. :)

Buket Aknar
08-03-2008, 09:00
Benim Frezia'larımın son durumu. 1. fotoğraftaki aşı fresia'lar oldukça dağınık bir durumda. 2. Fotoğraftakilerin yaprakları çok uzamadığı için onlarda dağılma yok (Bunlar Kıbrıs'ın yerli frezia'larındandır.)

2 türün de çiçekleri farklı boyutlarda açıyor. 1.'ler oldukça iri ve renkli çiçekler açacaklar. Yerli türler daha küçük ve sadece beyaz ve şanslıysam mor tonlarında açacak. İkisinin de kokusu çok güzel.

Güler
09-03-2008, 08:24
Sevgili zenfree, ben senin yerinde olsam saksının kenarlarına daha uzun sopalar batırır(5-6 tane) bunların etrafına da ip bağlayarak (Birkaç sıra-3-4 parmak aralıklarla) yaprakların yayılmasını önlerim. Ben Bahçede böyle yayılan çiçekleri, 2 karış eninde kestiğim kümes telini saksının içinden (4-5cm) toprağa batırarak yuvarlıyorum.

zenfree
09-03-2008, 09:43
Güler Hanım söylediğiniz şekilde yapacağım.
Kuşlar nedense frezya saksısından ayrılmıyor.:(

Oğuzhan
11-03-2008, 10:51
Sevgili Buket Aknar çok güzel görünüyorlar.Maşallah.Aşılı olanları merak ettim.Çiçekli halinide görmek isterim.:)

Oğuzhan
11-03-2008, 10:59
Sevgili Zenfee Maşallah.Sizinkilerde değişik tür mü?Yapraklar çok geniş ve güzel.Çiçeklerini merak ediyorum.Çiçekleride iri olacak gibi.:)

Buket Aknar
18-03-2008, 21:06
Frezya'larım çiçeklerini açtılar.

dal
18-03-2008, 21:30
Ben frezyaları daha büyük çiçekler olarak biliyordum.Tabi sadece resimlerden görmüştüm.Geçen sene soğan ekme denemem oldu ama geç kalmıştım yerlerinden sökmemiştim.Geçen hafta uç vermişler.Bu resimlerden anladım ki narin ve küçük boyutlu çok asil çiçekler çok sevdim inşallah benimkilerde böyle güzel ve sağlıklı büyürler.

Buket Aknar
18-03-2008, 21:33
Sarı renk olanlar daha küçük, mor renk olanlar aşı türler ve daha iri.

ardabora
19-03-2008, 20:32
Buket Hanım bunlar harika görünüyor ya...İçim gitti yemin ederim.Çok güzeller...Bu siteyi frezyaları araştırırken bulmuştum,şimdi benim için daha bir değerlendiler...;) Ellerinize emeğinize sağlık...

İlkin
20-03-2008, 13:44
Bunlar da benim mis kokulu Frezyalarım. O beyaz çiçek yapraklarının içinde sanki bir fırça darbesi yemiş de sarı olmuş gibi duran yere bayılıyorum. ;)

crocus_07
25-03-2008, 10:04
Sevgili Arkadaşlar,
Pazar günü köy pazarından(Antalya-Çakırlar) yoğurt kabına ekilmiş Frezya satın aldım (satan teyze arpa çiçeği dedi )saksını değiştirdim şu anda yeşilliği bol ve açmış durumda mis gibide kokuyorlar satan kadın, çiçeği bitince bu kapta kalsın yeşilleri kurur Eylül' de sulamaya başlarsın dedi bu uygulama doğru olur mu, soğanları ayırmak gerekir mi ,şu an sulamayı ne zamanlar yapmalıyım,canlansın daha çok çiçek versin diye toprağına ilave ne koyabilirim ,birde çiçeğe soda dökmek çiçeği coştururmuş hiç denemedim bu doğru mu Frezyalar'a uygulanabilir mi ? Frezyalarımı seneye 'de görmek istiyorum ve ne kadar süre çiçek açacaklar merak ediyorum.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
Çiğdem

Buket Aknar
25-03-2008, 14:12
Ben geçen yıl fressia'larımı erirler korkusuyla yerlerinden çıkartmış kuru ve karanlık bir yerde muhafaza ettikten sonra bu yıl eylül-ekim gibi yeniden ektim. Bu arada bu yıl yenilerini de aldım. Hepside çok güzel çiçek açtılar.

Güler
25-03-2008, 14:16
Sevgili Buket, benim Frezyalar daha çiçek açmadılar ama eli kulağında. Ben de sarı ve beyaz var, her ikisi de çok güzel kokuyor. Mor renkli olanların kokusu yok diye biliyorum, yoksa yanılıyor muyum?

Buket Aknar
25-03-2008, 14:41
Bendekiler saksılarda karışık renk. Şu anda bir saksı hariç diğer tüm saksılardakiler çiçeklendiler. Bahçe olduğu gibi kokuyor. Bir şekilde morları diğerlerinden ayırıp koklamayı deneyeceğim, bakalım kokuyor mu? yoksa kokmuyor mu?

Güler
25-03-2008, 14:45
Teşekkürler, sevgili Buket. Ben kokulu olanları tercih ettiğimden moru hiç düşünmemiştim. Esasında mor renkli çiçekleri de çok severim. Eğer mor frezyalar da kokulu ise seneye tedarik ederim, bir de onların kırmızıları da var biliyor musun?

Buket Aknar
25-03-2008, 15:26
Geçen yıl çiçeklenenlerde kırmızı-bordo renkli olanlar vardı. Bu yıl çiçeklenenlerde henüz kırmızı-bordolar açmadı. İnşallah onlar da çiçeklenir.

Buket Aknar
25-03-2008, 16:00
Bende bir de sarı-kırmızı karışık frezzia'lar var. Bu arada mor renkli frezia'lara baktım gerçekten de kokmuyorlar.

gangava
25-03-2008, 18:37
Bunlarda benim frezyalarım :)

Buket Aknar
25-03-2008, 19:12
Gangava; fotoğraflarda sorun olmasına rağmen , 1. fotoğraftakilerin frezia olmadığını söyleyebilirim. Onlar Sparaxis. Onlar da farklı bir tür.

gangava
25-03-2008, 19:22
Sevgili Buket hanım, haklısınız sizin de dediğiniz gibi benimkiler Sparaxis'miş. (Sizden öğrenir öğrenmez hemen aaraştırdım. :rolleyes:) Yaprakları ve çiçekleri çok yakın olduğu için karıştırmışım. Zaten diğerlerinin adının Frezya olduğunu da siteden öğrenmiştim. Teşekkürler.

Gangava; fotoğraflarda sorun olmasına rağmen , 1. fotoğraftakilerin frezia olmadığını söyleyebilirim. Onlar Sparaxis. Onlar da farklı bir tür.

ekin97
26-03-2008, 12:47
Sevgili buket,
frezyaların harika görünüyor, kokuları buraya kadar geldi:)
Bende soğanlarından ekmiştim ama henüz hareket yok, inşallah ölmezlerde bende çiçeklerini görürüm..

fatmadundar
27-03-2008, 22:46
Benim de turuncu Sparaxislerimin yaprakları sürekli kuruyor. Çiçek açıp açmayacağından endişe etmeye başladım.
Sn Gangava sizinkinin rengi de çok güzelmiş. adının sparaxis olduğunu öğrenmiş oldum. Frezya değil ama ne acaba diyordum:confused:
Çiçek açar mı dersiniz?

gangava
28-03-2008, 00:27
Fatma Hanım merhaba, öğrenmenin sonu yok:rolleyes: Siz hiç olmazsa frezya olmadığını biliyormuşsunuz:p Galiba forumda bir arıza var çünki sizin resimlerinizde net çıkmamış:( Ama güneşi seviyorlar eminim sizinkilerin de renkleri çok güzeldir:rolleyes:

Benim de turuncu Sparaxislerimin yaprakları sürekli kuruyor. Çiçek açıp açmayacağından endişe etmeye başladım.
Sn Gangava sizinkinin rengi de çok güzelmiş. adının sparaxis olduğunu öğrenmiş oldum. Frezya değil ama ne acaba diyordum:confused:
Çiçek açar mı dersiniz?

fatmadundar
29-03-2008, 19:35
Yaz soğanlarının arasında frezya da (mor renkli) satılıyordu. Paketin üstünde de 2.-6.aylarda dikim,6.-9. aylarda çiçeklenme gösteriyor. Şaşırdım açıkçası. Yazın frezya açar mı?
Burada da (http://www.erciyestohum.com/kategori.asp?sub2name=Freesia&sub2id=10) ilkbaharda ekilecek soğanlar arasında yer alıyor:confused:
Bir daha şaşırdım. Kesmeler de kışın açıyor...
Renkli buldum diye bir paket mor aldım.Şimdi ben onları ekeyim mi?

zenfree
30-03-2008, 00:08
Frezyalarım nihayet tomurcuklandı. Çok sevindim.:)

safiris
30-03-2008, 00:27
Selam sanirim soganlari topragin altinda yasayan solcanlar yemis olabilir diye düsünüyorum. Bahcenize arada bir kompost vermelisiniz sanirim. Solcanlar ac kalinca topragin altindaki soganlara saldirabilirler.

