Bağlan

View Full Version : Frezya (Freesia)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Zeytinci
11-03-2009, 16:40
Sn. Safranbolu78,

Beyazlarının katıksız beyaz, ne güzel. Bizdekiler krem beyazı. Sarılarınız da katmerli gibi. Keyfini çıkarınız.

kgursan
11-03-2009, 18:10
Kgursan hocam,

Yine kafam karıştı. Benim Balıklıovadan yoldan aldığım Smily nin ki gibi krem beyaz müthiş kokulu.
Kırmızı (mor) olanlar niçin kokulu değil. Yoksa onlarda kokulu da havalar serin diye mi kokmuyor.

Biraz daha konuyu açarmısınız, lütfen.

Birde şu katmerli olanlara değinseniz uzman gözüyle.

Sağlıcakla kalınız.

Frezya çeşitlerinin koku veren nektar üretme kapasiteleri farklı oluyor. Bu nedenle bazı çeşitler çok kokar bazıları da az kokar veya kokmaz. Bazıları kokuludur ama diğer özellikleri iyi olmayabilir. Bu nedenle seçilmeyebilirler. Kısaca konu geniş.

Goncagül
11-03-2009, 22:07
Sn. Safranbolu78,

Beyazlarının katıksız beyaz, ne güzel. Bizdekiler krem beyazı. Sarılarınız da katmerli gibi. Keyfini çıkarınız.

Teşekkür ederim. Sarılarda aynı beyazlar gibi katmerli değil ama olsun.

Nariel
11-03-2009, 22:13
Frezyalar bizi çok mutlu ediyor, teşekkür ederiz sayın Mutlu Kutlu:) Soğanlar küçük müçük demeden açtılar, fındık kadarlardı;)

Özge Düzgün
12-03-2009, 15:45
:psmily çok güzeller maşallah, aslında bu başlık altında herkesin fresiaları harika görünüyor, ben de sizlerden heveslenerek dün ithal fresia soğanları aldım, bir pakette on adet var, sanırım geniş bir saksıya aralıklı olarak dikmek gerekiyor. Penceremin önünde küçük bir bahçem var yarısını da oraya dikeceğim, Ankara'nın ikliminde nasıl yetişecek bilemiyorum o yüzden bir kısmını içeride yetiştireceğim, umarım benimkiler de sizinkiler gibi mutlu mesut büyürler;)

Orkun Kırcı
12-03-2009, 17:14
Benim tıfıl frezyalarımda açmaya başladı. Bugün öğretmenler odasına götürüp arkadaşlara gösterdim. Hepsi de kokusuna hayran kaldı. Gerçekten süperler yaa.

kgursan
12-03-2009, 18:51
Bunlar da yeni gelişen, Yalovada seradaki frezyalar. Henüz çiçeklenme başlamadı.

kaktüs
12-03-2009, 21:44
Sn Ülker, Bu zamanda frezya soğanı bulamazsınız. Frezya soğanlarını bu zamana kadar muhafaza etmek çok zor. İnşallah Yaz sonu dikim zamanı (Eylül-Kasım) arası alacağınız yeni soğanlarınızı dikersiniz.

Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?

çiçeksever
13-03-2009, 15:35
Ben daha önce almıştım.Şimdi ekerseniz.Yaza açıyor.

Özge Düzgün
13-03-2009, 22:01
Fresia soğanlarını dışındaki sert kabuk ile birlikte mi dikmek gerekiyor yoksa soğanın sert dış kabuğundan ayırdıktan sonra mı dikmek daha faydalı? Lalelerde bu sorunsal kök salmalarını engellemişti, soğanlar acaba kabuğu ile birlikte mi dikiliyor?

berduray
13-03-2009, 22:03
Benimkiler direkt bahçede hiç ellemem, kendi kendilerine sorunlarını hallederler, bazen doğala el etmemek daha iyidir sanki...

Orkun Kırcı
13-03-2009, 22:04
Biz yıllardır kabukla birlikte dikeriz. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadık. Ama doğrusu bu mu bilemiyorum.

Özge Düzgün
13-03-2009, 22:33
Elbette en güzeli doğada yetişeni her zaman için, ben zaten çoğu bitkinin doğadan ayrı suni ortamlarda yetiştirilmesine de karşıyım, fakat karasal iklimde gerçekten bazı bitkileri yetiştirmek çok zor, dikim yapıp soğanlarımı kaybettiğim çok oldu, dikiminden evvel bu kadar düşünmemin sebebi bu. Ben de bugün yarısını hiç dokunmadan bahçeye diktim zaten, ne kadar kurcalarsanız o kadar yavaş büyüyorlar:cool:
Orkunkırcı çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız, ben de bugün öyle dikmiştim, geceyarısı bahçedeki toprağı eşelemekten kurtardınız:D

berduray
14-03-2009, 12:35
Endişelenmeyin, soğanlı bitkiler genellikle soğuk iklimi sever. Sorun topraktaki bir zararlıdan kaynaklanıyor olmasın?

kgursan
15-03-2009, 18:51
Bauhaus'da yazlık soğanlar adı altında fresia soğanları da satılıyor. Bunlar baharda ekilip yazın açan bir türü mü yoksa yanlış bir mevsimde mi satılmakta sizce?

Aslında Frezya yıl boyu çiçek verebilir. ANCAK soğanını muhafaza zor olur. Aralık ayına kadar normal koşullarda kök veya sürgünleri uzar. Uygun depolama koşulları sağlanırsa soğanlar filiz vermeden sağlıklı kalabilir. Ama bizim koşullarımızda Mayıs ayında sökülen soğanı Bu zamana kadar (Mart) muhafaza zor.

Şimdi dikilen soğanlar yaza doğru çiçeklenmesi gerekir. Ama dikildikten sonra çok sıcak ortamla karşılaşırsa (16-17 oC üzerinde) çiçek oluşturamayabilir. Bol yaprak verir. Diğer taraftan ithal soğan 15 oC da çiçek tomurcuğu oluşturma işini depoda sağladıysa o zaman sıcaklık sorun olmaz ve soğanda oluşmuş çiçek tomurcuğu 2 ay içinde çiçek açar. Bu soğanları ben de merak ediyorum. Sanırım alanlar gelişmeler konusunda bilgi verecekler.

kgursan
15-03-2009, 18:59
Fresia soğanlarını dışındaki sert kabuk ile birlikte mi dikmek gerekiyor yoksa soğanın sert dış kabuğundan ayırdıktan sonra mı dikmek daha faydalı? Lalelerde bu sorunsal kök salmalarını engellemişti, soğanlar acaba kabuğu ile birlikte mi dikiliyor?

Frezya soğanı dışındaki kabuk dediğiniz yaprakların kurumuş halidir. Lalede ise sert kabuk (Tunik) köklere engel olur. Frezyada şöyle sorun olabilir. Frezya soğanının tepe kısmında kabuklar çok sıkı ise, kabuğun altından çıkacak olan sürgünün (filizin) büyümesini engelleyebilir.üst kısımdaki kabukları hafifçe yırtmak faydalı olur. Veya soyabilirsiniz, sorun olmaz.

Ülker
15-03-2009, 19:02
Artık benim de frezyalarım var.
Pazardaki çiçekçide üzeri tomurcuklarla dolu frezyaları görünce heyecanlanıp 3 farklı renk aldım. 3 adeti 1,00ytl olarak satılıyordu, çok da sağlıklılar.

cankurtulus
15-03-2009, 21:40
Bunlarda benim freesialarım.

günebakan
15-03-2009, 22:33
Dün bende dayanamadım koçtaş'tan bir torba frezya soğanı satın aldım inşallah ekimi için geç olmamıştır:)

Orkun Kırcı
16-03-2009, 18:30
Frezyam sonunda tam olarak açtı. Kokusuna zaten diyecek yok. Rengide gitgide koyulaştı.

67325

uzman16
16-03-2009, 20:50
Açan çiçeklerin hepsi birbirinden güzel.

Frezyaya içerde mi dışarda mı bakıyorsunuz? Benimkiler balkondalar.

Bir de balkonda olunca açan çiçeklerin kokusunu duyamayacağım. İçerde olması zarar verir mi? Yoksa açınca kesip vazoya mı almalı?

Yakında benimkilerde açacak. Bekliyorum.

Orkun Kırcı
16-03-2009, 21:16
Ben mecburen içeride bakıyorum. Eee malum burası Bayburt. Ama Aydın da her zaman avlumuzda büyütürüz. Orada da mis gibi yayarlar kokularını.

Nariel
17-03-2009, 22:12
Annem Silifke pazarından kızıl-kahve renkli bir frezya türü almış, saksılı vaziyette. Ve bu da en az sarılar kadar yoğun kokuyormuş:

kgursan
18-03-2009, 20:25
Annem Silifke pazarından kızıl-kahve renkli bir frezya türü almış, saksılı vaziyette. Ve bu da en az sarılar kadar yoğun kokuyormuş:

Sanırım "Lady Brunet" çeşidi olabilir. Kahverengi, yarım katmerli. renk olarak fazla albenisi yok ama kokusu işe yarar. Değişik bir çeşit.

Nariel
20-03-2009, 22:47
Harikalar! Bu güzellikler varolduğu için ve onları görebildiğimiz için şükürler olsun..

meraklı
03-04-2009, 08:49
Frezyalarımın açması için sabırsızlanıyordum. Ancak sizlerin frezyaları ile karşılaştırdığımda gelişiminin daha geri olduğunu, boylarının 20 cm olduğu için de bu yıl için açmayabileceğini düşünmeye başlamıştım. 2 Gün önce üzerlerindeki tomurcukları farkettiğimde ise çok sevindim. 6 Tane frezyam var değişik renklerde Aralık ayında ektim sanırım onları. Seneye de böyle bodur mu olacaklar yoksa bu cinslerinden mi kaynaklanıyor? Frezyalarımın Ocak ayındaki resmi 181 nolu mesajda yer alıyor.

Frezyalarınız çok güzel görünüyorlar, kokuları da mis gibidir eminim.

kaktüs
03-04-2009, 10:25
Benim de Mart başı ektiğim Fresya'larda ilk yeşilimsi belirtiler çıktı diyebilirim. Bakalım sonuç ne olacak :)

cankurtulus
04-04-2009, 10:18
Sn meraklı;
Şu anki resimlerinizi göremediğim için türünden mi bilmiyorum ama freesia bana göre en kolay ve en bereketli soğanlı bitki.Aşağıda gördüğünüz freesialar 3.seneleri.2saksıydılar şu anda çok sık 8 saksılar.İnşallah sizinkilerde seneye böyle olur.

meraklı
04-04-2009, 17:16
Sn Cankurtulus,
Frezyalarınız gerçekten çok güzeller. Seneye çok daha güzel olacaktır eminim.

Benim frezyalarım da inşallah seneye daha iyi olurlar.

Cevabınız ve güzel frezyalarınızın resimlerini paylaştığınız için çok teşekkürler.

kaktüs
05-04-2009, 12:07
Sn cankurtuluş

Fresialarınızın soğanlarını kışın topraktan söküp yeniden mi ekiyorsunuz?

cankurtulus
05-04-2009, 20:00
Evet kaktüs mayıs gibi yapraklar tamamen sararınca topraktan çıkarıyorum.Kumaş torbada saklıyorum.Eylül sonu gibi tekrar ekiyorum.

kgursan
05-04-2009, 20:22
Frezyalarınızı yaprakları sararınca ( veya çiçekler geçtikten sonra) sökün, serin yerde kurutun, Haziran-Temmuzda yavruları ayırıp temizleyin. Hastalanmış soğanları atın ve Eylül- Aralık arasında soğanları 10 cm. aralıklarla dikin. Kışın Don Olayından koruyun. Mart ortası-Nisan ortası çiçeklerini verecektir.

m_eroglu33
05-04-2009, 21:49
Arkadaşlar merhaba;
Bu hafta sonu yapı markette frezya soğanı gördüm. Dikim zamanı 3-4-5. aylar, çiçeklenme zamanı ise 6,7,8,9. aylar yazıyor. Bu nasıl iş anlamadım. Frezya normalde son baharda dikilip, ilk baharda çiçeklenmiyor mu?

uzman16
05-04-2009, 23:11
Yaz soğanıdır gördüğünüz.
Ben de geçen sene yaz soğanı almıştım ama bu kış açtı.