Buket Aknar
30-03-2008, 12:25
SVevgili Zenfree; sanırım mor renk açacaklar. Yoksa bana mı öyle geldiler. Uçlarını mor gibi gördüm.

zenfree
30-03-2008, 12:31
Evet Buketciğim mor gibi görünüyor. Beyaz olanlar da var. Tomurcuklanmak için çok nazlandıklarını düşünüyorum.:) Uzun süredir bekliyorum.

Buket Aknar
30-03-2008, 12:39
Merak etme, benimkilerden bazıları çiçek vermesine rağmen bazılarında henüz tomurcuklar oluştu, bazılarındaysa daha "tık yok".

zenfree
14-04-2008, 19:49
Ektiğim ya da diktiğim hiç bir çiçeğin açmasını bu kadar dört gözle beklememiştim. Açmaları çok uzun sürdü. Ama harika kokuyorlar. Bir tanesi de sarı kırmızı. Daha önce bu rengi hiç görmemiştim.

Diğerlerini galeriye yükledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16180&c=524
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16179&c=524

Buket Aknar
14-04-2008, 20:59
Arkadaşlar hiç katmerli fresia gördünüz mü? Benim fresialarımın içerisinde bazıları fotoğraftan da görülebileceği üzere katmerli çıktı.
Sevgili Zenfree; ellerine sağlık, çok güzel görünüyorlar.

nuzel
16-04-2008, 14:43
hepinizin frezyaları çok güzel bende 1 hafta önce ektim inşallah çıkar ve açarlar.

Buket Aknar
21-04-2008, 22:07
Sevgili uzman16 bana göre soğanını bulsan da artık geç. Şimdi diksen ardından sıcaklar gelecek. Frezia kış soğanıdır. Tabi bu konuda uzman değilim ama mantığım böyle söylüyor.

nuzel
22-04-2008, 08:14
Buket hanım frezyalara kış soğanı demişsiniz, ama bana yazlık soğan olarak geldi.Siz kışınmı ekiyorsunuz?

denizakvaryumu
22-04-2008, 08:17
Marketlerde de yaz soğanı olarak (kış soğanlarından sonra) satılıyor.

nuzel
22-04-2008, 08:31
yani yaz soğanları farklımı?

abk
22-04-2008, 08:31
Geçen hafta Bauhausta satılan frezya soğanlarından aldım ve dün ektim.:rolleyes: Umutluyum.

nuzel
22-04-2008, 08:34
yeni ekilen frezyalar ne kadar sıklıkta sulanmalı ? gübre verilmelimi? Bilen arkadaşlar yardım lütfen!

Penelophe
22-04-2008, 14:46
Toprak kurudukça sulamalısınız. Çiçek açan bitkiler için olan gübrelerden 15 günde **** ayda bir gübre verebilirsiniz.;)

nuzel
22-04-2008, 14:55
kışın soğanları toprakta kalabiliyormu?

Penelophe
22-04-2008, 14:59
Çürüme oluşmasına neden olmayacak kadar az sulanan biryerdeyse toprakta kalabilir..

nuzel
22-04-2008, 15:12
teşekkürler penelophe içerdemi duracaklar dışarıdamı?yani ısı ne civarda olacak kışın?Saksıda oldukları için yer değiştirme şansım var

Penelophe
22-04-2008, 15:18
Anladığım kadarıyla saksıdalar, çiçekler solunca çiçek saplarını diplerinden kesin(bu soğanların besin depolamalarına yardımcı olacaktır) ve yapraklarda tamemen solana kadar normal bakım işleminize devam edin, bitkinin topraküstü kısmı tamamen kuruyunca sulamayı kesin ve saksıyı ilkbahara kadar unutacağınız bir yere koyun.;)

Rica ederim, kolay gelsin.:)

nuzel
22-04-2008, 15:22
ama hangi sıcaklıkta duracaklar unuttuğum yer içeridemi olacak ardiye gibi soğuk bir yermi?

Penelophe
22-04-2008, 15:33
Ardiye çok soğuk olur bence, bodrum gibi bir yere koyabilirsiniz, ben salonumu kullanmıyordum ve oraya koyuyordum.;)

uzman16
22-04-2008, 19:49
Bugün çok özendiğim frezya soğanı görür görmez aldım. Kalan son paketti. İyi bir çiçeklenme sağlamak için bahçede bol güneş alan bir yere dikilmesi gerektiği belirtilmiş.

Yazın çiçeklenen soğan olduğu yazıyor. Soğan denilenler de sarımsak gibi aslında. Yoksa benim aldıklarım mı çok küçük? Normal midir bu soğanların hali?

uzman16
22-04-2008, 19:50
Bir de merak ettim paketin sağ alt kısmında 4/5 yazıyor. Ne anlama geliyor bu sayı?

Buket Aknar
22-04-2008, 20:02
Arkadaşlar mesajları ancak şimdi görüyorum. Ben fresia'larımı ekim-kasım gibi diktim. Forumda da görebileceğiniz gibi baharla birlikte çiçeklendiler. Şu anda çiçekleri geçmek üzere. Bunlar benim acemiliğimle edindiğim tecrübeler.
Sevgili Uzman16 ben de soğan paketlerindeki o sayıları hep merak ediyorum.

uzman16
22-04-2008, 20:24
Pakette Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ekileceği, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında çiçekleneceği, 5 cm ara ile ekilmesi gerektiğ ve 30-40 cm. yükseklikte olduğu yazıyor.

Ama 4/5 konusunda bir bilgi yok.

Penelophe
22-04-2008, 20:24
Bu sayılar soğanların büyüklüğünü ifade ediyor.;)

Mesela 10-14 lük glayöl soğanı ile 12-14 lük glayöl soğanının arasındaki fark 12-14 lüğün daha geniş çaplı olması.;)

uzman16
22-04-2008, 20:32
O halde benim paketteki sayı soğanların ufak olma nedenini açıklıyor. Sarımsak kadar olmaları normalmiş demek. :rolleyes:

Teşekkürler Penelophe. Üyelerden senden birşey daha öğrendi. ( "İçimizden Biri" bölümünde üyeler senden ne öğrendi sorusuna "Üyelere soralım" demiştin ya onun için açıklayayım dedim.)

Penelophe
22-04-2008, 20:39
Yok aslında tam olarak öyle değil, sizin ki 4/5 diyor ya bunun için ideal satış büyüklüğünü 5/5 gibi düşünün. Sizin ki 5 üzerinden 4 gibi yani.;)

Soğan almaya gittiğinizde dikkat edin, genellikle aynı tür bitkinin mesela çapı 10/14 ile 12/14 olanlarından, 12/14 olanları gözle görülür şekilde daha büyük ve fiyat olarak da aynı bitki olmasına karşın daha pahalıdır.

nuzel
25-04-2008, 11:19
arkadaşlar frezyala soğanlarını ekerken üstteki kuru kabuk kısmı soyuyormusunuz

Penelophe
25-04-2008, 16:21
Hayır, buna gerek yok.

ardabora
25-04-2008, 21:03
;) Ben yine bayıldım...Frezya bulmam lazım yoksa akıl sağlığımdan olucam.:(

nuzel
01-05-2008, 09:40
benimkilerde de hiç hareket yok

eylems
04-05-2008, 23:26
merhaba arkadaşlar ,
bu akşam bende sarı freesia soğanları aldım ve sabah dikmeyi planlıyorum.bilgilerinizden ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum.sizce dikim yapmakta geç kalmış olabilirmiyim? kendi kendime mayıs ayındayız geç oldu diyorum ama bir taraftanda bu çiçeğin her evresini görmek istiyorum.bilgilerinize...

eylems
05-05-2008, 00:44
sayın uzman 16 ,
paketin üstünde yaz soğanı değilde, bauhause bahar soğanı ,mantel holland yazıyor ve 6. aya kadar dikilebileceğini anlatan kürek resmi var sanırım olurlar.bilgi için teşekkürler.

Buket Aknar
05-05-2008, 18:38
Bugün evimi ziyaret eden komşum Fresia'larımın çiçeklerinin solduğunu görünce,
--- çiçekler geçiyor, sapların ucundaki çiçek diplerinde kapsüller oluşacak onlara dikkat et, oradan tohumlar oluşacak dedi ve sapları saksıların içerisine çevirdi.
Bu konuda bilgisi olan var mı? Ben fressia'nın soğanlı bir bitki olduğu için tohum verdiğini tahmin etmiyordum. Doğrusu şaşırdım.

Oyaman
05-05-2008, 19:32
Çiçekleri geçen soğanlılar tohum verir , ancak çimlenmesi , büyümesi ve çiçek verme süresi çok uzun olduğundan ( 3-4 sene ) pek uygun bir yöntem değildir .

Buket Aknar
05-05-2008, 19:34
İşte bu güzel haber. Şu andan itibaren sürekli kontrol edip, tohumlarını yetiştirmeye çalışacağım. Bakalım olacak mı?

Sergül
07-05-2008, 16:39
Buket Hanım, mesajınızı geç farkettim özür diler, verdiğiniz bilgi için de teşekür ederim.;) Bende kontrol ettim bahsetiğimiz kapsülçükler var. Bende artık daha fazla dikkat adeyim.

nuzel
09-05-2008, 13:08
Benim frezyalarım 1 ayı geçti hala çıkmadı.Bende bugün sinirden yağmurun altına bıraktım bakalım ne olacak

arethusa
18-05-2008, 23:21
Biz de bundan 5 hafta önce semt pazarından çiçekleri üstünde frezya aldık.Çiçekleri geçtikten sonra da tomurcuklandı.Ama hala yeşil yaprakları duruyor.
Bugün "artık çiçeğin vakti geçti,bari saksısını değiştirelim,küçük bir saksıya alıp bu büyük saksıya kelebek canan dikelim" diye düşünüp toprağını boşalttığımızda bir de baktık...bembeyaz minik minik soğancıkları olmuş.
Yeşil dallara zarar vermeden anaç soğanla birlikte minik soğanları da yeniden diktim.
Şimdi benim merak ettiğim şey...anaç soğan daha çiçek vermeye devam eder mi?
Bir de ben frezyamı sulamaya devam edersem bu yeni oluşan minik soğanlara bişey olur mu?(Muhtemelen bu ufaklıklar bu yaz bana çiçek vermez)
Yani benim frezyamın artık uyuma vakti geldi mi,yoksa daha açacak çiçeği olur mu,bunu merak ediyorum.
Çok kafam karıştı.

eylems
22-05-2008, 23:51
Bu ayın 5' inde diktiğim freesialar daha yeni kök atmış ya çok yavaş gelişim gösteriyor ya da ben çok sabırsızım

nuzel
23-05-2008, 10:08
Bende ümidimi kesmiştim ama 3 tanesi henüz uç gösterdi.

arethusa
25-05-2008, 17:13
Bulduğum bilgiler şöyle Sn. arethusa:

Frezya iyi drenajlı hafif toprak, kuytu ve güneşli bir yer ister. Minik soğanlar nisan ayında 5 cm. derinlikte ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. Düzenli su verilir.Temmuzdan ekime kadar sürekli çiçek açar. Bitki sarardıktan sonra soğanları dikkatlice sökülür. Kuru kum içinde bahara kadar saklanır.

Umarım işinize yarar.

Sevgili uzman16,
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sanırım benim frezyaların artık vakti geçti.Çünkü sizin yazdığınız gibi bitki sarardı.Soğanlar eylül-ekim gibi dikilip,bahar ile çıkan frezyalardandı belki de...
Ben soğanları topraktan çıkarmayı düşünmüyorum.Belki seneye kadar uyuyup büyürler,gelecek bahara da yeniden çiçeklerini görürüm.
Bu sene frezya keyfini çok yaşayamadım..üzülüyorum üzülüyorum,ona üzülüyorum :(

erbek_
29-05-2008, 13:50
Bayıldım frezyalara, ben de ilk fırsatta bulup dikecem! Soğanlı çiçekler çabuk ölüyor diye üzülüyordum ama bu hem dayanıklı hem de çok güzel, çok heveslendim...

eylems
07-06-2008, 03:15
Arkadaşlar 5 mayısta diktiğim freesia soğanları hala dipdiri duruyorlar.Eridilermi acaba diye fırça ile yokladım kök salmış ama yaprak açmıyor bir türlü 1 ay oldu.3 soğanı bir saksıya dikip ablama hediye etmiştim onun yaprakları çıktı benim freesialar uyuyor deli oldum.Bu normalmi?Birde freesianın bir tanesinin filemsi kabuğu çatlamış orada iki soğan üstüste gibi duruyor.İki boğumlu gibi.Acaba alttaki soğan ve üstteki patlamaya hazırlanan filizmi?

susam
02-10-2008, 14:26
Arkadaşlar. Ben siteye daha yeni üye oldum. Tam olarak nasıl kullanacağımı henüz çözemedim.
Bu arada iki hafta önce diktiğim frezyalar yaklaşık 2 cm filizlendi. Çok erken değilmi. Acaba sorun yaşarmıyım. Lütfen bilgisi olan varsa yardımcı olsun.

denizakvaryumu
05-10-2008, 21:44
Marketlere hem kış soğanı hem yaz soğanı olarak frezya gelmekte.

Ben geçen sene yaz soğanı olarak diktim ve kokusu tüm balkonu doldurdu.

sdk
08-10-2008, 11:07
Benim frezyalarımda 3-4 cm oldu , nedense büyümeleri durdu sabırla bekliyorum.

susam
12-10-2008, 14:47
Benim frezyalar son hız büyüyor. İnşallah böyle devam ederler. İlk defa soğanlı bitkiler yetiştiriyorum. Frezyaların bakımı hakkında bilgisi olanlar yazabilirler mi? Budama, gübreleme, sulama, toprak gereksinimi v.s. ne biliyorsanız. Şimdiden teşekkür ederim. Bunlarda benim genç kızlarım. İnşallah bol çiçek açtıklarını da görebilirim. ;)

Nariel
25-10-2008, 13:17
Ben de frezya soğanları dikmiştim, şu an çok güzel büyüyorlar. Hava sıcaklığı gündüz 30 derece.

ardabora
28-10-2008, 23:37
Buket Hanım bunlar harika görünüyor ya...İçim gitti yemin ederim.Çok güzeller...Bu siteyi frezyaları araştırırken bulmuştum,şimdi benim için daha bir değerlendiler...;) Ellerinize emeğinize sağlık...

Demişim mart ayında...Ben hala frezya soğanı bulamadım arkadaşlar...Bende mi bir anormallik var anlamadım gitti. Baktığım yerlerde ya frezya yok,ya bitmiş ya da henüz gelmemiş...Soğanları ekeceğim yeri bile hazırladım ama soğanım yok. İlla mısır çarşısına mı gitmem lazım,taaa Sarıyer'den?...:(

Nariel
28-10-2008, 23:44
Sayın ardabora, ben frezya soğanlarımı sn. TropikSera'dan satın almıştım, isterseniz sorun ona belki satışa devam ediyordur.

Mısır çarşısına gidip bakmak için o kadar yol çekilir bence ;) Birçok bitki soğanı var, onlara da bakarsınız..

Nariel
21-11-2008, 16:51
Frezyalarım büyümüşler, oldukça derine diktiğimi düşünmeme rağmen eğilmeye başlamışlar. Destek mi dikmeliyim? Henüz çiçekleri yok..

Buket Aknar
21-11-2008, 22:55
Sn Nariel; sizinkiler yine de iyi, benimkileri bir görseniz? Daha çiçek açmadılar ama yere 45 derece açı yaptılar. Şimdiden beni düşünceler aldı. Ne yapsam diye düşünüyorum.

Minem
23-11-2008, 22:12
Bugün Eminönü'nden frezya soğanları aldım. Aralık ayının sonuna kadar dikebilirsiniz dedi. Ben de bir umut diktim. İnşallah tutarlar..