Yani hem yaz hem kış soğanı var.

kaktüs
05-04-2009, 23:16
Benim aldığım fresya da yeni. Bahar soğanlarının arasında gördüm aldım. Martın ortasında diktim. Şimdi de yeşermeye başladılar. Ne zaman açarlar bilmem ama yazın açacaklarını düşünüyorum. Bu sefer diğer frezyalardan farklı bir döngü içinde olacaklar anlaşılan.

Zeferan
08-04-2009, 18:37
Mutlu beyden aldığım frezyalardan biri. Kokusu muhteşem :)

kgursan
09-04-2009, 00:05
Yaz soğanıdır gördüğünüz.
Ben de geçen sene yaz soğanı almıştım ama bu kış açtı.

Yani hem yaz hem kış soğanı var.

Frezya soğanları uygun koşullarda depolanırsa yıl boyunca dikilebilir ancak soğanda çiçek tomurcuğu oluşması için toprak sıcaklığının 15 oC aşmaması gerekir. Yani frezya soğanında çiçek tomurcuğu oluşumu 10-15 oC arasında olur. Toprak sıcaklığı daha yüksek olursa devamlı yaprak verir fakat çiçek vermez.

kaktüs
09-04-2009, 09:13
Hmm anladım... Bu durumda, benimkilerin çiçek açıp açmayacağı belli değil...
Martta ektiğim soğanlar şu anda yeşerdiler. Çiçek açacak zamana gelmeleri bahar sonları yaz başlarını bulur bence. Bu durumda 15C'nin üzerine ulaşacak sıcaklıklar. Bakalım neler olacak?

Frezya'nın yaprakları da çiçek açtıktan sonra sararıp soluyor mu?

Adalet Yağcı
16-04-2009, 23:22
Bu kadar güzel renkleri hiç bir arada görmemiştim.
Ne yazık ki, bahçemde değil, sadece vazomda, kokusu ise tek kelime ile muhteşem.
Teşekkürler sayın K.Gursan.
Frezyaların diğer fotoğraflarını galeriye yükleyeceğim.

kgursan
16-04-2009, 23:43
Hmm anladım... Bu durumda, benimkilerin çiçek açıp açmayacağı belli değil...
Martta ektiğim soğanlar şu anda yeşerdiler. Çiçek açacak zamana gelmeleri bahar sonları yaz başlarını bulur bence. Bu durumda 15C'nin üzerine ulaşacak sıcaklıklar. Bakalım neler olacak?

Frezya'nın yaprakları da çiçek açtıktan sonra sararıp soluyor mu?

Çiçeklenmeden 1 ay kadar sonra suyu azaltılır/kesilir. Kök sistemi gelişmesini durdurur ve doğal olarak bütün soğanlılar gibi yaprakları sararır soğan toprak içinde dinlenmeye girer. Dinlenme süresi 20-30 oC da 3 ay kadardır. Bu süreç sonunda koşullara bağlı olarak su (nem) bulduğu zaman tekrar köklenir ve yeni bitki oluşur.

Günüm
17-04-2009, 14:45
Peki soğanları saksıda bırakamaz mıyız? Yazın arada su versek kurutmamak için?

MSaygin
19-04-2009, 14:25
Bugün artık yaprakları kuruyan frezyalarımı söktüm.Çok güzel bir yıl geçirdiler, çiçekleri muhteşemdi.
Soğanların hepsi yavrulamış, 3-4 adet minicik yavruları var, bir de ana soğanın altında pataes demeyeyim de yumru gibi soğan boyuna yakın bir kısım oluşmuş.

Bu nedir, soğanları saklarken bu kısmı korumalı mıyım yoksa atayım mı zira bazı soğanların bu yumrusu çürümüş?

Yavrular çok küçük olduğu için ayırmayı düşünmüyorum, doğru bir karar mı?

Topraklarını yıkadım, mantar ilacı içeren suya batırıp çıkardıktan sonra gölgede kurutup yaylaya götüreceğim.Eylülde yeniden Adana'ya getirip tekrar ekeceğim.

meraklı
21-04-2009, 21:30
307 nolu mesajımda belirttiğim frezyalarımdan bir çiçek bugün itibarı ile beyaz renkli olanaçmış bulunmaktadır:D sonunda açtılar:)

Sn. Zeferan frezyalarımın yaprak uzunlukları sizinki gibi, cinsi nedir acaba?
Sn Cankurtuluşun frezyalarının yaprakları ise daha uzunlar arada bayağı fark var.

En çok kokusunu merak ediyordum, çooookk güzel kokuyor.

mor papatya
22-04-2009, 11:05
bana bir ay kadar önce birisi saksıda frezya verdi ****** yaprakları sararmış solmuş ben şimdi ne yapmalıyım? zaten saksısı seneye dayanmayacak şekilde olmuş onuda değiştirmem lazım bilği verirseniz sevinirim.

mor papatya
22-04-2009, 18:46
işte zavallı frezyam

nurcanaybay
22-04-2009, 18:55
Kalan yeşil kısımları da solunca soğanları topraktan çıkarın ,gölge de kurumaya bırakın.
Dikilme dönemine dek serin ve kuru bir yerde saklayın.Çiçek soğanlarının saklama yöntemiyle ilgili bir başlık var ,söylediklerimi uygulamadan önce orayı okumanızı öneririm:)

meraklı
05-05-2009, 09:47
Hisarönündeki satıcı hepsinin değişik renklerde olduğunu söyleyince zannettim ki rengarenk olacaklar:)
Sanırım kandırılmışım:) Ama 6 soğanım olmasına da sevinmiyor değilim:D

iris41
09-05-2009, 14:30
Selam.
burdan serettigim muhteşem kokulu Freesia larınızdan sonra şimdide sıra bana geldi :p
mor sarı kızıl :D
3 renk cıktılar sadece sarıları katmerli seneyede beyaz katacagım aralarına
Saygılarımla

Nariel
22-05-2009, 13:37
Kuruyan frezyalarımı geçen hafta topraktan çıkardım. Kurumuş çiçek saplarının üzerinde de minik minik soğanlar oluşmuştu; frezyalarınızı sökmeden önce dalları kontrol edin, kabartılar göreceksiniz..

Soğanları çıkardığımda şok oldum:eek: Fındık içi kadar küçük diktiğim soğanlar neredeyse ceviz boyuna ulaşmış! Ve yanlarında bir sürü küçük soğan oluşmuş.. Nasıl sevindim anlatmam, pek bereketli bu frezyalar pek ;)

hocam100
22-05-2009, 15:03
Ben frezya ekenlere bunu söylemiştim ama şüpheler oluşmuştu olamz diğe işte örnek size.Frezya gerçekten böyledir insanı şaşırtır.

zelish
23-05-2009, 10:21
Benimkilerden hala ses seda yok... :(

iris41
23-05-2009, 12:46
Selam.
Frezyaların cicekleri gectikten sonra tohum yerine soganmı oluşturuyor benmi yalnış anladım .
cicekler gecmeye başladı tohum oluşmasın soganına güc versin diye şişmeye başlayan dalları kesiyorum dogrumu yapıyorum yalnışmı ?

kgursan
30-05-2009, 19:27
Selam.
Frezyaların cicekleri gectikten sonra tohum yerine soganmı oluşturuyor benmi yalnış anladım .
cicekler gecmeye başladı tohum oluşmasın soganına güc versin diye şişmeye başlayan dalları kesiyorum dogrumu yapıyorum yalnışmı ?

Frezyalar tohum da yapar soğan da yapar. Tohumdan yetiştirmek zordur. Soğanlarını Eylül- ekim gibi dikebilirsiniz.

Lalezar78
31-05-2009, 21:08
Benimkilerden biri bile yapraklanmadı. Daha önce aldığım sarı beyaz kokulu frezyalar kuru toprağa koyduğumda hemen köklenip uyanmıştı:(

günebakan
01-06-2009, 10:26
Geç kalmış frezya çiçeği muhteşem kokulu:)

82847

sakagun
01-06-2009, 17:04
Ben de saklamak üzere toprağı karıştırdım. Tam çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane olmuşlar.:) Soldakiler sarı, sağdakiler beyaz.

iris41
01-06-2009, 17:27
Sayın Kgursan.
frezyalar Eylül Ekim gibi dikilicekse topraktan cıkarmaya gerek yok sanırım benim frezyalar hala cicekleniyor yapraklarda kuruma yok sökmeye gerek varmı_?
saygılarımla

Lalezar78
01-06-2009, 19:10
Sn sakagun, frezyalarınız bahçede mi, saksıda mı bu hale geldi?

sakagun
01-06-2009, 19:59
Lalezar, yaklaşık 50 lt'lik bir saksıdaydılar hepsi. Balkonda duruyorlardı.
Saydım şimdi. Sarılar 92, beyazlar 103 tane. :)

Benim frezyaların yaprakları tamamen kurumuştu. Onun için çıkardım soğanlarını. Bu arada yaprakların bitim yerinde de küçük birer soğancık oluşmuştu.

Lalezar78
01-06-2009, 23:07
Bunları sonbaharda mı ilkbaharda mı ekmiştiniz? Bir de bahçede frezya yetiştiren var mı?Soğuğa dayanıklı mı frezyalar.

hocam100
01-06-2009, 23:21
Sakagun maşallah çok iri ve sağlıklı olmuş frezyalarınız.

sakagun
02-06-2009, 18:13
Ben yanlış hatırlamıyorsam soğanları Hocam'dan sonbaharda almıştım. Bütün kışı açık balkonda geçirdi.

kgursan
02-06-2009, 20:14
Sayın Kgursan.
frezyalar Eylül Ekim gibi dikilicekse topraktan cıkarmaya gerek yok sanırım benim frezyalar hala cicekleniyor yapraklarda kuruma yok sökmeye gerek varmı_?
saygılarımla

Sn. iris., Öyle tembellik yok.:p Soğanları toprakta bırakırsanız, Çok küçük alanda çok fazla sayıda ana ve yavru frezya olur. Bunların hepsi birarada çimlenince bir işe yaramaz. Bu nedenle önerim: Yapraklar sararınca soğanları topraktan çıkarın, serin, Kuru ve gölgede 1-2 ay (File torba içinde veya bez torba) hem kurusun, hem dinlensin. Eylül Ekim aylarında 6-10 cm aralıklarla dikersiniz. Böyle daha sağlıklı olur.

kgursan
02-06-2009, 20:18
Bunları sonbaharda mı ilkbaharda mı ekmiştiniz? Bir de bahçede frezya yetiştiren var mı?Soğuğa dayanıklı mı frezyalar.

Frezyalar hafif soğuklardan zarar görmez fakat çiçek sapları çıktığı zaman en ufak don olayında saplar ölür. Bu nedenle bahçede yetiştirmek riskli olabilir. Kısaca bitki ve yaprakları soğuğa dayanabilir ama çiçek sapları (%98 su olduğu için) en ufak soğuk-don olayında donar ve o yıl bir daha çiçek vermez.

gurbik67
02-06-2009, 20:48
arkadaşlar bendeki frezyalar tamamiyle dış ortamda soğanları kış ayındada bahçede olmak üzere yıllardan beri bu şekilde yaşantısını devam ettirmekte ****** diğer soğan köklerde bahçede bu şekilde yetiştiriyorum soğan kökler fazla olduğundan sök dik biraz zahmetli olduğundan ben topraktan çıkarmıyorum ancak soğanları az olanlar bunları topraktan alıp (yaprakları tamamen sarardıktansonra) karanlık bir yerde sakladıktan sonra çiçek soğanına göre Aralık ayı sonuna doğru tekrar toprağa 3-5cm gömerek çimlenmesi sağlanır doğrusuda söküp dikmek saksıda yetiştirenler bu şekilde yaparsa çiçekler daha dolgun olur daha sağlıklı olur .

berduray
06-06-2009, 23:13
Frezyam ilk defa tohum kapsülü oluşturdu, sıvı gübre yaradı galiba, profesyonel makinam olmadığından foto eklemeye korkuyorum, yine o böksünç bulanık görüntü...

85892

85893

omar
25-06-2009, 15:28
23 Martta toprakla buluşan frezyalarım biraz gecikmeli de olsa çiçek açtı...