Emel Yılmaz
24-11-2008, 13:36
Sevgili arda bora ben frezyalarımı mutlu beyden aldım. İsterseniz bir sorun. İnşallah elinde vardır ve sizde frezyalarınıza kavuşursunuz. Benim frezyalarımda daha çiçek açmadı ama yapraklarının kalınlığından yan yatıyorlar. İnşallah çiçek açtıklarınıda görürüm.

hüsnüyusuf
25-11-2008, 15:55
Frezyaları toparlamak için, soğanlara değmemesine dikkat ederek toprağına bir destek batırdım ve iple bağladım. Destekle gelişim göstermiş gibi duruyor.

53831

Minem
27-11-2008, 14:17
Sayın Ardabora sizin frezya aradığınızı bilseydim inanın sizin için de alırdım... Ama yolum düşerse yine de alırım...

Minem
02-12-2008, 22:08
Evet bu mesajımdan 1 gün önce frezya soğanlarını ekmiştim. Şu an bir tanesi çimlenmiş çok sevindim. Bu kadar çabuk mu çimleniyor frezya soğanları anlayamadım :)

Nariel
08-01-2009, 22:56
Arkadaşlar iyi akşamlar,
Frezyaları çiçeklenen var mı acaba? Bizimkiler henüz çiçeklenmedi, salkımsaçak, orman halinde duruyorlar..

nuzel
09-01-2009, 08:32
Benimkiler tomurcukta

MSaygin
09-01-2009, 09:04
Benimkiler de aynen yemyeşil duruyor, tomurcuk falan yok görünürlerde.

hüsnüyusuf
09-01-2009, 09:15
Benim frezyaların dün tomurcuklandığını farkettim.Biraz erken oldu sanırım.

Minem
09-01-2009, 09:47
Benim frezyalarım da bir sürü yeşil yaprak verdi. Ama hala tomurcuktan haber yok :) Ama sanki daha erken gibi değil mi? Ben 23-11 de dikmişim :)

hocam100
09-01-2009, 09:49
Benim frezyalar da nerdeyse tomurcuk oldu. Arkadaşlar bu normaldir. Bu çiçek şubatta açar. Oğuzhanın koku tarlası resmini de çok beğendim.

Emel Yılmaz
09-01-2009, 09:56
Arkadaşlar benim frezyalarda daha çiçeklenmedi. Ben frezyaların mart ayı gibi açacaklarını sanıyordum:D:D Benimkilerde yapraklar nerdeyse 40 cm oldu ama hala çiçeklerden haber yok:(:(:(

nurcanaybay
09-01-2009, 20:15
Benim aklım yine karıştı arkadaşlar.Sn.Minem 23.11 de dikmiş,yapraklanmış,sizler tomurcuk bekliyorsunuz.Ben 12.12 de diktim toprak üstü 1 cm bile değil.
Diktiğim günden beri hava ya kapalı ya yağmurlu ,hiç güneş görmemisinden dolayı gelişmemiş olabilirmi ?

Minem
09-01-2009, 21:32
Sn.Nurcanaybay, çiçekçi frezya soğanlarını alırken aralık sonuna kadar dikebilirsiniz, baharda çiçeklenir demişti bana. Şu an için bolza uzadı ve yemyeşil oldu. Soğanları dikip fısfısla sulamıştım her gün. Onun dışında birşey yapmadım. Güneş derseniz benim saksım camın kenarında içerde duruyor. Bu mevsimde ne kadar güneş alabilirse o kadar alıyor yani...

nurcanaybay
09-01-2009, 22:07
Ben bahçeye dikmiştim.Soğanları hisarönünden aldım,lale ve sümbüllerle birlikte satılıyordu ,öyleyse dikim zamanıdır diye düşünüp dikmiştim,güzelliğini göreyim beklemeye
razıyım.

Mutlu Kutlu
09-01-2009, 22:33
Merhaba,

Frezyaların tomurcuklanması bu mevsimde normal değil, gece gündüz sıcaklık farkı az ise 18 - 25 arasında, bitki kendini bahar geldi diye koşullandırmış olur. bu durumda soğanlar iyi beslenemeyecek ve küçülecek, yavrularıda az olacaktır.

Normalde çiçek açma dönemi 15 şubat ve 1 mayıs arasındadır. Normal seyrini tamamladıktan sonra çiçek açan ve yapraklarının solması kurumasından sonra, soğanlar topraktan çıkarılmalı ve 1 hafta gölgede havalandırılması,gölge bir yerde perlit **** torf içerisine gömülerek muhafaza edilmesi gerekiyor. Muhafaza esnasında su verilmez. normal seyrini tamamlamış olan soğanlar bol yavru verir ve soğanı büyüktür.

Mine
09-01-2009, 22:36
Sayın nurcanaybay, bendekiler de balkonda ve sırık gibi boyları var, mart ayında ilk ılık havalarda açıyorlar İzmir'de, bir de güzel kokuyorlar sormayın gitsin, insanın baharını şenlendiriyorlar, benimkiler yıllardır bu şekilde yaşıyor :)

Nariel
09-01-2009, 22:39
Lisede okurken okulların açıldığı vakitlerde (eylül-ekim), arkadaşlarım bahçelerinden demet demet arpa çiçeği(frezya) toplayıp getirirlerdi diye hatırlıyorum. Yanlış hatırlıyor da olabilirim.. Bu yüzden hep erken açmasını bekledim, içim rahatladı..

günebakan
09-01-2009, 22:51
Bu kadar güzel kokuyorsa ve güzelliğe sahipse benimde hemen frezya bulmam lazım:)

Mine
09-01-2009, 23:03
Sn. Nariel, sizi arpa çiçeği dediğiniz Gladiolus italicus sanırım, frezyanın bir adı da kayısı çiçeğidir bildiğim kadarıyla, aşağıda sizin arpa çiçeği (Gladiolus italicus )

berduray
09-01-2009, 23:12
Sanırım yaprak, sap yapısından dolayı, burada da arpa çiçeği olarak bilinir frezya, hatta Ege'nin çoğu yerinde...

Mine
09-01-2009, 23:15
Doğrudur, ben hiç duymadığım için arpa çiçeği dendiğini, google dan araştırdım ve yukarıdaki bilgilere ulaştım :)

nuzel
10-01-2009, 14:25
Sayın Mutlu kutlu şimdi tomurcuklanması normal değil demişsiniz.Nasıl engel olabiliriz erken tomurcuklanmasına

meraklı
13-01-2009, 14:16
Benim aklım yine karıştı arkadaşlar.Sn.Minem 23.11 de dikmiş,yapraklanmış,sizler tomurcuk bekliyorsunuz.Ben 12.12 de diktim toprak üstü 1 cm bile değil.
Diktiğim günden beri hava ya kapalı ya yağmurlu ,hiç güneş görmemisinden dolayı gelişmemiş olabilirmi ?

Sayın nurcanaybay;
Bende aynen sizin gibi hisarönünden aldığım frezyalarımı sanırım yine sizinle aynı günde ektim. Şu anda 1 cm kadar yeşil yaprakları mevcut. Bir türlü uzamıyorlar.

nurcanaybay
13-01-2009, 20:49
Bu durumda ya bizim soğanlarda bir sorun var **** bizde:)

meraklı
16-01-2009, 10:18
Büyümekte direnen frezyalarımın resimleri :(

Neden olduğu ile ilgili belki resimlerden yardımcı olanlar olabilir.

Bizdemi problem var bu frezyalarra mı ?

Minem
16-01-2009, 10:45
Sayın Meraklı, saksının toprağı çok kuru görünüyor. Ben soğanları ektikten sonra hergün en az bir kere su fısfıslamıştım. Ondan olabilir mi? Şu an benim frezyaların boyu neredeyse 60 cm olmuş.

Mutlu Kutlu
16-01-2009, 12:11
Sn. Nuzel,

Tomurcuklanmalarına karşı yapacak bir şey yok, bırakın açsınlar artık.

Parfümünü doya doya koklamanızı dilerim.

Saygılarımla.

nuzel
16-01-2009, 12:28
Teşekkürler Sn.Mutlu Kutlu

meraklı
16-01-2009, 12:51
Sayın Minem;
Sulamayı hemen arttırıyorum. Öneriniz için teşekkür ederim. Sizinkiler çok güzel büyümüşler. Dilerim sağlıklı ve bol çiçekli frezyalarınız olur.

Nariel
18-01-2009, 20:56
Bizim frezyalar bu durumda. Umarım çiçeklerini de görür ve koklarız..

kgursan
19-01-2009, 00:08
sevgili frezya sevenler., frezya normal koşullarda bir ilkbahar çiçeğidir. Soğanları Eylül-Aralık arasında dikilir, çiçekleri sıcaklığa bağlı olarak şubat-mayıs arasında açar. Ancak sorun DON olayıdır. Çiçekleri ve soğanları donar ve dondan korunması gerekir. Akdeniz iklimi olan bölgelerde genellikle kışın don olmaz, fakat Karasal iklim olan anadolu da kışlar sert olduğu için bahçelere ancak don olayları bittikten sonra (Nisan) dikilebilir. Ancak çok sıcağı da sevmez ve sıcakta (15oC) üzerindeki sıcaklıklarda çiçek oluşturmaz bol yaprak verir. Soğanın içinde dikildikleri zaman çiçek yoktur. çiçek oluşumu dikimden 1-2 ay sonra sıcaklıklar 10-15 oC arasında ise olur.!çiçek oluşumu tamamlandıktan sonra sıcaklık yüksek (18-21oC) ise çiçekler hızlı uzar 10 oC ise çiçek sapı yavaş uzar. Frezyanın gelişim periyodu şöyledir: Soğanlar Sonbaharda yüzlek dikilir, Haftada 1 sulanır, soğan ince kök salar ve yaprak çıkarır, Aralık -ocak aylarında soğanın içinde çiçek tomurcuğu oluşturur. Bu çiçek tomurcuğu Mart-Nisanda çiçek açar, bu arada toprak altında yeni soğan ve yavrular oluşur, Çiçeklenmeden sonra suyu kesilir, yapraklar sararır ve mayıs sonunda yeni oluşan soğan dinlenmeye girer, sürgün vermez.Eylülde havalar serinleyince tekrar dikilerek yeni çiçeklere doğru yelken açar. Anavatanı Güney Afrika olup orada doğal yaşam içinde soyunu devam ettirir.

nurcanaybay
19-01-2009, 12:54
Ben frezyanın yaz boyu çiçeklendiğini sanıyordum.Frezyanında farklı türlerimi var ?

kgursan
19-01-2009, 17:05
Sn Nurcan aybay, Frezya yıl boyu çiçeklenebilir tabi koşullar uygun olursa. Normal olarak ise son baharda dikilir, mart Nisan da çiçek açar. Şubatta dikilirse yaza doğru çiçek açar fakat soğanlarını şubata kadar uygun depo koşullarında saklayabilirseniz!

TuruncuHis
23-01-2009, 05:02
Bana da minik bir saksıya dikilmiş olarak geldi bu çiçek. Bu arada Frezya olduğunu sevgili Mine sayesinde öğrendim, kayısı çiçeği diye biliyordum :) Saksı, soğan, toprak edinme telaşından kurtuldum. :D
Bir tanesi 20 cm kadar, ikisi 10 cm kadar filizlendi ama o saksı çok küçük onlara. Bu koşullarda değiştirebilir miyim?
Çatıdan damlayan yağmur suyu balkon demirine, oradan da tam filizin topraktan çıktığı yere denk gelmiş. Koskoca yeryüzünde 1 cm.lik bir denk geliş mi olur ya? Filizcik ölüyor gibi. Yani her koşulda saksıyı değiştirmem gerekiyor fikrimce. Değiştirebilir miyim acaba, yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler...

Mermaid
23-01-2009, 09:49
Bunlarda benim frezyalarım. Sevgili Nariel ile aynı zamanda Tropikseradan almıştım. Henüz tomurcuk göremedim ama gayet sağlıklı büyüyorlar. Pekçoğu yanlardan bir kaç filiz bile verdi. :) Sevigli Nariel benimkiler çok fazla boylanmadı
Sizinkiler bayağı boylu olmuş acaba benimkiler hala balkonda soğuk mu dokunuyor nedersiniz:confused:

kgursan
27-01-2009, 17:26
Sn marmaid frezyalarınız güzel görünüyor. Ancak toprak çok ıslak kış günündeyiz fazla sudan kaçının korkmayın ölmezler. sanırım Şubatta çiçek sapı uzar ve Mart ta çiçek açarlar.iyi havalarda bol havalandırın

kgursan
27-01-2009, 17:32
Bana da minik bir saksıya dikilmiş olarak geldi bu çiçek. Bu arada Frezya olduğunu sevgili Mine sayesinde öğrendim, kayısı çiçeği diye biliyordum :) Saksı, soğan, toprak edinme telaşından kurtuldum. :D
Bir tanesi 20 cm kadar, ikisi 10 cm kadar filizlendi ama o saksı çok küçük onlara. Bu koşullarda değiştirebilir miyim?
Çatıdan damlayan yağmur suyu balkon demirine, oradan da tam filizin topraktan çıktığı yere denk gelmiş. Koskoca yeryüzünde 1 cm.lik bir denk geliş mi olur ya? Filizcik ölüyor gibi. Yani her koşulda saksıyı değiştirmem gerekiyor fikrimce. Değiştirebilir miyim acaba, yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler...
Balkon demirinin üzerine bir plastik veya teneke vb. bir şey bağlayıp düşen suyun yönünü değiştirin. bu zamandan sonra saksıyı değiştirmek bitkiyi sarsar. Korkmayın az toprakla da yaşar ölmez ve çiçek açarlar

Mermaid
27-01-2009, 17:39
Sn marmaid frezyalarınız güzel görünüyor. Ancak toprak çok ıslak kış günündeyiz fazla sudan kaçının korkmayın ölmezler. sanırım Şubatta çiçek sapı uzar ve Mart ta çiçek açarlar.iyi havalarda bol havalandırın

Çok teşekkürederim. Fotografı çekmeden önce sulamıştım. Allahta havalar bir kaç güdür iyi gidiyor da toprağı kurudu sayılır. Marta azkaldı biraz daha sabır :cool:

TuruncuHis
27-01-2009, 21:18
Yanıt için teşekkür ederim kgursan ama artık çok geç :) Dün azami özenle değiştirmiş bulundum saksısını.
Geniş mekan, bol su, mineral benim tercihim ya, çiçeklerin de tercihidir diye, aşırı konfordan öldürüyorum onları.
Bekleyip göreceğim artık frezyalarımın durumunu...

nuzel
05-02-2009, 08:06
:)Frezyalarım açtı

nurcanaybay
05-02-2009, 15:08
Çok güzel açmışlar.Sanırım benden başka herkes saksıya dikmiş.Bu durumda saksıda daha erken ,bahçede geç gelişiyor sonucunu çıkarabiliriz sanırım keza benimkiler hala 6-7 cm :)

TuruncuHis
05-02-2009, 15:49
Bahçede geç gelişiyor tezinin doğru olacağını sanmıyorum Sayın Nurcanaybay,
Benimkiler de henüz 10 cm civarında ve saksıda...Gerçi başına gelmeyen kalmadı. Yağmur suyu akarak fideleri zedeledi, kış ortasında saksı değiştirdim ve en son da köpeğim yapraklarını yemeye kalkmış, soğanları yerinden sökmüş.
Gelişmiş çiçeklerin bulundukları iller İzmir'den daha soğuk. Bununla ilgili olduğunu sanıyorum.
Benimkiler açmasa da razıyım yeter ki soğanlar canlı kalsın.

Minem
05-02-2009, 16:41
Evet Turuncuhis'e katılıyorum soğanları ısıtma olmayan yerde saksıya ekmiştim. Ben soğanları ektiğim günlerden hemen sonra hem hava soğumuştu, hem de odada herhangi bir ısıstıcı yoktu. Oldukca soğuk bir ortamda bu kadar boylandı ve yaprak verdi. Şu bir kaç gündür hava ılık İstanbul'da ve durakladı gelişmesi. Bir kaç gündür tomurcuklu duruyor frezya.
İzmir İstanbul'a göre daha ılık bir iklime sahip.

nurcanaybay
05-02-2009, 16:50
Önceleri bende, sık sık yağan yağmurun soğanları çürütmesinden endişe etmiştim.
Filizlendiklerini görünce rahatladım.Sadece, arkadaşların frezyalarını görünce fesatlanıyorum ,elimde değil :)

nuzel
05-02-2009, 19:17
İyide benim frezyalarım kaloriferin yanında duruyor arkadaşlar.