89355

iris41
15-09-2009, 18:19
Selam.
benim frezyalar uyanıyor bu normal bir sürecmi :eek:

kgursan
15-09-2009, 19:56
Selam.
benim frezyalar uyanıyor bu normal bir sürecmi :eek:

Elbette normal., Dikimden sonra toprak sıcaklığına ve nemine bağlı olarak 5-10 gün içinde köklenir ve filiz sürer.

maki01
15-09-2009, 22:31
Erken uyanan frezyalar ne zaman çiçek verir ? Ekim ayında ekileceğini düşünerek aldığım soğanları henüz ekmedim.

iris41
16-09-2009, 17:58
selam kgursan tek sorun benim üşengecligim topraktan hic cıkmadılar :p:p

kgursan
16-09-2009, 19:43
selam kgursan tek sorun benim üşengecligim topraktan hic cıkmadılar :p:p

Sn.İris 41., Topraktan çıkmaz demedim:rolleyes:Çok sıkışık,kalabalık çıkarlar çiçekleri zayıf olur dedim. Artık seneye çıkartırsınız sanırım. Şimdi dokunmayın yaşasınlar.

kgursan
16-09-2009, 19:46
Erken uyanan frezyalar ne zaman çiçek verir ? Ekim ayında ekileceğini düşünerek aldığım soğanları henüz ekmedim.

Sn. Maki01., Adanada frezyalar Şubat sonu gibi çiçeklenir. Erkenci çeşitler Şubat, Geççi çeşitler Mart başında çiçek açarlar. Oda sıcaklığında kalırlarsa Ocak ortasında bile açabilirler.

Ekim ayında dikerseniz Mart sonunu bulabilir çiçeklenme.

Orhan Özbilgiç
18-09-2009, 14:25
Bayrampaşa Bauhaus'a yeni soğanlar gelmiş. Bunlar arasında yalın kat ve katmerli freesialar da var.
Paketi 5.5 tl.
Bir pakette 10 adet soğan var.
Paket üzerinde; Eylül den, aralık ayına kadar dikilebileceği,
çiçeklenme döneminin 5-6-7-8. aylar olduğu belirtilmiş.

Ayrıca yine aynı aylarda çiçeklendiği belirtilen, paket üzerindeki resimdeki çiçeğe bakılısa çok güzel diyebileceğim, nectaroscordum diye bir soğan da ilgimi çekti.
O da aynı fiyat.
Bu yaz bahçemi süslemeleri için birer paket aldım. Ürettikçe, soğanları İstanbul dışındaki arkadaşlarımıza dağıtırım inşaallah.

katmer
19-09-2009, 10:51
Selam.. 15 gün önce diktiğim frezya soğanlarım filizlenmeye başladı. En kısa zamanda fotoğraf ekleyeceğim.. Zamanında mı diktim bilmiyorum ama büyüyorlar.

smily
19-09-2009, 15:53
Sn smily.,Bahçenizdeki frezyalar ne kadar sağlıklı. Tebrik ederim. Bahçede böyle güzel frezyalar olacağını hiç düşünmezdim. En ufak don olayında çiçekler gider. Demekki yerlerini çok sevmişler. Eğer hatırlatırsanız yaz aylarında Temmuz ortası Ağustos gibi size Pembe kırmızı renkli "Purple Rain " çeşidi frezyalarımın soğanlarından göndermek isterim. Saygılarımla.

Sn. kgursan purple rain için hatırlatmayı geciktirdim galiba. Çok geç olmadı ise şimdi gönderebilir misiniz.

kgursan
21-09-2009, 13:05
Selam.. 15 gün önce diktiğim frezya soğanlarım filizlenmeye başladı. En kısa zamanda fotoğraf ekleyeceğim.. Zamanında mı diktim bilmiyorum ama büyüyorlar.

Eylül ayı genelde frezya dikim ayıdır. Gelişme döneminde nemli, havadar ortam sağlayın.

katmer
21-09-2009, 14:29
Teşekkür ederim Sn. kgursan.. Bilmeden de olsa doğru yapmışım demek ki:))

Balkonda duruyorlar ve filizler 10 cm. ye ulaştı.. Bakalım ne zaman açacaklar..

kgursan
21-09-2009, 19:10
Teşekkür ederim Sn. kgursan.. Bilmeden de olsa doğru yapmışım demek ki:))

Balkonda duruyorlar ve filizler 10 cm. ye ulaştı.. Bakalım ne zaman açacaklar..

Mart ayında açacaklar.

kgursan
21-09-2009, 19:12
Sn. kgursan purple rain için hatırlatmayı geciktirdim galiba. Çok geç olmadı ise şimdi gönderebilir misiniz.

Göndermek için adres bilgilerini bekliyorum.

katmer
21-09-2009, 19:20
Açmalarını merakla bekliyor olacağım:))

zelish
01-10-2009, 09:01
Yaşasınnnnn,

Nisan ayında Sn. Hocam100 den aldığım frezyalarım şimdi uyanmışlar. :)))))
Baharda ektiğim soğanlar biirtürlü uyanmadı diye onları arka balkonuma atmıştım. Kızım da benim gibi toprakla uğraşmayı sevdiği için dolu saksı boş saksı hiç fark etmez onları da sulamış. Çok şükür 10 soğandan 1 tane fire vererek hepsi 15-20 cm boyuna ulaşmışlar.

iris41
01-10-2009, 19:21
Selam.
frezyalarımın bir kısmı nedense cıkmadı yinede bereketli bir yıl gecirdim 10 sogan 14 filiz vermiş:D

kgursan
01-10-2009, 19:36
Yaşasınnnnn,

Nisan ayında aldığım frezyalarım şimdi uyanmışlar. :)))))
Baharda ektiğim soğanlar biirtürlü uyanmadı diye onları arka balkonuma atmıştım..

Sn Zelish., Görüyorsunuz ya soğanlı bitkiler dinlenmeden filizlenmez,dinlendikten sonra sürgün verip, çiçek açarlar.

Siz Nisan da diktiniz, ben bu gün 1 Ekim de diktim ikisi de Mart-Nisan 2010 da açacak. yeter ki Ocak-şubatta dondurmayalım. Kolay gelsin.

acemifüsun
01-10-2009, 20:19
Benim frezyalar da uyanmaya, topraktan filiz vermeye başladılar:)

zelish
02-10-2009, 09:53
Sn Zelish., Görüyorsunuz ya soğanlı bitkiler dinlenmeden filizlenmez,dinlendikten sonra sürgün verip, çiçek açarlar.

Siz Nisan da diktiniz, ben bu gün 1 Ekim de diktim ikisi de Mart-Nisan 2010 da açacak. yeter ki Ocak-şubatta dondurmayalım. Kolay gelsin.

Evet, çok ilginç.

Hatta birara ne alemdeler diye topraktan çıkardım. Hiçbir gelişme yoktu, hatta dış katmanı toprağın nemiyle karışınca, "çürüyecekler galiba :(" diye geçirdim içimden. Fakat kendileri gibi beni de şaşırttılar doğrusu. :D:D:D

Haftaya Pazar fuara geleceğim. Size de uğramayı düşünüyorum.

kgursan
03-10-2009, 19:19
Evet, çok ilginç.

Haftaya Pazar fuara geleceğim. Size de uğramayı düşünüyorum.

Sevinirim ve yardımcı olmak isterim.

kalambaklı
03-10-2009, 20:54
Eylül ayı genelde frezya dikim ayıdır. Gelişme döneminde nemli, havadar ortam sağlayın.

Sayın kgursan; 20 gün kadar önce saksılara diktiğim frezya' larım filizlenmeye başaldılar,bilginiz doğrultusunda sulamayı nasıl yapmalıyım,
Sevgilerimle,

kgursan
04-10-2009, 18:53
Sayın kgursan; 20 gün kadar önce saksılara diktiğim frezya' larım filizlenmeye başaldılar,bilginiz doğrultusunda sulamayı nasıl yapmalıyım,
Sevgilerimle,

Susuz kalmasın, nemli olsun ama fazla su aksın gitsin. Su içinde kalmasın. Haftada 1-2 sulama yetebilir.

kalambaklı
04-10-2009, 21:46
Sayın kgursan; İlginize ve beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.
İyi akşamlar,

iris41
05-10-2009, 17:31
Selam.
Frezyaları ilk baharda ekmiştim don olayı bitmiş havalar ılıman gecerken.
şimdiyse kışı filizli gecirecek kar yagmurlar oldukca soguk olucak.
bu filizler istanbulda yazı görecekmi merak ediyorum.
okudugum kaynaklar frezyanın sıcak iklim bitkisi oldugunda hem fikir.

kgursan
05-10-2009, 18:45
Selam.
Frezyaları ilk baharda ekmiştim don olayı bitmiş havalar ılıman gecerken.
şimdiyse kışı filizli gecirecek kar yagmurlar oldukca soguk olucak.
bu filizler istanbulda yazı görecekmi merak ediyorum.
okudugum kaynaklar frezyanın sıcak iklim bitkisi oldugunda hem fikir.

Üzgünüm. Maalesef bahçede ekili frezyalarınızın kışı biraz zor olacak. Aralık-Ocak- şubat sadece 3 ay koruyabilirseniz kışı atlatır Nisan da çiçeklenir. Yaprak dönemi fazla önemli değil ama çiçek sapı çıktığı zaman (şubat-Mart) mutlaka korualısınız.

maki01
05-10-2009, 18:50
Sayın kgursan,
Geç sarı 3 de 3
Sarı 2 de 1
Pembe 3 de 2 çimlendi.
Beyazda ise hareket yok şimdilik. Dikeli 10 gün oluyor. Hala çimlenme ihtimali var mı?

kgursan
05-10-2009, 19:22
Sayın kgursan,
Geç sarı 3 de 3
Sarı 2 de 1
Pembe 3 de 2 çimlendi.
Beyazda ise hareket yok şimdilik. Dikeli 10 gün oluyor. Hala çimlenme ihtimali var mı?

Sn. Maki 01., Kalanların çimlenmemesi için bir sebeb yok. Soğanlar sağlam, Hepsi çıkacaktır. Merak etmeyin.

FIRUZAN
05-10-2009, 23:11
Sayın kgursan merhaba,
Frezya soğanlarının sapları çıktı.Saksılara dikmiştim.Kışı yazlıkta geçirmeyecegim için saksıların altına taş koyup bahçeye gömdüm bir zararı olur mu ?
Saksımın drenajını da iyi yaptım küçük taşları toplayıp gübreli toprakla karıştırdım üzerine soğanı dikmiştim.
Arkadaşlar , anladım ki bu soğanlı bitkiler nemli ama ıslak değil ,suyu üstünde tutmayan
toprakta hemen filizleniyorlar.Çünkü ben saksıları 3 günde bir suladım saksı altından su akıncada bıraktım.

kgursan
06-10-2009, 19:44
Sayın kgursan merhaba,
Frezya soğanlarının sapları çıktı.Saksılara dikmiştim.Kışı yazlıkta geçirmeyecegim için saksıların altına taş koyup bahçeye gömdüm bir zararı olur mu ?
Saksımın drenajını da iyi yaptım küçük taşları toplayıp gübreli toprakla karıştırdım üzerine soğanı dikmiştim.
Arkadaşlar , anladım ki bu soğanlı bitkiler nemli ama ıslak değil ,suyu üstünde tutmayan
toprakta hemen filizleniyorlar.Çünkü ben saksıları 3 günde bir suladım saksı altından su akıncada bıraktım.

Sn firuzan., Yazlık neresi? kışın don olayı varsa olumsuz olur. Drenaj iyi ama yeterli yağış alırsa gelişir, yoksa kısa kalır. Gelişme süresince hafif nem ister.

FIRUZAN
06-10-2009, 21:42
Sayın kgursan
Balıkesir,Burhaniye'de don olayı oluyor mu diye sormuştum buraları için, çünkü jakaranda ağacı yetiştirmek istiyordum don olayı hiç olmuyormuş .Ev , denizden 1 km içerde.buraların iklimi sanki marmara ve egenin karışımı gibi.Yaz İzmir gibi sıcak geçmiyor yaklaşık 200 km gibi uzaklıkları,yağmur olayı marmaranın iklimine daha yakın geldi bana.
Verdiğim bilgiler doğrultusunda önerilerinizi beklerim ,teşekkürler.

Lonicera
07-10-2009, 13:59
Frezya soğanları yapraklanmaya devam ediyor. Tahminimden daha hızlı gelişiyorlar.

kgursan
08-10-2009, 00:15
[QUOTE=FIRUZAN;507411]Sayın kgursan
Balıkesir,Burhaniye'de don olayı oluyor mu diye sormuştum buraları için, çünkü jakaranda ağacı yetiştirmek istiyordum don olayı hiç olmuyormuş .QUOTE]

Don olayı yok ise, frezyalarınız ölmeden marta kadar gelişir ve martta çiçek açar.

kgursan
08-10-2009, 00:17
Frezya soğanları yapraklanmaya devam ediyor. Tahminimden daha hızlı gelişiyorlar.