Nariel
05-02-2009, 20:41
Sayın nuzel, frezyalarınız çok güzel açmış. Ben de bizimkilerin açmasını heyecanla bekliyorum, yaprakları aşırı uzadı ama henüz tomurcuk yok.
Bugün Eminönü'de dolaşırken çiçekçilerden birkaç soğan türü aldım, frezya da gördüm, orada zavallı zavallı durmalarına dayanamadım ve 5 tanesini 2 liraya aldım. İç mekanda bu mevsimde dikeceğim bakalım neler olacak.. Çiçek açmasa da en azından soğanlar faal olsun bari..

nuzel
06-02-2009, 07:53
Sayın Nariel tecrübelerime göre frezyanında diğer soğanlı çiçekler gibi çiçek açması soğanın iriliğine bağlı.Bende geçen sene 20 tane kadar Frezya soğanı almıştım dediğiniz gibi yaprakları uzayıp çiçek açmamıştı.Bu sene o soğanlardan henüz 1 tanesi çok küçük açtı.Benim resimlediğim çiçek açan soğanlarım bu sene Mutlu Kutlu dan aldığım büyük soğanlar.Bu sene çiçek açmazlarsa üzülmeyin uygun şartlarda koruyun seneye açar.

kgursan
06-02-2009, 18:34
:)Frezyalarım açtı

Sn nuzel frezyalarınız donuk mu? yoksa kalorifer yanında olduğu için solmuş mu? ilk goncalar geçik gibi geldi bana.Yükleyebilirsem bir adet donmuş frezya çiçeği göndereceğim. Bu frezyalar 5 Nisanda tam çiçekteyken don vurdu ve çiçekleri dondu. saygılarımla

nuzel
06-02-2009, 19:16
Sayın kgursan frezya ççeklerini sırayla açıyor biliyorsunuz.İlk açanlar 4-5 gün sonra soluyor.Bu arada diğerleri açıyor.Saırım bundan dolayı.Kaloriferden olsa hepsi bir solardı diye düünüyorum.

Nariel
06-02-2009, 20:36
Sanki daha serin bir yerde dursa, ilk açan goncalar da diğer goncalar açana kadar dayanır gibime geliyor. Sıcakta bulunduğu için çiçekler kısa ömürlü olabilir..

denizakvaryumu
06-02-2009, 22:48
http://www.easytogrowbulbs.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=8

Frezya sevenler bakmasın :)

susam
07-02-2009, 09:22
Benim frezyalar son hız büyüyor. İnşallah böyle devam ederler. İlk defa soğanlı bitkiler yetiştiriyorum. Frezyaların bakımı hakkında bilgisi olanlar yazabilirler mi? Budama, gübreleme, sulama, toprak gereksinimi v.s. ne biliyorsanız. Şimdiden teşekkür ederim. Bunlarda benim genç kızlarım. İnşallah bol çiçek açtıklarını da görebilirim. ;)

O zamandan bu zamana 4 ay geçti. Diğer soğanlı çiçeklerim gibi frezyalarım da büyüdü. Bir hafta önce tomurcuklanmaya başladılar. Heyecandan ölüyorum. Hangi renkte açacaklarını bile bilmiyorum. Üzerlerine kar yağdı, sert rüzgarlar esti. Ama dayandılar. Yaprakları bozulur gibi oldu ama direndiler. Balkonumda bir kaç yere daha soğan dikmiştim. Onlarda canlandı. Açması ne kadar sürer. Bir bilen varsa söylese ne sevindirir beni.
Susam gururla sunar. BENİM FREZYALARIM:

Mutlu Kutlu
07-02-2009, 09:36
Frezyaların tam açması 20-30 gün daha sürer, gurur duyacak kadar güzel beslemişsin, tebrik ederim.

susam
07-02-2009, 09:50
:o Çok teşekkür ederim Mutlu Kutlu. Benim için en zahmetli kısmı onların saksılarını yapmaktı. El emeği göz nuru :D. Aslında geç açmaları beni daha çok sevindirir. Bu günlerde havalar yumuşacık, çok güzel ama yakında soğuklar bastırır. Bu soğukları atlattıktan sonra açarlarsa baharın yumuşacık havasında o çok bahsedilen ama benim bilmediğim mis kokulu frezyaları koklayıp seyretmek çok zevkli olur.

Nariel
07-02-2009, 11:32
Bizim frezyaların soğanı küçüktü, birkaç tane de olsa açsalar keşke.. Evdekiler mısır tarlası gibi oldular ama tomurcuk yok.

Ben de bugün çiçekçilerde frezya gördüm ve iki demet aldım. Yıllardır koklamamıştım bu çiçeği, yol boyu kokularını bitirmek istercesine kokladım durdum :p Bakmaya ve koklamaya doyamıyorum, o kadar değişik bir parfümü var ki..

sakagun
07-02-2009, 11:44
Benim için en zahmetli kısmı onların saksılarını yapmaktı. El emeği göz nuru :D.
Susam, saksılarına bakakaldım. Malzemesi nedir? Bakraçları mı boyadın?

susam
07-02-2009, 11:59
Sevgili Sakagun. Saksılarımı alüminyum kazanlar ve alüminyum yoğurt bakraçlarından yaptım. Ters çevirip altlarını matkapla deldim. Sonra da fazla suyu süzebilmeleri için çekiçle diplerini dövüp içe doğru çukurlaştırdım. En son olarak ta kum zımparasıyla hafif zımparalayıp güneşli bir günde sprey boyalarla boyadım. İnanın yakından çok daha güzel görünüyorlar. Hani çiçekçilerde satılan metal renkli ve çok pahalı saksılar varya, kalite açısından onları aratmazlar. Ve çok ucuza mal oluyor. Ne yalan söyliyeyim. Onlara bayılıyordum ama pahalı oldukları için paraya kıyamıyordum :D. Bu fikir geldi aklıma, denedim ve işe yaradı. Tavsiye ederim.

sakagun
07-02-2009, 12:14
Ellerine sağlık. Rengi de çok hoş. Frezyalar sarı beyaz açınca harika görünecekler içlerinde.

susam
07-02-2009, 12:34
Teşekkürler. Darısı tüm soğan dikenlerin başına...

smily
07-02-2009, 15:38
Çiçeğimin adını bilmiyordum. Biri bana sümbülteber dedi ve ben de hep öyle bildim. Sitedeki bir bilenin uyarısı ile frezya olduğunu öğrendim. Aşağıda sümbülteber topiğine yazdığım mesajım var. Onu buraya aktarıyorum. Siz okurken frezya olduğunu düşünün.

-------------
Tüm forum üyelerine merhaba. Bu ilk mesajım.

10 yıldan fazla bir zamandır saksılarımda sümbülteber yetiştiriyorum. Ancak benım çiçeklerle yukarıda anlatılanlar arasında birçok farklar tespit ettim. Öncelikle bu çiçeğin yumrularını (fark 1. soğan değil 0.5-3 cm boylarında yumruları var. yumrular ortası şişkin uçları sivri bir mekik şeklindeler) bana veren arkadaşım çiçeğin menşei hakkında bir bilgi vermedi. Hatta adını dahi bilmiyordu ve güzel bir çiçek diye vermişti. Ben menşeinin doğa olduğunu sanıyorum.

Uzun balkon saksılarında yetiştiriyorum. Yaz-kış dışardalar soğuk ve sıcaktan zarar görmüyorlar. (Yarı gölge bir yerdeler ve kışın İzmirde hava nadiren +5 derecenin altına düşer). Kasım ayında çıkmaya başlıyorlar (fark.2) Şubat başı Mart sonu arasında tomurcukları açıyor ve çiçekleniyorlar. Yaz başına kadar da yaprakları sararıp kuruyor ve saksılar boş gibi gözüküyor.

Aynı saksılarda sarı çiğdem soğanları da var. Bunlar sonbaharda önce çiçek sonra yapraklarını açıyorlar. Sümbülteberler de bunların arasından çıkıyorlar. Şu sıralarda her iki çiçeğin yaprakları karışık bir vaziyette görünüyor. Sümbülteberin öncü tomurcukları şimdiden boy gösterdiler. En fazla 30-35 cm ciçek sapı, 20-25 cm de yaprak uzunluğu oluyor. (fark 3)

Çiçekler katmersiz, krem renginde çiçek uçlarına doğru sarı renge ulaşıyor. Yoğun ve çok güzel bir kokusu var. Çiçekçilerde kesme çiçek olarak satılan daha iri ve koyu sarı-turuncu renklisini İzmirde kayısı çiçeği adıyla satıyorlar. (herhalde renginden dolayı böyle diyorlar) Çiçekler forumdaki resme pek benzemiyor ama yaprakların şekli ve yaprak dipleri aynı. (yelpaze gibi)

Sık sık diğer saksılarımda da boy gösteriyorlar. Asıl çiçeğe zararları olmasın diye onları henüz yumru oluşturmadan söküp atıyorum.

Fotoğraflarını eklemek istiyorum ama bu konuda bilgim yetersiz olduğundan yardım alacak birini bulursam daha sonra ekleyeceğim.

Google görsellerde arattırdığınız zaman bir vazo içinde değişik renklerinden oluşan bir buketi gösteren güzel bir resim var bir bakmanızı tavsiye ederim. Bir japon sitesiydi galıba.

Nariel
08-02-2009, 14:20
Benim küçük soğanlar açmaz heralde diyordum ya, bugün evden bir haber geldi. Saksının birinde 1, birinde ise 3 tane çiçek başağı varmış :) Başak diyorum, çünkü buğday başağı gibiymiş tomurcuklar, sevgili susam'ın fotoğraflarında da görüldüğü gibi (arpa çiçeği denmesinin sırrı bu olsa gerek). Fotoğraflar elime ulaşınca yayınlayacağım inşallah, çok sevindim tomurcuklanmasına.. Teşekkürler sayın Mutlu Kutlu..

mor papatya
08-02-2009, 15:52
teşekkür ederim sağol

nuzel
08-02-2009, 17:50
Sanki daha serin bir yerde dursa, ilk açan goncalar da diğer goncalar açana kadar dayanır gibime geliyor. Sıcakta bulunduğu için çiçekler kısa ömürlü olabilir..

Kaloriferin yanından aldım Teşekkürler.

smily
11-02-2009, 10:57
Frezya'larımın 11 şubat itibariyle görünümü. yaprakları çiğdem yaprakları ile karışık halde.

TuruncuHis
11-02-2009, 11:36
Sayın smily,

Sizinkiler uzun zamandır aynı yerde sanırım, epey üremişler. Çok hevesli ve sağlıklı görünüyorlar, kokuya ve renge boğacak sizi. Keyfiniz bol olsun.
Benimkilerden umudu kestim bu yıl. Soğanını büyütüyor diyerek teselli edeceğim kendimi :(
Hem de turuncu-kırmızı karışımı idi. Bir yıl beklenir mi ya:(

Mermaid
12-02-2009, 09:23
Sevgili Turuncuhis, bende sizin gibi düşünmeye başlamıştım. Soğanları gelişiyor seneye açaçaklar demiştim. Ama sabah balkonda çayımı yudumlarken minnacık bir gülümseme gördüm frezyalarımın içinde eminim sizinkilerde yakında gülümsüyecektir size

Muhteşem kokusundan mahrum kalmamanız dileği ile:)

kgursan
12-02-2009, 16:16
Frezya'larımın 11 şubat itibariyle görünümü. yaprakları çiğdem yaprakları ile karışık halde.

Sn smily.,Bahçenizdeki frezyalar ne kadar sağlıklı. Tebrik ederim. Bahçede böyle güzel frezyalar olacağını hiç düşünmezdim. En ufak don olayında çiçekler gider. Demekki yerlerini çok sevmişler. Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

smily
14-02-2009, 10:07
Sn smily.,Bahçenizdeki frezyalar ne kadar sağlıklı. Tebrik ederim. Bahçede böyle güzel frezyalar olacağını hiç düşünmezdim. En ufak don olayında çiçekler gider. Demekki yerlerini çok sevmişler. Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

Sn. kgursan teklifinizden çok mutlu oldum. O günlerde sizinle irtibat kuracağım.
Frezyalarım bahçede değil de balkon demirlerine astığım uzun saksılardalar. 11 yıl hatta daha da uzun bir zamandan beri benimleler. Her geçen yıl daha da verimli oluyorlar. Resimde sarı çiğdem yaprakları ile karışık olarak görülüyorlar (yarı yarıya)
Aynı saksıda sonbaharda sarı çiğdem şubat mart aylarında frezya yaz aylarında da kedi tırnaklarım çiçekleniyorlar

Crocus Şen
17-02-2009, 22:15
Merhabalar,benim sizinle paylasmak istedigim bir sorunum var,bundan 4-5 yil once aldigim 10 adet frezya,10 adet cigdem soganim vardi!Yillardir saksida kaldilar 2yil once soganlari cikardigimda frezyalarim cogalmis,yanlarindan yavrular bile vermislerdi,cigdem soganlarimin tamamen kuflendiklerini gordum!Simdi ise 3tane frezyam kaldi onlarda cok cilizlar!bircok besin takbiyesi yapmama ragmen neden boyle oldular??Bana yardimci olabilirmisiniz?Bundan sonra ne yapmaliyim?

Zeytinci
18-02-2009, 13:06
Frezya bu sabah gözlerini dünyaya açtı. Pencere önünden balkona alındı. Yanındaki kokulu karafil onu kıskanıyor olabilir. Benjamin de benim niye çiçeğim yok diye hayıflanıyor olabilir. Benim itirazı yok:D

Ülker
18-02-2009, 15:42
Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.

kgursan
18-02-2009, 16:50
Geçen yıl benim de beyaz ve sarı frezyalarım vardı, şeftali çiçeği demişlerdi satın alırken.
Taşındıktan sonra çiçeklerimin arasında göremedim, ne oldu bilmiyorum.
Sayın Zeytinci'nin çiçeğini görünce eyvah dedim, tekrar alıp dikmek için geç mi kaldım acaba? satıcılara gelmemişti daha.

Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

Ülker
18-02-2009, 17:32
Sayın kgursan, ben saksıda açmış olarak alıp dikmiştim, öyle satıyorlardı.
Soğanlar için geç kaldığıma göre yaz sonunu bekleyeceğim artık.
Teşekkür ederim.

Zeytinci
19-02-2009, 19:38
Sn smily., Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

Purple rain'e şimdiden talibim. Bendekiler sarı ve kokulu. Krem renkli olanının da keskin kokusu var belkide en keskin kokulusu odur. Açık renkliler daha keskin kokuludur diye bir yerde okumuştum. Mor olanda (purple rain) herhalde kokuludur.

kgursan
19-02-2009, 22:27
Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.

Orkun Kırcı
20-02-2009, 16:57
Bir tomurcuk gördüm sanki :)

63724

kgursan
22-02-2009, 17:55
Bir tomurcuk gördüm sanki :)

63724

Evet gördüğünüz çiçek. Yaklaşık 1 ay sonra açılır. Tabi sıcaklığa bağlı. Bu aşamadan sonra don olayından koruyun. Aşırı sıcaktan da kaçının ki çiçek kalitesi düşmesin. Yaklaşık 10-15 oC uygun (5-20 oC arasında).

Orkun Kırcı
22-02-2009, 20:58
Teşekkür ederim arkadaşım. Zaten çiçek okuldaki odamda hemen hemen belirttiğiniz ısıda duruyor. İnşallah sağsalim açar.

Zeytinci
23-02-2009, 09:30
Sn zeytinci.,Ağustos gibi görüşelim. Dikim zamanı Eylül-Kasım arası uygun.

Kaynarpınar'a giderken yol üstü Balıklıova'da beyazını saksıda gördüm. Beyaz çiçekleri henüz açıyor. Satıcı bu kayısı dedi 3 tl. Bir tane aldım, zira beyazının çok yoğun koktuğunu biliyorum. Yazlığın bahçesine bıraktım, dönerken aklım onda kaldı. Haftaya kadar coşar herhalde. Sarısı, beyazı ve moru ne güzel kokteyl olur, saksıda :D

Orkun Kırcı
23-02-2009, 09:45
Moru da ilk burada gördüm gayet güzelmiş. Bizde beyaz ve kırmızı olandan var. Dediğiniz gibi beyazların kokusu çok yoğun ve güzel.