Sn lonicera bitkiler biraz daha boylanınca dibine çöp-çıta vs. dikip bağlamanız gerekir. Yatmasını engelleyin.

isolet
21-10-2009, 19:29
Frezya ları ektiniz mi acaba? Ben eskişehirde bulamıyorum erken diyorlar bana burası için. Sizler ekeli kaç gün oldu?

acemifüsun
21-10-2009, 21:25
Frezyaların yaprakları oldukça boylandı, bazıları yan yatıyor, diplerine çubuk gibi birşey diksem, kökü zedelemekten korkuyorum.Deneyimli arkadaşlar nasıl bir yöntem öneriler, teşekkürler.

Güler
21-10-2009, 22:51
Ben sizin yerinizde olsam saksının köşelerine 4-5 adet sopa sokar, etrafına da 3-4 sıra tel dolarım, vazo gibi içinde olurlar.

acemifüsun
21-10-2009, 22:58
Doğru söylüyorsunuz Güler Hanımcığım, bunu hemen uygulayabilirim, teşekkürler:)

kgursan
22-10-2009, 00:06
Frezya ları ektiniz mi acaba? Ben eskişehirde bulamıyorum erken diyorlar bana burası için. Sizler ekeli kaç gün oldu?

Frezya soğanlarına özel uygulamalar yapıldıysa yılın her ayında dikilirler. Fakat normal frezya dikimi Eylül ayında yapılır kış boyunca korunur, Mart-Nisanda çiçek açar. Eskişehirde bahçede bu dikim zamanı olmaz ancak saksı ve içeride olabilir. Bahçe için Nisan da dikmeniz gerekir o zamana kadar da soğanları bekletmek zor olur.

kgursan
22-10-2009, 00:17
Frezyaların yaprakları oldukça boylandı, bazıları yan yatıyor, diplerine çubuk gibi birşey diksem, kökü zedelemekten korkuyorum.Deneyimli arkadaşlar nasıl bir yöntem öneriler, teşekkürler.

Yuvarlak saksı ise (3-4 bitki için) diplerine çubuk dikip, ya tek tek bu çubuklara bağlayın veya 4 çubuk dikip etrafını ve aralarını da (4kat) pamuk ipi ile kare şeklinde 2 kat örün. Karenin kenarları 6-10 cm olsun bitkiler arasında yükselsin. Birinci kat ağı toprak seviyesinden 12-15 cm yukarıdan, ikinci kat ağı toprak yüzeyinden 30-40 cm yukarıdan örün. Çubuklar sağlam olsun.

Uzun saksılarda 6 çubuk dikip aralarına yukarıdaki gibi 2 kat ağ örün.

4 çubuğun 2 başını enine çubuk bağlayıp ipleri bunun arasından da örebilirsiniz

isolet
22-10-2009, 18:45
Frezya soğanlarına özel uygulamalar yapıldıysa yılın her ayında dikilirler. Fakat normal frezya dikimi Eylül ayında yapılır kış boyunca korunur, Mart-Nisanda çiçek açar. Eskişehirde bahçede bu dikim zamanı olmaz ancak saksı ve içeride olabilir. Bahçe için Nisan da dikmeniz gerekir o zamana kadar da soğanları bekletmek zor olur.

Anladım teşşekkür ederim. Bizim burada zaten dışarıda değil saksıya ekicem. Kokusu ve duruşuna hayran olduğum bir çiçek. Bu ara soğanı çıkmıştır ben bir araştırayım eskişehiri.

kopshtar
23-10-2009, 09:33
Sn Kgursan; Frezyaların kışın minimum ısı ihtiyacı nedir? Saksı içinde dışarıda kışı geçirebilirmi? Ona göre evde veya limonluk gibi serin bir yerde saklayalım. Teşekkürler...

lastmohikan
23-10-2009, 09:56
bu çiçekle yeni tanıştım daha öğrenecek çok şey var demekki of of

iris41
23-10-2009, 16:35
Selam.
Frezyalarımda sorun başladı soguk sanırım oldukca etkili .
sogugu sevmiyorsa bu ayda neden topraktan cıkıyor anlamış degilim.
1 karışı gecti fakat ben ileriki günlerde kışa dayanacagını pek zannetmiyorum.
Frezyalar muhteşem cicegi ve kokusuyla. ciceginden gectim işalah ölmez soganlar

kgursan
23-10-2009, 23:24
Selam.
Frezyalarımda sorun başladı soguk sanırım oldukca etkili .
sogugu sevmiyorsa bu ayda neden topraktan cıkıyor anlamış degilim.
1 karışı gecti fakat ben ileriki günlerde kışa dayanacagını pek zannetmiyorum.
Frezyalar muhteşem cicegi ve kokusuyla. ciceginden gectim işalah ölmez soganlar

Sorun nedir? Açıklayın ki yardımcı olalım. (Ege ve Akdeniz bölgeleri hariç)Frezya Bahçe çiçeği değildir. Henüz daha don olayı yok. Hava zarar vermez.

kgursan
23-10-2009, 23:28
Sn Kgursan; Frezyaların kışın minimum ısı ihtiyacı nedir? Saksı içinde dışarıda kışı geçirebilirmi? Ona göre evde veya limonluk gibi serin bir yerde saklayalım. Teşekkürler...

Frezyalar don olayına dayanıklı değildir. Saksı içinde kışı dışarıda geçiremez. Korunma ister. Kış aylarında +4 oC kadar zarar görmez, hatta çiçek sapları çıkmamış ise +1 oC kadar zarar görmez. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda zarar görür. En uygun gelişme sıcaklığı 10-16 oC arasıdır.

kgursan
23-10-2009, 23:36
bu çiçekle yeni tanıştım daha öğrenecek çok şey var demekki of of

Bu çiçekle (ve de soğanlılarla) ilgili her tür bilgiyi hap gibi:D vermeye çalışıyoruz. neden of of luyorsunuz ki?:p

iris41
24-10-2009, 17:03
Sayın kgursan.
Frezyalar 1 karışı gecti tek korkum kışı gecirememesi balkonun bir bölümü feezyalara ve Amalislere ayırdım.
Amalisler yaprak dökerken frezyanın büyümesi cok ilginc

kgursan
24-10-2009, 19:33
Sn İris 41., frezyalar kışa girerken uzar, kışın korunur ve Mart ta çiçek açar. Bütün mesele don olayında frezyaları korumak gerekir. Çiçek sapları (şubat-Mart) donmasın yeter.

Nariel
07-11-2009, 23:27
Merhaba,

Benim frezyalar büyüdü bile. Bir aksilik olmazsa erken bahar döneminde bol bol açacaklar ve inşallah görebileceğiz;) Frezyanın kesme çiçekçilikteki yeri nedir acaba? Bizim buraların iklimi çok uygun, acaba serada kesme çiçek için üretim mi yapsam diyorum. Çok çabuk çoğalıyor ve yetiştirirken sorun çıkarmıyor.

kgursan
11-11-2009, 17:17
Merhaba,
Frezyanın kesme çiçekçilikteki yeri nedir acaba? Bizim buraların iklimi çok uygun, acaba serada kesme çiçek için üretim mi yapsam diyorum. Çok çabuk çoğalıyor ve yetiştirirken sorun çıkarmıyor.

Frezya mezatlarda önemli bir kesme çiçek türü. Yetiştirmede zorluğu da yok. 1 sera 8m.x36m. Net yaklaşık 160 m2. 15-16000 soğan dikebilirsiniz. Soğanlar Eylül de dikilir, bitkiler Ekim-Kasımda 15-20 cm cıvarında olur. Destekleme ağları yapılarak yapraklar dik tutulur. yani her bitkiyi ağın bir gözü içinde büyütürsünüz. (10cmx10cm çapında 15-16000 ağ gözü yaparsınız.).kışın Don olayından korumanız gerek. Yani don tehlikesi olan gecelerde ısıtma yapmalısınız.

Hikayenin sonunda Yalova da Mart ortası, Mersinde Şubat sonu-Mart da goncalar görülür ve toplamaya başlarsınız. Bir bitki yaklaşık 3 dal çiçek verir. Toplamda 40-50 000 çiçek/ sera eder. İklim sıcak giderse(lodos da) bu çiçeklerin tümü 15-20 gün içinde açılır. Her gün yaklaşık 2000-5000 çiçeği toplayıp 20 veya 40 adet /demet bağlarsınız. Kutulara özene bezene yerleştirirsiniz her kutu yaklaşık 1000-1200 çiçek alır ve mezata gönderirsiniz.

Sizinkilerle birlikte bölgedeki tüm üreticilerin frezyaları da açmış ve mezata gelmiştir. 200 adet 10 TL çok iyi para! Toplam kutu 20 TL -40 TL arasında toplar. % 20 kesintiler kalanı 2 ay sonra elinize gelir. 1 Kişi günde ancak 1000-1500 çiçek toplayıp demetleyebilir .
Mayıs sonunda diktiklerini yine tek tek söküp soğanları kurutur, yeniden kullanırsın.
Buyrun Sn. Nariel. Kararı kendiniz verin. Soğan desteği benden.
Geçen yıl piyasalar fena değil di sera başına 1800 TL topladı. Sera Eylül-Haziran arası 10 ay işgal edildi.

Hadi kolay gelsin.

Nariel
13-11-2009, 20:33
Sayın kgursan, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ancak pekçok sorum daha var:)

1. Çiçekleri toplayıp kutuladıktan sonra mezata nasıl göndereceğim, yani alıcılarla nasıl irtibata geçeceğim?
2. Yetiştirdiğim zaman kesin alıcı bulacak mıyım? Yetiştirmeden önce alıcılarla anlaşmam mı gerekiyor?
3. Frezya başaklarının kaç tanesi tam olarak açınca çiçekleri toplayacağım?
4. Mezata yollarken ortam koşulları ne olacak? Soğutuculu ortamda mı yollayacağım?
5. Soğanları sökmeyip yerinde bırakırsam ne olur? Çünkü geriye kalan 2 ay boyunca serayı sanırım başka bitki için kullanamam.
6. Sizin bildiğiniz, Mersin ve çevresinde frezya üretimi yapılıyor mu?
7. Sera kurulum masrafı ne kadar olur acaba? (şu an tarla bile yok elimde ya hadi hayırlısı..;))
8. Sürekli serada durup ilgilenilmesi gereken bir durum mudur kesme çiçek yetiştiriciliği? Yani ekim ve gübreleme yapsam, otomatik sulama sistemi kursam ve şehir dışında okula devam edip uzun aralıklarla seraya uğrasam çok kaybım olur mu?

Çok sordum kusuruma bakmayın, okulumdan bu sene mezun olursam en azından bir yıllığına dinlenip, bu arada da bu sera işini denemeyi planlıyorum.

Orhan Özbilgiç
13-11-2009, 21:41
114064
Frezyaları, nectarescordumları ve lilyumları dün diktim. Her saksıya birer adet soğan koydum.
Şimdi, umutla baharı bekleyeceğim.:confused:

kgursan
14-11-2009, 18:43
Sayın kgursan, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Ancak pekçok sorum daha var:)

1. Çiçekleri toplayıp kutuladıktan sonra mezata nasıl göndereceğim, yani alıcılarla nasıl irtibata geçeceğim?
2. Yetiştirdiğim zaman kesin alıcı bulacak mıyım? Yetiştirmeden önce alıcılarla anlaşmam mı gerekiyor?
3. Frezya başaklarının kaç tanesi tam olarak açınca çiçekleri toplayacağım?
4. Mezata yollarken ortam koşulları ne olacak? Soğutuculu ortamda mı yollayacağım?
5. Soğanları sökmeyip yerinde bırakırsam ne olur? Çünkü geriye kalan 2 ay boyunca serayı sanırım başka bitki için kullanamam.
6. Sizin bildiğiniz, Mersin ve çevresinde frezya üretimi yapılıyor mu?
7. Sera kurulum masrafı ne kadar olur acaba? (şu an tarla bile yok elimde ya hadi hayırlısı..;))
8. Sürekli serada durup ilgilenilmesi gereken bir durum mudur kesme çiçek yetiştiriciliği? Yani ekim ve gübreleme yapsam, otomatik sulama sistemi kursam ve şehir dışında okula devam edip uzun aralıklarla seraya uğrasam çok kaybım olur mu?

Çok sordum kusuruma bakmayın, okulumdan bu sene mezun olursam en azından bir yıllığına dinlenip, bu arada da bu sera işini denemeyi planlıyorum.

Sevgili nariel., Sorularını cevaplayacağım ama SAKIN FREZYA (veya çiçek) ÜRETECEĞİM DİYE UĞRAŞMA !!tarımsal üretim işleri okumuş insanlara göre değil. Hiç okumamış ile (Köylü) okumuş insan arasındaki bu yarışa girme. kaybedersin. Çünki., Üretim genel de aile işi dir. işçilik ücreti vermeyince para kazandı gibi görünür.
Düşünsene Hiç iş yapmasan bile 1 yıl uğraşıyorsun, haftada en az 3-4 gün gidip sulamasını, ipini, ilacını , gübresini düşünüyorsun. sadece 1 akşam don olayında tüm emeklerini kaybediyorsun. Bu riske rağmen malı çıkardın. Binlerce çiçeği tek tek demetleyip pazara gönderiyorsun ve sonuçta masraflar hariç eline 1500-2000 TL/yıl geçiyor. Yani ayda 150 TL, bu işin neresi cazip??

Bir de şu var, bir bulaştın mı çıkması oldukça zor.

Şimdi gelelim cevaplara:
1. Çiçekleri kutulayıp kamyaona teslim edince işin bitiyor. Çiçek kamyonu onları mezata götürüyor, mezatlarda Ucuz veya pahalı satılıyor, boş kutu tekrar kamyonla bıraktığın yere geri geliyor, Satışı gösteren fatura da beraberide getiriliyor. Parasını yaklaşık 2 ay sonra senin hesabına geçiyor kooperatif.
Ne kadar kolay değil mi?:rolleyes:
2. Başakları açmadan toplayıp göndereceksin, tabi toplayabilirsen!:rolleyes: Normal kamyonla taşınıyor.
3. Soğanları mecburen sökeceksin, ve Eylül-Ekim d tekrar dikeceksin. Mersin civarında frezyacı yok, gülcü var ama sanırım Antalya da frezyacı da var.
4. Elbette sürekli ilgilenmek gerekiyor. Yok öyle "Saldım çayıra mevlam kayıra" Yani buğday ekersin, bir gübre verir hasat zamanı biçersin. Ama çiçek üretimi öyle değil. 10 gün Tatile çokanlar evdeki çiçekleri ne yaparlar?
5. Sera kurulum masrafı değişik. En az yüksek tünel için 300 m2 si -3000-4000 Tl tutar + diğer elektrik,sulama, ilaç makinası vs masraflar.
En iyisi sen Nisan gibi yalovaya bi gel, hem çiçek toplarsın ve görürsün, hem de daha detay bilgi veririm. Tabi ki fotoğraf makinanla beraber geleceksin. :D
Hadi kolay gelsin.

nariçi
26-12-2009, 00:19
Burada kışın toprak yüzeyi 5-10 cm donar, bu soğanları mart ayında toprağa diksek kasım-aralıkda söksek olmaz mı?

iris41
26-12-2009, 15:06
Selam Frezyalar inanılmaz bir hızla sürekli yavruluyor :eek:.
bana göre büyük şimdi soganların sayısına göre ufak gelen saksıya sıgmayacak ölcüde cogaldılar aynı saksıda Amalis soganlarım var onları aşırı cogalıp boga bilirmi sayın kgursan

kgursan
02-01-2010, 23:38
Selam Frezyalar inanılmaz bir hızla sürekli yavruluyor :eek:.
bana göre büyük şimdi soganların sayısına göre ufak gelen saksıya sıgmayacak ölcüde cogaldılar aynı saksıda Amalis soganlarım var onları aşırı cogalıp boga bilirmi sayın kgursan

Sn iris 41., Frezya yavrulama Mart ta olur şimdi nasıl yavruluyor? Ama soğanları geçen sene sökmediyseniz tüm yavruları sürgün verir ve çiçek de verebilir. Şu zamanda o yavrular sürüyordur. Söküp tekrar dikin dediğimi hatırlıyorum.
Bu başlıkta 349 ve 357 No lu mesajları okuyun, Şimdiki durumun nedenini anlayın. Yani 357 no mesajınızda bana :p:p yapmıştınız ya!!:D Saygılarımla.

Sn. Nariçi ., Sizin ikliminizde frezya bahçede ancak Nisan da dikilip, yaz aylarında çiçeklenecek şekilde belki yetişir. kışın donar ve yetişmez.

iris41
03-01-2010, 15:01
sayın kgursan Frezyalar muhteşem cicekler gercekten seneye işalah sökerim
ben dayanamayıp evdeki saksılara frezya alıp ektim fakat dışardakilerden korkarken evdeki frezyalar solgun ısıtılmayan odada :rolleyes:

nurcanaybay
03-01-2010, 19:24
Arkadaşlar benim frezyalar dan biri tomurcukta

kgursan
03-01-2010, 22:04
sayın kgursan Frezyalar muhteşem cicekler gercekten seneye işalah sökerim
ben dayanamayıp evdeki saksılara frezya alıp ektim fakat dışardakilerden korkarken evdeki frezyalar solgun ısıtılmayan odada :rolleyes:

Çok sulanmış ve kökleri çürümüş olabilir mi acaba? Ayrıca çok havasız kalmış olabilirler. Toprağın biraz kurumasına izin verin ve saksı altında çanaktaki suyu boşaltın. Kolay gelsin

kgursan
03-01-2010, 22:05
Arkadaşlar benim frezyalar dan biri tomurcukta

Bu normal bir çiçek gibi görünmüyor. Bekleyelim görelim.

kgursan
03-01-2010, 22:14
Yaprakları don vursa da soğanlar toprakta muhafaza edilirse birşey olmaz. fazla soğanı olan varsa gönderirseniz deneriz ve teşekkür ederiz.:D

Sn nariçi., Burada 2 sorun var:
1. Bu zamana kadar frezya soğanını muhafaza etmek zordur, çok özel koşullar gerektirir dolayısıyla bu zamanda zor bulunur.
2. frezya ve gladiol soğanları donar, lale gibi değildir!!. Donan yaprak veya soğandan hiçbir şey olmaz. Eğer bulursam kıyıda köşede kalmış bir çuval soğanı gönderirim. Kargo ücreti size ait.
3. Ayrıca denenmişi tekrar denemek pek mantıklı değil. Kolay gelsin.

Nariel
05-01-2010, 21:08
Sevgili kgursan, seralardaki frezyaların durumu nedir acaba? Yalova'ya bilet alayım mı?:p Hani kolumda sepet geleyim mi artık diyorum:dilli:

kgursan
06-01-2010, 00:15
Sevgili kgursan, seralardaki frezyaların durumu nedir acaba? Yalova'ya bilet alayım mı?:p Hani kolumda sepet geleyim mi artık diyorum:dilli:

Dersleri bitirdin galiba:p Şu anda frezyalar yemyeşil. Nisan sonuna doğru sepetinle birlikte gelirsin. Yeter, of diyene kadar sana frezya çiçeği toplatırım merak etme:). Tabi fotoğraf makinanı unutmayacaksın!. Şimdi gelirsen "Don" olduğu zamana rastlasın ki gece 22 00 den sonra sobaları doldurup yakarız. Beklerim.

Nariel
07-01-2010, 12:09
Yok henüz dersler bitmedi:) Tamamdır nisanda kısmetse oradayım, tabii fotoğraf makinamla birlikte;)

tropik
09-01-2010, 07:59
Arkadaşlar ben bizim komşunun bahçesinde 4 tane frezya gördüm ve alabilirmiyim diye sorup üç tanesini kürekle çıkartarak kendi saksıma diktim acaba tutarmı? :)

kgursan
10-01-2010, 00:37
Arkadaşlar ben bizim komşunun bahçesinde 4 tane frezya gördüm ve alabilirmiyim diye sorup üç tanesini kürekle çıkartarak kendi saksıma diktim acaba tutarmı? :)

Toprağı dağılmadan ektiyseniz tutar. Suyunu eksik etmeyin. Tabi fazla da kaçırmayın.

odemis35
10-01-2010, 23:05
Sayın üstadlarım Frezyanın soğanını nasıl edinebilirim. Paylaşım oluyormu burada?

kgursan
11-01-2010, 00:58
Sayın üstadlarım Frezyanın soğanını nasıl edinebilirim. Paylaşım oluyormu burada?

Yaz aylarında (Temmuz-Ağustos-Eylül) edinebilirsiniz.

iris41
22-01-2010, 19:19
eksi altılarda olucakmış hava :( firezyaları iceri alma şansımda yok :(

kgursan
26-01-2010, 00:02
eksi altılarda olucakmış hava :( firezyaları iceri alma şansımda yok :(

Sn iris 41., frezya dışarıda bu ayazlara dayanamaz. Bu ayaz dönem geçene kadar bitkiyi halı, kilim, karton vs ile sarıp sarmalayın.

berduray
26-01-2010, 00:04
Malçlama yapabilirsiniz.

Saman, kimyasal boyasız marangoz talaşı, kalın bir tabaka kuru ağaç yaprakları da iş görür.

iris41
26-01-2010, 19:23
cevabınız icin teşekkür ederim sayın kgursan ve berduray deneyelim kısmet işalah sorunsuz bu ayaz ve sogukları atlatırız ve o muhteşem kokulu cicekleriyle frezyalar bize baharda yeniden gülümser.
frezyaları ben marketlere yazlık soganlar geldiginde almıştım kayıp verirsem tekrar deneyecegim vaz gecemiyecegim ciceklerden frezyalar

erdenaycincin
28-01-2010, 03:00
merhaba arkadaşlar,ya ben frezya soğanı edinmek istiyorum ama malesef bartında satan biryer yok eğerki benimle frezya soğanı paylaşmak isteyen biri olursa çok sevinirim:).irtibat için bana özel mesaj atmanız yeterli olacaktır.şubat ayının üçünde istanbula gideceğim ama sadece şişli ve taksimde işim olduğu için ve 2 gün kalabileceğim için oralarda biryerlerde frezya soğanı bulabileceğim biryer tarif eden olursa oda kabulümdür:)

kgursan
30-01-2010, 17:50
merhaba arkadaşlar,ya ben frezya soğanı edinmek istiyorum ama malesef bartında satan biryer yok eğerki benimle frezya soğanı paylaşmak isteyen biri olursa çok sevinirim:).irtibat için bana özel mesaj atmanız yeterli olacaktır.şubat ayının üçünde istanbula gideceğim ama sadece şişli ve taksimde işim olduğu için ve 2 gün kalabileceğim için oralarda biryerlerde frezya soğanı bulabileceğim biryer tarif eden olursa oda kabulümdür:)

Frezya soğanı için Yaz aylarını (Temmuz-Ağustos) beklemelisiniz ve Eylül-Ekim de dikmelisiniz. Marketlere bazen ilkbaharda da soğan düşüyor ama bunların çiçek açmasını bilmiyorum.

nurcanaybay
30-01-2010, 18:14
Sn.Kgursan, benim frezya çiçek açtı bir diğeri de tomurcuk oluşturmuş.

sevim.K
30-01-2010, 18:43
Ne kadar güzel:) Ben frezyalarımı içeri alamadım. İyice sarmıştım dondan etkilenmesin diye ama yine de yaprakları bozuldu. Umarım soğanlar da donmamıştır.:(

kumyaka2010
30-01-2010, 19:40
Ben 10 sene evvel kgursan dan aldıgım frezyaları çogalttım .Onları kademeli olarak ısıya alıştırdım .Bugun dondan etkilenmişmi diye baktım , allaha çok şukur birşey olmamışlar . Tahmin ediyorum kgursan sizlere yeteri kadar sogan temin eder . Selamlar

acemifüsun
30-01-2010, 19:45
Benim frezyalarda ilk tomurcuk göründü:)

iris41
31-01-2010, 13:24
frezyalarım bu donları atlatamadı yaprakları kestim işalah soganına bir şey olmamıştır seneye daha dikkatli olacagım

nariçi
31-01-2010, 13:32
Bir hafta önce diktiğim frezyalardan biri sürgün verdi, diğerleri henüz uyanmadı.

sevim.K
31-01-2010, 13:56
Tahmin ediyorum kgursan sizlere yeteri kadar sogan temin eder . Selamlar

Frezya soğanlarımı Kamil beyden almıştım ben de. Kuşkusuz soğanlarım gittiyse yine alacağım güzel çiçekler için. Ama üzülüyor insan. Biraz da sorumluluk hissediyor "ne yapabilirdim diye"

kumyaka2010
31-01-2010, 14:12
Sayın sevimk !
Ben yurtdışında birşey ogrenmiştim .Japonlar bitkileri senelerce kademeli soguya alıştırıyorlar . Bende bunu ogrendikten sonra , cennet kuşu çiçegini 12 sene ugraşarak , açıkta yetiştirmesine muaffak oldum . Size tavsiye , sizde hersene biraz daha soguk iklime alıştırırsanız , çiçekleriniz ( frezya larınız ) açıktada yaşar , biraz geç açar . Benim frezyalar dışarıda , baktım bu donda zarar gormemiş .Selamlar

kgursan
31-01-2010, 22:01
Sn.Kgursan, benim frezya çiçek açtı bir diğeri de tomurcuk oluşturmuş.