Minem
23-02-2009, 09:53
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde :)

64100

64101

Minem
23-02-2009, 10:08
Açıkcası Eminönü'nden tesadüfen zamansız 2 tane frezya soğanı almıştım. Umutsuz vaka olacağını düşünüyordum. Soğanlar çimlenmeye başladığında da konuyu takip etmeye başladım. Çoğunluğunun renginin sarı olduğunu gördüğünde "keşke benimki başka bir renk çıksa" demeye başlamıştım. Bu rengini gördüğüm de bana çok büyük sürpriz oldu. Aynı saksı da halen tomurcuklu olan bir frezyam daha var sanırım o da beyaz olacak gibi :)

nuzel
23-02-2009, 11:50
benim frezyalarımda coştu.Renklilere özendim şimdi.

Buket Aknar
23-02-2009, 17:09
Benimkiler de hep tomurcukta. Geçen yıl rengarenk açmışlardı, inşallah bu yıl da aynı şekilde renklileri görürüm. Mor renkliler kokulu değil ama diğerleri...

Günüm
23-02-2009, 17:24
Benim katmerli kızlarımın da üzeri tomurcuk dolu. İlk defa katmerli olanından alıp diktim. Çiçeklerini merakla bekliyorum. Camın dışında durdukları için açmaları biraz geç olacak.

Zeytinci
24-02-2009, 10:10
Dün akşam kapalı tomurcuk olarak dururken bugün sabah bu sürprizle karşılaştım. Tam bir aydır tomurcuklu duruyordu. Fotoğraf da pembe çıkmış aslında mor renkde :)

64100

64101

Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?

Minem
24-02-2009, 16:18
Malesef Sayın Zeytinci hiç mi hiç kokusu yok :( Her güzelin bir kusuru varmış

Buket Aknar
02-03-2009, 18:14
Sn. Minem,
Buket Akar'ın mor için kokusuz dediğine takıldım şimdi. Morlar gerçekten kokusuz mu?

Arkadaşlar benim frezya'larım çiçeklenmeye başladılar, sarı ve kırmızılı olanlar çiçek açtı diğerlerini de bekliyorum. Az önce akşam olmasına rağmen farkedince hemen kokladım çok güzel kokuyorlardı. (yarına fotoğraf eklemeye çalışacağım)

Sn Zeytincinin sorusuna gelince, geçen yıl yetiştirdiğim mor frezya'lardan hiçbiri kokmuyordu. Bu tecrübeme dayanarak böyle yazdım, farklı bilen arkadaş varsa ve buradan paylaşırsa ben de memnun olurum. Çünkü oldukça hayret etmiştim.

Oğuzhan
02-03-2009, 18:29
Yoğun koku olanlar sarı ve beyazlar.Mor olanda koku yok.Ben çiçekçiden kesme çiçek olarak almıştım.

Goncagül
02-03-2009, 18:44
Merhaba, ben yeni üyeyim. Bu sabah Karabük'te kar yağıyordu ve şu an da biraz yerlerde kar var.Ama henüz açmasını beklemediğim frezyam süpriz yaptı ve bütün güzelliği ile açtı.Kokusu çok güzel, renkleri sarı ve beyaz.:)Şu an salonum da duruyor ve mis gibi kokuyor.:cool:

iris41
02-03-2009, 18:55
Selam arkdaşlar.
fresyalarınızın resimleri cok güzel benimkilerin yaprakları 1 karışı gecti fakat cicek yok nedense altında sürekli yavruluyor 1 sogan 3, 4 tane oldu istanbulda oturan arkadaşlarınkilerde actımı yoksa biraz daha beklicezmi.

selamlar.
Abdullah ....

Minem
09-03-2009, 15:31
Sayın Irıs41 uzun süre yaprak verdikten sonra çiçek sapını oluşturup çiçekleniyor. Ben yapraklı olarak neredeyse bir ay beklemiştim. Mor olan erken açmıştı ama sarı ve mis gibi kokulu olan daha yeni açıyor. Üstelik şansıma katmerli çıktı :)

66305
66306

iris41
09-03-2009, 15:51
Selam arkadaşlar.
sayın minem sizin adınıza sevindim ne yazıkki bendeki firezyalar tomurcuk oluşturmadılar işin garibi diktigim soganların hic bir ceşidi acmadı .
laleler haric onlar tomurcuklaşmış :p.
saygılarımla .

günebakan
09-03-2009, 18:05
Sevgili Minem frezyalar gerçekten çok güzel çiçeğinin açması için ne kadar beklemiştik sonunda açtı:)

Minem
09-03-2009, 18:09
Evet Günebakan, iki soğanda aynı saksıdaydı. Mor olan neredeyse bol bol yaprak verdi. Nerdeyse 1 ayda açtı, hatta iki dal çiçek verdi. Sarı olan aynı saksıda olmasına rağmen daha geç tomurcuklandı ve açtı. Ama en güzel tarafı sanırım ikisinin de istediğim gibi olmasıydı. Biri mor yalınkat ama kokusuz, biri sarı katmerli ve mis gibi kokulu :)

Nariel
09-03-2009, 19:17
Bizim frezyalar da açmaya başladı nihayet:)

Orkun Kırcı
09-03-2009, 20:43
Benim tomurcuklarımda yavaş yavaş açılmaya başladı. Mis gibi kokacağı günleri iple çekiyorum doğrusu.

Zeytinci
09-03-2009, 21:10
Sn Minem,

Katmerlisi de nereden çıktı? Beyazının da katmerlisi var mı? Hergün birşeyler öğreniyoruz. Tebrik ederim muhteşem güzeller.

Minem
09-03-2009, 21:22
Sayın Zeytinci,inanın ben de şaşırdım. Bana da sürpriz oldu :) Mor olan yalın kat ama sarı olan açınca gördüm ki katmerli duruyor. Daha önce de yazdığım gibi tesadüfen almıştım soğanlarını. Hatta soğanları aldığım da hiç ümitli değildim, çünkü çok da sağlıklı gibi durmuyorlardı.

tolgahann
09-03-2009, 22:16
Ben bauhaus'tan aldığım katmerli frezya soğanlarını bu gün ektim.Bakıyorum sizinkiler açmış,benimkilerde henüz yeşerme bile yok.Bu arada paketin üzerinde beyaz katmerli resmi de vardı.

smily
10-03-2009, 13:00
Frezyalarım açmış halde görülüyor. Ancak bu yıl bir tuhaflıkları var. Önceki yıllarda harika kokuları ile başdöndürürken bu yıl kokusuzlar. Bir hata yapmış olmalıyım ama ne?

Minem
10-03-2009, 13:11
Sevgili smilly, frezyalarınız birarada muhteşem görünüyorlar. Maşallah...
Bu sefer ben de sık dikeceğim frezya soğanlarımı. Demet gibi görüntüleri çok hoşmuş..

hly999
10-03-2009, 13:36
Kimyasal bazı gübrelerle gübreleyince kokulu çiçeklerin kokusu kaybolur biliyorum.

Orkun Kırcı
10-03-2009, 15:25
İşte benim frezyalarımda bunlar. Sadece iki soğanım var :(

66450

kgursan
10-03-2009, 17:27
Frezyalarım açmış halde görülüyor. Ancak bu yıl bir tuhaflıkları var. Önceki yıllarda harika kokuları ile başdöndürürken bu yıl kokusuzlar. Bir hata yapmış olmalıyım ama ne?

Sn smily., Soğanlı çiçeklerin bazıları çiçeklerinde nektar yani uçucu yağlar üretir. Bu uçucu yağlar sıcakta buharlaşır ve koku oluşur. geçen yıl kokan frezyalar sıcak nedeniyle kokuyordu bu yıl havalar serin gidiyor kokuyu yapan uçucu yağlar buharlaşamayınca koku duyulmuyor. Nedeni bu.

Zeytinci
10-03-2009, 22:40
Kgursan hocam,

Yine kafam karıştı. Benim Balıklıovadan yoldan aldığım Smily nin ki gibi krem beyaz müthiş kokulu.
Kırmızı (mor) olanlar niçin kokulu değil. Yoksa onlarda kokulu da havalar serin diye mi kokmuyor.

Biraz daha konuyu açarmısınız, lütfen.

Birde şu katmerli olanlara değinseniz uzman gözüyle.

Sağlıcakla kalınız.

Goncagül
11-03-2009, 15:52
Ben ilk defa frezya yetiştiriyorum. Bunlarda benim frezyalarımın fotoğrafları. Frezyalarım kokulu olanlardan.