Oda içinde şimdilerde (Şubat gibi) çiçeklenir normal. güzel güzel bakın,koklayın.

kgursan
31-01-2010, 22:06
Sevgili arkadaşlar sizleri sık sık uyardım Frezya donar, dışarıda olmaz diye. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=569200&postcount=428

sevim.K
01-02-2010, 01:04
:( Aman azarlamayın Kamil bey yeterince üzülüyoruz. Kocaman saksıyı nasıl sarıp sarmalamıştım bir görseydiniz. Bu yılki soğuk ve don şaşırttı bizi. Ben yaşadığım yerde bu kadar dondurucu soğuk hatırlamıyorum.

kgursan
01-02-2010, 23:09
:( Aman azarlamayın Kamil bey yeterince üzülüyoruz. Kocaman saksıyı nasıl sarıp sarmalamıştım bir görseydiniz. Bu yılki soğuk ve don şaşırttı bizi. Ben yaşadığım yerde bu kadar dondurucu soğuk hatırlamıyorum.

Çok rica ederim sn sevim k., Azarlamak ne haddime, hiç düşünmediğim bir şey. Yanlış anlaşılmasın diye yandaki maskotları bile kullanmıyorum çoğu kez. Ben sadece daha önceden uyardığımı ifade etmek istedim hepsi bu. Sizi istemeden kırdıysam özür dilerim. Saygılarımla.

sevim.K
02-02-2010, 06:25
Ben sadece daha önceden uyardığımı ifade etmek istedim hepsi bu. Sizi istemeden kırdıysam özür dilerim. Saygılarımla.

Kamil bey kırılmadım. Kırılmak ne demek. İnanın korumak adına elimden gelen ne varsa yaptım sizin uyarılarınızı da dikkate alarak. Bu da bir ders deyip yola devam edeceğiz artık:)

Dudi
02-02-2010, 07:30
O kadarda aklımdaydı, dondurmayayım frezyaları diye, soğuklarda işe gelip 1 gün dışarıda unutunca donmuş yaprakları pörsümüş. Napalım kısmet artık seneye frezya koklarız.

nuzel
02-02-2010, 07:45
Benim frezyalarım içeride hemen hepsi açtı ve açmak üzere.

kgursan
02-02-2010, 16:47
İşte böyle Frezya sevenler., Bundan 6-7 yıl kadar önce. Şubat sonu veya Mart başı. Frezyalar GONCA durumunda. Yani çiçek sapları uzamış açmaya hazır. Bu dönemde saplar su doludur ve çabuk donar. serada 2 adet soba dolu , hazır. Kibriti çakacağız yanacak. Ramazan günü. Saat civarı güneş battı. İftara 30 dakika var. Hadi iftarı yapıp gelelim dedim.

İftarı yaptım, geldim saat 1800 di . Sobaları ateşledim. Tabi ki sera içi -3 oC civarına düşmüş sıcaklık.

Ama kömür tutuşup, ısısını verene kadar 1 saat geçti.

SONUÇ: Kenar sıralardaki 2000 dal civarında frezya çiçeği dondu! boynunu büktü öldü.

İşte böyle 6 aylık emek 2 saat içinde yok oldu.

Bu anımı frezyaları donduranlar için açıkladım.

sevim.K
02-02-2010, 17:04
Kamil Bey teşekkürler. Kötü bir tecrübe ama unutulmayacak ders oldu bizim on beş yirmi soğan:(. Hele sizin aldığınız ders

acemifüsun
02-02-2010, 19:05
Benim frezyalar balkonda, geçen hafta donlarda bazı saksılarımı ve onları da bir kaç gün evde ağırladım:) Donlar geçince balkona geçtiler ama bu gece için yine İzmirde don veriyor, tabii bazıları ve frezyalar da tekrar içeri taşındı:)) Frezyalarda tomurcuk dolu:)

iris41
02-02-2010, 19:24
kamil bey benimde frezyalarım dondu ve yapraklarını kestim şimdi soganlarda öldümü birde aynı saksı icerisinde amalisler var uykudalar fakat yinede onlar icin korkuyorum don onlarıda vururmu
saygılarımla

kgursan
02-02-2010, 23:13
kamil bey benimde frezyalarım dondu ve yapraklarını kestim şimdi soganlarda öldümü birde aynı saksı icerisinde amalisler var uykudalar fakat yinede onlar icin korkuyorum don onlarıda vururmu
saygılarımla

Frezyaları yenilemek zorunda kalırsınız ama amaryllisleri bilmiyorum.

TuruncuHis
02-02-2010, 23:15
Teyzem Frezya soğanlarını çoğaldıkça dağıttı aileye. Kendi balkonu biraz korunaklı ama annemin yaşadığı yer benimkinden daha soğuk. Her ikisi de dışarıda yetiştirdikleri için olsa gerek soğanlar soğuğa alıştı diye düşünüyorum. Bendekiler de aynı sülaleden olduğuna göre umarım saçma bir riske girmiyorumdur...Zira bu çiçeği de soğuk sever kategorisine koymuşum yanlışlıkla.
İlk donu atlattılar fikrimce ama yarın içeri alsam iyi olacak.

kgursan
02-02-2010, 23:16
Benim frezyalar balkonda, geçen hafta donlarda bazı saksılarımı ve onları da bir kaç gün evde ağırladım:) Donlar geçince balkona geçtiler ama bu gece için yine İzmirde don veriyor, tabii bazıları ve frezyalar da tekrar içeri taşındı:)) Frezyalarda tomurcuk dolu:)

Aman bitkinin bu dönemi soğuktan çok zarar görür. Hava açık ise don olabilir bu zamanlarda. İzmir de 1-2 hafta daha dondurmayın kollayın. Gece hava açık, yıldızlı ise içeri alın

kgursan
02-02-2010, 23:26
Teyzem Frezya soğanlarını çoğaldıkça dağıttı aileye. Kendi balkonu biraz korunaklı ama annemin yaşadığı yer benimkinden daha soğuk. Her ikisi de dışarıda yetiştirdikleri için olsa gerek soğanlar soğuğa alıştı diye düşünüyorum. Bendekiler de aynı sülaleden olduğuna göre umarım saçma bir riske girmiyorumdur...Zira bu çiçeği de soğuk sever kategorisine koymuşum yanlışlıkla.
İlk donu atlattılar fikrimce ama yarın içeri alsam iyi olacak.

Evet saçma bir riske giriyorsunuz. frezya soğukta olan bir bitki değildir. Yaprakları sıfır derece, çiçek sapları +2 oC larda zarar görebilir. çiçekleri de donabilir.

Aşağıda çiçekleri donmuş frezyalar 5 Nisan da serada dondular.

akon
10-02-2010, 21:52
ve içerideki bi adet frezyam

http://img442.imageshack.us/img442/4158/dsc05197p.jpg (http://img442.imageshack.us/i/dsc05197p.jpg/)

Freesia
13-02-2010, 03:57
İstanbul'da oturuyorum sağlıklı frezya soğanı önerebileceğiniz yerler var mı veya internet üzerinden sipariş verebileceğimiz siteler?:confused:

kgursan
13-02-2010, 15:55
İstanbul'da oturuyorum sağlıklı frezya soğanı önerebileceğiniz yerler var mı veya internet üzerinden sipariş verebileceğimiz siteler?:confused:

Frezya normal koşullarda sonbaharda dikilir, soğanları yazın bulunur. Bazı bazı marketlere ilkbaharda da soğanlar geliyor ve dikiliyor ama çiçek veriyorlarmı bilmiyorum.

iris41
13-02-2010, 17:44
sayın kamil bey ben frezyaları gecen yıl yazlık soganlar satılırken pratikerden karışık paket olarak almıştım cok gec ciceklendi fakat her sogan actı farklı renklerde yaz başı gibi sanırım bu yıl yine yazlık soganlar arasında gelirse alıp ekecegim malum donlarda bütün frezya soganlarımı kaybettim :( dal yaprak öldü soganı bilmiyorum kestigim yerler yinede hafif yeşil bir umud
saygılarımla

mor papatya
16-02-2010, 10:29
mis kokulu frezyam:)

iris41
23-02-2010, 19:46
Selam.
Frezyalar dondan etkilenmişti bende kestim yapraklarını .
şimdi tekrar yaprak söküyor cicek acarmı bekliyip görecegim sizinkilerde dondan etkilenirse bir umud yaprakları budayın soganı söküp atmayın

nuzel
24-02-2010, 12:39
Bu sene açan mis kokulu frezyalarım.

hüsnüyusuf
24-02-2010, 15:33
Sn. Nuzel, frezyalarınız çok güzel açmışlar, pembe frezyalar da sarılar gibi yoğun kokuyor mu merak ettim.

tamaşa
24-02-2010, 16:20
Sn nuzel,frezyalarınız çok güzel acmışlar,acaba frezyalarınız saksıdamı bahcedemi:confused:benimkiler henüz acmadılar :(

nuzel
25-02-2010, 10:57
Sn Hüsnüyusuf teşekkürler. Pembeler kokmaz diyorlardı ama çok güzel kokuyorlar.
Sayın temaşa teşekkürler.Saksıdalar.

kgursan
27-02-2010, 16:08
Bu sene açan mis kokulu frezyalarım.

Sıcak ortamda Şubat ortasından itibaren açarlar. Benim seradakiler (Yalova da Isıtmasız sera) henüz goncayı yeni düzüyorlar. Mart ortasında açacaklar. Seralarını ısıtan üreticiler çoktan toplamaya başladılar. Bilginiz olsun diye yazdım. Kolay gelsin.

Kevser
27-02-2010, 16:52
benim aralık ayında ektiğim frezya soğanlarından tık yok. normal midir acaba?

kgursan
09-03-2010, 23:41
benim aralık ayında ektiğim frezya soğanlarından tık yok. normal midir acaba?

Normal değil. Dışarıya ektiyseniz çıkmaz, saksıda içeride ise çıkması lazımdı. Çıkması için sıcak istiyor.

Vildan Sönmez
10-03-2010, 12:03
Benim frezyalarda sadece yaprak verdi, çiçeklenecek gibi görünmüyor. Gelecek yıl için soğanları ne zaman sökelim, nasıl saklayalım ?

nurcanaybay
10-03-2010, 13:37
Bunlar da benimkiler .Beyazlar kokusuzmu ?

Dudi
10-03-2010, 13:52
Ne kadar asil duruyorlar sevgili nurcanaybay, beyazların kokusuz değilde genelde daha az koktuğunu söylerler.

tamaşa
10-03-2010, 13:55
Benim frezyalarda yaprak verdi hiç çicek acacak gibi görünmüyor,hatta yapraklarda fazlasıyla sararmalar başladı.Bundan sonra acarmı bilmiyorum ne yapmalıyım?

kgursan
10-03-2010, 17:13
Benim frezyalarda sadece yaprak verdi, çiçeklenecek gibi görünmüyor. Gelecek yıl için soğanları ne zaman sökelim, nasıl saklayalım ?

Lütfen acele etmeyin. Frezya da sıra., önce yaprak sonra çiçektir. En küçük yavru bile çiçek verir. Aşırı sıcak ortamdan koruyun. 18 oC üzerindeki sıcaklıklarda devamlı yaprak verir. Çiçek oluşumu 10-15 oC arasındadır.

kgursan
10-03-2010, 17:16
Benim frezyalarda yaprak verdi hiç çicek acacak gibi görünmüyor,hatta yapraklarda fazlasıyla sararmalar başladı.Bundan sonra acarmı bilmiyorum ne yapmalıyım?

Mart sonuna doğru açacaklar. Ancak yapraklarda sararma soğan çürümesi şüphesi yaratttı. Frezya 7-9 yaprak sonrası çiçek verir. 15 oC üzerindeki aşırı sıcaktan koruyun. çiçek oluşumu 10-15 oC arasındadır.

Kevser
10-03-2010, 19:47
Normal değil. Dışarıya ektiyseniz çıkmaz, saksıda içeride ise çıkması lazımdı. Çıkması için sıcak istiyor.

teşekkür ederim sayın kgursan. frezyalarım balkonda. sebebi soğuk demek :o o halde içeri alayım. havalar ısınana kadar soğanlarım çürürse çok üzülürüm :(

Fatih
10-03-2010, 20:17
Bu da benim güzel frezyam.Misler gibi kokusuyla sizlerin karşısında...

Gülbeşeker
10-03-2010, 20:40
benim firezyamın birtanesi sarı çiçek açtı 1,5 ay önce diğerlerindeise birşey yok şimdi balkona çıkardım belki daha iyi olur diye açan serıda ise hiç koku yoktu

maki01
11-03-2010, 00:43
Bu da benim frezyalar :)

Sarı frezyanın kokusu diğerlerinden daha yoğun.

129479

Sayın kgursan'a teşekkürlerimle...

Vildan Sönmez
11-03-2010, 11:27
Sayın maki01 frezyalarınız yüzde yüz hakkını vermiş. Bizimkiler sanırım üşüdüler, sardım, dikkat ettim ama olmadı.

fatmadundar
11-03-2010, 15:19
Benim frezyalarım hep dışarda ve yağmurun altındaydı. Tabi İzmir'de donlar o kadar etkili değildi.

Dudi
11-03-2010, 15:29
Benim frezyalarım hep dışarda ve yağmurun altındaydı. Tabi İzmir'de donlar o kadar etkili değildi.

Hey maşallah ne kadar güzeller, bayıldım...

kgursan
11-03-2010, 18:32
[QUOTE=maki01;594647]Bu da benim frezyalar :)

Sarı frezyanın kokusu diğerlerinden daha yoğun.

129479

QUOTE]

Doğrudur. Sarı katmerli (Yvonne) çeşidi daha kokuludur. Pembe purple rain biraz daha az kokar. Beyaz (sanrım Calgary) kokusu azdır. Geççi sarılar 15 gün sonra açacaklar . Kolay gelsin.

Nariel
13-03-2010, 21:16
Bizim frezyalar da açıyor şu aralar;) Bir haftalığına eve geldim de kavuştum frezya kokusuna.. Sevgili kgursan geleyim mi frezya seralarına:dilli:

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129665&d=1268407841

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129664&d=1268407841

kgursan
15-03-2010, 17:42
Bizim frezyalar da açıyor şu aralar;) Bir haftalığına eve geldim de kavuştum frezya kokusuna.. Sevgili kgursan geleyim mi frezya seralarına:dilli:

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129665&d=1268407841

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129664&d=1268407841

Daha zaman var acele etme. Erkenci çeşitler tek tük açıyor, ama asıl baskın sanırım 20 gün kadar sonra olur (Benim çeşit geç açan) . Aklımdasın, seni arayacağım. kolay gelsin.

Orkun Kırcı
17-03-2010, 21:51
Avlumuzdaki frezyalarımızdan bazıları açtı...

Kevser
17-03-2010, 21:56
al yanaklılar da pek güzelmiş sayın orkun kırcı.

sayın kgursan'ın tiyosuna dayanarak balkondaki frezya soğanlarımı içeriye aldım, dayanamadım açtım topraklarını baktım, hiç kök salmamış fakat çürümemiş de. odaya pencere dibine koydum şimdi. inşallah büyür böylece.

almira
18-03-2010, 23:39
Sarı frezyam açtı. Diğerlerinden henüz ses yok.

almira
27-03-2010, 15:44
Yeni açan frezyalarım.;)

hocam100
27-03-2010, 16:18
Alttan son iki resminiz fresia değil bu sparasixdir.Gerçekten çok hoş açmışlar.

almira
27-03-2010, 16:26
Alttan son iki resminiz fresia değil bu sparasixdir.Gerçekten çok hoş açmışlar.

Çok teşekkür ederim. Ben onları frezyenın bir türü olarak biliyordum. Yaklaşık üç yıldır yetiştiriyorum. Soğanlarını frezyalarla birlikte ekiyorum. Henüz açmamış bir türüm daha var. Onların çiçek sapları biraz daha uzun.

hocam100
27-03-2010, 16:36
O da açsın onu da söyleyeyim.

k_donmez
28-03-2010, 11:48
Frezya soğanları epeydir saksıda idi. Birkaç gündür toprağı delerek çıkmaya başladılar. İki renk olacaklarını düşünüyorum. Bakalım neyle karşılaşacağız?:o

songüll
29-03-2010, 13:13
bursada seyyar bir satıcıdan nergis soğanı olarak almıştım frezya çıktı ama ilkide öyle olmuş harika kokuyorlar bu kırmızı sarı frezya yakında sarısıda açacak tohumlarını alıp ekerek veya soğanlarını ayırıp çoğaltmak istiyorum başarabilirsem bir sürü frezyam olucak

Nariel
04-04-2010, 23:53
Bugün sevgili kgursan'ın frezya seralarında idim. Koku tarlası deyimi ne kadar doğruymuş onu anladım. En kısa zamanda frezya fotoğraflarını koyacağım. Kendisine bu vesileyle buradan bir kez daha teşekkür ediyorum misafirperverliği için..

gilan
05-04-2010, 13:10
Bir şeyi anlamadım. Frezyalar hep yazlık çiçek soğanlarıyla satılıyor. Sanki şimdi dikilip, yaza açacaklar gibi. Ama sizlerin frezyaları şu an hep çiçekli? :confused:

kgursan
06-04-2010, 18:46
Bir şeyi anlamadım. Frezyalar hep yazlık çiçek soğanlarıyla satılıyor. Sanki şimdi dikilip, yaza açacaklar gibi. Ama sizlerin frezyaları şu an hep çiçekli? :confused:

Sn gilan., frezya Sonbaharda dikilir,Şubat, mart,Nisan çiçeklenir. Bazıları ilkbaha5rda dieryaz aylarında çiçeklenirse çiçeklenir.

tamaşa
06-04-2010, 19:07
Sn kgursan,benim frezyalarım yaprakları tamamen kurudular:(soganları toprak içindemi(saksıdalar) bırakmalıyım.:confused:suyu tamamen kestim bir kenara bırakıp unutmalımıyım ne zamana kadar:confused:

iris41
06-04-2010, 19:38
yazlık frezya diye satılıyor bende yazlık soganlarla almıştım frezyalarımı temmuz başı acmışlardı fakat bu sene dondan kurtulanlar şimdi acıyorlar yazlık satılsada birdahaki yıl ilk baharda acıyorlar

kgursan
07-04-2010, 00:25
Sn kgursan,benim frezyalarım yaprakları tamamen kurudular:(soganları toprak içindemi(saksıdalar) bırakmalıyım.:confused:suyu tamamen kestim bir kenara bırakıp unutmalımıyım ne zamana kadar:confused:

Normal seyrinde Yaprakları kuruyan soğanlar dinlenmeye girer, 3-4 ay dinlendikten sonra sürgün verir ve bitki yapar. Uygun koşullar olursa çiçek açar. Normali sonbaharda uyanır, ilkbaharda çiçeklenir. Yazlık dikilenlerin soğanları uyandırılmadan depolarda bekletilmiştir. ilkbaharda uyandırılır, yazın çiçek açar.

tamaşa
07-04-2010, 08:05
Normal seyrinde Yaprakları kuruyan soğanlar dinlenmeye girer, 3-4 ay dinlendikten sonra sürgün verir ve bitki yapar. Uygun koşullar olursa çiçek açar. Normali sonbaharda uyanır, ilkbaharda çiçeklenir. Yazlık dikilenlerin soğanları uyandırılmadan depolarda bekletilmiştir. ilkbaharda uyandırılır, yazın çiçek açar.

Sizden aldıgım soganlardı ,yani sonbahara kadar yerlerin de bekliyecekler.Topragı tamemen kurumu kalsın:confused:yoksa nadirde olsa nemlendiriyim mi:confused:Teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 08:10
Sayın almira,
Frezyalarınızın bu tablo gibi güzel, çiçekli halini görünce, dua ettim. ''Benimkiler inşaallah mayıstan önce açmaz!'' diye.
Sırf geç çiçeklensin diye kasım sonu- aralık başı gibi diktim soğanlarını. Dün komşuma telefonla sordum. Henüz tomurcuklanma yokmuş.:)

134519

kgursan
07-04-2010, 19:00
Sayın almira,
Frezyalarınızın bu tablo gibi güzel, çiçekli halini görünce, dua ettim. ''Benimkiler inşaallah mayıstan önce açmaz!'' diye.
Sırf geç çiçeklensin diye kasım sonu- aralık başı gibi diktim soğanlarını. Dün komşuma telefonla sordum. Henüz tomurcuklanma yokmuş.:)

134519

Mayısa kalmaz bu günlerde tomurcuklanır. güzel görünüyorlar.

kgursan
07-04-2010, 19:04
Sizden aldıgım soganlardı ,yani sonbahara kadar yerlerin de bekliyecekler.Topragı tamemen kurumu kalsın:confused:yoksa nadirde olsa nemlendiriyim mi:confused:Teşekkür ederim.

Soğanarınız yavrulamıştır. Bidolu bitki birarada çıkar. Toprağı kuru tutup, Ağustos ayında soğanları çıkarıp ayırın ve Eylülde tekrar dkin. Veya şimdi soğanları söküp Eylüle kadar serin yerde muhafaza edin. Eylülde dikin.

Orhan Özbilgiç
07-04-2010, 19:11
Mayısa kalmaz bu günlerde tomurcuklanır. güzel görünüyorlar.

Hastalanınca bazen doktora gitmek istemeyiz! Niye? Doktor kötü birşey söyleyecek diye.:p İşte bak! Aynen öyle oldu...Oysa ben mayıstan önce Samsun' a gidemeyeceğim.
Sayın kgursan;
Şaka bir tarafa, bilgilendirdiğiniz için teşekkürederim.

kumyaka2010
07-04-2010, 19:25
Bende bugun bahceye indim ,açan frezyelerden kestim . Karın altından saglıklı çıktılar .Sayın kgursan ın soganları çok saglıklı .

kgursan
10-04-2010, 18:27
Bende bugun bahceye indim ,açan frezyelerden kestim . Karın altından saglıklı çıktılar .Sayın kgursan ın soganları çok saglıklı .

Sn kumyaka 2010., Kumyakaya kar yağmış ama DON olmamış!!! Don olmazsa frezya olur. Yani marifet benim soğanlarda değil, Havada don olmayışındadır. Saygılar.

almira
12-04-2010, 12:59
Sayın Hocam 100; yaprak yapısı ve soğanlarından dolayı frezyanın bir türü olduğunu sandığım diğer çiçeğim de açtı.

Nariel
12-04-2010, 15:32
Sevgili kgursan'ın frezya serasından görüntüler:

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134076&d=1270464632
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134077&d=1270464632
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134078&d=1270464632
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134085&d=1270465019
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134084&d=1270465019
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134083&d=1270465019
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134082&d=1270465019

Nariel
12-04-2010, 15:33
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134089&d=1270465447
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134091&d=1270465447
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134092&d=1270465447
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=134093&d=1270465447

Nariel
12-04-2010, 15:39
Sera harikaydı, o kadar çok renk var ki.. En güzel kokulusu kırmızı; en dayanıklı olan ise koyu pembe olan.

Nariel
12-04-2010, 16:13
...

Nariel
12-04-2010, 16:19
...

k_donmez
12-04-2010, 18:15
Sayın KGürsan'ın frezya ve sera görüntüleri çok güzel. Ellerine sağlık. Biz bu çiçekleri sanırım Ankara'da da kokluyoruz. :-)

kgursan
13-04-2010, 22:53
Sayın KGürsan'ın frezya ve sera görüntüleri çok güzel. Ellerine sağlık. Biz bu çiçekleri sanırım Ankara'da da kokluyoruz. :-)

Sera ve çiçekler benim ama GÖRÜNTÜLER sevgili Nariel'in. :p Teşekkürler Nariel.

kgursan
14-04-2010, 21:15
Benden de iki fotoğraf olsun. İki güzel çeşit. Kahverengi frezyayı müşteriler tutmuyormuş !! Çingene öyle dedi:o

Nariel
14-04-2010, 21:53
Rica ederim, ne demek;) Çok güzel bir gün geçirdim sevgili kgursan'ın serasında, mis gibi frezya kokusu içinde saatlerce oyalanmak harikaydı. Oradan getirdiğim bir demet frezya soldu ama hala atmaya kıyamıyorum, bu solmuş ve tuhaf kokan hallerini bile seviyorum:)

Kahverengiyi müşteriler tutmaz tabii, kesme çiçek almayı seven çoğu insan görselliğe önem veriyor ve kızıl-kahverengi çiçekler gözlerine hoş gelmiyor. Oysa seradaki türler içinde en güzel, en yoğun kokan tür bu.

Katmerliler epey dayanıklı çıktı vazoda. Açık pembeler ise en narinleri idi, çabuk soldular.

Sonbaharda soğanları satışa çıkarırsınız umarım, sera kurmaktan vazgeçtim, bari balkonlar frezya dolsun..

nariçi
14-04-2010, 22:08
Sayın kgursan'a teşekkür ederim epeyce soğan göndermişti. Ancak bir tane çiçek ancak gödüm. Diğerleri beklemede bazıları da henüz toprak yüzeyine çıkmadı. Bu durumda %20 ancak göverdi. Herhalde toprak hazırlığında yanlış oldu. İklimde etkilemiş olabilir. İçeride çok uzadı,açıkta saksıdakiler ise çok yavaş hatta bekliyorlar.

Bu arada sevgili nariel'e tanıtımı için teşekkürler.

erdenaycincin
22-04-2010, 19:46
sevgili frezya sever dostlar.şubat ayında mısır çarşısı yakınlarından aldığım frezya soğanlarını Bartına dönünce hemen diktim fakat hala hiç bir çimlenme olmadı neden acaba normalmidir?neyapılması gerekir normal değilse?

kgursan
22-04-2010, 20:13
Şubatta dikilecek frezya soğanının özel depolanmış olması gerekir, veya güney yarımkürede yetişmiş soğan olması gerekir. Frezya soğanı Normalde Eylül- Aralık arasında dikilir, Şubat-Mayıs arasında çiçeklenir. Marketlerdeki soğanlar güney yrıküreden ithal edilmiş, veya özel depolanmış olabilir ve şubatta dikilince yazın çiçek (açarsa) açar. Eylül-Ekim de tekrar dikmeyi deneyin.
kolay gelsin.

erdenaycincin
23-04-2010, 23:30
sn.kgursan ilginize çok teşekkür ederim.ne yalan söyleyeyim üzüldüm biraz ama yılmak olmaz tekrar denemem lazım.soğanları bana satan adamın alacağı olsun şimdi dikim zamanı demişti:)

Orhan Özbilgiç
13-05-2010, 18:38
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;612032]Sayın almira,

Dualarım kabul oldu!
Frezyalarım yeni açıyorlar ve ben bahçemdeyim.:) Üstelik hepside katmerli.;)
Bu yıl da aralık ayında dikeceğim!

143888

143889

143890

143891

143892

nariçi
13-05-2010, 20:06
Ben saksılara ektim ama bir türlü güzel sonuç olmadı. Bir iki çiçek açtı ama bir sürü soğandan canlı bir saksı olmadı. Buranın ikliminden olsa gerek.

Orhan Özbilgiç
14-05-2010, 05:17
Sevgli nariçi;
Bizim buralarda da, en büyük sorun otlar! Nemli iklim nedeniyle, yabancı otlar çok , ama çok hizlı büyüyor. Örneğin; mart sononda bahçede, tarhlara diktiğim bir çok çiçek tohumu çimlenemedi. Çimlenenler, 40-50 cm yüksekliğinde, rüzgarla taşındığını sandığım, çeşitli yabanıl otların arasında kalmışlar.
Yoksa, burada da, dışarıda daha güzel gelişeceğini düşünüyorum.

k_donmez
10-06-2010, 12:24
Bauhaus'tan alıp ektiğim frezyalar gelişti. Mor ve pembe çiçekler açmaya başladı. Sayın Hocam100'den gelen 6 soğanda ise hiçbir hareket yok. Toprağı kazıp durumlarına bakmak istiyorum.

kgursan
10-06-2010, 23:25
Sn kdönmez ve diğer arkadaşlar., Frezya soğanları burada (http://Şubatta dikilecek frezya soğanının özel depolanmış olması gerekir, veya güney yarımkürede yetişmiş soğan olması gerekir. Frezya soğanı Normalde Eylül- Aralık arasında dikilir, Şubat-Mayıs arasında çiçeklenir. Marketlerdeki soğanlar güney yrıküreden ithal edilmiş, veya özel depolanmış olabilir ve şubatta dikilince yazın çiçek (açarsa) açar. Eylül-Ekim de tekrar dikmeyi deneyin.)açıklandığı gibi, Çiçek vermesi için uygun koşullarda depolanıp dikilmesi gerekir. Doğal da sonbaharda dikilir-İlkbaharda çiçeklenir, Yaz aylarında soğan DİNLENİR??

Marketlerden satın alınan ilkbahar soğanlarının uygun koşullarda depolanmış ve dinlenmesini tamamlamış olması gerekir, aksi halde filiz sürmez!!!

Dinlenme (Dormansy) olayı da şudur: Söküldükten sonra soğanlar 3 ay 30 oC da depolanmalıdır. Doğalda bu dinlenme toprak altında Yaz ayları boyunca olur, ve Eylülden itibaren yağmurlar düşünce çimlenmeye başlar.

k_donmez
11-06-2010, 00:01
Sayın KGürsan
Filizlenmeyen soğanları toprakta bırakmam uygun mudur?

nariçi
11-06-2010, 00:53
Filizlenmeyen soğanları söküp, karanlık-loş yerde bardakta duruyor. eski soğanların yanında yavru küçük soğanlar oluşmuş.

kgursan
11-06-2010, 01:58
Filizlenmeyen soğanları söküp, karanlık-loş yerde bardakta duruyor. eski soğanların yanında yavru küçük soğanlar oluşmuş.

Filizlenmeyen soğanlar, eğer çürümezlerse hemen ölmezler, soğanın üst kısmı şişerek yeni, daha küçük bir soğan yapar ve bu soğandan yeni bir bitki oluşur. Buna PUPATE olmak denir. Bu soğan, sonbahara kadar dinlenmesini tamamlayıp sonbaharda sürer,(donmazsa) ilkbaharda çiçek verir. Bu bağlamda sürmeyen soğanlar saksısında bırakılabilir. Ama çürüdüyse yapacak bir şey yoktur.

kgursan
11-06-2010, 02:04
Bauhaus'tan alıp ektiğim frezyalar gelişti. Mor ve pembe çiçekler açmaya başladı. Sayın Hocam100'den gelen 6 soğanda ise hiçbir hareket yok. Toprağı kazıp durumlarına bakmak istiyorum.

Bauhaus dan aldığınız soğanlar uygun şekilde depolanıp dinlenmesi kırılmıştır, bu nedenle filizlenir. Hocam100 den gelen soğanlar (sanıyorum onlar da ithaldir) muhtemelen dinlenmesini tamamlamamıştır ve sürmezler. Belki pupate soğan yapabilirler, seneye bu pupate soğan sürebilir.

Benol Hazaroğlu
11-06-2010, 10:54
yerli frezya soğanları nerede satılıyor. benimkiler güzel açıyor ama kokusu yok. koçtaşdan alınma hollanda malı.

kgursan
11-06-2010, 19:51
yerli frezya soğanları nerede satılıyor. benimkiler güzel açıyor ama kokusu yok. koçtaşdan alınma hollanda malı.

Yerli frezya soğanı diye birşey yok. Tümü dışardan (muhtemelen Hollandadan) değişik zamanlarda ithal edilmiş soğanlardır. Koku olayı çeşitlere göre farklılık gösterir, ithal veya yerlilikle ilgisi yoktur. Türkiyede yetişen frezyaları soğanları Mayıs civarında sökülür, yaz aylarında kurutulur Eylül civarında dikilir ve (Don lardan korumak koşuluyla) şubat-nisan arası çiçek açar.

hocam100
12-06-2010, 08:13
Kdönmez bey sanırım kamil beyin de dediği gibi gönderdiğim fresialar uygun ortamda ve ısıda saklanmamış o yüzden zamanı şaşırmışlar.İthal gelmişti , suyu fazla vermeyin mutlaka yavru oluşturup muhtemelen geç filzlenecektir.Bendekiler de henüz filizlenmedi ama soğanlarda çürüme yok.Bazen bu durum olabiliyor .

k_donmez
12-06-2010, 12:26
Sayın Hocam100

Bunları diktiğim yerde diğer bitkilerde var. Suyu azaltmam mümkün değil. Yerlerini değiştirsem uygun olur mu?

kgursan
12-06-2010, 18:48
Sayın Hocam100

Bunları diktiğim yerde diğer bitkilerde var. Suyu azaltmam mümkün değil. Yerlerini değiştirsem uygun olur mu?

Sn kdönmez., o zaman soğanları sökün(bulabilirseniz!!) serin bir yerde muhafaza edip Eylül ortası dikin, don dan koruyun. ilkbaharda çiçeklerini alın.

k_donmez
12-06-2010, 19:46
Sayın KGürsan
Bilgiler için teşekkürler. Ben soğanları aramaya gidiyorum.:p

k_donmez
28-06-2010, 19:59
Mor ve pembeler bitmek üzere iken sarılar açmaya başladı.

yağ-mur
09-09-2010, 01:41
Sayın kgursan frezyaları ne zaman ekelim?

turkishmojo
13-09-2010, 23:10
Sn kgursan ben Malatya da oyurmaktayım ,evde saksıda frezya yetiştirmek istiyorum soğanları temin ettim bayramda diktim ,acaba kışın saksıları
balkonda bırakabilirmiyim yoksa hava 0 derece nin altına düşünce içeri mi alayım ,içeri alınca çiçeklenmeyi etkilermi ve ilkbaharda nezaman tekrar dışarı çıkarabilirim ,yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim...

lenavita
14-09-2010, 06:00
frezya çok güneş seviyor

yağ-mur
18-09-2010, 14:55
İşte böyle Frezya sevenler., Bundan 6-7 yıl kadar önce. Şubat sonu veya Mart başı. Frezyalar GONCA durumunda. Yani çiçek sapları uzamış açmaya hazır. Bu dönemde saplar su doludur ve çabuk donar. serada 2 adet soba dolu , hazır. Kibriti çakacağız yanacak. Ramazan günü. Saat civarı güneş battı. İftara 30 dakika var. Hadi iftarı yapıp gelelim dedim.

İftarı yaptım, geldim saat 1800 di . Sobaları ateşledim. Tabi ki sera içi -3 oC civarına düşmüş sıcaklık.

Ama kömür tutuşup, ısısını verene kadar 1 saat geçti.

SONUÇ: Kenar sıralardaki 2000 dal civarında frezya çiçeği dondu! boynunu büktü öldü.

İşte böyle 6 aylık emek 2 saat içinde yok oldu.

Bu anımı frezyaları donduranlar için açıkladım.

ne zor iş gerçekten siz anlatırken ben yoruldum,emek ver uğraş elinde var sıfır ne diyelim :(size ve tüm üreticilere hayırlı işler hayırlı kazançlar Allah kolaylık versin bu arada frezya soğanlarımı ektim ama güneştemi gölgedemi tutayım karar veremedim:confused:

kgursan
19-09-2010, 23:21
Sn kgursan ben Malatya da oyurmaktayım ,evde saksıda frezya yetiştirmek istiyorum soğanları temin ettim bayramda diktim ,acaba kışın saksıları
balkonda bırakabilirmiyim yoksa hava 0 derece nin altına düşünce içeri mi alayım ,içeri alınca çiçeklenmeyi etkilermi ve ilkbaharda nezaman tekrar dışarı çıkarabilirim ,yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim...

Frezya DON olayından zarar görür. Lilium ve lale gibi değil. Donar. Malatyada Don olayı başlayana kadar açıkta kalabilir sonra içeri alınmalı ve don dan korunmalıdır. İlkbaharda donlar bittikten sonra (malatyada yaklaşık Nisan ortası) dışarı alınabilir.

Veya saksıda yetiştiriliyorsa gündüz (Kar-don yoksa) dışarıda, gece içeride tutulabilir.